Nu e zi fara scandal cu Gabriela Firea. O acuza pe soprana Angela Gheorghiu ca a primit 150.000 de euro pentru o cantare…

In: Cultura

Angela Gheorghiu a primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei pe 11 septembrie 2017, afirmă Primăria Capitalei, care transmite că soprana nu doar că a primit această distincţie, dar a şi mulţumit edilului, scrie Mediafax. Primăria mai spune că soprana a cerut şi ştergerea unor taxe şi impozite neplătite.

„La propunerea Primarului General și prin votul consilierilor generali, doamna Angela Gheorghiu a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului București în data de 11 septembrie 2017, în semn de apreciere și recunoștință pentru promovarea Bucureștiului și a României în lume. Doamna Gheorghiu nu doar că a acceptat această înaltă distincție, dar a și mulțumit Primarului General și Consiliului General pentru aceasta. În data de 15 septembrie 2017, cu ocazia Zilelor Bucureștiului, soprana Angela Gheorghiu a concertat în Piața Constituției din Capitală. Onorariul plătit de Primăria Municipiului București prin Arcub, pentru concertul susținut de soprana Angela Gheorghiu a fost de 144.906 euro, inclusiv TVA”, transmite Primăria Capitalei într-un comunicat de presă difuzat marţi.

Instituţia condusă de Gabriela Firea mai arată, referitor la ceremonia de acordare a titltului de cetățean de onoare și a Cheii Orașului București, că, la solicitarea expresă a artistei, s-a convenit ca evenimentul să aibă loc pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au făcut toate demersurile pentru organizarea acestui eveniment la Palatul Regal, la data solicitată de Angela Gheorghiu, însă, cu o seară înainte de eveniment, soprana a anunțat prin e-mail că nu mai poate participa la ceremonie „din motive personale”, condiționând participarea de soluționarea unor probleme fiscale, transmite Primăria Capitalei.

„Concret, artista a solicitat primarului general să intervină pe lângă Direcția de Impozite și Taxe sector 2, sau ANAF, pentru ștergerea unor datorii pe care această le are, datorii reprezentând impozite și taxe neplătite. Primarul Capitalei nu a dat curs acestei solicitări, neavând calitatea legală de a soluționa astfel de probleme”, mai arată Primăria Capitalei.

Declaratiile vin dupa ce soprana Angela Gheorghiu a postat un mesaj pe Facebook pentru Gabriela Firea, după ce a fost huiduită pe Arena Naţională în timpul ceremoniei dedicate Simonei Halep, susținând că este profund deziluzionată pentru că primarul Capitalei a continuat să se folosească de numele unor mari personalități.

„Sunt profund deziluzionată, stimată doamnă primar al orașului București, pentru că ați continuat să vă folosiți de numele unor mari personalități, oferindu-le cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului.

Având o carieră mondială din anul 1990 până astăzi, sunt și eu un exemplu pentru elită și intelectualii din România ce nu se lasă instrumentalizaţi de dumneavoastră; da, țin să subliniez că am refuzat cheia și cetățenia de onoare a orașului București în septembrie 2017 cu ocazia concertului meu, oferit de către primăria orașului București publicului din România. Am refuzat aceste onoruri și pe data de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale a României. V-am trimis chiar atunci, pe 1 decembrie 2017, un e-mail cu o scuză, crezând sincer că va urma să îmi oferiți aceste distincții doar pentru ceea ce reprezint în lumea artei internaționale și nu pentru a vă putea folosi de numele meu pentru imaginea politică a domniei voastre. Am simțit atunci că munca și notorietatea mea vor fi instrumentalizate de către dumneavoastră și de aceea am refuzat.

Apoi am aflat că în aceeași zi de 1 decembrie ați oferit cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului acelor șase personalități românești, ce v-au răspuns afirmativ, ca la comandă. Ce au simțit oare acele 6 personalități, care au fost invitate în aceeași zi, în dimineață zilei de 1 decembrie, pentru a fi onorate, pe fugă, în locul meu, în ciuda lungilor cariere ce le-au avut, nu știu.

