Reactie surprinzatoare de la Budapesta dupa vizita presedintelui Iohannis in Secuime!

In: ACTUALITATE, International

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat miercuri, la Universitatea de Vară ‘Tusvanyos’ de la Băile Tuşnad, că vizita în ‘Secuime’ a preşedintelui Klaus Iohannis ‘poate fi numită corectă şi pozitivă’.

Conform lui Semjen, faptul că preşedintele României a făcut o vizită oficială în judeţele Covasna şi Harghita, faptul că a ascultat ‘stând drepţi’ şi cu ‘multă stimă’ imnul secuiesc, precum şi faptul că a primit un steag secuiesc, în schimbul căruia a dat un tricolor românesc, reprezintă ‘paşi importanţi înainte’.

Vicepremierul Ungariei a mai remarcat ca fiind pozitiv faptul că, deşi preşedintele României a respins ideea autonomiei pe criterii etnice, a vorbit, totuşi, despre autonomie locală şi regională, ceea ce, în opinia oficialului maghiar, reprezintă ‘începutul unui dialog’ pe această temă şi ‘acceptarea parţială a ideii de autonomie’.

Referindu-se la autonomia teritorială, Semjen Zsolt a ţinut să sublinieze că maghiarii din Transilvania nu au cerut ‘ceva pentru care nu există precedent’ în Uniunea Europeană.

‘Nu suntem cetăţeni de rangul doi (…), ce se cuvine altora ni se cuvine şi nouă (…) Noi, maghiarii, nu am cerut ceva care nu are precedent’, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori, anunță Agerpres.

În context, oficialul de la Budapesta a menţionat că autonomia este stipulată în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918, iar maghiarii le cer românilor să respecte ceea ce ‘au promis prin acel document’.

Semjen Zsolt a făcut aceste declaraţii în deschiderea celei de-a 28-a ediţii a Universităţii de vară şi a taberei studenţeşti Tusvanyos, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) şi Fundaţia Pro Minoritate.

În program sunt cuprinse concerte, simpozioane pe diferite teme: economice, ştiinţifice, interetnice, programe culturale, de sport, recreative şi de divertisment, iar potrivit organizatorilor, la aceste evenimente sunt aşteptaţi peste 60.000 de participanţi pe toată durata manifestării. Universitatea se va încheia pe 23 iulie, când va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Proiect de lege in Uniunea Europeana: Angajatorul nu mai are voie sa iti verifice profilul de facebook inainte de angajare!

In: ACTUALITATE, TEHNOLOGIE

Oricine verifică profilul unui candidat pe Facebook și Twitter înainte de a decide dacă dorește să îl angajeze ar putea încălca legea Europeană, potrivit unui anunț al reglementatorilor de top, în condițiile în care UE își înasprește politicile de protecție a datelor personale, scrie Financial Times.

Astfel, potrivit noilor reglementări publicate de agenția de protecție a datelor a UE, angajatorii vor avea nevoie de un motiv legal pentru a verifica profilele de social media ale potențialilor candidați. Reglementatorii au spus că datele colectate din căutările pe social media trebuie să fie necesare și relevante pentru performanța la job, scrie ZF.ro.

Potrivit estimărilor, 60% din angajatori folosesc rețelele de socializare pentru a tria potențialii candidați înainte de a face alegeri. Reglementatorii, care împreună formează un grup pentru protecția datelor, cunoscut drept Articolul 29, nu pot face legi europene. Dar totuși, din moment ce verifică legea aplicabilă în toate cele 28 de state europene, și caută o interpretare comună, rolul lor este extrem de puternic și au o influență majoră.

Potențialilor candidați trebuie să li se spună înainte de a aplica pentru un job dacă firma dorește să facă un audit al profilelor de social media, iar angajatorii nu pot forța angajații să accepte cererile de prietenie.

Noua legislație va putea amenda companiile cu până la 4% din cifra globală de afaceri, sau 20 de milioane de euro, în cazul în care se descoperă încălcarea ei.

Decizie definitiva: Dan Voiculescu iese din puscarie! A stat trei ani dintr-o condamnare de zece!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, poate fi eliberat conditionat, au decis, marti, magistratii Tribunalului Bucuresti.

