A nins! Vezi unde a cazut PRIMA NINSOARE din acest sezon!

In: Stirea zilei, Vremea

Prima ninsoare din acest sezon s-a înregistrat, începând din noaptea de luni spre marți, în judeţul Maramureş și în nordul Carpaților Orientali, stratul de zăpadă înregistrat fiind de câţiva centimetri la o altitudine de peste 1.800 de metri.

Primarul oraşului Borşa, judeţul Maramureş, Sorin Ion Timiş, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că el nu ţine minte să mai fi nins vreodată în zonă până acum în luna septembrie.


„A început să ningă luni după-amiază, până marţi dimineaţă, şi cred că ninsoarea va continua, pentru că temperatura e scăzută. Eu nu ţin minte să mai fi nins în septembrie, în octombrie da, dar în septembrie niciodată. A fulguit la 1.400 de metri altitudine, în Pasul Prislop, dar zăpada s-a aşezat doar de la 1.800 de metri altitudine în sus, Vârful Pietrosul Rodnei fiind îmbrăcat în haină albă, ca şi iarna. Stratul de zăpadă măsoară câţiva centimetri în zona Căldarea – Lacul Iezer. În Borşa nu a fulguit, doar sus la altitudine mare”, a spus Timiş.

Potrivit acestuia, zăpada timpurie este benefică pentru a compensa lipsa apei din sol, deoarece acest an a fost unul secetos.

„Puţurile au secat, probabil că această zăpadă va alimenta solul. Deşi a plouat în ultima săptămână, umiditatea solului este doar la suprafaţă, iar în adâncime acesta este uscat”, a mai spus primarul oraşului Borşa.

Marți dimineață, a început să ningă la altitudini de peste 1.800 de metri și în nordul Carpaților Orientali.


Citeste si:

Mii de oameni s-au trezit de dimineata si au vazut zapada pe geam!


 

„A nins la primele ore ale dimineții și în prima parte a zilei, la Iezer și pe Ceahlău, unde avem unul sau doi centimetri de zăpadă. S-ar putea să mai fie precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în orele următoare și la noapte, dar trecător, după care încetează și vremea o să se facă din ce în ce mai frumoasă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

La Vârful Toaca, din Masivul Ceahlău, în județul Neamt, ploaia s-a transformat, în jurul orei 9.00, în ninsoare, iar statul de zăpadă care s-a depus măsoară doi centimetri.

„A nins de dimineață, ninge și acum, dar slab și la ora 14.30 am măsurat un stat de zăpadă proaspăt depus de doi centimetri”, a precizat meteorologul de la Stația Meteo Ceahlău Toaca.

Potrivit meteorologilor, în alte zone ale țării nu nu au fost înregistrate ninsori.

„Nu este neobișnuit să ningă în septembrie pe crestele montane, la peste 2.000 de metri cea mai timpurie ninsoare poate să vină chiar de la 1 august”, a conchis reprezentantul ANM.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,
REVINO IN TOP

Share Page

Close