Mi-am dorit întotdeauna și încă îmi doresc ca aceste onoruri primite din partea țării mele să îmi fie oferite numai și numai pentru munca mea și pentru dăruirea mea întru artă, pentru cariera ce am avut-o pe întreg mapamondul de 28 de ani. Există multe metode de a onora un artist.

Invit pe toți politicienii români să se poarte cuviincios și să nu se mai servească niciodată pentru interesele lor mărunte politice de marile personalități din România ce obțin mari succese și victorii!

Nu este elegant ca un om politic să se servească în mod public de talentul, succesul și mai ales de munca unei personalități artistice mondiale.

Țin foarte mult să vă asigur că există și oameni care țin la demnitatea și la munca lor, dând dovadă de o coloană vertebrală solidă și care sunt extremi de atenți la imaginea, asocierea și onorabilitatea muncii lor.

Recomand fiecărei personalități în România ca în viitor să cumpaneasca foarte bine înainte de a accepta o astfel de recunoaștere”, a scris Angela Gheorghiu, pe Facebook.

Mariana Nicolesco şi Radu Varia primesc titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte

In: Cultura

     În vestita Sală a Sfatului Ţării, unde era decisă Unirea Basarabiei cu Patria, a avut loc zilele trecute un eveniment de înaltă semnificaţie pentru cultura românească şi pentru neamul nostru, consfinţind unitatea şi strălucirea valorilor supreme care-i leagă pe români.

În prezenţa membrilor Senatului, a unor personalităţi de prim plan ale lumii academice şi artistice, printre care Iurie Matei, Aurelian Dănilă sau Mihai Munteanu, a eroului românilor Alexandru Leşco, mai emoţionat decât întreaga asistenţă, şi a studenţilor, Doamna Victoria Melnic, Rectorul Academiei de Arte, a conferit titlul de Doctor Honoris Causa marii soprane Mariana Nicolesco, intrată deja în legendă, şi istoricului de artă Radu Varia, personalitate marcantă a artei şi culturii româneşti şi universale.

Întâmpinată cu aceste cuvinte: – Bine aţi venit acasă, înaintea conferinţei sale de răspuns la splendidul Laudatio in Honorem Mariana Nicolesco, conferinţă intitulată Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului, celebra soprană avea să declare: «- Am străbătut cu infinită emoţie peisajul mioritic al dealurilor şi colinelor moldave pe care, în numele neamului şi al creştinătăţii, l-au apărat eroic străbunii noştri, şi m-am regăsit, fericită ca într-o minunată familie, aici, la Chişinău, celebrând cu o bucurie împărtăşită gloria artei sacre a cântului, arta care ne uneşte şi ne apropie de Creator mai mult decât oricare artă».

În cuvântarea intitulată Constantin Brâncuşi, artistul care a schimbat destinul sculpturii universale, Radu Varia avea să afirme la rândul său: «- Este vital pentru un neam ca al nostru, bântuit de vicisitudinile istoriei, să-şi adune azi mai mult ca oricând forţele şi elanurile pentru a oferi noilor generaţii conştiinţa sevelor şi splendorilor cărora le datorăm supravieţuirea noastră, şi cărora trebuie cu toţii să le fim închinători. Cazul lui Constantin Brâncuşi, în acest sens, este exemplar şi unic».

Astazi credinciosii intra in postul sfintilor Petru si Pavel: Ce e interzis sa faci daca vrei sa-ti mearga bine restul anului!

In: Cultura
Credincioşii intră duminică, 3 iunie, în postul Sfinţilor Petru şi Pavel, care ţine până în ziua de 29 iunie. Cele trei săptămâni de interdicţii sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Acesta este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 şi 14,23). Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.

Primele mărturii despre acest post, conform scrierilor teologice, le avem din secolul al IV lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.

Începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti. Anul acesta postul începe pe 3 iunie şi ţine până în ziua de 29 iunie.

Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Dezlegare la peşte

În Biserica ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Dezlegarea, adică permisiunea de a trece peste anumite prescripţii, voia de a face ceva, înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte, însă oprirea de la hrana cu carne, brânză, lapte şi ouă.

Tradiţia creştină spune că se mănâncă peşte deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii.

Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă“, explică părintele Paul Tudorache, paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva.

