Ministerul Educatiei l-a REFUZAT! Un elev selectat de NASA face cheta printre straini pentru a merge in SUA!

In: Dezvoltare personala

Un elev de la Colegiul „Grigore Moisil”, din Timișoara, calificat în finala unei competiții organizate de NASA, este obligat să caute fonduri din donații pentru a participa la concurs… Deputatul liberal Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, acuză că în Ministerul Educației principala preocupare este rotația miniștrilor, în timp ce măsurile de substanță, pentru susținerea elevilor talentați, sunt considerate fără importanță.

Zilele acestea a intrat în atenția publică situația unui elev de la Colegiul „Grigore Moisil”, din Timișoara. Sebastian Maleș, din clasa a XII-a, s-a calificat în finala competiției „Zero Robotics”, organizată de NASA, în SUA, la finalul acestei luni. Este pentru al treilea an consecutiv când elevi  ai acestui liceu prestigios se califică în finala competiției internaționale, organizate de NASA alături de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute și apreciate universități ale lumii. Cum Ministerul Educației Naționale nu a prevăzut proceduri pentru finanțarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, elevii timișoreni talentați se orientează doar către fonduri obținute din donaţii, deși suma necesară, 15.000 de euro, nu este deloc neglijabilă.

Deputatul PNL, Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, atrage atenția, într-un comunicat de presă, că timișoreanul Radu Ticiu, liderul organizației nonguvernamentale care încearcă să atragă donații pentru acoperirea costurilor de participare la competiția „Zero Robotics” organizată de NASA, spune că de trei-patru ani caută să găsească soluții de a suplini lipsa de implicare a autorităților pentru susținerea financiară a acestor tineri timișoreni talentați.

Ministerul Educației nu a oferit niciun răspuns cu privire la oportunitatea și intenția de a oferi suport public pentru aceste participări meritorii, care fac îndrăgit și respectat numele României în plan internațional, până la urmă. Solicit din nou responsabililor din Ministerul Educației Naționale, pentru a doua oară într-un răstimp de șase luni, să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanțare necesare participării elevilor la competiții internaționale, precum și o situație generală a contribuției MEN la toate aceste participări internaționale”, declară Marilen Pirtea.

În august 2018, deputatul PNL Marilen Pirtea a transmis public un apel adresat Ministerul Educației Naționale, prin care sesiza absența măsurilor de susținere a tinerilor care performează și se califică pentru a participa la etapele finale ale competițiilor internaționale. Era vorba despre situația unui elev de clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, care are rezultate școlare foarte bune și care a participat anual la cel puţin trei olimpiade naţionale, obținând premii olimpice. „Din păcate, acest elev nu a beneficiat de susținerea ministerului pentru a participa la două olimpiade internaţionale, Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China”, declară Marilen Pirtea.

Acesta declară că este exclusă ipoteza unei posibile lipse de informare a celor care iau decizii strategice în MEN. Și spune declară că în Ministerul Educației principala preocupare este rotația miniștrilor, atât de frecventă în timpul guvernării PSD-ALDE, în timp ce măsurile de substanță, necesare pentru susținerea tinerilor și copiilor talentați sunt considerate fără mare importanță.

Iohannis: România are de pierdut când un tânăr nu găseşte acasă oportunităţile profesionale şi personale pe care le caută

In: Dezvoltare personala

România are de pierdut de fiecare dată când un tânăr nu găseşte acasă oportunităţile profesionale şi personale pe care le caută, consideră preşedintele Klaus Iohannis, care a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul celei de-a X-a ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate.

În mesajul prezentat de consilierul de stat în cadrul Departamentului Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, şeful statului a felicitat Liga Studenţilor Români din Străinătate, precum şi pe reprezentanţii sectorului privat pentru iniţiativa de a premia o parte dintre studenţii români care s-au distins prin cariera lor academică peste hotare.

„Aceşti tineri sunt ambasadori ai culturii şi ai educaţiei româneşti şi reprezintă un important vector în construirea imaginii ţării noastre”, spune preşedintele Iohannis în mesaj.

