Un om a murit si alti doi sunt in coma dupa ce o galerie s-a prabustit in Mina Lupeni

In: Hunedoara, Stiri locale

Un miner a murit și alți doi au fost răniți după ce o galerie s-a surpat la Mina Lupeni din Hunedoara. 11 oameni scoteau niște stâlpi de susţinere, când tavanul s-a prăbușit. Opt dintre ei s-au slavat, trei au rămas însă captivi la peste 400 de metri dâncime. A fost nevoie de 11 ore de muncă pentru ca salvatorii să-i scoată la suprafață pe doi dintre ortaci. Pentru al treilea eforturile echipelor de intervenție a fost zadarnice.  Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis un dosar penal.

După 11 ore de căutări și săpături, echipele de salvare l-au adus la suprafaţă pe primul dintre cei 3 mineri prinşi în subteran de surparea unei galerii la mina Lupeni. Bărbatul a fost intubat și a fost transportat în coma indusă la Spitalul Floreasca din capitală.

O oră mai târziu salvatorii au fost scos la suprafaţă şi cel de-al doilea miner, prins în subteran. Bărbatul nu are probleme medicale grave, dar a fost dus pentru investigații la spitalul din Petroșani.

Al treilea miner a fost scos la suprafață fără puuls. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la faţa locului.

Între timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a deschis un dosar penal. Unul dintre minerii care au reuşit să se salveze a fost transportat la spital, dar starea lui este bună.

Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Oana Stoicuța, a declarat că surparea a fost cauzată de condițiile geologice din subteran.

„Surparea s-a produs din cauza tectonicii extrem de dificile din regiunea respectivă. Vorbim de abatajul frontal panoul 7C. Operațiunea de salvare este în plină desfășurare. Din păcate, nu putem estima un timp (până la care se va finaliza operațiunea — n.r.). Deocamdată nu putem spune decât că se avansează și că avem speranța că vom putea să-i recuperăm pe cei trei colegi. (…) Se aud voci, dar e bine să fim precauți. Atât timp cât se aud voci, distanța nu este foarte mare, dar nu putem estima cât mai durează”, a afirmat reprezentanta CEH.

Sursa: Realitatea.net

Trei mineri sunt disparuti dupa ce o galerie s-a prabusit in Mina Lupeni! ”Se aud zgomote, voci!”

In: Hunedoara, Stiri locale

O galerie s-a prabusit la Mina Lupeni, iar trei mineri sunt disparuti, ei fiind cautati de echipele de salvare. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca in subteran se aflau la acel moment 14 mineri, iar 11 au reusit sa iasa. Premierul Mihai Tudose i-a cerut lui Petcu sa se deplaseze la fata locului. Cei trei mineri ar fi captivi intr-o galerie aflata la o adancime de 500 de metri.

Raed Arafat a declarat ca un elicopter SMURD a venit de la Arad la fata locului, iar un al doilea vine de la Bucuresti. Sunt trimise mai multe echipaje, inclusiv de terapie intensiva, a adaugat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

„Este o surpare pe o lungime de 10 metri, 3 oameni nu au fost gasiti. Ne-am mobilizat, salvatorii sunt pe drum, au fost trimise ambulante la mina. Urmatoarea jumatate de ora este definitorie pentru ce se intampla”, a declarat pentru Hunedoara Libera, prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely.

„A avut loc o surpare unde se pare ca sunt prinsi 3 mineri. Nu stim care este situatia lor, speram din toata inima sa fie in viata. S-a dat alarma, au venit echipele de salvare”, a declarat liderul de sindicat Darius Campean intr-o interventie prin telefon la Romania TV.

„Lucram cu instalatii si echipamente vechi, a declarat la Digi 24 Campean, presedintele sindicatului Muntele. „Se pare ca este o surpare destul de mare”, a adaugat el.

Lupeni este una din putinele mine de carbuni ramase active din Romania.