Discipolii lui Iisus, sărbătoriţi pe 29 iunie

Ziua de 29 iunie în care se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

Petru şi Pavel sunt consideraţi discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creştinismului în lume. Tot pe 29 iunie se termină postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului. Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei şi pescar ca toţi cei din familia lui. Primind îndemnul adresat de Hristos de a-L urma, îşi părăseşte meseria, dedicându-se propovăduirii Evangheliei. Numele său iudeu era Simon, nume pe care Iisus îl schimbă în Chefa sau Petru, adică piatră, aluzie la credinţa sa puternică.

Patronează căldura şi ploaia

Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.

Se zice că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. O altă legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sânpetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol. Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopţii, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al Calendarului popular. Importanta sărbătorii este subliniată de postul care o precede, Postul lui Sânpetru, care, spre deosebire de Postul Paştelui, Postul Crăciunului şi Postul Sf. Marii, are număr variabil de zile. Local, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi terestre: apariţia licuricilor, amuţitul cucului şi altele.

TEST: Care este cel mai lung cuvant din limba romana? Are 44 de litere si putini pot sa-l pronunte!

In: Cultura

Expunerea îndelungată la pulberi precum azbestul, cărbunele, bioxid de siliciu sau de fier te-ar putea trimite la medic. Iar un diagnostic pe ți l-ar putea pune este de „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză”. Are 44 de litere și este cel mai lung cuvânt din limba română.

Acest diagnostic, cel mai lung cuvânt din limba română, este o boală pulmonară, care prescurtat i se mai spune silicoză. Există trei forme de silicoză: cronică (cea mai întâlnită și apare la o expunere de peste 15 ani la o canitate mai mică de siliciu), accelerată (apare după 5-10 ani la o expunere mai mare de siliciu) și acută (apare după câteva luni de la expunerea la o cantitate mare de cristale de siliciu).

Acest diagnostic, cel mai lung cuvânt din limba română, se pune mai des celor care au lucrat în mină, celor care au lucrat în turnătorii, cariere de piatră, muncitorilor cu materiale abrazive (polizatori, șlefuitori de metale, frezori sau strungari), cei care lucrează cu siliciu sau granit.

Dacă pe fișa ta diagnostic apare cel mai lung cuvânt din limba română mai trebuie să știi că tratament nu există, însă silicoza poate fi încetinită dacă expunerea la siliciu este oprită de la primele simptome. În cazul silicozei acute se poate folosi lavajul plămânilor. Procedura constă în umplere plămânilor cu o soluție salină care este drenată. Se recomandă și renunțarea la fumat după acest diagnostic.

Cel mai lung cuvânt din limba română

 Mai sunt și alte cuvinte lungi în limba română, iar cele mai multe au legătură cu domeniul medical sau chimic. De exemplu, „difosfopiridinnucleotidpirofosfataza” are 36 de litere și reprezintă numele unei enzime.

„Encefalomielopoliradiculonevrita” este un cuvânt care are 32 de litere și reprezintă o boală caracterizată prin inflamarea nervilor. Pe următorul loc este cuvântul „gastropiloroduodenojejunostomie”, care are 31 de litere și este numele unei operații. 30 de litere are cuvântul „diclordifeniltriclormetilmetan”, care reprezintă o substanță chimică.

Sursa: Greatnews.ro

FOTO-Cu ochelari de soare si imbracat la moda: Asa arata cu adevarat parintele Arsenie Boca!

In: Cultura

Jurnalistul Vlad Mixich a publicat marti pe pagina personala de facebook doua fotografii din prima parte a anilor 1960, in care apare cel pe care il cunoastem astazi drept parintele Arsenie Boca.

”Ghici cine e tipul cool din mijloc (același e și în poza din dreapta)? Ghici… 

Arsenie Boca. Da, preotul și călugărul Arsenie Boca, într-o perioadă în care deja era preot-călugăr dar fusese alungat din mănăstire de un decret comunist și a trăit câțiva ani buni ca ‘civil’ și pictor. Fotografiile sunt de pe la 1962, din perioada în care era urmărit de Securitate.

Nimeni și nimic nu e întotdeauna ceea ce pare.

[sursa foto: arhiva CNSAS; fotografiile au mai fost publicate, ultima oară în biografia scrisă de Tatiana Niculescu Bran]”, a postat Vlad Mixich.