Potrivit şefului statului, fără contribuţia tinerilor români care au studiat peste graniţe nu s-ar fi putut pune bazele României moderne, el amintind de generaţia paşoptistă, care s-a folosit de experienţa studiilor în Europa de Vest pentru a promova ideea unor instituţii democratice şi moderne în Ţările Române.

„Progresul tehnologic şi cultural al ţării noastre a fost mereu facilitat de libera circulaţie a ideilor, de cooperarea cu alte popoare din Europa şi din lume. Din păcate, în ultimii ani această mobilitate a fost de cele mai multe ori unidirecţională. România are de pierdut de fiecare dată când un tânăr nu găseşte acasă oportunităţile profesionale şi personale pe care le caută. Nu înseamnă însă că trebuie să descurajăm mobilitatea academică, pentru că aceasta reprezintă o sursă importantă de parteneriate şi contribuie la realizarea de proiecte economice sau de cercetare comune cu specialişti din alte state. În contextul globalizării, tinerii români care studiază în afara graniţelor pot deveni un catalizator pentru dezvoltarea economică şi socială a României”, arată Iohannis.

Preşedintele Iohannis îi îndeamnă pe câştigătorii galei să îşi folosească talentul şi competenţele pentru a contribui la progresul economic şi social şi pentru a-şi folosi energia în proiecte de succes.

„Puneţi în valoare educaţia pe care aţi primit-o aici, în România, şi arătaţi întregii lumi că românii sunt un popor deschis şi creativ!. (…) Vă doresc succes în activitatea voastră şi sper că veţi reuşi să vă transpuneţi talentul în realizări notabile de-a lungul anilor care urmează, inclusiv în ţara noastră”, le-a transmis şeful statului.

Cel mai pur stil balcanic: Primaria falimentata de Tel Drum i-a scris numele lui Dragnea cu litere de aur!

In: Dezvoltare personala

Pe peretii primariei din Salaele (Teleorman) nu numai ca se afla numeroase tablouri cu Liviu Dragnea ci chiar si numele liderului PSD a fost scris cu aur. Aceeasi primarie va fi executata silit pentru ca a ramas datoare firmei Tel Drum, celebra pusculita a familiei Dragnea.

Falimentata de Dragnea, dar foarte fericita ca l-a cunoscut pe Dragnea. Asa se poate rezuma situatia din localitatea Salaele, locul in care a copilarit Liviu Dragnea. Pe peretii primariei se afla numeroase tablouri cu seful PSD.

De asemenea, numele lui Dragnea a fost inscriptionat cu litere de aur, informeaza Digi24.

Judecatoria Turnu Magurele a hotarat saptamana trecuta demararea procedurii de executare silita a Primariei comunei Saelele, la solicitarea societatii Tel Drum.

Potrivit judecatorilor din Teleorman, localitatea trebuie sa plateasca suma de 2.353.434,42 lei, compusa din 941.376,68 lei reprezentand debit principal, 1.411.857,74 lei reprezentand penalitati si 200 de lei cheltuieli de judecata. Primaria nu a contestat decizia prin care a fost stabilita suma.

Potrivit DNA, firma Tel Drum ar fi controlata de Liviu Dragnea.

In vara anului 2016, Liviu Dragnea a luat parte la inaugurarea unui camin pentru batrani in comuna Saelele si a asistat la un meci de fotbal din finala Cupei Teleormanului, primind si o diploma de excelenta pentru „implicarea in dezvoltarea comunei Saelele si contributia adusa la cresterea nivelului calitativ al fotbalului din judetul Teleorman”.

Primaria din Saelele este condusa inca din 2004 de pesedistul Gabriel Carjan. El a devenit cunoscut in urma cu patru ani cand, in calitate de fost profesor la scoala din localitate, a dat in judecata primaria pe care o conducea si a cerut plata unor dobanzi la diferentele salariale pe care le obtinuse printr-o alta hotarare judecatoreasca.

Sursa: Aktual24.ro

Zi sfanta pentru toti credinciosii ortodocsi! Ce spune traditia ca interzis sa faci asta astazi?