Prefectul judetului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat pentru News.ro ca exista indicii ca cei trei mineri surprinsi in subteran la Mina Lupeni ar fi in viata si ca operatiunea de salvare a lor continua. „Operatiunea de degajare a surparii continua. Deja exista semne ca cei trei mineri sunt in viata, se aud zgomote si voci. Se intervine in acest moment si se cauta sa se ajunga pe calea cea mai scurta. Personal, sper ca intr-o ora sa se rezolve chestiunea aceasta. Ceea ce este important de spus este ca exista pericolul surparii in continuare”, a declarat prefectul.

Sursa: Hotnews.ro

A murit pentru o poza! Un tanar a cazut de pe zidul cetatii Deva, incercand sa-si faca un selfie!

In: Hunedoara, Stiri locale
Un tânăr de 28 de ani și-a pierdut viața, ieri seara, după ce a căzut de pe un zid al Cetății Deva, înalt de peste 4 metri, bărbatul aflându-se într-o zonă interzisă pentru public.

Din primele cercetări, tânărul ar fi încercat să facă o fotografie unei prietene, moment în care s-a dezechilibrat și a căzut de pe zidul Cetății Deva.

Accidentul a avut loc în zona 1 a cetății, închisă pentru vizitatori, directorul Serviciului Public Administrare Cetate Deva, Alin Suciu, apreciind că tânărul ar fi putut escalada niște stânci pentru a ajunge acolo.

În ciuda eforturilor depuse de echipajul SMURD și de medicul ajuns la fața locului, victima nu a mai putut fi salvată.

Poliția a început cercetările în acest caz, pentru a stabili împrejurările în care s-a produs accidentul.

Restaurată și deschisă parțial publicului în aprilie 2016, Cetatea Deva a fost vizitată anul trecut de 187.000 de turiști. În primele trei luni ale acestui an, numărul turiștilor a înregistrat un trend ascendent, cetatea fiind vizitată de peste 18.000 de persoane.

Marturie SOC a unui martor la tragedia din Retezat! ”AJUTOR AVALANŞA!”, era un ţipăt disperat!

In: Hunedoara, Stiri locale

Conducătorul şcolii de ghizi aflat, sâmbătă după-amiază, cu un grup de 51 de persoane în Munţii Retezat, relatează în amănunt, într-o postare pe Facebook, modul în care au decurs evenimentele petrecute în timpul avalanşei în care şi-au pierdut viaţa Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. El spune că a încercat în două rânduri să îi convingă pe cei şapte alpinişti să renunţe la traseul de vară pentru că s-ar expune riscului avalanşelor şi respinge categoric ideea că grupul său ar fi provocat avalanşa.

Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, Cătălin Ioan Berenghi, conducătorul şcolii de ghizi care se afla cu un grup de 51 de persoane în Munţii Retezat în momentul avalanşei de sâmbătă, povesteşte în amănunt întâlnirea cu grupul celor şapte alpinişti.

”Pe 22 aprilie 2017 am plecat cu şcoala de ghizi pe care o conduc pe traseul: Cabana Genţiana- Şaua Bucurei – Şaua Berbecilor – Vârful Peleaga.  În drum spre Vârful Peleaga, ne-am întâlnit cu un grup de şapte persoane care mergeau în aceeaşi direcţie ca şi noi, adică Vârful Peleaga. Ne-am salutat, aşa cum se face pe munte, am discutat cu ei şi le-am zis că noi vom merge spre vârf pe TRASEUL DE CREASTĂ şi că ar fi recomandat şi pentru ei să meargă pe acelaşi traseu, am insistat şi a doua oară spunându-le că este risc de avalanşă pe traseul de vară”, îşi începe postarea Berenghi.

El spune că a rămas surprins când a observat că cei şapte au continuat traseul cu risc de avalanşă, apoi, la scurt timp, a auzit strigăte de ajutor.