Mariana Nicolesco vă invită la o mare celebrare a muzicii şi a culturii la Ateneul Român

In: Cultura

Joi 17 şi vineri 18 mai – Concert Extraordinar Beethoven

Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor: Elio Boncompagni   •   Pianist: Matei Varga

La finele Concertului are loc lansarea volumului Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, publicat de editura Curtea Veche, de ilustrul muzicolog şi scriitor italian Paolo Isotta, care va semna autografe în foaierul Ateneului

Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Elio Boncompagni, va interpreta Uvertura Leonora Nr. 2, Concertul pentru pian Nr. 4 în Sol major, solist Matei Varga, şi Simfonia Nr. 5 în do minor op. 67 de Ludwig van Beethoven.

Discipol al legendarilor maeştri Franco Ferrara şi Tullio Serafin, Elio Boncompagni e aclamat în Europa, în cele două Americi şi în Australia în fruntea celor mai renumite orchestre, ca şi la pupitrul a numeroase spectacole de operă de remarcabil succes.

Despre arta pianistului Matei Varga, aşezat de critici de seamă în linia genialilor predecesori Dinu Lipatti şi Clara Haskil, ziarul Süddeutsche Zeitung din München scrie că este nici mai mult nici mai puţin decât magică, ceea ce confirmă triumfurile sale în America, în Europa sau în China.

«La comemorarea a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu – spune Mariana Nicolesco – cel mai important şi mai frumos articol din presa internaţională dedicat muzicianului român a fost cel al lui Paolo Isotta, publicat de cotidianul Corriere della Sera.

Cu acel prilej s-a legat între noi o prietenie al cărei miez, după cum scrie Paolo, e străvechi. Această prietenie e la originea primei sale vizite în ţara noastră, cu doi ani în urmă, şi a minunatei ediţii în limba română a volumului său Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, publicat acum de editura Curtea Veche, cu sprijinul oferit de Fundaţia Internaţională Ateneul Român şi de Patria Credit».

Mare e mândria, – declară Paolo Isotta – mare e bucuria pe care mi le aduce ideea că această carte e tradusă în limba naţiunii care-i numără printre fiii săi pe unul dintre cei mai mari Maeştri ai Muzicii, George Enescu, şi care-l are drept Fiu de Onoare pe Ovidiu, unul dintre cei mai mari Maeştri ai Poeziei.

«Cartea sa – pe care am plăcerea s-o prefaţez – este o incursiune fără egal în imensităţile cunoaşterii, şi în acelaşi timp un omagiu fără precedent adus literaturii, artei şi muzicii noastre: fără acestea, afirmă Paolo Isotta, cultura Europei n-ar fi azi ceea ce este. Apreciere semnificativă, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui autor de incomparabil prestigiu, profesor de Istoria Muzicii la Conservatorul din Torino şi apoi la cel din Napoli.

Sunt fericită că lansarea volumului Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, în prezenţa autorului, Paolo Isotta, va coincide, la Ateneul Român, în 17 şi 18 mai, cu seratele Beethoven, pe care le aştept cu nerăbdare, avându-i drept protagonişti pe doi artişti de care, dintotdeauna, sunt profund legată: Elio Boncompagni şi Matei Varga. Două seri memorabile în numele marii muzici şi al culturii», declară în încheiere Mariana Nicolesco.

Premierul Dancila a recunoscut public ca Guvernul nu e in stare sa organizeze cum trebuie ”Centenarul”

In: Cultura

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marţi, că există întârzieri în ceea ce privește aplicarea proiectelor dedicate Centenarului, însă a precizat că se lucrează în ritm alert pentru a recupera timpul pierdut.

„Ieri a avut loc o nouă şedinţă a Comitetului pentru Centenar şi vreau să subliniez faptul că lucrurile merg într-un ritm alert şi că se încearcă să se recupereze timpul pierdut. Dacă în şedinţa anterioară am discutat despre proiecte la nivel naţional şi la nivel internaţional, în şedinţa de ieri am discutat despre proiectele la nivel regional şi local. Au fost evaluate peste 300 de proiecte, dintre care 99 sunt eligibile, şi, de asemenea, am discutat despre situaţia monumentelor de la Alba-Iulia şi de la Arad. În următoarea şedinţă vom aduce în discuţie o altă serie de proiecte”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Totodată, premierul a amintit că luni s-a desfăşurat şi o reuniune a Comisiei pentru adoptarea monedei euro.

