Dragnea a gasit motivul pentru care nu merg lucrurile in tara aceasta: Kovesi conduce din umbra Parchetul General!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că, din cunoștințele sale, cea care conduce Parchetul General este de fapt fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmând că s-ar încerca deschiderea unui dosar penal pe numele ministrului Carmen Dan.

”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.

Nu mai exist io, o oră nu mai sunt, stingem lumina. Continuați discuția despre amnistie. E necesară sau nu? Bun, să dea cu excepția lui ăla. Dar ce facem cu sutele de judecători care au dosare la DNA? Dacă nu se șterg, cum avem garanția că ei judecă cum le dictează conștiința? Dacă dosarele dispar, dincolo de mine, dincolo de alți oameni politici, oameni de afaceri distruși, îi dăm la o parte pe toți. Măcar pentru judecătorii care sunt în continuare presați și intimidați”

După o asemenea perioadă neagră, trebuie să dai o amnistie. Nu cred că s-a inventat un alt instrument prin care cei nevinovați să scape de această nenorocire. Nu zic să o dea mâine, pot să nu o dea deloc, dar la un moment dat va trebui. La fel și o amnistie fiscală. Nu spun să nu mai plătească hoții, dar sunt companii care nu mai pot participa la licitații. Toate aceste lucruri trebuie analizate și discutate foarte deschis. Eu nu am început această luptă în ideea că o să dăm amnistie”, a mai adăugat șeful PSD.

„Este incalificabil. În orice țară din Europa un miting neautorizat și când apar violențe intervin forțele de ordine. La noi Iohannis a încurajat aceste violențe, i-a cerut domnului Lazăr să înceapă o anchetă pe jandarmi. În baza legii Iohannis (a cerut – n.r.). Ați auzit vreo anchetă pe cei care au produs violențele? Atunci e atât de greu de înțeles ce se întâmplă ca să timoreze forțele de ordine. Dacă #rezist intră la Cotroceni, forțele de ordine ce o să facă – o să le spună intrați”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Președintele PSD spune că Parchetul General este condus de fapt de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Mai mult, Dragnea susține că se încearcă deschiderea unui dosar penal pe numele ministrului Carmen Dan.

„Așa cum nu am spus nici la încheierea evaluării cu Kovesi. Asta e o întrebare retorică. Dar hop dosar penal. Vor să-i deschidă dosar penal și domnei ministru de Interne. Din câte am înțeles eu, Kovesi conduce Parchetul General. Planul e făcut la zona Cotroceniului, nu știu dacă în clădirea Cotroceniului. Acești domni și doamne care mi-au făcut atât rău. Eu sper că va câștiga democrația. Cred că va câștiga democrația. Democrația nu înseamnă anarhie. Înseamnă și reguli, respectarea Constituției, drepturilor fundamentale, statului de drept, fiecare instituție să rămână în matca constituțională și legal[. Democrație înseamnă că președintele nu-și permite să ceară unui partid să își schimbe liderul, să incite la violență, să facă presiune asupra judecătorilor”, a spus liderul PSD.

Si-au batut joc de onoarea Jandarmeriei Romane! Ordinul de EVACUARE a pieței, emis cu ÎNCĂLCAREA legii!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Procurorii de la Parchetul General anunță, oficial, învinuirea șefilor Jandarmeriei Române și a secretarului de stat Mihai Chirica, în dosarul violențelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenție nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenția, Laurentiu Cazan, „a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia”.

Redăm comunicatul Parchetului General:

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare au dispus, în ziua de 20 septembrie 2018, în cauza privind evenimentele violente din zilele de 10 și 11 august 2018 produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecții:

– maior Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

– comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

– colonel Cucoș Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

– colonel Sindile Ionuț-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea situație de fapt:

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Suspecților susmenționați li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 21 septembrie 2018, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.

Sursa: Stiripesurse.ro

Un controversat lider PSD da ordine DNA-ului cum sa faca angajarile!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să retragă de urgență proiectul de hotărâre privind suplimentarea cu 160 de posturi a schemei de personal a DNA.