In: Dezvoltare personala

Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost înălțată, pentru prima dată în văzul poporului, la 14 septembrie 335, un moment de sărbătoare păstrat și astăzi cu sfințenie de toți credincioșii. Numită și Ziua Crucii, în această zi se spune că se sfârșește vara și începe toamna.

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară.

De asemenea, tradiția spune că înainte de a se retrage, șerpii se strâng la un loc și fac o piatră nestemată, cu care pot fi vindecate toate bolile.

De Ziua Crucii, se vor sfinți atât butoaiele cu vin cât și viile, dar strugurii din ultima tufa de vie, numiți și strugurii lui Dumnezeu, nu vor fi culeși de gospodari, ci dați ca ofrandă păsărilor cerului.

De asemenea, în ziua de 14 septembrie din vița uscată se fac focuri, iar în jurul acestora se fac petreceri. Tot în această zi, se duc la biserică pentru a fi sfințite busuioc, mentă, măghiran și cimbru, care se crede că ne apără asupra multor boli.

Tradiția spune că în această zi nu e bine să mâncați usturoi, prune, pește și nuci. Cine ține post negru își va vindeca atât trupul cât și sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii. Pentru belșug și spor, se păstrează în portofel, monede sfințite.

Lectie de viata de la batrana care la 81 de ani a gasit 20.000 de lei la gunoi. Ce a facut cu banii?

In: Dezvoltare personala

O româncă cu suflet a găsit o geantă cu 20,000 de lei aruncată la gunoi. S-a gândit că cel care a pierdut-o are mare nevoie de ei și i-a predat poliției. Erau darul de nuntă primiți de doi tineri.

Este vorba de Floarea Drăgan (81 de ani) din comuna prahoveană Păuleşt. Deşi are o pensie de doar 500 de lei, femeia a renunţat la ”purcoiul” de bani.
”Erau atât de mulţi bani că nici eu şi nici nora mea nu am putut să-i numărăm” spune femeia care este convinsă că doar Dumnezeu i-a călăuzit paşii către ghena de gunoi pentru ca tinerii care au aruncat geanta din greşeală să intre din nou în posesia darului de nuntă.

Cineva renunţase la mai multe lucruri care putea fi recuperate şi refolosite. Atunci a văzut din nou o traistă ”aşa cum poartă Sofia Vicoveanca”. Nu era o gentă veche sau ruptă, povesteşte bătrâna, aşa că s-a hotărât să o ia acasă. A deschis-o chiar acolo lângă pubela unde fusese aruncată şi atunci a văzut banii, potrivit Adevarul.

”Era un teanc mare. Nici n-am ştiut câţi erau. Mulţi oricum. Am luat teancurile şi aşa cu banii în mână m-am dus acasă. Nici eu şi nici nora mea nu am putut să-i numărăm. Abia când a venit fi-miu am pus aşa teancuri de zece milioane şi i-am numărat.

Erau două sute op’şpe milioane. M-am gândit eu că cineva a aruncat geanta şi n-a ştiut ce este acolo. Fi-miu mi-a zis să nu mă ating de bani că e suma prea mare. Poate dacă erau aşa cinci milioane, zece milioane, hai, dar suma asta aşa era prea mult.

Ce să facă o babă ca mine cu atâţia bani? I-am cerut telefonul lui fi-miu şi l-am sunat pe Marus. Marus este şeful de post d-aici din comună. A trimis o fată şi a făcut proces verbal”, povesteşteşte Floarea Drăgan.

Femeia spune că miercuri seară, cei doi tineri car au aruncat la gunoi din greşeală geanta în care se aflau banii primiţi în dar la nuntă, au vizitat-o pentru a-i mulţumi.

”Mi-au adus suc, mi-au adus prăjituri şi mi-au dat şi mie cinci milioane drept mulţumire că i-am ajutat. Au avut noroc cu mine. Dacă îi găsea altcineva nu ştiu dacă îi mai primeau înapoi”, spune Floarea Drăgan. Bătrâna spune că deşi are o pensie egală cu recompensa pe care a primit-o de la cei doi tineri, se descurcă şi nu are nevoie de ceva ce nu i se cuvine, iar gestul făcut de a înapoia banii i se pare ceva firesc. În plus este convinsă că nu întâmplător ea a fost cea care a găsit geanta.

