HARTA INTERACTIVA – Cum se vede din satelit ciclonul care se abate astazi asupra Romaniei!

In: Stirea zilei, Vremea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) prognozează intensificări ale vântului de peste 50 km/oră și precipitații de circa 25 litri/mp miercuri în Capitală, a anunțat reprezentantul ANM Gabriela Băncilă, la comandamentul convocat la Primăria Capitalei, relatează Agerpres.

Ea a precizat că ANM va actualiza mesajul de informare valabil în prezent printr-o atenționare cod galben ce se va referi și la zona Capitalei.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie a anunțat că un ciclon mediteranean va lovi România, începând de miercuri după-amiază. Instabilitatea atmosferică se va intensifica, vor apărea furtuni și vor cădea cantități însemnate de ploi. Cinci județe sunt deja sub cod portocaliu pentru furtuni, iar în Capitală, primăria a luat decizia de a închide școlile la ora 17:00. De joi, o masă de aer rece va pătrunde în ţara noatră, determinând, în unele zone, minime de doar 6 grade Celsius.

„În zona Capitalei, manifestările specifice instabilității atmosferice pe care le viza atenționarea cod galben vor fi de interes în orele serii și în prima jumătate a acestei nopți„, a declarat Băncilă.

Ea a precizat că, după ora 18,00, treptat, vântul se va intensifica.

„Intervalul critic pentru București îl apreciem în perioada ora 20,00 — 1,00, 2,00, 3,00 noaptea, când norii de furtună își vor face apariția și aici. Intensificările de vânt le apreciem în jurul a 55 — 65 de km/oră. De asemenea, vântul poate lua aspect de vijelie”, a spus reprezentantul ANM, menționând că este posibil ca în anumite cartiere să se atingă viteze chiar mai mari de 65 de km/oră.

Ea a menționat că ANM apreciază precipitații în jurul a 25 de litri/mp, dar este foarte posibil ca în unele cartiere ale Bucureștiului să se înregistreze 30 — 35 de litri/mp.

„Mare parte din aceste cantități se vor înregistra într-un interval scurt de timp, o oră, o oră și jumătate, cel mult două ore. După ora 3,00 noaptea, treptat, fenomenele vor diminua ca intensitate. Până dimineața ploaia se va opri, vântul va mai avea intensificări și pe parcursul zilei de mâine în zona Municipiului București, dar vorbim despre rafale ale vântului undeva până la cel mult 40—50 km/oră. Prin urmare, chiar dacă ANM va actualiza mesajul de atenționare pe care îl anunțam că va fi emis pe parcursul zilei de astăzi, unele intensificări ale vântului, dar unidirecționale, se vor semnala și pe parcursul zilei de mâine”, a explicat Băncilă. Ea a informat că temperatura va scădea semnificativ.

Temperaturile scad pana la 6 grade Celsius! Prognoza meteo pentru perioada urmatoare in toata Romania

In: Stirea zilei, Vremea
Primele zile ale intervalului de referință vor fi caracterizate de o vreme mai caldă, dar din a doua jumătate a săptămânii meteorologii anunţă o răcire accentuată a vremii. Începând de joi, în unele zone, minimele ajung chiar şi la temperaturi de doar 6 grade Celsius. De asemenea, în zonele de munte încep să îşi facă apariţia lapoviţele.MUNTENIA
Primele zile ale intervalului de referință vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an, Maximele termice urmând a se situa, în medie, între 27 și 30 de grade, iar minimele între 13 și 17 grade. Apoi temperaturile vor scădea, vremea devenind relativ răcoroasă între 21 și 23 septembrie când sunt de așteptat valori mediate regional de 20…24 de grade ziua și 10…14 grade noaptea.

O creștere de temperatură este estimată din 25 septembrie, astfel că pentru cea de-a doua săptămână valorile să se situeze în jurul sau chiar peste cele normale în această perioadă din an.
În intervalele 19-22 și 26-28 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare și local pot fi și cantități de apă însemnate.

OLTENIA
La începutul intervalului vremea va fi mai caldă decât normal în această perioadă din an, cu maxime termice, în medie, între 25 și 29 de grade și minime între 13 și 17 grade. Apoi temperaturile vor scădea, vremea devenind relativ răcoroasă în 21 și 22 septembrie când
sunt de așteptat valori mediate regional de 19…21 de grade ziua și 9…13 grade noaptea.