Decizia este definitiva, anunta news.ro.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, pe 8 august 2014, la 10 ani de inchisoare cu executare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, in care prejudiciul a fost evaluat la 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu au mai fost condamnati Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA – 8 ani de inchisoare, Sorin Pantis, fost director general executiv Grivco SA – 7 ani de inchisoare, si Corneliu Popa, fost director general al ADS – 8 ani de inchisoare.

De asemenea, instanta a decis si confiscarea mai multor proprietati, terenuri si imobile apartinand lui Dan Voiculescu.

Premierul Tudose se lauda cu un nou proiect grandios… care exista deja de peste 20 de ani!

In: ACTUALITATE, International
Premierul Mihai Tudose a discutat luni la telefon cu omologul sau bulgar Boiko Borisov, cei doi convenind organizarea unei noi sedinte de guvern comune, in luna septembrie, la Varna, reuniune in care vor fi stabilite si „detaliile infiintarii unei trilaterale intre Romania, Bulgaria si Grecia”, potrivit unui comunicat de presa remis de Guvern. Insa o trilaterala Romania – Bulgaria – Grecia exista deja, aceasta fiind lansata, conform site-ului MAE, inca din august 1995, informeaza Hotnews.ro.

Potrivit comunicatului transmis luni seara de Executiv, „prim-ministrul Mihai Tudose a avut astazi o convorbire telefonica cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, despre posibilitatile de cooperare intre cele doua tari in ceea ce priveste infrastructura, turismul, dar si in alte domenii pentru finantarea carora vor fi folosite fonduri europene”.Sursa citata mai mentioneaza ca cei doi premieri „au agreat ca in septembrie sa aiba loc o noua reuniune comuna a guvernelor roman si bulgar, la Varna, unde vor fi stabilite detaliile infiintarii unei trilaterale intre Romania, Bulgaria si Grecia, pe agenda careia va fi inclusa si stimularea turismului in regiune”.

De asemenea, mai arata Executivul, in contextul detinerii de catre Bulgaria a presedintiei Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2018, „s-a discutat despre posibilitatile de cooperare pe proiecte comune intre cele doua state in cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii si Marii Negre”.

Conform comunicatului, premierul Mihai Tudose a propus de asemenea „conectarea capitalelor Bucuresti – Sofia – Atena printr-o linie feroviara rapida de persoane, aspect la care vor lucra ministrii transporturilor din cele trei tari”. Tot pe partea de infrastructura, s-a agreat accelerarea proiectelor celor doua poduri peste Dunare, intre Turnu Magurele – Nicopole si Calarasi – Silistra, se mai precizeaza in comunicat.

Dar printre structurile de cooperare regionala din care face parte tara noastra exista si o trilaterala „Romania – Bulgaria – Grecia”, ce a fost lansata la 26 august 1995, conform site-ului Ministerului de Externe.

VIDEO-Presedintele Klaus Iohannis, in inima Secuimii: Nu veti avea autonomie pe criteriii etnice!

In: ACTUALITATE, Politica
Președintele Klaus Iohannis are astazi o vizita oficiala in Secuime, unde se intalneste cu o multime de reprezentanti ai minoritatilor etnice. El a susținut si un discurs în cadrul unei dezbateri la Miercurea Ciuc și a explicat că este de acord cu descentralizarea, regionalizarea, dar nu și cu autonomia teritorială pe criterii etnice.

”Sunt convins că aerul de aici, decorul și mai ales oamenii îmi vor aminti cu plăcere de zona dumneavoastră și mă vor face să mă reîntorc (…) Sunt sigur că numai printr-un dialog autentic și nu unul mimat între autoritățile de la centru și autoritățile locale se poate ajunge la un consens. Din păcate, de prea multe ori realitățile din județele dumneavoastră sunt interpretate de unii, ceea ce nu face decât să accentueze intoleranța și să mărească prăpastia. Izolarea acestor comunități nu este de natură să favorizeze progresul.

În istoria post-decembristă avem sufieiciente momente în care dezvoltarea statutului s-a bazat și pe sprijinul comunității maghiare. Contăm în continuare pe un efort la fel de semnificativ al comunității maghiare la reconstruirea proiectului european.