„S-a trecut la discuţii tehnice. Reuniunea de ieri a fost condusă de preşedintele Academiei Române, domnul academician Pop”, a precizat Dăncilă.

De ce se spune in intelepciunea populara ca e bine sa ai un alun pe langa casa?

In: Cultura

Alunul plantat îți aduce numeroase beneficii, incluzând aici chiar și partea financiară. 

În afară că poţi caştiga bani pe tot parcursul vieţii de pe urma alunilor, ei aduc un beneficiu extraordinar organismului uman prin aportul de oxigen. Durata de viață a unui este de 120 de ani.

Un profesor a povestit pentru Ziarul De Vrancea că a scăpat de pietre la rinichi.

„Aveam pietre mari la rinichi şi nu aş fi putut rezista unei operaţii. Timp de trei luni am făcut tratament cu miez de alună, care dizolvă calculii renali. Au trecut zeci de ani de atunci, am 80 acum şi nu mai am nicio problemă. Pentru mine această plantă este un înger, mi-a salvat viaţa”.

Dincolo de rolul alimentar şi economic, alunul are şi un rol ecologic.

Alunul formează perdele de protecţie a mediului, micşorând efectele secetei, împiedicând alunecarea terenurilor şi diminuând pericolul inudaţiilor.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Arta: Expoziţie dedicata marelui artist român Horia Damian la Galeria Alexandra’s

In: Cultura

Cu 96 de ani în urmă, la 27 februarie 1922 se năştea la Bucureşti Horia Damian, pictor prodigiu încă din adolescenţă, admirat de marii colecţionari ai epocii, printre care K.H. Zambaccian, care-i aşeza lucrările alături de clasicii artei noastre din celebra sa colecţie: Andreescu, Luchian, Petraşcu.

La 15 mai 1946, în vârstă de 24 de ani, Horia Damian sosea la Paris cu o bursă de studii pe care i-o obţinuse de la Institutul Cultural Francez pictorul Jean Al. Steriadi, admirator al său.

La Paris avea să se desfăşoare prodigioasa activitate a acestui inegalabil maestru desenator, pictor, sculptor care, în 1951, avea să-şi definească propriul limbaj, propria viziune asupra sensului artei, al sacralităţii pe care aceasta e chemată s-o exprime, al monumentalităţii. La Paris avea să se stingă, nonagenar.

În contextul ignorării actuale a valorilor fondatoare ale culturii româneşti, şi ale culturii în general, expoziţia de faţă capătă o semnificaţie extraordinară, unică.

Nimeni în lume nu poate evoca personalitatea şi opera lui Horia Damian aşa cum o face criticul şi istoricul de artă Radu Varia, căruia îi datorăm acest eveniment, şi care acum cinci decenii, în 1968, prefaţa la Galeria Stadler din Paris expoziţia de ”construcţii“ ale lui Damian. Tot atunci, Radu Varia avea să ia iniţiativa temerară, încununată de succes, a prezentării creaţiei artistului în marile muzee ale lumii, continuată timp de peste patru decenii: Muzeul de Artă Modernă al Oraşului Paris, The Solomon R. Guggenheim Museum din New York, Muzeul Ludwig din Aachen, Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, Bienala de la Sao Paulo, Bienala de la Veneţia, Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris – Centrul Pompidou, şi altele.

Pentru prima oară, datorită excepţionalelor interpretări ale semnificaţiei şi originalităţii acestor opere, pe care ni le oferă Radu Varia, publicul nostru va putea admira şi înţelege în sfârşit parcursul Damian, de la o capodoperă din adolescenţă până la viziunea arhitecturală şi cosmogonică a artistului, acest “mare solitar al secolului 20”.

Marţi 27 februarie, orele 19, Strada Piaţa Amzei nr. 5

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Astazi sunt ”Mosii de iarna” sau Sambata mortilor: Ce spune traditia crestina ca trebuie sa faci?!

In: Cultura

Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 10 februarie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”.

Moșii de iarnă 2018. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

Moșii de iarnă 2018. În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.

