Arta: Expoziţie dedicata marelui artist român Horia Damian la Galeria Alexandra’s

In: Cultura

Cu 96 de ani în urmă, la 27 februarie 1922 se năştea la Bucureşti Horia Damian, pictor prodigiu încă din adolescenţă, admirat de marii colecţionari ai epocii, printre care K.H. Zambaccian, care-i aşeza lucrările alături de clasicii artei noastre din celebra sa colecţie: Andreescu, Luchian, Petraşcu.

La 15 mai 1946, în vârstă de 24 de ani, Horia Damian sosea la Paris cu o bursă de studii pe care i-o obţinuse de la Institutul Cultural Francez pictorul Jean Al. Steriadi, admirator al său.

La Paris avea să se desfăşoare prodigioasa activitate a acestui inegalabil maestru desenator, pictor, sculptor care, în 1951, avea să-şi definească propriul limbaj, propria viziune asupra sensului artei, al sacralităţii pe care aceasta e chemată s-o exprime, al monumentalităţii. La Paris avea să se stingă, nonagenar.

În contextul ignorării actuale a valorilor fondatoare ale culturii româneşti, şi ale culturii în general, expoziţia de faţă capătă o semnificaţie extraordinară, unică.

Nimeni în lume nu poate evoca personalitatea şi opera lui Horia Damian aşa cum o face criticul şi istoricul de artă Radu Varia, căruia îi datorăm acest eveniment, şi care acum cinci decenii, în 1968, prefaţa la Galeria Stadler din Paris expoziţia de ”construcţii“ ale lui Damian. Tot atunci, Radu Varia avea să ia iniţiativa temerară, încununată de succes, a prezentării creaţiei artistului în marile muzee ale lumii, continuată timp de peste patru decenii: Muzeul de Artă Modernă al Oraşului Paris, The Solomon R. Guggenheim Museum din New York, Muzeul Ludwig din Aachen, Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, Bienala de la Sao Paulo, Bienala de la Veneţia, Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris – Centrul Pompidou, şi altele.

Pentru prima oară, datorită excepţionalelor interpretări ale semnificaţiei şi originalităţii acestor opere, pe care ni le oferă Radu Varia, publicul nostru va putea admira şi înţelege în sfârşit parcursul Damian, de la o capodoperă din adolescenţă până la viziunea arhitecturală şi cosmogonică a artistului, acest “mare solitar al secolului 20”.

Marţi 27 februarie, orele 19, Strada Piaţa Amzei nr. 5

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Astazi sunt ”Mosii de iarna” sau Sambata mortilor: Ce spune traditia crestina ca trebuie sa faci?!

In: Cultura

Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 10 februarie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”.

Moșii de iarnă 2018. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

Moșii de iarnă 2018. În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.

Moșii de iarnă 2018. În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Moșii de iarnă 2018. Se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii”.

Moșii de iarnă 2018. De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Video-Intrebarea zilei: Tu stii de ce tara noastra se numeste Romania? De ce Italia nu se numeste asa?

In: Cultura

Un clip publicat pe canalul Name Explain de pe YouTube arată de ce se numeşte România aşa şi nu Italia. România vine, potrivit naratorului, de la „romanus”, cuvântul latin pentru „roman – cetăţean al Romei”. Dacia a fost provincie romană, aşa că nu surpinde faptul că ţara noastră a ajuns să se numească România.

Totuşi, de ce nu i-au dat romanii acest nume Peninsulei Italice? Numele de Italia a originat în sudul peninsulei şi vine de la tribul cunoscut sub numele de italici. Aceştia, numiţi şi latini, au format Regatul Roman, care a devenit ulterior republică prin cucerirea peninsulei şi apoi un imperiu.

Numele de România a fost stabilit prin Constituţia din 1866.

Sursa: Go4it.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Cel mai bun student roman al anului 2017: Din pacate, si eu plec din tara!

In: Cultura

Cei mai buni studenţi români din România şi din străinătate au fost premiaţi la cea de-a IX-a ediţie a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului.