”Am pornit către vârf, dar la scurt timp am fost depăşiţi de cele şapte persoane, doi bărbaţi, două femei şi trei copii, care au pornit pe TRASEUL DE VARĂ, ADICĂ PE CURBA DE NIVEL. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă, aşa cum este indicat în turele de iarnă şi au continuat pe traseul cu risc de avalanşă. Am continuat ascensiunea către Vârful Peleaga urmând linia crestei, iar la un moment dat, când mai aveam cam 100 de metri până în Şeaua Pelegii, opriţi fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit din vale ţipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga  «AJUTOR AVALANŞA», era un ţipăt disperat”, a mai scris ghidul.

Berenghi spune că a decis să trimită trei persoane din grupul său pentru a-i ajuta pe cei surprinşi de avalanşă, în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile.

”Am adăpostit grupul care se afla într-o zonă în care vântul bătea foarte tare 70- 80 km/h, iar temperatura resimţită era de -15° -20°C. Am decis să trimit o echipă formată din trei persoane, echipaţi cu corzi, trei truse de prim-ajutor şi staţii de emisie receptie. Am aşteptat ca aceştia să ajungă la locul accidentului pentru a-mi comunica starea celor surprinşi de avalanşă”, a mai scris acesta pe Facebook.

Cătălin Ioan Berenghi a povestit şi momentul în care a aflat că cei doi copii alpinişti şi-au pierdut viaţa.

”Într-un final, apelul lor a venit, dar suna astfel: «Am ajuns, cinci sunt în picioare, loviţi, răniţi dar se deplasează şi două persoane decedate, un băiat şi o fetiţă» . Am rugat înainte să facă constatări şi supoziţii să le verifice acestora semnele vitale (puls şi respiraţie). După verificarea celor din echipă răspunsul a fost acelaşi: «NU AU PULS ŞI NU RESPIRĂ» , fapt confirmat iniţial şi de părinţii celor doi copii, care verificaseră şi ei starea acestora. Au urmat cinci minute de linişte, timp în care am făcut toate scenariile. Am decis să abandonăm ascensiunea către vârf întorcându-ne în Şaua Berbecilor, pentru o nouă regrupare cu cei cinci supravieţuitori. Am rugat pe cei din echipa de salvare să-i îmbrace bine pe accidentaţi şi să încerce să-i urce sus în creastă şi să ne urmeze”, a mai scris ghidul.

Berenghi spune că părinţii copiilor morţi nu au vrut să lase trupurile acestora, pe munte, fiind nevoie de multă putere de convingere, însă în final aceştia au cedat insistenţelor şi s-au alăturat grupului şcolii de ghizi.

”După o luptă de convingere, părinţii au fost convinşi să lase trupurile copiilor decedaţi acolo, pentru că vom veni ulterior să-i recuperăm. Era decizia cea mai înţeleaptă care putea fi luată în acel moment de criză deoarece, temperatura era -15° ,-20°C, cei cinci erau în stare de şoc după avalanşă, după decesul celor doi copii şi după loviturile suferite în timpul avalanşei. În Căldarea Berbecilor, unde se aflau accidentaţii, nu există semnal GSM, deci şansele de supravieţuire erau minime”, mai scrie Berenghi.

După aproape o oră, cei cinci supravieţuitori ai avalanşei şi cei trei salvatori ai lor au ajuns la locul unde se adăpostise grupul. Cei din grup au fost instruiţi să îi ignore total pe supravieţuitorii avalanşei, pentru a nu-i traumatiza şi mai mult.

”După 40-50 minute au ajuns la locul de regrupare unde au primit de la cei din grupul meu ceai cald şi mâncare. Personal am pregătit grupul pentru relaţia cu cei acidentaţi care au primit ordinul de a-i ignora aproape total pe supravieţuitori pentru a nu-i traumatiza şi mai mult pe aceştia cu întrebări penibile şi stupide care ar fi putut declanşa o adevarată criză celor accidentaţi. Am evaluat încă o dată starea lor, remarcând faptul că un bărbat avea o tăietură foarte urâtă pe faţă, care nu mai sângera şi faptul că avea piciorul drept, strâmb şi deformat în zona genunchiului. Am bănuit că avea o fractură destul de urâtă, dar bărbatul, care avea cam 1.80- 1.90 m şi cam 100 kg, se deplasa singur pe picioarele lui ajutat de nişte beţe de schi. Am continuat foarte încet deplasarea, în ritmul lui spre cabana Genţiana”, a mai scris Berenghi pe Facebook.