„Este absolut neverosimil proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Justiției prin care se solicită suplimentarea schemei de personal a DNA cu 160 de posturi. Îi solicit d-lui ministru Tudorel Toader să retragă de urgență acest proiect de hotărâre pentru că este absolut scandalos în condițiile în care DNA este lovită în ultimii doi ani de scandaluri absolut halucinante”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

Potrivit acestuia, Toader ar trebui să aștepte instalarea noului procuror-șef DNA.

„Cred că domnul ministru Tudorel Toader ar trebui să aștepte momentul în care această instituție va avea un coordonator. Noul șef al DNA cu siguranță va face o evaluare vizavi de această instituție și trebuie așteptată și această evaluare și numirea noului șef al instituției”, a adăugat Codrin Ștefănescu.

Secretarul general adjunct al PSD a mai precizat, pentru MEDIAFAX, că proiectul inițiat de Ministerul Justiției a creat „valuri de nemulțumire”.

„Sper ca domnului ministru Tudorel Toader să înțeleagă că subiectul este foarte delicat, iar proiectul inițiat de ministerul Justiției a creat valuri de nemulțumire în rândul opiniei publice”, a conchis Ștefănescu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, în ședința din 13 septembrie, proiectul de Hotărâre a Guvernului trimis de către Ministerul Justiției pentru suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA) „cu 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară, 20 de posturi de specialiști și 50 de posturi de personal auxiliar de specialitate”, în total 160 de posturi.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului MJ, Direcția Națională Anticorupție funcționează cu un număr de 260 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară. „Acest număr de posturi este insuficient în vederea realizării atribuțiilor specifice activității de supraveghere tehnică (gestionarea infrastructurii tehnice suplimentare, monitorizarea în timp real a comunicațiilor interceptate, supravegheri operative și înregistrări ambientale în spații publice sau private). Din cele 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară pentru care se solicită suplimentarea, jumătate din acestea sunt destinate serviciilor teritoriale ale direcției care se confruntă cu un deficit de personal în această privință”, explică Ministerul Justiției.

De asemenea, MJ arată că DNA înregistrează o creștere a activității.

„Analiza principalilor indicatori statistici din anul 2017 demonstrează o creștere a activității Direcției Naționale Anticorupție atât în efectuarea urmăririi penale, cât și în activitatea desfășurată în fața instanțelor de judecată. Creșterea volumului de activitate al Direcției Naționale Anticorupție se reflectă în cauzele noi înregistrate în anul 2017, respectiv 3668, numărul total de dosare în curs de soluționare de către procurorii Direcției fiind de 11.234. Schema de personal a Direcției Naționale Anticorupție la finele anului 2017 era ocupată în proporție de 93.39% (735 posturi ocupate din cele 787), unele persoane având raporturile de muncă suspendate ca urmare a unor situații obiective (concedii de creștere a copilului etc)”, potrivit notei de fundamentare.

Adevaratul motiv pentru care Liviu Dragnea a fost chemat la Parchetul General. ”Nu prinde Craciunul in libertate”

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Fostul premier Victor Ponta spune că nu crede că Liviu Dragnea a fost chemat la Parchetul General „ca să se vadă dacă a fost o lovitură de stat”, pentru că este evident că nu a fost vorba de lovitură de stat, ci pentru că „toate datele arată că a fost o acţiune premeditată şi executată de către ministrul Carmen Dan, sub coordonarea liderului PSD”.

„Sunt aproape doi ani de când domnul Dragnea deţine puterea şi în Guvern şi în Parlament şi, în loc să vorbească de lucrurile importante într-o guvernare (…), a vorbit numai de dosare, de stat paralel şi tot acolo ajunge, tot la Parchet. (…) Eu nu cred că Dragnea a fost chemat ca să se vadă dacă a fost o lovitură de stat pentru că ştiu cu toţii, este absolut evident pentru orice om de bun simţ, că nici n-a fost vorba de patru criminali care-l pândeau la Hilton, nici de lovitură de stat. (…) Cred că a fost chemat ca martor pentru că, din toate datele care au apărut în public şi pe care eu le-am aflat ca fost prim-ministru, acţiunea violentă din 10 august a fost o acţiune premeditată, organizată şi executată de către Carmen Dan, nu la conducerea şi coordonarea doamnei prim-ministru, care era trimisă în vacanţă, ci a domnului Dragnea. Cel care a provocat, a orchestrat, a anunţat cu vreo 3-4 zile înainte de 10 august şi a vrut să beneficieze de acele violenţe a fost chiar Dragnea şi pentru asta, mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă trebuie să răspundă şi legal,” a declarat, vineri seară, la Digi 24, fostul premier Victor Ponta.