„M-am gândit mult şi am decis că trebuie să plec din România. Sunt cuvintele pe care le auzim atât de des”, spune Sebastian Burduja, Preşedinte Fondator şi de Onoare LSRS, în deschiderea evenimentului.

Muzică clasică, ţinute elegante, mulţi tineri, nenumărate emoţii, rânduri de părinţi şi bunici emoţionaţi pentru copilul nominalizat pentru diverse distincţii, acestea erau primele observaţii care puteau fi făcute la intrarea în sala C.A. Rosetti.

Feţe tinere, pe care România le-ar putea vedea pentru ultima dată. Potenţial şi performanţe, adunate în suflete ambiţioase, care nu au de gând să intre în piaţa muncii din ţara noastră.

Toţi au căutat o şansă, şi toţi au găsit-o departe de casa părintească. Mai departe decât Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi sau Braşov, unii dintre ei chiar mai departe decât graniţele peninsulei Iberice, sau ale munţilor Urali. Majoritatea şi-au încercat norocul în diferite ţări europene precum Spania, Franţa, Germania, Cehia, Austria sau Elveţia, iar alţii în regiuni de pe tot mapamondul precum China, Israel, America Latină sau Noua Zeelandă.

Toţi cu un singur gând: viitorul

LSRS ajută studenţi români care încearcă să ajungă la studii la diverse universităţi de top din lume, prin consiliere şi prin construirea unei structuri de într-ajutorare menite să ofere suport pentru studenţi. Liga colaborează şi cu alte organizaţii, printre care Erasmus, Fundaţia pentru SMURD sau Institutul Bancar.

Evenimentul a debutat cu două discursuri, unul dintre ele fiind al Preşedintelui LSRS, care a amintit de cei „250 de voluntari LSRS din 32 de filiale”, care au muncit pentru a reuşi anul acesta să ajute „peste 500 de tineri” să ajungă la universităţi de renume precum Harvard sau Cambridge.

Primul premiu acordat a fost cel pentru „Cel mai bun student român din România”, câştigat de Diana Belatrix-Velicu, care provine din oraşul Lupeni, Hunedoara şi studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

„Din păcate voi pleca să contiunui studiile pe domeniul pe care sunt pasionată, sunt tânăr mediu stomatolog. Sper ca într-o zi să mă întorc aici. Promit că toate cunştinţele pe care le voi acumula, le voi folosi aici. Vreau să le mulţumesc părinţilor şi profesorilor pentru sprijinul acordat”, spune tânăra.

Aceasta va pleca să studieze în Statele Unite, la University of California, Los Angeles. Ca majoritatea dintre cei premiaţi, nu ştie dacă se va întoarce să profeseze în România.

„Depinde de oportunităţi. Să mă întorc să locuiesc în România, nu ştiu, sincer, dar să mă întorc şi să învăţ şi pe alţii ce am învăţat eu acolo, cu siguranţă mă voi întoarce. Acesta este unul dintre scopurile mele, pentru care plec acolo. Consider că, noi creştem ca şi valoare dacă îi nvăţăm pe alţii. Şi alţii m-au ajutat pe mine să cresc la rândul meu şi ştiu că sunt mulţi oameni capabili să facă multe şi nu au găsit persoana respectivă să le deschidă porţile. Sunt sigură că pot deschide porţile pentru mulţi tineri pasionaţi. Sunt o persoană care s-a mândrit mereu cu locul de unde a venit. Strig sus şi tare că sunt din România”, adaugă ea.

Premiul pentru „Cel mai bun student român din Europa la nivel universitar” a fost acordat studentei Claudia Gabriela Mitrofan, care provine din Galaţi şi studiază la University of Cambridge din Marea Britanie.