Județele Harghita și Covasna au un potențial de dezvoltare deosebit. Sunt foarte multe domenii de activitate în care merită investit, rezerve de ape minerale care trebuie exploatate, este o zonă turistică care atrage atât turiști străini cât și români. Turismul are un potențial deosebit în această zonă și tocmai de aceea reprezentanții autorităților locale trebuie să se implice mai profund în această problemă. Ar fi mare păcat ca o zonă cu un asemenea potențial turistic să rămână neconectată la restul țării. În plan economic, Harghita și Covasna au un decalaj economic foarte mare față de restul țării, un decalaj foarte mare în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

Există trei teme politice la care cred că vă aștetptați să mă refer: descentralizare, autonomie și regionalizare.

În lumina acestor obiective, descentralizarea este obligatorie pentru că aleșii locali știu cel mai bine care sunt nevoile comunității locale.

Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la eficientizarea administrației.

Autonomia locală și regională este bună, pe baza crieriilor enunțate mai devreme, dar autonomie pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că împiedică dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul regionalizării să nu se delimiteze zonele în funcție de criteriul etnic.

Mă îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română. Maghiarii au dreptul de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București. De aceea, reprezentanții autorităților locale și Ministerul Educației trebuie să rezolve această problemă, pentru că nu trebuie pedepsiți copiii din această zonă din considerente politice.”

Descoperirea care poate schimba viitorul omenirii! Oamenii de stiinta au primit semnale radio neidentificate din spatiu!

In: ACTUALITATE, TEHNOLOGIE

Oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii anunta oficial ca au detectat o serie de semnale radio „ciudate”, a căror natură este necunoscută și care provin de la una dintre cele mai apropiate stele față de Terra, aflată la o distanță de doar 11 ani-lumină, informează AFP.

Acele emisii „foarte ciudate” par unice pentru o stea din categoria „piticelor roșii”, au dezvăluit cercetătorii de la Observatorul Arecibo din Porto Rico pe un blog, subliniind că monitorizarea stelelor asemănătoare aflate în vecinătate nu a permis captarea unor semnale similare.

În aprilie și mai, astronomii americani au înregistrat semnale provenind de la mai multe stele din aceeași regiune, inclusiv de la Gliese 436, Ross 128, Wolf 359 și HD 95735.

„Am înțeles că acele semnale erau stranii în intervalul de 10 minute în care le-am captat”, a dezvăluit Abel Mendez, directorul Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universității Porto Rico din Arecibo, adăugând că originea lor este necunoscută.

„Credem că aceste semnale nu sunt interferențe radio, deoarece sunt unice, provin doar de la Ross 128, și monitorizările altor stele apropiate, înainte și după captarea acestor emisii, nu au arătat nimic asemănător”, a adăugat același cercetător.

„Nu cunoaștem originea acestor semnale, dar există trei posibile explicații principale”, a continuat astronomul, conform Agerpres.

Ar putea fi vorba despre o erupție de tip solar, emisii provenind de la un alt obiect cosmic din câmpul de observare asociat stelei Ross 128 sau pur și simplu explozia unui satelit al stelei, care circula prin spațiu pe o orbită foarte îndepărtată.

Astronomul a subliniat, cu o ușoară doză de ironie, că „ipoteza unei emisii provenind de la o civilizație extraterestră se află la mare distanță în spatele multor alte explicații posibile”.

Duminică seară, astronomii americani au efectuat noi monitorizări ale stelei cu instrumentele de la Observatorul Arecibo. Cercetătorii de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din Berkeley, California, au monitorizat și ei steaua Ross 128 cu ajutorul telescopului Green Bank și al Allen Telescope Array — o rețea de telescoape.

„Trebuie să colectăm datele de la celelalte telescoape, pentru a grupa toate aceste observații și să ajungem la o concluzie, cel mai probabil până la sfârșitul săptămânii”, a explicat luni, pe Twitter, profesorul Mendez.

Sursa foto: Prof. Abel Mendez / Twitter

Noua lege a RCA: Soferii civilizati in trafic vor plati la jumatate fata de pana acum, iar cei teribilisti cu pana la 180% mai mult!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Soferii care se comporta civilizat în trafic vor primi un bonus la RCA de 50%, iar persoanele care au un comportament inadecvat vor plăti până la 180%, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu. 