Întrebat de unde are astfel de informaţii, Ponta a spus că a fost prim-ministru patru ani, timp în care au fost nenumărate proteste, şi ştie foarte bine cum funcţionează Jandarmeria şi cum sunt organizate intervenţiile acesteia la manifestări.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost audiat, vineri seară, la Parchetul General, el afirmând la ieşire că a fost citat ca martor în legătură cu afirmaţiile sale potrivit cărora protestul din 10 august ar fi fost o tentativă de lovitură de stat.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Le e frica de lege: PSD anunta ca va anula semnaturile stranse pentru campania ”Fara penali in functii publice”!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Deputatul PSD Catalin Radulescu a anuntat, joi, ca ii va solicita presedintelui PSD, Liviu Dragnea, sa faca plangere la Parchetul General impotriva USR, sustinand ca are inregistrari cu parlamentari ai Uniunii care vorbesc despre semnaturile false pentru campania „Fara penali in functii publice”.

„Am aflat acum cateva ore, mi s-au transmis niste inregistrari telefonice, zeci de pagini de inregistrari telefonice, intre mai multi parlamentari USR (…), inclusiv domnul Barna (..), care erau foarte ingrijorati si discutau zile intregi intre ei despre falsurile, sute si mii de semnaturi false din aceste liste faimoase pe care le-au depus in Parlamentul Romaniei. Fiind de o gravitate extraordinara, intrucat falsul in declaratii si in semnaturi sunt incriminate in Codul penal, voi cere astazi presedintelui Dragnea si partidului meu, prin juristii si avocatii pe care ii avem, sa faca urgent o plangere penala la Parchet impotriva USR si cer sa verifice absolut toate listele, incepand cu Ilfov, Bucuresti si Constanta, care sunt depuse si in urma acestor discutii telefonice pe care le vom pune la dispozitie Parchetul sa isi faca treaba”, a declarat deputatul PSD, Catalin Radulescu, joi la Parlament, informeaza Mediafax.

Social-democratul a sustinut ca daca se va adeveri ca exista mii de semnaturi false initiate de membrii USR, inseamna ca demersul este unul penal si trebuie sa plateasca.

„Daca se vor gasi si eu sunt convins din ce am citit ca sunt mii de semnaturi false facute de catre membrii USR care se intalneau pe la birouri si falsificau semnaturile, asta inseamna ca tot demersul lor a fost un demers penal, care a avut rolul de a veni in Parlamentul Romaniei cu liste cu semnaturi false. De data asta sper ca Parchetul nu mai face ca data trecuta cand au asteptat doi ani de zile dupa ce noi am sesizat anumite chestiuni de o gravitate mare in finantarile ilegale pe care le-a facut USR in alegeri”, a adaugat Radulescu.

Deputatul PSD a raspuns si la afirmatiile presedintelui USR, Dan Barna, care a declarat joi ca primarii pun presiuni pe oamenii care au semnat initiativa „Fara penali in functii publice”, pentru a nega sau pentru a retrage semnatura, desi este legala.

„Hai sa vedem. Eu cred ca ei nici nu prea au vrut sa lase listele astea, ca din ce am vazut eu in inregistrari se plangeau unii la altii ca nu e bine sa lase listele cu semnaturi la primari, pentru a nu fi fotocopiate si dupa sa se constate aceste falsuri. Sa vedem ce declaratii vor face la Parchet despre inregistrarile lor”, a afirmat Radulescu.

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat joi ca se incearca sabotarea campaniei ”Fara penali in functii publice”, oamenii care au semnat initiativa fiind sunati si amenintati de catre primarii PSD pentru a le solicita sa nege sau sa isi retraga semnaturile.