„Nu mă aşteptam să primesc acest premiu, este o onoare pentru mine, dar consider că este un premiu al tuturor studenţilor români din străinătate care muncesc din greu, şi îşi pierd nopţile pentru a reprezenta cum trebuie România în străinătate. Eu sunt produs al educaţiei româneşti, probabil că destinul a făcut să studiez în Marea Britanie. Sunt unul din acei nebuni care doresc să se întoarcă în România şi sper ca România în care mă întorc să fie una mai bună. Le mulţumesc părinţilor care au crezut în mine când nici eu nu am mai făcut-o”, spune studenta.

Maria Boştenaru-Dan este numele studentei care a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student român din Europa la nivel post-universitar”.

„Eu am primit invitaţia de a fi membru al ligii când mă întorsesem deja din Germania de doi ani, dar după ce mi-am dat doctoratul am putut să mă întorc aici”, spune tânăra din Bucureşti, care a studiat la University of Karlsruhe, Germania şi care lucrează acum la Institutul Ion Mincu din România.

Tulia Alexandra Savulov, din oraşul Arad, care studiază la Universitatea Anahuac Puebla din America Latină, a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student la categoria Alte Continente”, iar Eduard Dumitrescu a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student roman din America de Nord”. Acesta provine din Târgovişte şi studiază la Clarkson University, Potsdam, New York.

În cadrul galei, studenţii Vlad Moisoiu, Andreea Iuliana Miron, Claudia Gabriela Mitrofan şi Diana Georgiana Rotaru au fost premiaţi cu burse de către Raed Arafat şi de Fundaţia pentru SMURD.

„Noi dăm o bursă pentru oamenii care doresc să vină să studieze aici. Mulţi care au venit din SUA sau alte ţări au făcut comparaţie cu modul în care se lucrează. Pentru studenţii implicaţi în medicină, ne-am gândit să-i chemăm să vadă ce se face aici. De când m-am alăturat galei am insistat că trebuie să facem lucrurile mai uşoare pentru oameni să vină să profeseze aici. Nu este posibil, pentru a ocupa un post în medicină, trebuie să aştepţi câteva luni şi să mai dai o dată examenul de specialitate, indiferent unde ai studiat”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

Institutul Bancar Român a oferit de asemenea două burse de studiu, pentru Roxana Maria Stăneiu din Făgăraş, care studiază la Academia de Studii Economice din Bucureşti, şi una pentru Becsenescu Robert, din Râmnicu Vâlcea, care studiază la University of California, Berkeley.

Studentă la Charles University in Prague, Raluca Andreea Manea a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student român categoria Erasmus”.

„Mă simt onorată să mă aflu aici alături de tineri excepţionali care prezintă România cu demnitate şi cu mândrie la cele mai înalte cote. Felicit organizatorii pentru acest eveniment, finaliştii şi toate persoanele care au participat în această competiţie, pentru eforturile şi reuşitele lor. Doresc să încurajez fiecare student atât din această sală cât şi către care va ajunge mesajul meu, să accepte provocarea Erasmus, care este cu certitudine o experienţă formatoare şi Transformatoare din toate punctele de vedere”, spune studenta.

Raclariu Ana Maria a câştigat Marele premiu, pentru „Cel mai bun student român al anului”, însă fiind studentă la Harvard University din Statele Unite, tânăra din Bucureşti nu a reuşit să ajungă la ceremonie.

Sursa: zf.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Neagu Djuvara, cel mai furat autor din librarii, in 2017

In: Cultura

Volumul „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara” a fost cea mai furată carte din Librăriile Humanitas în 2017, urmată de „Întoarcere în secolul 21”, de Ioana Pârvulescu, „Maseurul orb”, de Cătălin Dorian Florescu, şi „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, au transmis reprezentanţii librăriilor pentru News.ro. Hoţii au preferat şi cărţi de Ismail Kadare, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu.

În topul titlurilor furate din Librăriile Humanitas în 2017 se află şi „1939 – Numărătoarea inversă. Europa înainte de al Doilea Război Mondial”, de Richard Overy, apărută la editura Litera.

„Anatomia şi fiziologia omului” s-a clasat pe locul şase în preferinţele celor care au ales să nu plătească pentru un produs din librărie.