Nu sunt modificări semnificative faţă de proiectul publicat pe site. Numai în ceea ce priveşte bonus malus am discutat cu toţi cei implicaţi şi am convenit ca cel care este asigurat şi are un comportament adecvat în trafic trebuie să fie bonusat, trebuie să primească un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. Astăzi, cei care au un comportament adecvat în trafic primesc un discount de 50% la clasa de bonus 8. În ceea ce priveşte categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, care ne împing către zona de creştere a tarifelor şi de rezolvare a acestor probleme pe care le constatăm că există, vor fi malusaţi până la 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat în urma dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori, service-uri’, a spus Constantinescu, într-una din pauzele dezbaterii din Parlament pe proiectul de normă RCA.

Potrivit acestuia, clienţii cu risc ridicat vor fi orientaţi către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) în momentul în care primesc 3 oferte peste tariful de referinţă plus factorul n.

‘Atunci BAAR, într-un termen prestabilit de normă, va oferta aceşti clienţi şi îi va repartiza către asigurători în funcţie de cota de piaţă pe care o au aceştia la o dată de referinţă. Se protejează inclusiv clienţii cu risc ridicat. Nu putem lăsa preţurile să crească în mod necontrolat. Clienţii cu risc ridicat vor fi cei care au făcut cele mai multe accidente, frecvenţa daunei este foarte ridicată, care în mod evident nu respectă regulile în trafic. Un proiect al nostru pe termen mediu şi lung este de a interconecta bazele de date ale pieţei asigurărilor cu cea a poliţiei şi a merge pe individualizarea riscului’, a mai arătat oficialul ASF.

El a mai arătat cu ASF va face tot ce se poate pentru ca asiguratul să aibă un plus de respect.

‘Decontarea directă, tariful de referinţă, factorul n, clientul cu risc ridicat, toate aceste chestiuni înseamnă un plus de perfecţie şi de stabilitate a acestei pieţe în care singurul obligat să încheie această asigurare este asiguratul. Pe această piaţă nu este obligat să lucreze nimeni’, a precizat Constantinescu.

Un miliardar crescut in orfelinat si-a surprins angajatii cu prime de un milion de dolari!

In: ACTUALITATE, International

Miliardarul Donald Friese a acordat bonusuri în valoare de câte un milion de dolari pentru doi dintre angajații săi, fiind convins că un simplu „mulțumesc” că nu este de ajuns.

„Niciodată nu mi-au plăcut oamenii care spun ‘bună treabă, mulţumesc!’ Această mulțumire nu va ajuta copiii să-şi cumpere o casă sau să-şi plătească studiile”, susţine miliardarul.

Friese mărturiseşte că a parcurs un drum lung şi anevoios pentru a avea situaţia financiară actuală.

A crescut într-un orfelinat, s-a înscris în armată pentru un timp, apoi a lucrat din greu într-o companie pe care ulterior a achiziționat-o și a vândut-o pentru suma de 1,3 miliarde de dolari. Miliardarul obişnuieşte să acorde bonusuri mari lucrătorilor săi.

Pentru a-şi recompensa cei 1.400 de angajaţi, care se află în compania sa de peste un an, el a folosit 86 de milioane din încasările în numerar sub formă de remuneraţii suplimentare.

Friese îşi motivează decizia de a acorda câte un milion de dolari celor doi angajaţi prin faptul că ambii lucrează în cadrul companiei de mai mulți ani și fac mai mult decât se așteaptă de la ei.

„Eu știu că fac mult mai multe lucruri decât li se cere. Și mi-am spus ‘un simplu mulţumesc’ nu este de ajuns, astfel că le-am dat câte un milion de fiecare”, a mai spus generosul patron.

Sursa: Rador

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Modificare importanta pe WhatsApp: Toti utilizatorii vor putea face asta!

In: ACTUALITATE, TEHNOLOGIE

WhatsApp își răsfață utilizatorii în ultima vreme. După ce a adăugat recent posibilitatea trimiterii de fișiere GIF, noua versiune a aplicației permite utilizatorilor să trimită fișiere de până la 100MB, inclusiv MP3 și PDF.

Acesta este unul dintre reproșurile utilizatorilor, care se plângeau de faptul că nu pot trimite fișiere de acest tip în rețea.

Noua funcție ar putea face lucrurile mai ușoare pentru persoanele care doresc să folosească WhatsApp la birou, pentru a trimite fișiere pe care altfel ar fi trebuit să le trimită prin e-mail. De asemenea, va exista posibilitatea de a selecta fotografii și videoclipuri pentru a le trimite prin intermediul aplicației WhatsApp direct din aplicația camerei.