O creștere de temperatură este estimată din 25 septembrie, astfel că pentru cea de-a doua săptămână valorile să se situeze în jurul sau chiar peste cele normale în această perioadă din an.
În intervalele 19-22 și 26-28 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare și local pot fi și cantități de apă mai însemnate.

TRANSILVANIA
Vremea, ușor mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an în primele zile, se va răcori apreciabil din 21 septembrie, astfel că mediile valorilor termice diurne vor scădea de la 20…24 de grade spre valori de 14…16 grade. Temperaturile minime vor oscila în jurul
mediilor climatologice și vor fi de 8…12 grade, exceptând diminețile de 19 septembrie și perioada 22-24 septembrie când va fi răcoare cu minime de 5…8 grade, mediat pe regiune.
Apoi, din data de 25 septembrie, este estimată o creștere a temperaturilor ce se vor putea situa în mare parte din timp peste normele sfârșitului de septembrie, cu 19…22 de grade ziua și 6…10 grade noaptea, în medie.
În intervalul 19-22 septembrie ploile se vor semnala pe arii extinse și local vor fi mai importante cantitativ, urmând ca probabilitatea de ploaie să fie din nou în creștere spre sfârșitul lunii.

MOLDOVA

În prima parte a intervalului de prognoză, temperaturile se vor situa în general peste cele normale pentru această perioadă din an, iar în zilele de 21, 22 și 23 septembrie vremea va deveni răcoroasă. Astfel valorile medii diurne vor scădea de la 24…26 de grade în
19 septembrie la 15…17 grade în zilele de 21, 22 și 23 ale lunii curente. Minimele nocturne nu vor avea variații la fel de importante, menținându-se apropiate de mediile climatologice, cu valori de 8…14 grade. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimată o creștere a temperaturilor ce se vor putea situa în mare parte din timp peste normele sfârșitului de septembrie, cu 21…23 de grade ziua și 6…10 grade noaptea, în medie regională.
În intervalul 19 – 22 septembrie ploile se vor semnala pe arii relativ extinse și local vor fi mai importante cantitativ, urmând ca probabilitatea de ploaie să fie din nou în creștere spre sfârșitul lunii.

BANAT

În prima parte a intervalului de prognoză, temperaturile vor fi în scădere față de cele din săptămâna trecută, urmând a se situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă din an, iar în zilele de 21 și 22 septembrie caracterizând vremea ca răcoroasă.
Astfel valorile medii diurne vor scădea de la 25…27 de grade în 19 septembrie la 16…18 grade în zilele de 21 și 22 ale lunii curente. Minimele nocturne nu vor avea variații la fel de importante, menținându-se apropiate de mediile climatologice, cu valori de 9…14
grade. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimată o creștere a temperaturilor ce se vor putea situa în mare parte din cea de-a doua săptămână ușor peste normele sfârșitului de septembrie, cu 22…25 de grade ziua și 10…12 grade noaptea, în medie regională.
În intervalul 20-22 septembrie vor fi averse pe arii extinse și local mai importante cantitativ, urmând ca probabilitatea de ploaie să fie din nou în creștere spre sfârșitul lunii.

CRIŞANA
În prima parte a intervalului de prognoză, temperaturile – în scădere față de săptămâna trecută – se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă din an, iar în zilele de 21 și 22 septembrie vor caracteriza vremea ca răcoroasă. Astfel valorile medii diurne vor scădea de la 24…26 de grade în 19 septembrie la 15…17 grade în zilele de 21 și 22 ale lunii curente. Minimele nocturne nu vor avea variații la fel de importante, menținându-se apropiate de mediile climatologice, cu valori de 8…13 grade. Apoi, din data de 25 septembrie, este estimată o creștere a temperaturilor ce se vor putea situa în marea parte din timp peste normele sfârșitului de septembrie, cu 21…24 de grade ziua și 9…12 grade noaptea, în medie regională.
În intervalul 20-22 septembrie ploile se vor semnala pe arii extinse și local vor fi mai importante cantitativ, urmând ca probabilitatea de ploaie să fie din nou în creștere spre sfârșitul lunii.