Şi volumul „Despre frumuseţea uitată a vieţii”, de Andrei Pleşu, s-a aflat între preferinţele hoţilor de cărţi, urmată de „Firida Ruşinii”, autor Ismail Kadare.

Pe ultimul loc în top se află „I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii”, scrisă de Dan C. Mihăilescu.

Cel mai căutat titlu în librăriile Humanitas în 2017  a fost cartea semnată de Tatiana Niculescu, „Mistica rugăciunii şi a revolverului”, despre viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu, apărută la editura Humanitas. Cumulat însă şi cu vânzările online, „Atlasul frumuseţii” – The Atlas of Beauty, albumul foto al Mihaelei Noroc conduce topul de vânzări, deşi a apărut în librării de puţin peste o lună. Completează podiumul cartea lui Andrei Pleşu – „Despre inimă şi alte eseuri”, urmat îndeaproape de cartea lui Lucian Boia dedicată centenarului Marii Uniri – „În jurul Marii Uniri de la 1918: Naţiuni, frontiere şi minorităţi”.

În top 10 titluri şi-au făcut loc şi autori străini: literatura e prezentă în top prin autorul rus Evgheni Vodolazkin cu două titluri – „Laur” şi „Aviatorul”, iar la capitolul non-ficţiune conduce Yuval Noah Harari cu „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”(editura Polirom). Topul este completat de recent lansata carte a Simonei Tivadar – „Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie” şi de volumul „Preludiu” de Ileana Vulpescu.

În Librăriile Humanitas au avut loc anul acesta peste 300 de evenimente, aproape unul în fiecare zi în una dintre librăriile din Bucureşti sau din ţară. La Librăria Humanitas de la Cişmigiu s-au întâlnit cu publicul român autorii Humanitas Fiction Catherine Cussett, Francesc Miralles, Eshkol Nevo, Howard Jacobson şi Evgheni Vodolazkin. Tot în 2017, în luna aprilie, s-a deschis o nouă librărie Humanitas în Bucureşti – Librăria Humanitas Magheru & Takumi, o librărie ce îmbină cărţile cu produsele japoneze importate de la artizani niponi.

Credinciosii il sarbatoresc astazi pe Sf. Vasile! Ce spune traditia ca e bine sa faci azi ca sa ai un an imbelsugat?!

In: Cultura

Pentru credincioșii ortodocși, prima zi a anului, în care îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, este un motiv de a continua petrecerea, pentru că peste 600.000 de români își serbează onomastica.

Sărăbătoarea este una extrem de bogată în obiceiuri populare, unele rămase doar la nivelul satului, altele ajunse și la oraș.

Desigur că cel mai popular este mersul cu sorcova. Copiii merg din casă în casă sau din ușa în ușă pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate, iar în schimb primesc bani, dulciuri sau diverse cadouri.

Tot pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, se merge cu mielul Vasilică. Tradiția spune că dacă pui mâna pe miel de Sf Vasile, ai noroc.

În această zi se spune că e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.

Și despre vremea din prima zi a anului există multe superstiții. În general, se spune că dacă ninge, va fi un an îmbelșugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi.

La ţară, fetele nemăritate apelează la diverse supersiții pentru a afla când se căsătoresc și cum le va fi alesul.

Dar cel mai important sfat care ne vine tot din tradiția populară este SĂ AVEM NUMAI GÂNDURI BUNE și așa ne va merge tot anul.

Adrian Nastase se compara cu Corneliu Coposu si il ataca pe scriitorul Gabriel Liiceanu: Ideologul hârtiei igienice şi al flegmei!

In: Cultura

Fostul premier, Adrian Năstase, lansează un atac fără precedent la adresa scriitorului Gabriel Liiceanu. Năstase ‘dă de pământ’ pur şi simplu cu Liiceanu pe care îl face ‘ideolog al flegmei’.