„Campania Fara penali se afla in faza de validare a semnaturilor la primarii si realitatea este ca aceasta campanie afecteaza in mod direct foarte multi oameni din clasa politica si daca initial a fost acel dispret pentru ca era convinsi ca campania nu va avea succes, in momentul in care s-a trecut de un milion de semnaturi si acestea au ajuns la primarii, asediul asupra campaniei continua prin agresiune, prin violente si prin diverse tertipuri. Practic, cetatenii sunt sunati in acest moment de catre unii dintre primarii PSD pentru a fi amenintati, chemati sa isi retraga semnaturile sau sa nege semnaturile. Amenintatile pornesc de la retragerea ajutorului social sau de la diverse alte parghii pe care stim foarte bine ca in mediul rural primarii le au asupra oamenilor si sunt teme pe care noi le consideram foarte grave”, a afirmat presedintele USR, Dan Barna, in Parlament.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Liviu Dragnea, fara nicio jena: ”DNA nu mai e!”

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Liviu Dragnea a declarat, duminică seara, în cadrul unui inteviu televizat, că ‘DNA nu mai e’. Declarația a fost făcută în contextul în care liderul PSD consideră că este necesară anularea protocoalelor din justiție cu SRI, făcând referiri în acest sens la dosare ale magistraților aflate pe rolul unor parchete.

„În ce țară din lume mai avem aproape două treimi dintre magistrați cu dosare penale la DNA? La parchet, că DNA nu mai e”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată în urmă cu mai bine de trei luni, timp în care procedura a fost reluată. În faza a doua, Tudorel Toader a găsit un procuror pe care îl consideră potrivit pentru această funcție, fiind vorba despre Adina Florea.

De la propunerea în funcție, procurorul a avut mai multe ieși publice, iar în proiectul de management a vorbit despre nereguli în funcționarea DNA sub fosta conducere, preluând anumite idei de la ministrul Justiției.

Procurorul propus de Tudorel Toader la sefia DNA o ataca pe Kovesi: Exista dosare comandate!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Procurorul Adina Florea este omul propus de ministrul Justiției pentru a prelua șefia DNA. Florea a explicat că, din punctul său de vedere, există dosare comandate în DNA pentru că s-a vrut o adevărată vendetă politică.

”Da. Am şi scris în cadrul proiectului de management că s-au prioritizat anumite anchete, ceea ce a dus la crearea unui scenariu privind realizarea unor vendete. Cel puţin în spaţiul public aşa s-a văzut.”, susține Adina Florea, într-un interviu pentru Adevărul.

Adina Florea susține că mare parte dintre dosarele spectaculoase de la DNA, în care grei politici au fost aduși în cătușe, au fost finalizate cu achitare, ceea ce arată că s-a dorit mai mult show mediatic și nu justiție.

”Se vehiculează şi în spaţiul public situaţia achitărilor. Numărul de achitări, din nefericire, este în creştere, dar vorbim şi de dosare cu loturi mari de achitaţi de către instanţele de judecată. Eu cred că trebuie făcută o analiză foarte serioasă a acestor achitări şi văzut care sunt cauzele care au dus la aceste soluţii de achitare. Cauzele rezidă în modul în care a fost formulat materialul probator. Dacă venim şi discutăm despre modul de administrare al materialului probator, eu cred că este necesar ca fiecare procuror de execuţie să se implice în mod efectiv în instrumentarea dosarului încă de la momentul actului de sesizare.”, a mai spus Adina Florea.

Guvernul Dancila a aprobat rectificarea bugetara fara avizul CSAT!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri a Guvernului, prima rectificare bugetară pe anul 2018, fără avizul CSAT, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Palatul Victoria.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că decizia Guvernului s-a bazat pe un punct de vedere de la Ministerul Justiției care prevede că Executivul poate adopta rectificarea bugetară fără aviz de la CSAT, baza legală pentru acest punct de vedere fiind o decizie a CCR din 2015 potrivit căreia este obligatorie solicitarea unui aviz de la CSAT, nu și primirea avizului.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat pe 3 septembrie de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 8.819,2 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 9.925,9 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 26.959,8 milioane lei la 28.066,5 milioane lei, dar, urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2018, se menține, în termeni cash, la nivelul de 2,97% din PIB.