Moșii de iarnă 2018. În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Moșii de iarnă 2018. Se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii”.

Moșii de iarnă 2018. De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Video-Intrebarea zilei: Tu stii de ce tara noastra se numeste Romania? De ce Italia nu se numeste asa?

In: Cultura

Un clip publicat pe canalul Name Explain de pe YouTube arată de ce se numeşte România aşa şi nu Italia. România vine, potrivit naratorului, de la „romanus”, cuvântul latin pentru „roman – cetăţean al Romei”. Dacia a fost provincie romană, aşa că nu surpinde faptul că ţara noastră a ajuns să se numească România.

Totuşi, de ce nu i-au dat romanii acest nume Peninsulei Italice? Numele de Italia a originat în sudul peninsulei şi vine de la tribul cunoscut sub numele de italici. Aceştia, numiţi şi latini, au format Regatul Roman, care a devenit ulterior republică prin cucerirea peninsulei şi apoi un imperiu.

Numele de România a fost stabilit prin Constituţia din 1866.

Sursa: Go4it.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Cel mai bun student roman al anului 2017: Din pacate, si eu plec din tara!

In: Cultura

Cei mai buni studenţi români din România şi din străinătate au fost premiaţi la cea de-a IX-a ediţie a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului.

„M-am gândit mult şi am decis că trebuie să plec din România. Sunt cuvintele pe care le auzim atât de des”, spune Sebastian Burduja, Preşedinte Fondator şi de Onoare LSRS, în deschiderea evenimentului.

Muzică clasică, ţinute elegante, mulţi tineri, nenumărate emoţii, rânduri de părinţi şi bunici emoţionaţi pentru copilul nominalizat pentru diverse distincţii, acestea erau primele observaţii care puteau fi făcute la intrarea în sala C.A. Rosetti.

Feţe tinere, pe care România le-ar putea vedea pentru ultima dată. Potenţial şi performanţe, adunate în suflete ambiţioase, care nu au de gând să intre în piaţa muncii din ţara noastră.

Toţi au căutat o şansă, şi toţi au găsit-o departe de casa părintească. Mai departe decât Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi sau Braşov, unii dintre ei chiar mai departe decât graniţele peninsulei Iberice, sau ale munţilor Urali. Majoritatea şi-au încercat norocul în diferite ţări europene precum Spania, Franţa, Germania, Cehia, Austria sau Elveţia, iar alţii în regiuni de pe tot mapamondul precum China, Israel, America Latină sau Noua Zeelandă.

Toţi cu un singur gând: viitorul

LSRS ajută studenţi români care încearcă să ajungă la studii la diverse universităţi de top din lume, prin consiliere şi prin construirea unei structuri de într-ajutorare menite să ofere suport pentru studenţi. Liga colaborează şi cu alte organizaţii, printre care Erasmus, Fundaţia pentru SMURD sau Institutul Bancar.

Evenimentul a debutat cu două discursuri, unul dintre ele fiind al Preşedintelui LSRS, care a amintit de cei „250 de voluntari LSRS din 32 de filiale”, care au muncit pentru a reuşi anul acesta să ajute „peste 500 de tineri” să ajungă la universităţi de renume precum Harvard sau Cambridge.

Primul premiu acordat a fost cel pentru „Cel mai bun student român din România”, câştigat de Diana Belatrix-Velicu, care provine din oraşul Lupeni, Hunedoara şi studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

„Din păcate voi pleca să contiunui studiile pe domeniul pe care sunt pasionată, sunt tânăr mediu stomatolog. Sper ca într-o zi să mă întorc aici. Promit că toate cunştinţele pe care le voi acumula, le voi folosi aici. Vreau să le mulţumesc părinţilor şi profesorilor pentru sprijinul acordat”, spune tânăra.

Aceasta va pleca să studieze în Statele Unite, la University of California, Los Angeles. Ca majoritatea dintre cei premiaţi, nu ştie dacă se va întoarce să profeseze în România.