La o distanţă de aproximativ 45 de minute de cabană, grupul a întâlnit primul salvamontist care venea pe schiuri pentru a evalua situaţia. La scurt timp, grupul condus de Berenghi s-a întâlnit cu echipa de salvare formată din şapte salvamontişti şi doi jandarmi.

”Aceştia au întrebat accidentaţii dacă este nevoie de targă, dar bărbatul rănit le-a zis acestora că poate ajunge la cabană pe picioarele lui, lucru care s-a şi întâmplat. La Cabana Genţiana, se afla o întreagă armată de jandarmi şi salvamontişti care au ajuns foarte prompt şi bine echipaţi în zonă. Au urmat o serie de declaraţii date de noi celor de la Poliţia criminalistică. După declaraţii extrem de amănunţite la ora 2.00 dimineaţa ziua noastră a luat sfârsit”, a mai scris ghidul.

Acesta a ţinut să facă şi unele precizări legate de presupusele acuze potrivit cărora grupul lor ar fi provocat avalanşa, respingând categoric această idee.

”Grupul nostru nu a fost evacuat de Salvamont şi Jandarmerie; Grupul nostru nu a provocat avalanşa, aşa cum au susţinut unele autorităţi, purtătorii de cuvânt şi surse mincinoase care fac ştiri din auzite; În grupul nostru nu au existat minori; Din grupul nostru nu a plecat nimeni pe un alt traseu; Toţi participanţii şi elevii şcolii se întorc acasă teferi şi nevătătamaţi, aşa cum o facem de 20 de ani”.

FOTO-VIDEO Cel mai frumos loc de pe Pamant este in Romania! GHIOCEI INFLORITI cat vezi cu ochii!

In: Hunedoara, Stiri locale

Platoul Vartoapelor este în acest moment unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Aici, pe o suprafață de 10 hectare se află mii de ghiocei.

Aceasta Dumbrava Minunata se gaseste in judetul Hunedoara, anunta romani-buni.info.

Covorul nesfarsit de ghiocei tine de la inceputul lunii martie si pana in aprilie, la doar 13 km de Sarmisegetuza Regia, in Muntii Orastiei – masivul Sureanu.

Punctul de plecare spre poiana este comuna Orastioara de Sus, din parcul natural Gradistea Muncelului, informează opiniatimisoarei.ro

Vezi video aici:

15 martie- 5 aprilie este perioada în care această minune naturală a României trăieşte în toată splendoarea ei.

VIDEO – Singurul loc din Romania unde aurul CADE de sus! La propriu!

In: Hunedoara, Stiri locale

Una dintre cele mai frumoase peșteri din România pe care ar trebui să o vizitați măcar odată în viață este Peștera Șugău, cea care ascunde diferite legende. Aici, veți rămâne fermecați de interiorul strălucitor al peșterii dar și veți avea ocazia să studiați spectaculoasele cristalizări ale calciului în formă aragonitică. În timpul rece zona de la intrare adăpostește mai multe specii de fluturi și lilieci. Cea mai veche legendă spune că din pereții peșterii picură aur, așa că vizitarea acestei peșteri se poate transforma într-o adevărată aventură.

Peştera are o lungime de un kilometru şi are patru etaje. Nu se poate vizita în totalitate, fiind disponibil un singur nivel şi un traseu turistic de 150 de metri. Peştera este renumită datorită galeriilor ei foarte strâmte şi a formaţiunilor unice în România.

Aici se pot admira stalactite conice, stalagmite sau stalpi cu guler. Galeria principal are săli precum Vestiarul, Sala Sfatului şi Hala Descoperirilor. În ultima dintre ele se poate vedea cu adevărat formele săpate de natură în stâncă denumite sugestiv după aspectul lor:

Meduza, Delfinul, Lumea Fermecată sau Şirul de Stâlpi sau Ochiul Bufniţei, scrie adevarul.ro.