Printre instituțiile care au primit bani în plus la rectificare se numără:

– Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +2.296,5 milioane lei
– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +955,9 milioane lei
– Ministerul Finanțelor Publice: +580,7 milioane lei
– Ministerul Afacerilor Interne: +366,3 milioane lei
– Ministerul Sănătății: +333,6 milioane lei
– Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: +206,9 milioane lei per sold
– Ministerul Educației Naționale: +178,1 milioane lei,
– Ministerul Transporturilor: +170,5 milioane lei
– Ministerul Fondurilor Europene: +119,2 milioane lei
– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +73,4 milioane lei
– Secretariatul General al Guvernului: +147,8 milioane lei
– Autoritatea Electorală Permanentă: +119,8 milioane lei
– Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +149,5 milioane lei
– Ministerul pentru Relația cu Parlamentul: + 0,544 milioane lei
– Camera Deputaților: + 3,006 milioane lei

Rectificarea bugetară prevede alocări bugetare în minus pentru:

– Ministerul Apelor și Pădurilor: – 7,56 milioane lei
– Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: – 2,335 milioane lei
– Ministerul Muncii și Justiției Sociale: -2.545,4 milioane lei
– Ministerul Afacerilor Externe: -43,4 milioane lei
– Ministerul Energiei: -45,7 milioane lei
– Ministerul Economiei: -15,0 milioane lei
– Senatul României: – 2 milioane lei
– Ministerul pentru Mediul de Afaceri: – 9,92 milioane lei
– Ministerul Turismului: -17,3 milioane lei

– Serviciul Român de Informații: -113,0 milioane lei
– Serviciul de Informații Externe: – 2,84 milioane lei
– Serviciul de Pază și Protecție: – 15,092 milioane lei
– Serviciul de Telecomunicații Speciale: -14,207 milioane lei
– Administrația Prezidențială: – 11,109 milioane lei

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat pe 3 septembrie că are o variantă diferită a rectificării bugetare, cu alocări suplimentare pentru SIE, SPP şi STS, dar care vor rămâne pe minus la rectificare.

Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne vor rămâne cu aceleași sume, precum cele prevăzute în rectificarea prezentată la 3 august, conform precizărilor făcute de ministrul Finanțelor, la Antena 3. În plus, la Serviciul Român de Informaţii rămâne tăierea de 113 milioane de lei. De asemenea, la Administrația Prezidențială, a rămas diminuarea de peste 11 milioane lei a bugetului, dar ministrul Finanțelor a subliniat că situația acestei instituții „nu face subiectul discuţiilor de mâine, pentru că nu este parte din CSAT”.

„În schimb, la Serviciul de Informaţii Externe, din discuţia cu ordonatorul de credit, acolo este o influenţă pozitivă, de plus 13,7 milioane lei, dar per ansamblu structura rămâne cu un minus de 2,8 milioane de lei. La fel, Serviciul de Pază şi Protecţie are o modificare pozitivă, de plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu rămâne cu minus de 15 milioane lei. Acest plus este format din 6,6 milioane de lei cheltuieli de capital, ca urmare a unor plăţi efectuate în iulie-august, precum şi ca urmare a unor necesităţi de derulare a unor proiecte cu finanţare europeană pentru pregătirea preşedinţiei (n.red. – Consiliului Uniunii Europene) de anul viitor. Ultima structură, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a fost o influenţă pozitivă de 2 milioane de lei la bunuri şi servicii, în vederea derulării unor achiziţii la fel în vederea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, dar pe ansamblu structura rămâne cu un minus de 14,1 milioane lei”, a detaliat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Potrivit rectificării bugetare, bugetele componente ale bugetului general consolidat care au înregistrat majorări ale veniturilor sunt: bugetul de stat +948,4 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat + 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru șomaj +245,9 milioane lei, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate +1.200,4 milioane lei, bugetele locale + 5.082,9 milioane lei, iar diminuări ale veniturilor s-au înregistrat, în principal la bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral şi/sau parțial din venituri proprii – 330,9 milioane lei.