DOBROGEA
Intervalul de referință va debuta cu o vreme mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an, maximele urmând a se situa, în medie, între 24 și 28 de grade, iar minimele între 16 și 18 grade. Sfârșitul primei săptămâni va fi caracterizat de o vreme mai răcoroasă, cu temperaturi ziua de 21…23 de grade și noaptea de 12…15 grade. Apoi, este estimată o creștere ușoară a temperaturilor, astfel că cele maxime vor fi de 23…26 de grade, iar cele minime de 14…16 grade, în medie regională.
În intervalele 20-22 și 26-29 septembrie probabilitatea de ploaie va fi mai mare și local cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

MARAMUREŞ
În prima parte a intervalului de referință, temperaturile se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă din an, iar în zilele de 21 și 22 septembrie vor caracteriza vremea ca răcoroasă. Astfel, valorile medii diurne vor scădea de la 22…24 de la
început spre 15…18 grade în perioada 21-23 septembrie. Minimele nocturne nu vor avea variații la fel de importante, menținându-se ușor peste cele climatologic specifice, cu valori de 9…12 grade. Apoi, din data de 24 septembrie, este estimată o creștere a temperaturilor ce se vor putea situa în majoritatea zilelor din cea de-a doua săptămână ușor peste normele sfârșitului de septembrie, cu 22…24 de grade ziua și 9…11 grade noaptea, în medie regională.
Estimările prognostice indică o probabilitatea ridicată de ploaie în mare parte a perioadei celor două săptămâni, dar pentru zilele de 20, 21 și 22 septembrie acestea vor fi mai însemnate cantitativ.

LA MUNTE
După un debut de săptămână cu vreme relativ caldă, temperaturile vor fi în scădere accentuată astfel că în intervalul 21-23 septembrie vremea va deveni răcoroasă, cu temperaturi maxime de 5…10 grade și minime de 1…4 grade, în medie. Apoi vremea se va încălzi ușor și treptat, fiind estimate temperaturi în general peste cele normale la sfârșitul lunii septembrie, valori medii diurne de 8…16 grade și nocturne de 3…6 grade.

În intervalul 19-22 septembrie va ploua pe spații extinse și local vor fi cantități de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi din nou ridicată în perioada 27-29 septembrie.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

VIDEO – Romanii din zona de vest a tarii sunt convinsi ca au fost loviti de o tornada sau un mic uragan!

In: Stirea zilei, Vremea
O furtuna extrem de violenta s-a abatut, duminica dupa-amiaza, asupra Timisoarei, dupa ce in ultimele doua zile au fost neobisnuit de calde pentru aceasta perioada a anului, transmite Agerpres.
Opt persoane au murit si cel putin alte 67 au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara, Alba si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor dezlantuite duminica dupa-amiaza, care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Mai multe spitale, scoli, dar si blocuri au ramas fara acoperisuri, iar multe masini au fost avariate. Zeci de localitati au ramas fara curent electric.

Scaune si mese de la terasele din oras au fost ridicate de vantul foarte puternic, bucati din acoperisurile blocurilor au zburat, iar tigle de pe Casa Armatei din Piata Libertatii au cazut peste un tramvai care era in statie, fiind semnalate si cazuri de arbori prabusiti.

„Avem foarte multe solicitari”, a declarat pentru Agerpres Elena Megherea, purtator de cuvant al ISU Banat. De asemenea, si Serviciul de ambulanta Timisoara a avut „foarte multe solicitari”.

Atat reprezentantii ISU Banat, cat si cei ai Ambulantei au mentionat ca dispeceratele ambelor institutii au fost blocate si la ora transmiterii acestei stiri nu au putut oferi o situatie detaliata a interventiilor solicitate in oras.

Sursa: Hotnews.ro

Administratia Nationala de Meteorologie: Ciclonul care a facut ravagii in Italia se indreapta spre Romania!

In: Stirea zilei, Vremea

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la Sinteza Zilei, de la Antena 3, despre ciclonul uriaș care se îndreaptă spre România.

Specialistul susține că acest ciclon se va opri înainte e a ajunge la noi în țară.

„Ciclonul de deasupra Italiei se îndreaptă spre România, dar nu ajunge. Vom rămâne la extrema cu precipitații abundente, dar vom fi influențați. Am vorbit despre o modificare a vremii în urmă cu două săptămâni, a fost prognozată această schimbare, nu este foarte importantă din punct de vedere al precipitațiilor. Am avut două zile cu temperaturi de vară. Vom avea furtuni, descărcări electrice. Ce e mai important este faptul că vor fi intensificări ale vântului peste tot în țară. Va avea 40-50 km la oră. Posibil să mai fie și pe parcursul nopții. A fost o avertizare Cod Galben pe partea de sud a Banatului. Și în Dobrogea. Noi vom avea două zile cu vreme ceva mai instabilă, după care vom reveni la zile frumoase”, a declarat Florinela Georgescu.