„De Sarbatori, Liiceanu – ideologul hartiei igienice – si-a extins competentele intelectuale, devenind, recent, si ideolog al Flegmei. Suparat pe TVR si pe jurnalistul Ionut Cristache – in emisiunea caruia fusese criticat – s-a razbunat, scriind un articol intitulat „Scuipati aici”. Era suparat si pentru ca Ionut Cristache, intr-o emisiune la care fusesem invitat, mi s-a adresat cu formula „domnule premier”. Banuiesc ca, in talibanismul lui, Liiceanu ar fi capabil sa-l considere si pe Corneliu Coposu un infractor, in conditiile in care acesta facuse puscarie. Departe de mine ideea de a face comparatii dar te-ai astepta ca „intelectualul lui Basescu” sa fi inteles, intre timp, ca unele dosare dispuse de mentorul sau au avut obiective politice. Incapacitatea de a incerca sa fie obiectiv, ANALIZAND continutul unei dezbateri, il transforma, din pacate, intr-un filosof al sordidului, la cealalta extrema a lui Vadim:, a scris Năstase pe propriul blog.

Şi asta nu e tot. Fostul premier condamnat la puşcărie continuă tirul la adresa lui Liiceanu. „Pentru ca el a redeschis acest subiect, ii fac un mic cadou, de sarbatori, si public, inca o data (fara sa primesc drepturi de autor), un comentariu pe care i l-am dedicat in urma cu cateva saptamani.:

„N-a #rezistat Liiceanu. Era necesar ca toata lumea sa inteleaga ca el este mentorul lui Malin Bot si ideologul hartiei igienice. In declaratia lui pentru Bot spune despre niste carti pe care nu le-a citit ca sunt „abjectii”. Cel care il pupa in fund pe creatorul statului mafiot, declarandu-se mandru ca face parte dintre „intelectualii lui Basescu”, cel care a „pedepsit” comunismul, mulgandu-i timp de 30 de ani cea mai buna editura, tiparindu-si si retiparandu-si acolo brosurile sale gangav-filozofice, a devenit in ultimii ani ideologul urii si intolerantei. O ideologie de tip legionar.

Ar trebui trimise oare anumite carti, cele ce nu obtin stampila cenzurii sale „morale”, in Padurea de la Snagov ?”, a mai scris Năstase.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Astazi este a doua zi de Craciun sau Soborul Maicii Domnului: Ce spune traditia ca e bine sa faci ca sa-ti mearga bine!

In: Cultura

În cea de-a doua zi de Crăciun se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului. Obiceiurile pentru a doua zi de Crăciun spun ca in aceasta zi, nasii trebuie sa isi viziteze finii.

Cei care uita de finii lor, nu vor avea parte de tot ce isi doresc. E o zi in care rudele indepartate si cele prin alianta trebuie sa se stranga laolalta, transmite România Tv.

Nu e bine sa speli haine in aceasta zi, pentru ca apa varsata pe rufe o vei folosi pentru vindecarea ranilor. De asemenea, e o zi in care nu se munceste. Oamenii care muncesc in ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul.

E interzis sa barfesti, sa injuri, sa uneltesti impotriva celorlalti. Cei care se razbuna sau doresc sa isi incheie socotelile cu cei din jur astazi vor suferi pierderi.

Pentru cea de-a doua zi de Craciun, in fiecare zona din tara s-a impamantenit un obicei specific. In Bistrita Nasaud, oamenii colinda casa preotului, iar in Alba feciorii isi cheama mandrele la joc.

Fetele si flacaii joaca pe 26 decembrie pentru a se bucura de tineretea lor. Se spune ca persoanele care danseaza cel mai mult si cel mai aprig vor fi sanatoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul oameniilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!”.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită.

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul – se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.

În aceste zile, tradiția și vechile almanahuri spun că se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Că, spune Scriptura, şi Sf. Iosif l-a primit în casa lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

Şi în zilele noastre, prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea sărmane animale rămase fără stăpân.

Mai clar de atat de nu se poate: Patru istorici unguri anunta ca romanii au fost in Transilvania cu mult inaintea maghiarilor!