veniturile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 948,4 milioane lei. Influențele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri: Alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice: +541,4 milioane lei; Impozit pe venit și salarii: +314,9 milioane lei; Impozite și taxe pe proprietate: -100,7 milioane lei; Taxa pe valoarea adăugată: -1.727,8 milioane lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2018 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale; Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii: +77,1 milioane lei; Taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități: -1.248,6 milioane lei influență generată de eliminarea estimărilor inițiale privind veniturile obținute din vânzarea licențelor 5G de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații în anul 2018; Contribuții de asigurări sociale: +1.222,5 milioane lei; Venituri nefiscale: +2.794,7 milioane lei, influență generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în urma centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital/patrimoniu deținut de stat pe baza situațiilor financiare aferente anului 2017; Venituri din capital: -1.037,4 milioane lei, influență generată de eliminarea estimărilor inițiale privind procedura de vânzare a unei anumite cantități de apă grea aflată în rezerva de stat în anul 2018; Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020: +147,9 milioane lei.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 2.816,4 milioane lei. Influențele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezintă astfel: Cheltuielile de personal se majorează cu 206,6 milioane lei; Cheltuielile cu bunuri şi servicii se majorează cu 7,9 milioane lei; Cheltuielile cu subvențiile se diminuează cu 291,2 milioane lei; Transferurile între unități ale administrației publice se diminuează cu 1.618,3 milioane lei; Alte transferuri se majorează cu 1.125,7 milioane lei; Cheltuielile cu asistența socială cresc cu 856,4 milioane lei în principal pentru pensiile militare de stat, indemnizații creștere copil și alocații de stat pentru copii; Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se majorează cu 178,0 milioane lei; Alte cheltuieli se majorează cu 604,4 milioane lei; Fondurile de rezervă se majorează cu 1.209,2 milioane lei; Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă cresc cu 222,7 milioane lei; Cheltuielile de capital se majorează cu 225,2 milioane lei.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, miercuri, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, deoarece și-a îndeplinit obligația de a cere CSAT un punct de vedere, ea afirmând că și-ar fi dorit ca acest proiect să fie rezultatul unui consens între Președinție și Guvern.

”Rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aș fi ddorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie rezultatul unui consens între două instituții importante ale statului – Președinție și Guvern. Orice situație complexă, însă, are cel puțin o soluție, iar soluția aleasă de Guvern er să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligația de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanțare”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Ea a mai spus că a încercat, în ultima perioadă, să-l facă pe președintele Iohannis să înțeleagă faptul că rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei.

”Guvernul României nu va accepta ca drepturile românilor la pensii, salarii, sănătate, să fie periclitate de lupta politică. Oamenii au nevoie de investiții, de medicamente, de pensii și salarii livrate la timp, fermierii afectați de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie la timp de bani din subvenții pentru a putea începe lucrările”, a conchis Viorica Dăncilă.

Rudolph Giuliani a recunoscut public ca a luat bani din Romania pentru a critica lupta impotriva coruptiei!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Rudolph Giuliani a recunoscut, pentru site-ul politico.eu, faptul că a primit bani pentru a-i trimite o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis!

Giuliani a spus că a primit onorariu de la firma Freeh Group International Solutions. Aceasta e deţinută de fostul director FBI, Louis Freeh, avocatul lui Alexander Adamescu și al lui Puiu Adamescu.

Scrisoarea ‘s-a bazat pe un raport pe care l-am examinat’, întocmit de Louis Freeh, care conduce compania de consultanţă globală Freeh Group International Solutions, a explicat Giuliani. ‘Ei îmi plătesc onorariu’, a mai precizat avocatul lui Trump. Însă el nu a spus câţi bani primeşte de la respectiva companie şi nici dacă aceasta i-a cerut să acţioneze pentru un client anume al ei. William Jeffress Jr, avocat partner la firma de avocatură Baker Botts, a declarat, pentru Politico.eu, că ”e surprinzător” faptul că Giuliani nu a dezvăluit în scrisoarea sa că a trimis-o în numele unui client.

Vă prezentăm integral scrisoarea care a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis de către avocatul lui Donald Trump:

“Prejudiciul adus statului de drept, sub pretextul aplicării legii”

Dragă domnule preşedinte Iohannis

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere.