Vesti surprinzatoare de la Meteo: Cum va fi vremea in urmatoarea perioada?

In: Stirea zilei, Vremea
Vreme însorită şi mai caldă că vineri găsim şi în jumătatea nordică a Moldovei. Vineri au fost temperaturi cuprinse între 22 şi 25 de grade, sâmbătă se pot atinge şi 30 de grade la Iaşi.

Aerul cald ajunge şi în nordul Transilvaniei şi prin Maramureş. Şi pe aici va fi vreme bună, cu temperaturi în creştere semnificativă faţă de vineri.

Situaţia nu este la fel de bună în vestul ţării. Aici o să plouă temporar şi atmosfera va fi destul de schimbătoare. Chiar şi aşa, temperaturile pot să crească uşor faţă de vineri. La noapte, norii se risipesc.

În ţinuturile centrale, vremea se face mai caldă; prindem şi câteva ore cu soare, dar la noapte este posibil să plouă.

Ploi şi vreme schimbătoare aşteptăm şi în cea mai mare parte a Olteniei. Temperaturile scad în vestul provinciei, dar ajung la 30 de grade în zona Râmnicu Vâlcea.

În Muntenia, vremea se anunţă frumoasă şi neobişnuit de caldă. În Lunca Dunării se pot înregistra şi 33 de grade. Pe seară şi la noapte este posibil să plouă.

În Bucureşti, cam aceeaşi situaţie. Vremea caldă continuă. Sâmbătă se mai încălzeşte puţin, se ating 32 de grade şi vor mai fi răbufniri ale vântului. Pe seară cresc şansele de averse, barometrele rămân la valori modeste.

La munte, în această dimineaţă prindem câteva ore însorite, dar după prânz o să plouă local, întâi în Apuseni şi în Munţii Banatului, apoi şi în restul zonelor. Vântul prinde putere şi temperaturile cresc faţă de vineri.

Pe litoral, sâmbătă se anunţă o zi excelenţă pentru plajă cu temperaturi de până la 25 de grade Celsius. În apa mării se vor înregistra cel mult 21 de grade, vântul va sufla moderat iar pe timpul nopţii e posibil să vină averse cu fenomene electrice.

În zona Bucureştiului, vremea caldă continuă. Sâmbătă se încălzeşte încă puţin, se ating 31-32 de grade şi vor mai fi răbufniri ale vântului. Pe seară cresc şansele de averse, barometrele rămân la valori modeste.

Duminică vom avea parte de cer senin, vânt domol, presiunea atmosferică creşte puţin şi o să avem doar 30 de grade.

Luni, nu se răcoreşte, ci dimpotrivă. Aerul se încinge mai tare, norii nu prea apar şi temperatura ajunge la 33 de grade la umbră.

Marţi, arşiţa se înteţeşte. Vor fi 34 de grade la umbră, soare şi atmosfera de cuptor la amiază.

La munte, în această dimineaţă prindem câteva ore însorite, dar după prânz o să plouă local întâi în Apuseni şi în Munţii Banatului, apoi şi în restul zonelor. Vântul prinde putere şi temperaturile cresc faţă de ieri.

Duminică, ploile se răresc, va fi vreme bună în ansamblu şi vântul va împrăştia treptat norii.

Luni se anunţă cer senin şi o încălzire perceptibilă, vânt insistent şi ceva ploi în masivele vestice la finalul nopţii de luni spre marţi.

Că urmare, ziua de marţi aduce aer rece şi averse în masivele vestice şi sud-vestice. În restul zonelor montane va fi în continuare soare şi neobişnuit de cald.

La mare, deşi sezonul este la final, vremea parcă ne face în ciuda şi rămâne caldă şi frumoasă. Sâmbătă: program prelungit de plajă, dar şi ceva nori de ploaie pe timpul nopţii.

Multe ore cu soare prindem şi duminică temperaturile mai urcă puţin şi briza se menţine activă.

Vreme însorită va fi şi luni, dar vântul prinde putere şi maximele pierd câteva grade prin staţiuni.