24 de burse Schweighofer pentru studenții din România

In: Dezvoltare personala

În anul universitar 2017-2018, compania Holzindustrie Schweighofer a oferit 24 de burse a câte 8000 de lei pentru studenți și masteranzi de la patru facultăți prestigioase din țara. La Cluj-Napoca s-a desfășurat în acest weekend colocviul în care bursierii și-au prezentat rezultatele cercetărilor științifice din anul universitar 2017-2018.

Compania Holzindustrie Schweighofer a oferit 24 de burse a câte 8000 de lei studenților și masteranzilor de la patru facultăți prestigioase de profil din țară:

  • Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Universitatea Transilvania din Brașov;
  • Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Brașov;
  • Facultatea de Horticultură, secția de Silvicultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca;
  • Facultatea de Silvicultură, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În acest weekend, în noua și moderna clădire a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, bursierii Schweighofer, studenți și masteranzi ai facultăților de profil de mai sus, au prezentat profesorilor și specialiștilor din industria lemnului viziunea lor despre teme de actualitate și cu potențial impact asupra sectorului forestier și de industrie a lemnului. Noutățile tehnologice din industrie și prezentarea de produse inovatoare din lemn au constituit subiecte pentru dezbateri, iar prezentările despre evoluții ale pieței, cerințe de sustenabilitate și reglementări specifice au iscat discuții deosebit de interesante.

Lider european în industria prelucrării lemnului, Holzindustrie Schweighofer crede că pasiunea pentru lemn trebuie cultivată în rândul generațiilor tinere pentru dezvoltarea sectorului către performanță și o gestionare sustenabilă a singurei resurse regenerabile, pădurea. Programele de burse răspund acestei viziuni și oferă experiențe formatoare – academice și nu numai – elevilor și studenților care doresc să aprofundeze cunoașterea unei industrii vitale în secolul XXI.

 „Salutăm întotdeauna implicarea mediului de afaceri în procesul educaţional. Astfel, apare o legătură directă extrem de necesară între teoria predată studenților și practica producţiei. De aceea, ne bucurăm de proiectul Bursele Schweighofer şi sperăm să fie un exemplu şi pentru alți agenți economici din acest sector industrial tradițional și important al României” – a precizat prof. univ. dr. Ioan Tăut, director adjunct Departamentul II Silvicultură, USAMV Cluj-Napoca.

„Temele abordate au fost foarte interesante și ne-a bucurat interesul din partea studenților pentru abordarea și analiza unor teme deloc facile pentru nivelul de pregătire universitară, dar mai ales pentru lipsa de practică care în momentul de față este o mare problemă a studiilor universitare. De cele mai multe ori, studentul când este angajat de firme din domeniul forestier, indiferent că este la o firmă de exploatare, industrializare sau ocol silvic, în primii ani se loveşte de lipsa de practică. Iar această iniţiativă a burselor Schweighofer îi pregăteşte într-o anumită măsură pentru partea practică şi îi încurajează pentru o abordare practică a studiilor şi informaţiilor dobândite pe timpul facultăţii” – a menționat reprezentantul din partea Asociației Forestierilor din România – ASFOR, prezent la eveniment.

Pe lângă programul de burse adresat studenților, implicarea Holzindustrie Schweighofer în domeniul educației include programul de învățământ profesional de la Colegiul Tehnic „Gr. Cobălcescu” din Moinești (burse de studiu pentru 28 de elevi și practică de specialitate în unitățile companiei), dotarea laboratoarelor universitare precum și renovarea și modernizarea școlilor, grădinițelor și altor instituții educaționale în zonele în care operează unități de producție.

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Sa fie oare semne de indreptare? Premierul Dancila cumpara pentru Guvern 1200 de dictionare si gramatici

In: Dezvoltare personala

Guvernul a cumpărat joi, prin sistemul SEAP, 400 de pachete ce conțin, fiecare, un dicționar explicativ al limbii române, un dicționar ortografic, ortoepic și morfologic și o gramatică de bază a limbii române. Contractul a fost acordat firmei Univers Enciclopedic Books SRL și este în valoare de 52.400 de lei.