In: Cultura

Cu cât ne apropiem mai mult de anul 2018, anul în care se sărbătorește Centenarul Marii Uniri, cu atât războiul mediatic al revizioniștilor maghiari va deveni mai agresiv, mai murdar.

Incapabili să accepte realitățile istoriei și adevărul despre istoria Transilvaniei, frustrați, de un secol, de consecințele Tratatului de la Trianon care a desființat Imperiul Austro-Ungar, fanaticii „Ungariei Mari” vor tulbura apele cât de mult vor putea.

De altfel, îndoctrinarea de generații a tinerilor maghiari, atât în Ungaria, cât și în România, îi face pe cetățenii de etnie maghiară să respingă cu ură chiar și realitățile dincolo de orice îndoială, cum ar fi faptul că Iancu de Hunedoara (regent al Ungariei) era român, că Matei Corvin (cel mai important rege al Ungariei) era pe jumătate român, la fel cum alt regent al Ungariei, Nicolaus OLAHUS, avea la rândul lui rădăcini românești, chiar și numele său dovedind aceasta (Olah în maghiară înseamnă VALAH).

Ce să mai vorbim, în acest caz, despre cea mai puțin tolerată realitate istorică de către unguri, consemnată clar de izvoarele istorice maghiare: și anume faptul că românii trăiau deja aici, în Transilvania și în Câmpia Panonică, la venirea ungurilor, în secolul IX; că românii au fost primii în ARDEAL!

Tocmai de aceea, faptul că o serie de istorici maghiari din Evul Mediu, din secolul al XIX-lea sau din vremea noastră recunosc primordialitatea românilor în Transilvania, reprezintă o lovitură mortală dată revizionismului maghiar. Și dacă o parte dintre aceste surse le puteți descoperi în filmul documentar TRANSILVANIA, ISTORIE FURATĂ (pe care vă invit să îl vizionați mai jos), pe altele vă invit să le aflați astăzi, cu ajutorul celor de la ziarul Adevărul…

Adevarul.ro:  Istoricul clujean Ladislau Gyemant susţine că „românii sunt cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei, menţinuţi în permanenţă pe pământul pe care îl locuiesc, anterior celorlalte popoare (deci şi ungurilor)” şi recunoaşte „caracterul nedrept şi abuziv al sistemului politic instalat ulterior, cu excluderea românilor”.

Istoricul maghiar Kovary Laszlo, în lucrarea sa „Statistica Ardealului”, susţine că „românii sunt urmaşii romanilor colonizaţi în Dacia de împăratul Traian, fiind găsiţi aici de unguri mult mai târziu, prin sec. al IX-lea”.

În „Antichităţile Ardealului”, Kovary Laszlo, scrie: „La venirea maghiarilor, Ardealul era locuit de neamul românilor (olah nemzet). De la ei au preluat maghiarii stăpânirea Transilvaniei”.

Szilagyi Sandor preciza, la rândul său: „Nu se poate contesta faptul că românii au deţinut Transilvania cu mult timp înainte de venirea principelui maghiar Tuhutum, care s-a luptat cu valahii lui Gelu în partea de nord-vest a Transilvaniei, cu Glad în Banat şi cu Menumorut în Crişana, căpetenii demne de amintit.”

Csetrenyi Svartics Ignac scria: „Românii trăiau aici (în Transilvania) la începutul domniei lui Arpad. Ei au fost cei cuceriţi de către Tuhutum. De aici, ei (românii) s-au înmulţit foarte mult în regiunea Tisei, în Ungaria.”

Citeste mai mult: adev.ro/nto8f8

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Peste 700 elevi de la clasele cu predare in limba germana se vor bucura de manuale scolare noi

In: Cultura
Peste 700 de elevi de la Liceul German Honterus din Brasov vor beneficia de manuale scolare noi pentru toate disciplinele, la initiativa Fundatiei Michael Schmidt.