Marţi se face şi mai cald, cerul rămâne senin şi vântul va mai avea răbufniri.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Zapada de 5 cm langa un oras din Romania! A nins azi-noapte, desi suntem la final de august!

In: Stirea zilei, Vremea

Locuitorii  orașului Borșa din Maramureș  au rămas muţi de uimire, în această dimineaţă, atunci când au descoperit că stratul de zăpadă are deja cinci centimetri.

“A început noaptea trecută pe la ora 2.00 să ningă sus pe munte, la altitudini de peste 2.000 de metri. Stratul de zăpadă a ajuns undeva la 5 centimetri”, a precizat Ion Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa citat de  jurnaldinromania.ro/ și preluat de Antena 1.

Iata cateva reactii ale localnicilor:

Nelu Si Rodica Vlonga: A nins pe Virful Petrosul 23 08 2017! (Vârful Pietrosu este cel mai înalt pisc muntos din Munții Rodnei cu 2.303 metri. De asemenea, este cel mai înalt vârf din întregul lanț al Carpaților Orientali, fiind împărțit între județele Maramureș și Bistrița Năsăud.)

Sorin Pop: „Gata cu vara, Mos Pietrosu si-a tras o bască de zăpadă”

Romania sub Cod Rosu de canicula! Temperaturile urca pana la 42 de grade Clesius!

In: Stirea zilei, Vremea

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod roşu de căldură extremă, valabilă vineri şi sâmbătă, în 12 judeţe din vestul ţării şi sud-vestul ţării, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă.

Potrivit meteorologilor, vineri (4 august) şi sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

De asemenea, în zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade Celsius.

Pe de altă parte, tot vineri şi sâmbătă, va fi Cod portocaliu de caniculă în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

ANM precizează că, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării.

Sursa: AGERPRES

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Cod portocaliu de canicula in toata Romania! Temperaturile ajung la 40 de grade Celsius!

In: Stirea zilei, Vremea

Cincisprezece judeţe din vestul şi sud-vestul ţării se află, marţi, sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 35 şi 37 de grade Celsius. De miercuri, codul portocaliu de caniculă se va extinde în toată ţara.

Potrivit meteorologilor, se află sub avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat, care va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, judetele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Mureş şi Bistrişa Năsăud.

Miercuri şi joi, aceleaşi judeţe vor fi sub avertizare cod portocaliu, cu temperaturi care vor atinge 39 de grade Celsius, în timp ce minimele nocturne nu vor cobori sub 20 de grade.

Astfel, miercuri şi joi vor fi sub cod galben de caniculă Capitala şi 25 de judeţe – Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călarăşi, Constanşa, Vâlcea, Arges, Dâmbioviţa, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Braşov, Harghita, Covasna, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani.

Potrivit meteorologilor, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35 şi 37 de grade.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Vremea caniculara revine in forta si ocupa aproape toata tara!

In: Stirea zilei, Vremea

Meteorologii anunţă că vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 30 si 36 de grade. În weekend vremea va fi caniculară în orele după-amiezii în vestul si sudul tării si pe arii mai mici în rest, iar disconfortul termic va fi accentuat.

În țară, în estul Dobrogei vor mai fi înnorări, conditii reduse de ploaie slabă si vor fi usoare intensificări ale vântului. În restul tării, cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile minime se vor încadra între 7…8 grade în depresiunile intramontane si în jurul a 20 de grade pe litoral si în Dealurile de Vest.

În București, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

Miercuri, în țară, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, dar în special în vest si în sud-vest. Cerul va avea unele înnorări în a doua parte a zilei în zona de munte, unde izolat vor fi averse si descărcări electrice, în timp ce în restul tării va fi variabil la senin, exceptând litoralul unde va fi partial noros la începutul intervalului.

Vântul va sufla slab si moderat, cu usoare intensificări ziua la tărmul mării. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade in estul Transilvaniei si 34 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 grade în depresiunile intramontane si 21 de grade pe litoral si în Dealurile de Vest.

În București, vremea va fi călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 31…32 de grade. Cerul va fi variabil spre senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

Joi, în țară, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a tării, cu temperaturi în crestere în special în regiunile vestice si sud-vestice unde local va fi caniculă. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice si conditii de grindină după-amiaza si seara local în zona montană si izolat în dealurile subcarpatice. Vântul va sufla slab si moderat.