Înainte de alegerea mea în funcţia de primar al New York-ului, am servit ca oficial de rang înalt în Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, deținând şefia reputatului birou de procurori din New York. De-a lungul mai multor ani, ca procuror, am investigat şi urmărit personal, sau am condus acuzarea unui număr mare de cazuri de corupţie publică, ceea ce a dus la condamnarea a numeroşi demnitari.

“Protocoalele secrete și excesele DNA: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor”

După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâți spre aplicarea legilor, în concordanță cu repectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.

În plus, față de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoștință cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

„O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor”

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.

“Protocoalele să fie verificate de o comisie de judecători internaționali”

De asemenea, îndemn Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară.

Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese.

“Guvernul trebuie să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI”

Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI. În consecinţă, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, aşa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzaţiile şi originea acestor acuzaţii împotriva judecătorilor, precum şi cronologia şi durata acestor dosare.

În sfârșit, secții de responsabilitate profesională ar trebui stabililte pentru Parchetul General, DNA, SRI şi orice alte instituţii recomandate de comisia independentă, pentru a stabili standarde potrivite de comportament şi răspundere, ca şi investigarea plângerilor împotriva acestor instituţii.

“Un angajament în respectarea legii va îmbunătăți perspectivele investitorilor în România”

România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, şi a respectării legii. Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI şi ar trebui să includă amnistie pentru acuzaţiile şi condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăţi, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României.

Cu respect,

Rudolph W. Giuliani, Esq.”

O scrisoare similară a fost transmisă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și premierului Viorica Dăncilă.

Rudolf Giuliani a fost primar al orașului New York în perioada 1994-2001, în mandatul său având loc atentatele din America. Înainte de a fi primar în New York, Giuliani, a fost un strălucit procuror federal și avocat anti-mafia, la mijlocul anilor ’80.

Giuliani s-a aflat printre cei care au contribuit la condamnarea a opt dintre cei mai importanţi mafioţi ai vremii, printre care Anthony „Fat Tony” Salerno, Anthony „Tony Ducks” Corallo sau Carmine „The Snake” Persico, capii puternicelor familii Genovese, Lucchese și Colombo.

El a dezvăluit, la un moment dat, că mafia a pus o recompensă de 800.000 de dolari pe capul său. În al doilea mandat de primar, mafia a oferit o nouă recompensă pentru asasinarea lui Giuliani, în valoare de 400.000 de dolari.

În ziua atentatelor din 2001, cel supranumit „Rudy”, a devenit un idol graţie capacităţii sale de reacţie. Acţiunile sale i-au adus titlul de personalitatea anului, decernat de revista Time.

Giuliani a candidat fără succes la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, în 2008. Actualmente, Giuliani este șef al echipei de avocați ai lui Donald Trump.

Ce coincidenta! Procurorul militar care a deschis ancheta dupa violentele din 10 august, cercetat disciplinar de Inspectia Judiciara!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Inspectia Judiciara a anuntat, luni, ca a dispus cercetarea disciplinara a procurorului militar Bogdan Parlog pentru un articol publicat in luna ianuarie prin care ar fi adus ”atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei”. Magistratul este acelasi care s-a aflat in Piata Victoriei la protestul din 10 august si a deschis ancheta in cazul violentelor.

”Ca urmarea a efectuarii cercetarii disciplinare in perioada 8 mai – 7 august 2018, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul Bogdan Ciprian Parlog (procuror militar, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti) pentru ‘manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu’, abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata”, a anuntat, luni, printr-un comunicat, Inspectia Judiciara, potrivit News.ro.

Potrivit documentului, procurorul si-a exprimat opiniile in articolul ”Principalele aspecte de natura a afecta grav sistemul judiciar (publicat la 25 ianuarie 2018, pe site-ul www.juridice.ro), ”cu desconsiderarea explicita si totala a normelor si standardelor de conduita impuse magistratilor”.

”A denigrat, in mod deliberat, pe de o parte, membrii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind ca aceasta este ‘fidelizata’ si ‘favorabila actualei puteri politice’, si inspectorii Inspectiei Judiciare, pe care i-a calificat drept ‘organisme controlate de catre factorul politic prin care (…) se vor putea exercita presiuni asupra magistratilor’”, se mai arata in document.