Cele 400 de pachete vor trebuie livrate, gratuit, la sediul Secretariatului General al Guvernului din Piața Victoriei, în termen de 7 zile de la acceptării contractului, arată datele din SEAP.

Pachet este format din:

a) Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, an apariție 2016, format: 20/26, nr. pagini: 1376, ISBN: 978-606-704-161-3;

b) Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, an apariție 2010, format 17/24, nr. pagini 871, ISBN 978-606-8162-08-9;

c) Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”,Gramatica de Bază a Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, an aparitie 2016, format: 17/24, nr. pagini: 922.

Știrea a fost semnalată prima oară de pagina de Facebook Banii Noștri.

Astazi este o zi sfanta pentru toti credinciosii! Ce e bine sa faci in duminica Tuturor Sfintilor

In: Dezvoltare personala

În prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, Biserica e în mare sărbătoare. Este Duminica prăznuirii tuturor sfinților din panteonul creștin, în special a celor rămași necunoscuți lumii.Duminica Tuturor Sfinților, în calendarul ortodox, este prima duminică după Rusalii. Biserica prăznuiește toți sfinții știuți și neștiuți. În popor, sunt sărbătoriți toți cei care poartă nume de sfinți și nu numai.

Prima duminică după Rusalii este dedicată de Biserica noastră ca zi de sărbătoare a tuturor sfinţilor din cei 2.000 de ani de istorie creştină. Această sărbătoare este şi a sfinţilor ale căror nume şi urme s-au pierdut, s-au uitat sau au rămas neînregistrate şi necunoscute. Această sărbătoare a fost introdusă mai întâi la Antiohia, în secolul al IV-lea, şi mai apoi s-a răspândit în întreaga Biserică creştină. Sinaxarul acestei zile ne spune că sărbătorirea Duminicii Tuturor Sfinţilor, după Pogorârea Sfântului Duh, arată că venirea Preasfântului Duh a lucrat prin Apostoli lucruri atât de mari, încât a sfinţit şi a înţelepţit pe semenii noştri şi, aşezându-i pe aceeaşi treaptă cu îngerii, i-a adus, prin Iisus Hristos, la Dumnezeu: pe unii, prin mucenicie şi sânge, iar pe alţii, prin trăire şi viaţă virtuoasă.

Prăznuind această sărbătoare, cinstim şi pe mulţi alţii care, deşi au bineplăcut lui Dumnezeu prin virtuţile lor, totuşi, din cauze necunoscute, au rămas neştiuţi de nimeni.

De asemenea, prăznuirile sfinţilor, ce se fac în fiecare zi, trebuiau adunate într-o singură zi spre a se arăta că ei au luptat pentru un singur Hristos şi că toţi s-au găsit pe aceeaşi cale a virtuţii, fiind încununaţi după vrednicie, ca nişte slujitori ai unui singur Dumnezeu. Totodată, în această duminică mai prăznuim toate câte Duhul Sfânt a sfinţit: pe strămoşi şi patriarhi, pe proroci şi pe Sfinţii Apostoli, pe mucenici şi ierarhi, pe sfinţii mărturisitori şi pe cuvioşii mucenici, pe cuvioşi, pe drepţi, pe toată ceata sfintelor femei şi pe toţi ceilalţi sfinţi necunoscuţi, împreună cu care să fie şi cei care se vor adăuga în viitor. Dar, mai presus de toţi şi între toţi şi cu toţi sfinţii, pe Sfânta Sfinţilor, pe Preasfânta şi de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria. După cum vedem din expunerea sintetică a sinaxarului, în această duminică cinstim întreaga creatură, atât văzută, cât şi nevăzută, ce s-a învrednicit de primirea darului sfinţeniei de la Bunul Dumnezeu.

Este praznic mare

La praznicul tuturor sfinților, știuți și neștiuți, se poate considera a fi onomastica tuturor oamenilor. Biserica prăznuieşte sfinţii din toată lumea, care au pătimit pentru Hristos, pentru credinţă. Sfinții sunt pentru noi modele vrednice de urmat în lupta pentru propovăduirea credinței. Pentru a primi ajutorul lor, trebuie să ne închinăm și să-i sărbătorim cum se cuvine, prin rugăciune și smerenie. Îi cinstim acum pe cei mai vrednici fii ai neamului, de la facerea lumii până în zilele noastre, care au luptat pentru păstrarea demnității umane, închinându-și viața în slujba dreptatății și credinței.