Peştera Şugău este situată în Munţiii Giurgeului, pe versantul sudic al Muntelui Sipos (1568 m). Esta una dintre peşterile reprezentative din Masivul Central al Carpaţilor Orientali.

Nimeni nu ştie când a fost descoperită intrarea în peşteră, dar este clar că aceasta are o vechime de câteva secole. În peşteră este prezent permanent un curent de aer care şuieră continuu fapt care a dat şi demumirea de Şugău. Cei mai superstiţioşi spun că zgomotul ar fi făcut de fapt de spiritele celor care s-au rătăcit şi au pierit în trecut în peşteră în căutare de aur.

Peştera este exploatată ca destinaţie turistică încă din 1943 când Composesoratul din Valea Strâmbă a dat ordin să se facă lucrări pentru ca intrarea în subteran să fie vizibilă. A fost construită chiar şi o cabană unde turiştii să se poată odihni, dar aceasta a fost distrusă de un incendiu.

Vezi video aici:

Legenda aurului din peşteră
Celebră o fac şi legendele care circulă de secole şi care spun că aici din pereţii peşterii picură aur. Se spune că odată la şapte ani se umplu trei găleţi cu aur, dar până acum nimeni nu a reuşit să se îmbogăţească.

Se mai spune că doar cei aleşi pot găsi aurul, iar acesta poate fi adunat odată la şapte ani, doar în vinerea dinainte de Rusalii. Nimeni nu a reuşit însă să găsească mult râvnitul aur deoarece nu se ştie când încep şi mai ales când se termină cei şapte ani.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Cel mai mare PELERINAJ la mormantul parintelui Arsenie Boca va avea loc in cateva zile! Zeci de mii de credinciosi, din toata tara, sunt asteptati la Prislop!

In: Hunedoara, Stiri locale

Duminică și luni, la mânăstirea Prislop, are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje din România.

În 28 noiembrie se împlinesc 27 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca, iar Mănăstirea Prislop va fi în sărbătoare. Şi de această dată, reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei se aşteaptă ca mii de oameni să treacă pragul mănăstirii din Ţara Haţegului, informează click.ro.

Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a oferit câteva recomandări pelerinilor care se vor îndrepta în aceste zile spre Mănăstirea Prislop.

„Oamenii merg acolo pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, prin mijlocirea sfinţilor, a părintelui Arsenie Boca şi a Sfântului Ioan de la Prislop. Ei trebuie să aibă răbdare, să aibă decenţă. Credincioşii care ajung la Mănăstirea Prislop trebuie să se poarte în consonanţă cu locul. Să nu arunce bani în lac sau pe la rădăcinile copacilor. Mulţi dintre oamenii care vin la Mănăstirea Prislop au o educaţie religioasă şi ştiu cum să se comporte.

arsenie
O altă parte a pelerinilor nu are probabil o relaţie foarte strânsă cu biserica şi atunci nu ştie uneori cum să se comporte. Cred însă că orice om poate fi educat şi poate să înveţe – dacă avem deschidere şi dorinţă să învăţăm, putem să învăţăm. Mănăstirea depune toate eforturile pentru a-i educa pe oameni în acest sens”, a spus preotul Gabriel Miricescu.

Cele mai mari neplăceri pe care le vor întâmpina pelerinii care ajung în acest sfârşit de săptămână la mormântul lui Arsenie Boca sunt create de drumul spre mănăstire, aflat în şantier din primăvara anului trecut. Constructorii au întârziat lucrăile de modernizare a tronsonului de 7 km, iar autorităţile judeţene se plâng că drumarii au lucrat puţin şi prost.

IMAGINI SENZATIONALE! Record de vizitatori la Castelul Corvinilor!

In: Hunedoara, Stiri locale

Castelul Corvinilor din Hunedoara devine un obiectiv tot mai vizitat de turiști, atât din România, cât și din străinătate. Legendele castelului, dar și construcția spectaculoasă îi atrag pe turiști ca un magnet.