Continuand proiectele din zona educatiei, una dintre ariile principale de actiune ale Fundatiei Michael Schmidt, proiectul de fata asigura manuale de studiu si materiale auxiliare  in limba germana, pentru elevii de pana in clasa a X-a. Astfel, pe 20 decembrie 2017, s-au donat materialele didactice de care vor beneficia 732 de elevi ai Liceului German Honterus din Brasov.

„Acest proiect vizeaza o problema foarte serioasa cu care se confrunta invatamantul in limba germana in Romania, care, pe langa lipsa dascalilor calificati, se afla in situatia in care pentru anumite discipline nu s-au mai editat manuale de cativa ani. Eforturile noastre au inceput inca din anul 2013, iar angajamentul nostru este pe termen lung, insa consideram ca este necesara gasirea, cat mai curand, a unei solutii la nivel national pentru a rezolva problema manualelor. Scolile cu predare in limba germana din Romania au o istorie de aproape 500 de ani si reprezinta un reper cultural si educational important in tara noastra”, a declarat Michael Schmidt, Presedintele Fundatiei Michael Schmidt.

La randul sau, Radu Chivarean, Directorul Liceului Honterus a declarat: „Suportul acordat de Fundatia Michael Schmidt vine in sprijinul unui numar important de elevi si profesori din cadrul Liceului Honterus care isi vor putea desfasura activitatea scolara in conditii mai bune, pe baza unor manuale si materiale auxiliare de actualitate specifice institutiilor de invatamant cu predare in limba germana. An de an, suntem in situatia de a gasi solutii locale si punctuale in ceea ce priveste lipsa manualelor, iar acest lucru presupune eforturi semnificative din partea noastra a dascalilor, dar si a parintilor si elevilor, ceea ce afecteaza derularea programei scolare in bune conditii.”

Liceul German Honterus din Brasov este cea mai veche scoala cu predare in limba germana din Romania, fiind infiintata in anul 1541 de catre Johannes Honterus, si reprezinta, in prezent, cea mai mare institutie de invatamant cu predare in limba germana, inregistrand peste 1500 de elevi inscrisi in clasele  0-XII de studiu.

Procurarea celor peste 700 de manuale donate Liceului German Honterus de catre Fundatia Michael Schmidt a fost posibila in baza unei finantari acordate de catre Haus des Deutschen Ostens (HDO) din Munchen, institutie specializata a landului Bavaria care isi desfasoara activitatea in domeniul cultural si educational, pentru sustinerea fostelor teritorii si asezari germane din Europa de Est. In plus, Haus des Deutschen Ostens, gazduieste cea mai mare biblioteca de specialitate publica din Bavaria ce vizeaza istoria si prezentarea zonelor germane din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.

Fundatia Michael Schmidt, organizatia care implementeaza la nivel local acest proiect, este activa in zona invatamantului cu predare in limba germana, donand pana in prezent mii de materiale didactice pentru scoli din toata tara, printre care Colegiul Goethe din Bucuresti si Colegiul Bruckental din Sibiu, dar si alte institutii de invatamant din judetele Bihor, Baia Mare, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Brasov, Mures si Bucuresti.

La nivel national, potrivit statisticilor oficiale, in gradinitele si scolile din Romania aproximativ 24.000 copii sunt inscrisi la clasele cu predare in limba germana, numarul solicitarilor pentru acest tip de invatamant depasind cu mult numarul de locuri disponibile.

O alta problema cu care invatamantul in limba germana din Romania se confrunta este si lipsa cadrelor didactice, intrucat numarul profesorilor este mult mai mic, in comparatie cu necesarul de dascali. Astfel, Fundatia Michael Schmidt s-a implicat activ si in rezolvarea acestei probleme prin lansarea programului Deutsch hat Klasse, in cadrul caruia acorda burse de studiu pentru studentii care se pregatesc pentru a deveni dascali la clasele cu predare in limba germana.

Despre Fundatia Michael Schmidt

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Transilvania dar si in alte zone ale tarii.