Veste extraordinara pentru studentii romani: Comisia Europeana tocmai a alocat o suma uriasa pentru burse!

In: Dezvoltare personala

Programul Erasmus, care permite deja unor milioane de tineri europeni să studieze în străinătate, s-ar putea dubla până la 30 de miliarde de euro potrivit propunerii făcute de Comisia Europeană în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027.

Dintre aceştia, 25.9 miliarde de euro sunt pentru educaţie şi formare, 3,1 miliarde de euro pentru tineret şi 550 milioane de euro pentru sport. Dublarea bugetului programului va face posibilă triplarea numărului de persoane ce vor fi finanţate. Printre beneficiari se numără elevi de şcoală, studenţi din învăţământul superior, cadre didactice sau antrenori sportivi.

Pentru perioada 2014-2020, programul Erasmus+ are un buget de 14,7 miliarde de euro.

În 2018, bugetul României pentru programul Erasmus+ este de 78.3 milioane de euro. Anul trecut programul a beneficiat de 71,6 milioane de euro, iar numărul estimat de participanţi în proiectele de mobilitate aprobate in 2017 a fost de peste 27.000. Cele mai multe proiecte aprobate au fost în Bucureşti, Iaşi, Timiş, Dolj şi Dâmboviţa.

Sursa: g4media.ro

Au mai ramas doar cativa ani pana cand religia va disparea aproape complet! Ateismul domina tarile dezvoltate

In: Dezvoltare personala

Țările cu cel mai ridicat standard de viață se îndreaptă către ateism. Această schimbare atrage atenția asupra viitorului lumii, scrie huffingtonpost.com.

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

Ideea de bază este că, pe măsură ce oamenii devin mai bogați, iar standardul de viață crește, aceștia sunt mai puțin îngrijorați de lipsa unor necesități de bază sau de moarte, violență sau boală. Cu alte cuvinte, ele sunt sigure de bunăstarea lor și nu mai simt nevoia să apeleze la divinitate pentru a-și calma temerile și nesiguranța.

Noțiunea că îmbunătățirea condițiilor de viață este asociată cu o scădere a credinței în Dumnezeu este susținută de dovezi.

Acest lucru nu împiedică unii cercetători să considere faptul că totuși fundamentalismul religios va continua. Însă astfel de grupuri zgomotoase devin minoritare la nivel global, iar în timp vor fi marginalizate pe măsură ce se instalează prospseritatea la nivel mondial.

Mai mult, un exemplu îl reprezintă fundamentaliștii religioși care încep să se integreze din punct de vedere economic. Femeile tinere încep să meargă la muncă și să își întemeieze familii, așa cum se întâmplă în prezent printre mormonii din Statele Unite. Îar în acest caz, religia pică în planul secund.

Abordarea cea mai evidentă pentru estimarea momentului în care lumea va trece la ateism majoritar se bazează pe creșterea economică. Acest lucru este logic, deoarece dezvoltarea economică este factorul cheie responsabil pentru laicizare (secularizare – n.red). În stabilirea acestei estimări, s-au folosit nouă țări în care ateismul este aproape omniprezent.

Țările vizate sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Olanda, Suedia și Marea Britanie.

În aceste nouă țări, în 2004 (când a fost realizat ultimul sondaj), deja jumătate din populație era reprezentată de atei, iar produsul intern brut (PIB) era în medie de 26.245 de euro, comparativ cu 9.552 de euro pentru o țară medie din lume.

Cât va dura până când statele cu un PIB mediu le vor ajunge din urmă pe cele dezvoltate? Folosind rata medie de creștere globală a PIB-ului în ultimii 30 de ani, de 3,33% (bazată pe date ale Fondului Monetar Internațional), tranziția către ateism ar putea începe în 2035.