Actualizarea ar trebui să fie deja disponibilă pentru descărcare pe iOS și Android, anunță Indy100.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Politica pumnului in gura! Consilierul premierului care a indraznit sa spuna ca nu se justifica un stadion de lux in Teleorman a fost dat afara!

In: ACTUALITATE, Politica
Eugen Teodorovici a fost demis din functia de consilier al premierului, dupa ce in urma cu o zi a declarat ca nu se justifica alocarea a 12 milioane de euro pentru construirea unui stadion la Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, si a vorbit despre impozitarea averilor Bisericii Ortodoxe, au declarat, pentru HotNews.ro, surse guvernamentale.

Sursele guvernamentale au sustinut ca Teodorovici nu a fost demis pentru declaratiile legate de impozitarea Bisericii, ci pentru faptul ca face declaratii despre politicile guvernamentale fara sa-l informeze inainte pe premier.

Eugen Teodorovici a ocupat functia de consilier onorific al premierul Mihai Tudose cinci zile lucratoare. El anuntase sambata trecuta, pe Facebook, ca va ocupa aceasta functie „doar atat timp cat propunerile pe care le va face in diferite sectoare ale economiei vor fi luate in considerare si nu vor exista ‘fantezii’ sau ‘topaieli’ fiscale”.

In urma cu doar o zi, Teodorovici a abordat doua subiecte „grele”: un viitor stadion de fotbal in Alexandria, in Teleorman, si impozitarea averilor puternicei Biserici Ortodoxe Romane.

Fostul ministru de Finante din Guvernul Ponta a spus, astfel, ca nu se justifica alocarea a 12 milioane de euro pentru construirea unui stadion de fotbal in Alexandria, judetul Teleorman.

„Nu se justifica”, a spus Teodorovici, intrebat despre alocarea fondurilor, la emisiunea „In fata ta” de la Digi24.

El a adaugat ca inca nu a discutat cu premierul Mihai Tudose despre acest subiect, pentru ca „decizia a fost luata de ministrul Dezvoltarii”.

Intrebat vineri cum comenteaza declaratiile legate de viitorul stadion din Alexandria, Liviu Dragnea a comentat ironic: „In Teleorman nu mai e voie sa se faca nicio investitie. Le spun celor din teleorman ca nu au dreptul la nicio investitie”

„Daca a vorbit deja consilierul premierului, cum sa imi mai permit eu sa imi dau cu parerea?”, s-a intrebat, ironic, Dragnea
.

Eugen Teodorovici a anuntat de asemenea ca va formula o propunere de impozitare a puternicei Biserici Ortodoxe Romane, afirmand ca BOR „trebuie sa inteleaga si sa aleaga” deoarece „traim in secolul XXI” si „este nevoie de bani, de foarte multi bani” la buget.

Teodorovici, fost ministru de Finante, a fost intrebat joi seara, invitat la emisiunea „In fata ta” de la Digi24, daca va initia demersurile de impozitare a Bisercii Ortodoxe. Acesta a raspuns ca este vorba despre o discutie „cu BOR pentru a gasi o cale comuna, de comun acord, cu cei din Biserica, pentru o astfel de abordare”.

„Fie sa retrocedam ce au de retrocedat, si atunci gasim o cale de impozitare, pentru ca mi se pare normal…” a continuat acesta, subliniind ca, daca se calculeaza cu cat a finantat statul roman Biserica in ultimii 27 de ani „o sa vedem ca sunt sume foarte importante”.

Anunt ingrijorator al expertilor: A sasea extinctie in masa este in desfasurare pe Pamant!

In: ACTUALITATE, International

„Anihilarea biologică” a speciilor care are loc de câteva decenii reprezintă a şasea extincţie în masă din istoria Terrei şi ia proporţii mai de temut decât se anticipase. Acesta este avertismentul cercetătorilor care au făcut o analiză a speciilor rare şi comune şi au constatat că au dispărut miliarde de populaţii regionale sau locale de animale sălbatice.

Specialiştii pun această criză pe seama suprapopulării de către oameni şi a consumului excesiv al acestora şi avertizează că situaţia ameninţă supravieţuirea civilizaţiei umane, iar timpul în care se mai pot lua măsuri de contracarare a efectelor negative este foarte scurt.