Luna august a reprezentat un record de vizitatori pentru Castelul Corvinilor. 73.529 de turişti au trecut pragul Castelului Corvinilor. Aceştia au adus castelului încasări de peste 1,6 milioane lei, informează pressalert.ro

castel

foto: castelulcorvinilor.ro

„De la începutul anului și până în prezent, Castelul Corvinilor a primit un total de 223.040 de vizitatori, care au lăsat la casierie peste patru milioane de lei (4.082.134 lei)”, transmit administratorii monumentului istoric din Hunedoara.

Adulţii care doresc să-l viziteze trebuie să scoată din buzunar 20 lei, iar elevii şi studenţii, cinci lei.

Castelul este considerat drept cel mai bine conservat monument medieval din sud-estul Europei. Construcția a fost ridicată de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea.

13342908_1008635035879861_8515012390588817582_n

LEGENDA FANTANII

Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara în tinea în castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.

13325477_1008635069213191_8435215671823908495_n

Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvantul dat de sotul sãu si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.

13417400_1015363351873696_111053460467760800_n13435400_1015363318540366_7296257879430694834_n

De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glãsuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

Singurul sat din Romania cu drum si biserica DIN MARMURA mai are un singur locuitor!

In: Hunedoara, Stiri locale

Satul Alun este unul dintre cele mai ciudate locuri din judeţul Hunedoara. Mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri, unic în România.

În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Ultima casă, cu numărul 104, a fost construită în anii ’60, în apropierea carierei de marmură de la marginea Alunului.

De atunci, din „satul înmărmurit“, cum îi spun localnicii din aşezările învecinate, au început oamenii să migreze, iar în prezent, singurul care a rămas nedezlipit de Alun este Gheorghe Gheorghesc.

„Satul are o vechime de aproape 300 de ani, poate şi mai mult, iar în vremea tinereţii mele, era unul dintre cele mai mari din zonă. Avea o şcoală cu internat, în care învăţau copiii din tot Ţinutul Pădurenilor, dar şi din Hunedoara.

Iar localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Aşa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii“, povesteşte Gheorghe Gheorghesc.

Erau hore în sat, nedei”

Drumul de marmură se opreşte însă în pădure, unde este continuat de unul forestier, aproape impracticabil cu maşina în ultimii ani.

646x404

Petru Cata crede că drumul a fost o investiţie care a ţinut şi de fala locuitorilor acestei zone, bogată în resurse minerale. Treptat, satul s-a depopulat, la fel ca şi celelalte aşezări din Munţii Poiana Ruscăi.
627x0

    

„După ce fiica mea a terminat cele opt clase la şcoala din sat, a trebuit să o dăm la liceu, în Hunedoara. Ne-am împrumutat de la CEC şi am luat o locuinţă în oraş, păstrându-ne şi casa de la ţară. Dar, treptat ne-a fost tot mai greu să păstrăm legătura cu satul, unde tocmai drumurile, greu accesibile, sunt cea mai mare problemă“, adaugă Petru Cata.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Drumul spre Sarmizegetusa DISTRUS de ploi! Soseaua tocmai fusese reabilitata!

In: Hunedoara, Stiri locale

Drumul spre Sarmizegetusa Regia, în judeţul Hunedoara, a fost distrus de o furtună, noaptea trecută, pe mai multe porţiuni.

Problemele cele mai mari sunt în apropiere de Valea Albă, unde şoseaua a fost ruptă în trei zone. Administratorul sitului UNESCO Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a declarat că aceasta a fost cea mai puternică furtună din ultimii ani.

Reabilitarea drumului dintre localitatea Costeşti şi cetatea Sarmizegetusa Regia a fost finalizată în luna mai şi a costat 18,2 milioane lei, bani alocaţi din fonduri europene, ne-a transmis corespondentul RRA Ilie Pintea.

Tot ieri, în urma unor ploi torenţiale, mai multe străzi din municipiile Hunedoara şi Braşov au fost inundate.

Sursa: Rador

Accident FRONTAL cu doua microbuze pline cu oameni! Cel putin 17 VICTIME in Hunedoara!