Credința în Dumnezeu nu este singura măsură relevantă a religiei, desigur. O persoană ar putea crede în Dumnezeu într-un mod destul de superficial, fără ca religia să-i influențeze viața de zi cu zi. O modalitate de a evalua profunzimea angajamentului religios este de a cere participanților la sondaj să spună dacă religia este importantă în viața lor de zi cu zi, cum a fost cazul acestui studiu.

Dacă mai puțin de 50% din populație a fost de acord că religia este importantă, atunci țara a trecut efectiv la o majoritate seculară (non-religioasă, laică). Printre țările cu cele mai multe persoane care au declarat că religia nu mai face parte din viața lor se numără Spania, Coreea de Sud, Canada, Elveția, Uruguay, Germania și Franța. La o rată de creștere de 3,33 la sută pe an, aceste țări ar fi ajunse din urmă de state cu PIB mediu în jurul anului 2041.

Dacă bogăția națională dă naștere secularizării, populația globală va trece pragul către ateism, în care majoritatea consideră religia ca neimportantă, până în 2041.

Este pierderea credinței ceva care să îngrijoreze? Țările cu o populație „fără Dumnezeu” sunt evaluate de multe ori drept națiuni extrem de morale, cu un nivel neobișnuit de încredere socială, egalitate economică, infracționalitate scăzută și un nivel ridicat de implicare civică.

 

Horoscopul zilei: Pentru o anumita zodie weekend-ul nu incepe deloc bine!

In: Dezvoltare personala

O zi de vineri care se anunță tensionată pentru anumite persoane. Vor începe certurile chiar de la prima oră a dimineații. Racii vor pierde obiecte de valoare sentimentală, iar vărsătorii dau lovitura la locul de muncă. Ce prevăd astrele pentru ziua de vineri, 27 aprilie?  Aflați mai jos! 

Berbec

Berbecul este indecis astăzi în relația cu persoanele de sex opus. Pur și simplu se simt jenați de anumite discuții, mai ales la serviciu. Dacă vor reuși să comunice, o să aibă și beneficii la locul de muncă.

Taur

Taurului îi este recomandat să aibă grijă de sănătate. Se vor confrunta cu febră sau o afecțiune, însă este necesar să consulte un medic.
Vineri seara, deja weekend, vor face niște achiziții spontane.

Gemeni

Gemenii refuză să participe la o petrecere organizată de un prieten. Ulterior, vor regreta că nu au participat, întrucât aveau șansa să se distreze și să se costumeze.

Rac

Racii vor pierde astăzi un obiect. Nu este ceva de valoare materială, ci sentimentală, dăruit de o persoană dragă. Trebuie să accepte că se mai întâmplă și incidente de acest fel în viață.

Leu

Leii ar fi bine să renunțe la obiceiul lor de a trece direct la acțiune. Este indicat să fie ei însuși, pentru că altfel nu vor face o impresie prea bună.
Vor trăi amintirea unei vechi relații de dragoste, însă lucrurile nu mai pot fi schimbate.

Fecioară

Se recomandă să facă compromis, mai ales dacă discută despre o schimbare în carieră. Nu pot face nimic fără ajutorul colegilor și trebuie să accepte acest lucru. Trebuie să le aprecieze și părerea lor.

Balanță

Vor face achiziții importante în condiții de siguranță. Singura condiție este să aibă lângă ei o persoană care să se priceapă și să se sfătuiască cum trebuie. Mare grijă pe rețelele de socializare, că nu se știe peste cine vor da și ar putea exista fraude, înșelăciuni.

Scorpion

Scorpionii nu se înțeleg deloc cu partenerul de viață. Sunt la polii opuși. Mare grijă la certuri și despărțiri. Totuși dacă vă iubiți, veți reuși să reparați un eventual conflict.

Săgetător

Săgetătorii vor fi astăzi în rolul de profesor. Reușesc să comunice foarte bine cu persoanele din jurul lor. Există șanse să se îndrăgostească chiar de o persoană din jurul lor.

Capricornii

Capricornii nu au deloc o zi productivă. Ei încep dimineața cu un mic incident care le va strica toată ziua. Nu este exclus, ca să fie o ceartă de dimineață cu partenerul de viață. Prea multe nu au de făcut, decât să ies să se relaxeze în oraș.