Temperaturile maxime se vor încadra între 30 si 36 de grade, usor mai scăzute pe litoral, în depresiunile intramontane si local în Subcarpasii Getici, unde se vor înregistra 27…29 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 12 si 22 de grade.

În București, vremea va fi în continuare călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32…33 de grade. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

Vineri, în țară, vremea se va mentine călduroasă în majoritatea regiunilor, caniculară în orele după-amiezii în vestul si sud-vestul tării si izolat în rest, iar disconfortul termic va fi în crestere. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza si seara, în special în zona de munte, unde doar izolat si trecător vor fi averse si descărcări electrice. Vântul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 de grade pe litoral si 37 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor situa între 9 grade în depresiunile intramontane si 24 de grade în Dealurile de Vest.

În București, vremea va fi în continuare călduroasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.

TENDINTA

Sâmbătă, vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară în orele după-amiezii în vestul si sudul tării si pe arii mai mici în rest, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în a doua parte a zilei si la începutul noptii la munte, precum si în vestul, nordul si centrul teritoriului, unde pe spatii restrânse vor fi averse si descărcări electrice. Vântul va sufla slab si moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 30 si 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 13 si 24 de grade, mai coborâte în depresiunile intramontane.

Duminică, luni și marți, vremea va fi călduroasă, caniculară în vestul si în sud-vestul tării, dar pe arii restrânse si în rest. Probabilitatea de aparitie a averselor, însotite de descărcări electrice va fi în crestere, mai ales spre sfârsitul intervalului.

Vremea se schimba radical! Vin ploile torentiale si in unele locuri temperaturile scad spre 0 grade!

In: Stirea zilei, Vremea

Vara devine una capricioasa si face loc ploilor. In plus, vremea se raceste in zilele urmatoare foarte mult si ne putem astepta la temperaturi scazute. Meteorologii anunță un nou val de ploi și răcire a vremii care va fi valabil până duminică luni dimineața. Precipitațiile pot ajunge la 40 l/mp. Abia luni spre prânz scăpăm de ploi și și începe să se încălzească.

Ziua de duminică a început cu aproape zero grade în anumite zone ale țării. La Vf. Omu se înregistra doar 1 grad Celsius la ora 8 dimineața, 3 grade erau la Tarcu și 4 grade la Bâlea Lac.

Duminică și luni, în prima parte a zilei, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și, pe arii restrânse, grindină și intensificări ale vântului ce pot luă aspect de vijelie.

În intervale scurte de timp, anunța meteorologii, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20 l/mp și pe spații restrânse 35…40 l/mp.

Pe arii restrânse cantitaţile de apa vor depaşi 20…30 l/mp şi va cădea grindina. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorari seara când astfel de fenomene se vor semnala local şi la cote mai reduse.

Vântul va avea unele intensificari în sud-estul ţarii şi în extremitatea de vest, dar de scurtă durata şi asociat instabilitaţii atmosferice, fiind posibile izolat vijelii. Valorile de temperatură vor caracteriza o vreme răcoroasă în nord, în nord-est şi parţial în centru

În Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorari spre seară, când vor fi condiţii pentru averse şi descarcari electrice. Vântul va sufla moderat.

Vremea revine la temperaturi normale pentru această perioadă începând de marți.

Urmeaza o saptamana de foc! Temperaturile extreme vor alterna cu fenomene meteorologice periculoase!

In: Stirea zilei, Vremea

Săptămâna incepe cu temperaturi in crestere în toate regiunile și ne vom confrunta din nou cu disconfortul termic. Totuși, la munte și în alte câteva zone ale țării va ploua. 

VREMEA LUNI

Vremea se va mai incalzi, iar în Banat, în cea mai mare parte a Crișanei, în sud-vestul Transilvaniei și local în Oltenia și sudul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic în creștere, indicele temperatură-umezeală urmând să atingă și să depășească ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25…28 de grade pe litoral și 37 de grade în Banat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în a doua parte a zilei la munte unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice. În orele serii, în vest și în nord-vest instabilitatea atmosferică se va accentua si local vor fi averse ce pot avea caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului; izolat vor fi posibile vijelii și căderi de grindină, conform REALITATEA TV.