In: Hunedoara, Stiri locale
Plan roșu activat în Hunedoara după un teribil accident rutier! Cel puţin 17 persoane necesită îngrijiri medicale după ce maşinile în care se aflau, respectiv un microbuz care ducea copii la un meci de fotbal şi o dubă de transport marfă, s-au ciocnit în localitatea hunedoreană Veţel, circulaţia fiind blocată. Este vorba despre echipa de fotbal Aurul Certej.

Un elicopter SMURD a fost deplasat în zonă, iar 8 ambulanțe preiau răniții, anunta stiripesurse.ro.

Raed Arafat a anunțat că doi minori sunt răniți, iar una dintre victime e în stare gravă. Elicopterul SMURD va prelua victima și o va transporta la Timișoara. Absolut toți pasagerii implicați în accident sunt răniți, unii dintre ei suferind fracturi. ”S-a declanșat planul roșu. 10 pacienți au fost trimiși la Deva, 7 la Hunedoara. Misiunea este în desfășurare”, a precizat Arafat.

Potrivit primelor cercetări ale poliţiei, şoferul unei dubiţe de marfă, care circula de la Arad spre Deva, a intrat pe contrasens şi s-a tamponat cu microbuzul în care se aflau 14 tineri fotbalişti, cu vârstele cuprinse între 17 şi 26 de ani. Tinerii sunt jucători ai echipei Aurul Certej şi se deplasau la un meci de fotbal în localitatea Ilia, la circa 20 de kilometri de Deva.

În microbuzul cu fotbaliști se aflau 14 persoane. Numărul victimelor e de 16, două fiind din duba de marfă.

content-imagecontent-imagecontent-image

GALERIE FOTO – Cu o vechime de peste O MIE DE ANI, ”Rotonda” este cea mai veche biserica din tara noastra!

In: Hunedoara

O destinație turistică de mare preț pentru pelerinaj. Biserica din Geoagiu, judeţul Hunedoara este unică în România. Datorită formei “circulare” este numită “rotondă”.

Cu o încărcătură istorică, înconjurată de pagini pline de evenimente cândva vii. Cu o arhitectură ne mai întâlnită pe meleagurile noastre. Datează din secolul XI – lea, a folosit drept capelă de familiile nobiliare, locuință socială pe timpul regimului comunist, astăzi fiind un locaș Sfânt informează gandul.info.

biserica-reformata-rotonda-geoagiu-02

    

Rotundă şi înaltă ca un turn de cetate, cu acoperişul de şindrilă bătut de vânt, cu tencuiala scorojită şi căzută, acest edificiu imită ca formă biserica ridicată de Împăratul Constantin la Sfântul Mormânt din Ierusalim, scrie tvr. Doumentele o plasează pe la sfârşitul secolul al XI-lea, în timpul retragerii cavalerilor din Oraşul Sfânt.

biserica-reformata-rotonda-geoagiu-01

    

Ferestrele înguste şi asimetrice ascund, însă, un mister. Legenda spune că, o dată pe an, în ziua Sfântului Ioan din Ierusalim, cel al cărui hram îl poartă biserica, o rază de soare trece prin două ferestre din zid, aliniate perfect, şi luminează un loc din curtea bisericii, unde cavalerii teutoni ar fi îngropat o comoară.

IV. 1. rotonda

    

(foto. pensiunea.dacica.ro)

De-a lungul vremii, Rotonda a fost folosită ca şi capelă de familiile nobiliare din zona. Comuniştii au transformat-o în locuinţă socială. Acum, este biserică reformată şi nu numai.

biserica rotonda geoagiu bai 5

    
biserica rotonda geoagiu bai 3

    
biserica rotonda geoagiu bai 7

    

(foto: cniptgeoagiubai.ro)

Titlul de cea mai veche biserică medievală funcţionala din România este disputat şi de alte trei biserici din zona Haţegului. Vârsta bisericii Rotonda a fost confirmată de săpăturile arheologice care au scos la iveală circa 200 de morminte, unul vechi de o mie de ani.