Vărsător

Vărsătorii vor primi un proiect măreț de făcut, însă colegii îi vor invidia pentru acest lucru și îi vor considera cu noroc. Nu strică pe seară să sărbătorească acest eveniment important.

Pești

Peștii se vor ocupa de garderoba lor. Vine weekend-ul prelungit, așa că au nevoie de haine pentru călătorii. Vor redescoperi obiecte vestimentare în dulap care le pun în evidență corpul, iar iubitul va aprecia acest lucru.

Horoscopul zilei: Pentru aceasta zodie se anunta o zi banoasa!

In: Dezvoltare personala

Este o zi de joi cu momente tensionate, mai ales în prima parte a zilei. Pe seara, se vor mai liniști lucrurile. Vești bune primesc peștii care ar putea primi o propunere de promovare la locul de muncă. Cum se vor descurca zodiile, aflați mai jos.

Berbec

Berbecul va reuși să scape de necazuri, însă nu va avea parte de prea multe bucurii. Astăzi, veți reuși să vă întâlniți cu o persoană importantă, o profesoară, pe care nu ați mai văzut-o demult timp.
Exista șansa să lucrați pe viitor la un proiect cu această persoană.

Taur

Taurul are parte de o zi pe care o petrece într-o destinație exotică. Aici ar putea avea parte de posibilități de business, dar și să întâlnească persoane cu care să aibă parte de experiențe emoționale puternice. Nu este exclus chiar să-și găsească partenerul ideal.

Gemeni

Gemenii vor juca dur la locul de muncă. Ei vor să dea o lecție șefului cu care probabil nu s-a înțeles. Sunt foarte libertini și nimic pare să nu-i oprească, mai ales că vor părăsi curând jobul actual.

Rac

Racii preferă să stea la adăpost. Nu au chef să facă mai nimic și au o stare deloc bună. Nu vor să poarte discuții cu nimeni și nu sunt deloc o companie plăcută.

Leu

Leii ar face bine să ignore sfaturile celor din jur și să acționeze după propriul instinct. În cazul în care găsiți persoana cu care să puteți comunica și care vă înțelege, nu strică să îi cereți o părere. Spre seară, aveți de onorat o întâlnire importantă.

Fecioară

Ați putea fi protagonistul unei povești de dragoste care să fie dată ca exemplu. Mulți din jurul vostru vor fi uimiți de povestea frumoasă de dragoste pe care o trăiți alături de persoana iubită.

Balanță

Este posibil să aveți parte de o întâlnire oficială, unde sa ajutați o persoană care v-a admirat multă vreme. Pe seară, se anunță o întâlnire romantică, însă aveți grijă dacă este alegerea potrivită să aveți o relație cu o persoană de la locul de muncă.

Scorpion

Ați început cam multe proiecte în același timp și acum vă dați seama că nu mai aveți timp să le duceți la bun sfârșit. Veți primi un ajutor nesperat pentru a duce un plan la bun sfârșit, însă trebuie să prioritazați lucrurile pentru că v-ați încărcat cam mult.

Săgetător

Este o zi în care sunteți tare nemulțumit de modul în care ați negociat un contract. Mai mult, vă veți lovi de refuzuri și neînțelegeri cu partenerii. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face spre seară este să ieșiți în oraș cu prietenii.

Capricorn

Capricornii fac impresie bună astăzi. Găsesc metode de rezolvare a problemelor și se dovedesc a fi persoane tenace. Veți da și peste persoane care nu vă vor aprecia, însă cel mai bine ar fi să vă vedeți de planul vostru.

Vărsător

Vărsătorul nu reușește să comunice astăzi cu persoana de sex opus. Seara veți reuși să vă binedispuneți în urma unei conversații cu o persoană de la distanță.

Pești

Peștii reușesc să ducă la bun sfârșit proiectele de locul de muncă. Vor primi ajutorul din partea colegilor, iar la final de zi ați putea sfârși cu o petrecere cu colegii. Există posibilitatea să primiți o propunere de avansare.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,
!-- Composite Start -->
Loading...