Studiul, care a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, renunţă la tonul de obicei sobru al lucrărilor ştiinţifice şi califică masiva pierdere de specii drept o „anihilare biologică” ce reprezintă „un atac înspăimântător asupra fundamentelor civilizaţiei umane”. Profesorul Gerardo Ceballos, de la Universidad Nacional Autonoma de Mexico, cel care a coordonat cercetarea, spune că „situaţia a devenit atât de dezastruoasă, încât nu ar fi etic să nu folosim cuvinte dure”.

Cercetătorii au descoperit că o treime din miile de specii care înregistrează un declin al populaţiilor lor nu sunt considerate actualmente periclitate şi că până la 50% din toate exemplarele de animale s-au pierdut în ultimele decenii. Aproape jumătate din mamiferele terestre au pierdut 80% din efectivele lor din secolul trecut. Unul din cazurile emblematice de specii în declin accentuat este cel al leilor, care cândva populau Africa, sudul Europei, Orientul Mijlociu şi ajungeau până în nord-vestul Indiei, în vreme ce astăzi habitatul lor s-a restrâns la câteva enclave minuscule din teritoriile iniţiale. Speciile dispar din cauza distrugerii habitatului, vânătorii excesive, poluării, a invaziei unor specii străine şi a schimbării climei. Dar cauza ultimă a tuturor acestor factori este „suprapopularea umană şi permanenta creştere a populaţiei globului precum şi supraconsumul, mai ales de către cei bogaţi”, spun oamenii de ştiinţă.

Cele cinci extincţii în masă precedente

*Cu 443 de milioane de ani în urmă, la sfârşitul erei Ordoviciene, o glaciaţiune severă a dus la scăderea nivelului mării cu 100 de metri, efectul fiind dispariţia a 60-70% din toate speciile care pe atunci erau preponderent marine. Apoi, la scurt timp, gheţarii s-au topit, provocând un deficit de oxigen în apele mării.

*Cu 360 de milioane de ani în urmă, la sfârşitul Devonianului, o schimbare climatică prelungită a distrus din nou formele de viaţă din mările cu ape puţin adânci, ucigând 70% din specii, inclusiv aproape toţi coralii.

*Cu 250 de milioane de ani în urmă, în Permian-Triasic. Aceasta a fost extincţia cea mare – în care au pierit aproape 95% din specii, inclusiv trilobiţii şi insectele gigante – şi a avut o legătură putenică cu erupţiile vulcanice masive din Siberia care au provocat un episod sălbatic de încălzire gloală.

*Cu 200 de milioane de ani în urmă, în Triasic-Jurasic, s-au pierdut trei sferturi din specii, majoritatea tot din cauza unui val uriaş de erupţii vulcanice. S-au creat astfel condiţiile propice pentru dezvoltarea dinozaurilor.

*Cu 65 de milioane de ani în urmă, în Cretacic-Terţiar. Impactul unui asteroid gigantic care a lovit Mexicul, imediat după producerea unor erupţii vulcanice pe actualul teritoriu al Indiei, a pus capăt perioadei dominaţiei dinozaurilor şi amoniţilor. Mamiferele şi în cele din urmă oamenii au profitat.

Sursa: Rador

DNA i-a deschis dosar penal fostul presedinte al CJ Teleorman, acum ajuns mana dreapta a vicepremierului Shhaideh!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții: GÂDEA ADRIAN IONUȚ, la data faptei președinte al CJ Teleorman și IORDAN NELA DORICA, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, DUMITRESCU MIRCEA, la data faptei administrator public al județului Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuț, în calitate de președinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispozițiile legislației primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială și o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha).
Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la prețuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună și 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.
Scopul acestora era darea suprafețelor respective în folosința temporară a locatarului pentru creșterea peștelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv și agrement, interzicându-se desfășurarea oricăror altor activități.
Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeași zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condițiile în care aceasta cunoștea modalitatea de încheiere a acelor documente.
Prin aceste demersuri a fost cauzată o vătămare a intereselor publice, legitime ale CJ Teleorman, totodată, fiind obținut un folos necuvenit de către beneficiarii contractelor, reprezentat de dobândirea imobilelor respective.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.