Inspectia Judiciara anunta ca actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza.

Procurorul militar Bogdan Parlog s-a aflat in Piata Victoriei la protestul din 10 august, Jandarmeria Bucuresti anuntand ca acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din piata si a fost prezent in punctul de comanda incepand cu ora 17.00 pana dimineata.

Ulterior, Parchetul Militar a precizat ca Parlog se afla in zona, in drum catre domiciliu, dar, vazand ce s-a intamplat acolo, s-a sesizat din oficiu.

Prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a afirmat ca procurorul Parlog a fost un „simplu observator” si nu a facut parte din Centrul Mobil de Comanda.

Procurorul general prezinta dovezi care arata ca Tudorel Toader a incercat sa manipuleze opinia publica!

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat, luni, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută – cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI.

Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (…) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România.

A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, a precizat Lazăr în conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, „şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”, în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

Ulterior, Lazăr a spus că a luat act de declanşarea procedurii de evaluare şi a precizat că  tema protocoalelor ”este falsă”. El a susţinut că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, iar săptămâna viitoare Ministerul Public va publica toată corespondenţa avută cu aceste instituţii.

Ca reacţie la această declaraţie, Tudorel Toader a postat un mesaj pe Facebook în care spus că primit doar o copie a protocolului din 2009, din care lipseau ultimele două pagini, dar nicio referire la protocolul din 2016.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România. El a spus că SRI îşi poate îndeplini atribuţiile conform legii şi fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-şi reproşeze.

Surse: Digi24, News.ro

Fost director FBI angajat sa distruga DNA! Cine il plateste?

In: ACTUALITATE, Legislatie & JUSTITIE

Louis Freeh, fost director al Biroului Federal de Investigatii (FBI), prezinta intr-un interviu pentru revista Forbes un plan in cinci puncte pentru „restabilirea statului de drept in Romania”. Freeh conduce acum o companie de consultanta, Freeh Group International Solutions, LLC.

Interviul este realizat de Andrew Cave, care se prezinta drept specialist in „leadearship strategy”. Cave afirma ca a facut acest interviu pe fondul „escaladarii ingrijorarilor cu privire la modul in care un mecanism anti-coruptie erodeaza libertatea si restrictioneaza libertatea de exprimare”. Freeh este avocatul fugarului Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu.

Louis Freeh s-a arata foarte ingrijorat de existenta „protocoalelor secrete”. „Aceste protocoale secrete (…) reprezinta un acord sub acoperire pentru a inlatura statul de drept prin transformarea ofiterilor serviciilor de informatii in agenti judiciari”, a declarat fostul sef al FBI.

„Protocoalele submineaza integritatea si independenta sistemului judiciar acordand o sustinere injusta procurorilor si compromit independenta magistratilor. Protocoalele secrete au declansat o revolta justificata in Romania, in Uniunea Europeana si in Statele Unite”, mai adauga Freeh. Trebuie mentionat ca niciun oficial din UE sau SUA nu a facut referire la aceste protocoale „secrete” din Romania.

In continuare, fostul sef al FBI prezinta un plan in cinci puncte „pentru remedierea situatiei in contextul criticilor privind existenta protocoalelor secrete intre Serviciul Roman de Informatii (SRI), Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”. Este o „criza grava a statului de drept”, ami sustine Freeh.

1) Un angajament ferm pentru a investiga si urmari coruptia in limitele legii, dar si in cadrul legii;

2) Facilitati pentru persoanele care au fost condamnate fara respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau in virtutea judecatorilor controversati mentionati in protocoale;

3) Infiintarea unei comisii independente a judecatorilor si expertilor de renume international, imputerniciti si finantati pentru investigarea protocoalelor secrete, examinarea operatiunilor Procuraturii Generale, DNA si Serviciului de informatii SRI al Romaniei si recomandari specifice pentru reforma;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecatorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale si revizuirea acuzatiilor;

5) Crearea unor birouri de responsabilitate profesionala pentru Procurorul General, DNA si SRI pentru a examina plangerile impotriva acestor agentii si a ofiterilor lor si a stabili standarde adecvate de conduita si responsabilitate.

Sursa: Aktual24.ro

!-- Composite Start -->
Loading...