BOR refuza categoric propunerea de canonizare a Regelui Mihai

In: Cultura

După ce Dan Bădic, fostul director al Casei Regale, a anunțat că va propune canonizarea Regelui Mihai, Biserica Ortodoxă Română a explicat, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu, că fostul Suveran nu poate fi trecut în rândul sfinților.

Explicația BOR este legată de faptul că procesul de canonizare se face strict pe criterii religioase, și nu politice, motiv pentru care Regele Mihai, deși a fost „un model exemplar”, nu poate fi canonizat.

”O asemenea solicitare, o canonizare în Biserica Ortodoxă, poate fi făcută doar în urma respectării unor criterii religioase. Regele Mihai rămâne un tată model, nu numai al unei familii, ci și al unui popor. Este un model exemplar, dar din sfera politică nu putem transpune aceste lucruri în sfera religioasă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, la Antena 3.

”O canonizare are criterii riguroase și presupune o personalitate mistică și o persoană profund religioasă. Nu putem amesteca sfera politicului cu cea religioasă”, a mai adăugat Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR afirmă însă că refuzul de a-l canoniza pe Regele Mihai nu reprezintă nicidecum o „desconsiderare a Majestății Sale”.

Omagiu adus Majestăţii Sale Regele Mihai de catre marea soprana Mariana Nicolesco

In: Cultura

Fundația Inovații Sociale Regina Maria a organizat miercuri, 6 decembrie, cea de-a doua ediție a Concertului de sărbători care anul acesta a fost oferit cu generozitate de marea soprană Mariana Nicolesco și de laureați ai Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée.

Un Regal de muzică de operă dedicat strângerii de fonduri pentru 160 de copii din centrele educaționale ale fundației, majoritatea din familii dezavantajate, care beneficiază zilnic de activități de tip afterschool, Recital ce a constituit și un omagiu memoriei Majestății Sale Regele Mihai.

Dr. Wargha Enayati (președintele Fundației Inovații Sociale Regina Maria), doamna Maia Morgerstern  (marea noastră actriță și directoare a Teatrului Evreiesc de Stat) și celebra soprană Mariana Nicolesco au ținut discursuri emoționante, care au readus în atenție valorile lăsate moștenire de Majestatea Sa Regele Mihai: bunătate, credință, demnitate, echilibru, corectitudine.

Imensă a fost emoţia transmisă publicului de splendidele voci ale tinerilor artişti, şi de Mariana Nicolesco, prezentă în scenă alături de ei de la un capăt la altul al Recitalului, şi care a pronunţat aceste cuvinte memorabile : «Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul».

Oameni de afaceri precum CEO Arval – Dan Boiangiu, CEO Kellogg’s România – Kim Karstensen, CEO Vox Carrier – Iulian Botîrlăianu, Ștefan Vuza, Werner Stein, Dr. Radu Varia, soțul doamnei Mariana Nicolesco, istoric de artă, CEO Impulse Leasing – Michael Unterguggenberger, reprezentanții partenerilor corporate ai evenimentului, actori precum Florin Zamfirescu, Excelența Sa doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului, alţi reprezentanți ai Corpului Diplomatic, medici printre care dr Rodica Tănăsescu, Președinta Societății Naționale de Medicină de Familie, precum și mulți alți reprezentanți ai mass- media și ONG-uri.

Sub bradul amenajat în holul Teatrului Evreiesc de Stat, copiilor din centrele educaționale li s-au așezat binevenite cadouri, pentru care le mulțumim tuturor.

Pe scena teatrului au susținut un spectacol de zile mari, alături de Mariana Nicolesco, laureați ai Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, aşezat sub Înaltul Patronaj UNESCO: Larisa Ștefan – soprană, Alexandru Constantin –  bariton, Ramona Păun – soprană, Andrei Nicoară – bas, Andreea Novac – soprană, Irina Baianț – soprană, Oana Andra – mezzosoprană, Florentina Soare – mezzosoprană, Iustinian Zetea – bas. Ei au fost acompaniați la pian de maestrul Alexandru Petrovici.