„Depinde de oportunităţi. Să mă întorc să locuiesc în România, nu ştiu, sincer, dar să mă întorc şi să învăţ şi pe alţii ce am învăţat eu acolo, cu siguranţă mă voi întoarce. Acesta este unul dintre scopurile mele, pentru care plec acolo. Consider că, noi creştem ca şi valoare dacă îi nvăţăm pe alţii. Şi alţii m-au ajutat pe mine să cresc la rândul meu şi ştiu că sunt mulţi oameni capabili să facă multe şi nu au găsit persoana respectivă să le deschidă porţile. Sunt sigură că pot deschide porţile pentru mulţi tineri pasionaţi. Sunt o persoană care s-a mândrit mereu cu locul de unde a venit. Strig sus şi tare că sunt din România”, adaugă ea.

Premiul pentru „Cel mai bun student român din Europa la nivel universitar” a fost acordat studentei Claudia Gabriela Mitrofan, care provine din Galaţi şi studiază la University of Cambridge din Marea Britanie.

„Nu mă aşteptam să primesc acest premiu, este o onoare pentru mine, dar consider că este un premiu al tuturor studenţilor români din străinătate care muncesc din greu, şi îşi pierd nopţile pentru a reprezenta cum trebuie România în străinătate. Eu sunt produs al educaţiei româneşti, probabil că destinul a făcut să studiez în Marea Britanie. Sunt unul din acei nebuni care doresc să se întoarcă în România şi sper ca România în care mă întorc să fie una mai bună. Le mulţumesc părinţilor care au crezut în mine când nici eu nu am mai făcut-o”, spune studenta.

Maria Boştenaru-Dan este numele studentei care a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student român din Europa la nivel post-universitar”.

„Eu am primit invitaţia de a fi membru al ligii când mă întorsesem deja din Germania de doi ani, dar după ce mi-am dat doctoratul am putut să mă întorc aici”, spune tânăra din Bucureşti, care a studiat la University of Karlsruhe, Germania şi care lucrează acum la Institutul Ion Mincu din România.

Tulia Alexandra Savulov, din oraşul Arad, care studiază la Universitatea Anahuac Puebla din America Latină, a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student la categoria Alte Continente”, iar Eduard Dumitrescu a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student roman din America de Nord”. Acesta provine din Târgovişte şi studiază la Clarkson University, Potsdam, New York.

În cadrul galei, studenţii Vlad Moisoiu, Andreea Iuliana Miron, Claudia Gabriela Mitrofan şi Diana Georgiana Rotaru au fost premiaţi cu burse de către Raed Arafat şi de Fundaţia pentru SMURD.

„Noi dăm o bursă pentru oamenii care doresc să vină să studieze aici. Mulţi care au venit din SUA sau alte ţări au făcut comparaţie cu modul în care se lucrează. Pentru studenţii implicaţi în medicină, ne-am gândit să-i chemăm să vadă ce se face aici. De când m-am alăturat galei am insistat că trebuie să facem lucrurile mai uşoare pentru oameni să vină să profeseze aici. Nu este posibil, pentru a ocupa un post în medicină, trebuie să aştepţi câteva luni şi să mai dai o dată examenul de specialitate, indiferent unde ai studiat”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

Institutul Bancar Român a oferit de asemenea două burse de studiu, pentru Roxana Maria Stăneiu din Făgăraş, care studiază la Academia de Studii Economice din Bucureşti, şi una pentru Becsenescu Robert, din Râmnicu Vâlcea, care studiază la University of California, Berkeley.

Studentă la Charles University in Prague, Raluca Andreea Manea a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student român categoria Erasmus”.

„Mă simt onorată să mă aflu aici alături de tineri excepţionali care prezintă România cu demnitate şi cu mândrie la cele mai înalte cote. Felicit organizatorii pentru acest eveniment, finaliştii şi toate persoanele care au participat în această competiţie, pentru eforturile şi reuşitele lor. Doresc să încurajez fiecare student atât din această sală cât şi către care va ajunge mesajul meu, să accepte provocarea Erasmus, care este cu certitudine o experienţă formatoare şi Transformatoare din toate punctele de vedere”, spune studenta.

Raclariu Ana Maria a câştigat Marele premiu, pentru „Cel mai bun student român al anului”, însă fiind studentă la Harvard University din Statele Unite, tânăra din Bucureşti nu a reuşit să ajungă la ceremonie.

Sursa: zf.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,
!-- Composite Start -->
Loading...