În București, vremea va fi deosebit de calda, cu o maxima în jurul a 34 de grade şi disconfort termic ridicat; indicele temperatura-umezeala va depaşi uşor pragul critic de 80 de unitaţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

La munte, vremea va fi frumoasa si calda. In a doua parte a zilei, pe arii restrânse vor fi ploi de scurta durata şi descarcari electrice. Dar in orele serii şi noaptea, în Carpaţii Occidentali vor fi intervale cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta local prin averse ce pot avea caracter torenţial, frecvente descarcari electrice şi intensificari de scurta durata ale vântului; izolat vor fi posibile vijelii şi caderi de grindina. La amiaza vor fi 24 de grade la Paltinis, 25 de grade la Predeal, 23 de grade la Semenic, 22 de grade la Sinaia cota 1500, 27 de grade la Arieseni si 19 grade pe Vf. Toaca din masivul Ceahlau.

La mare, vremea va fi predominant frumoasa. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificari trecatoare în cursul zilei. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 28 de grade, iar temperatura apei marii va avea valori cuprinse între 21 şi 23 de grade.

VREMEA MARȚI

Marti, disconfortul termic se va accentua. Va fi caniculă după-amiază în jumătatea de sud-vest, unde se vor înregistra frecvent valori maxime de 35…37 de grade, iar în Banat în jurul a 38 de grade, 39 de grade in Timisoara. In aceasta parte a tarii indicele temperatură-umezeală va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. În celelalte regiuni vor fi temperaturi maxime între 30 și 34 de grade, mai scăzute pe litoral unde se vor înregistra 25…26 de grade, iar pragul disconfortului termic se va atinge pe spații mici.

În special în doua parte a zilei, local, vor fi averse ce pot fi torentiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului în zonele montane și în regiunile nordice și centrale și pe spații restrânse în rest. Vor fi posibile vijelii și căderi de grindină.

În București, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic va fi accentuat. 18-20 de grade dimineata si in jur de 35 de grade la amiaza. Indicele temperatura-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități iar cerul va fi variabil.

VREMEA MIERCURI

Miercuri, in regiunile vestice, nordice și centrale, valorile termice vor marca o scădere față de marti, în schimb în sud și sud-est vremea se va menține local caniculară si disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 34 de grade, mai ridicate în Câmpia Română și în Lunca Dunării, până în jurul a 36 de grade la Drobeta, Giurgiu si Calarasi.

În jumătatea nordică a țării și în zonele de deal și de munte, mai ales după-amiaza, vor fi averse, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului care vor lua și aspect de vijelie. Pe suprafețe mici vor fi căderi de grindină și cantități de apă însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse.

În București, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi accentuat. 18-20 de grade dimineata si 35-36 de grade la amiaza. Indicele temperatura-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară când vor fi posibile ploi de scurtă durată, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Romania sub COD ROSU de canicula! Meteorologii anunta cele mai mari temperaturi DIN ISTORIE!

In: Stirea zilei, Vremea

Urmeaza cateva zile de foc. Directorul ANM, Elena Mateescu, a transmis, miercuri, ca e posibil ca meteorologii sa emita cod rosu de canicula.

„Vineri e posibil sa luam in considerare emiterea unui rod rosu de canicula pentru Oltenia si Muntenia. In aceste zone se anticipeaza valori de peste 40-42-43 de grade in Lunca Dunarii”, a spus sefa ANM.

Mateescu a precizat ca este posibil ca urmatoarele zile sa fie cele mai calduroase din istorie pentru aceasta perioada.

Anuntul a fost facut in cadrul Comandamentului de canicula convocat miercuri de ministrul de Interne, Carmen Dan.

Douăsprezece judeţe din vestul şi sud-vestul ţării au intrat, miercuri, sub atenţionare cod galben de caniculă, emisă de Administraţia Naţionale de Meteorologie (ANM). Meteorologii spun că temperaturile vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar de joi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

O a doua avertizare meteo va intra în vigoare joi, când valul de căldură va fi şi mai accentuat, aproape toată ţara fiind sub cod galben, în timp ce cinci judeţe din sud şi sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

Conform ANM, în cursul zilei de joi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, mai ales în regiunile extracarpatice.

În judeţele Dolj, Olt şi Teleorman şi în zona joasă de relief din Caraş-Severin şi Mehedinţi, judeţe care se vor afla joi sub cod portocaliu, se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade şi pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În regiunile nord-vestice şi nordice, precum şi la munte, mai ales în orele serii şi ale nopţii, instabilitatea atmosferică se va accentua şi vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , , ,