Ion Sturza, expert financiar: Vine criza! Lucrurile se vor întâmpla până la sfârşitul anului acesta

In: Economie, Finante

O nouă criză economică se apropie, dar noi nu o vedem, iar primul afectat va fi sectorul rezidenţial, care dă semnale de oboseală, a declarat, marţi, Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri de pe plan local.

„Vine criza. Este deja. Noi nu o vedem. Cu câteva săptămâni în urmă am fost invitat şi am nimerit absolut accidental la o întâlnire a celor care dezvoltă imobiliare rezidenţial şi am avut impresia că am nimerit la o şedinţă a alcoolicilor anonimi care se convingeau unul pe altul cât de fantastică este piaţa din imobiliare, cum va creşte şi că avem necesitate şi că salariile cresc, veniturile cresc şi aşa mai departe. Mi-am dat seama că trebuie urgent închisă tema imobiliară. Partea de rezidenţiale, din analiza mea, dă semnale de oboseală şi va fi prima victimă. Nu va fi ca în 2008 sau 2010, va fi mai degrabă un soft landing. Lucrurile se vor întâmpla până la sfârşitul anului acesta. Al doilea sector care este pasibil de aterizare soft este partea de office şi lucrurile se vor întâmpla într-o perspectivă de un an sau un an şi jumătate şi după aceea merge industria şi aşa mai departe”, a spus Ion Sturza.

Omul de afaceri a afirmat că atunci investitorii trebuie să aibă o viziune pe termen lung, cu o parte de finanţare foarte solidă şi să nu depindă nici de banii cumpărătorului şi nici de cei ai băncilor.

De asemenea, preşedintele companiei de investiţii susţine că sectorul imobiliar este atât de sensibil că şi o modificare de 5% a preţului poate să afecteze semnificativ profitabilitatea unui proiect. Preţurile locuinţelor pe segmentul locuinţelor noi a crescut în primul trimestru al anului 2018 cu doar 1,4% la nivel naţional şi cu 0,7% pe Bucureşti, piaţa imobiliară rezidenţială din România intrând într-o fază de încetinire treptată a creşterii preţurilor, conform unui studiu de profil.

Ion Sturza este prezent în TOP 300 Cei mai bogaţi români cu o avere de 40 milioane de euro.

Mai suprinde pe cineva? Romgaz anunta o noua scumpire a gazelor!

In: Economie, Finante

Gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, deoarece cotaţiile petroliere s-au majorat foarte mult în ultima perioadă, a declarat, luni, Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare energie din cadrul Romgaz.

‘Aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producţia curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcţie de temperaturi şi de cerere’, a spus Ciolpan, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie, organizată de revista Capital.

El a arătat că programul de stocare a gazelor în depozitele subterane se desfăşoară în grafic, iar în următoarele trei luni va fi îndeplinită obligaţia privind cantitatea care va fi înmagazinată.

‘Dar simpla realizare a obligaţiei de înmagazinare s-ar putea să nu fie suficientă pentru vârfurile de consum care apar în fiecare iarnă, mai este necesară şi o cantitate care tradiţional se achiziţionează din import’, a susţinut oficialul Romgaz.

Potrivit acestuia, Romgaz deţine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care se utilizează 2,2 – 2,4 miliarde, în funcţie de prognozele de consum pentru iarnă.

La finele lunii mai, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, declara că preţul gazelor pe piaţa românească, atât cele de producţie internă, cât şi cele de import, va creşte semnificativ iarna următoare, ca urmare a majorării cotaţiilor petroliere.

‘În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final’, a spus oficialul companiei de gaze.

În plus, întrucât nu există o competiţie adevărată pe piaţă, fiind doar doi producători interni, preţul gazelor autohtone va tinde să crească şi el spre cel de import.

‘Există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import’, a susţinut Hajdinjak.

El a arătat că, deja, iarna trecută preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere.

Singurul care susţine că preţul gazelor nu va creştere la iarnă este chiar ministrul Energiei, Anton Anton. În urmă cu două săptămâni, el a fost întrebat de jurnalişti care este strategia României de a proteja consumatorii vulnerabili de creşterea preţului gazelor, aşteptată pentru următoarele luni. ‘Nu-i adevărat’, a răspuns ministrul, refuzând să-şi argumenteze opinia.

Sursa: Economica.net

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Totul se scumpeste in Romania! Inflatia a atins un nivel record al ultimilor 5 ani!

In: Economie, Finante

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,41% în mai 2018, de la 5,2% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,93%, a celor nealimentare cu 7,75% şi a serviciilor cu 2,72%, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna februarie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,65%.

„Preţurile de consum în luna mai 2018 comparativ cu luna mai 2017 au crescut cu 5,4%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,6%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (iunie 2017 – mai 2018) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2016 – mai 2017), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,6%”, se arată în comunicatul INS citat de Agerpres.

Conform datelor INS, în mai comparativ cu aprilie, preţurile de consum au urcat cu 0,47%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, cele nealimentare cu 0,58% şi serviciile cu 0,1%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele cinci luni din acest an a fost de 0,5%, faţă de 0,1% în aceeaşi perioadă din 2017.

La începutul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, prognoza anterioară indicând o inflaţie de 3,5% în 2018. Şi Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în creştere la 3,2%, de la 2,6%, proiecţia privind inflaţia la sfârşitul acestui an, în varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu 2018 – 2021, publicată la finele lunii aprilie.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

În ultimul raport „World Economic Outlook”, publicat în aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în sus estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, până la o inflaţie de 4,7%, de la 3,3% cât se estima în octombrie, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să se atenueze în 2019 până la 3,1%.

Comisia Europeană estimează că rata inflaţiei va creşte la 4,2% anul acesta şi va încetini la 3,4% anul viitor, în timp ce inflaţia de bază ar urma să urce de la 0,8% în 2017 la 3,3% în 2018 şi 3,5% în 2019.

Adio credite pentru oricine: BNR anunta masuri dure, care vor afecta pe toti romanii!

In: Economie, Finante

Veşti proaste pentru românii are doresc să ia un credit. Banca Naţională a României va plafona gradul de îndatorare în cazul creditelor ipotecare în cu dobândă variabilă. Gradul de îndatorare ar urma să fie plafonat la maxim doar 40%, conform unui proiect BNR obtinut de Wall-street.ro. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie.

Potrivit modificarilor pe care BNR vrea sa le aduca regulamentului 17/2012 privind unele conditii de creditare, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa nivelul maxim al gradului de indatorare* va fi de la 1 iulie 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta.

Potrivit Wall-street.ro, pentru creditele de consum, unde majoritatea bancilor ofera dobanzi variabile, corelate la evolutia Robor, plafonul setat de BNR este si mai descurajant, de 25% la imprumuturile in lei si 15% la cele in valuta.

Aceste masuri sunt valabile atat pentru bancile comerciale cat si pentru IFN-uri.

Anunt de la Guvern: Incepand de astazi toti romanii trebuie sa stie asta despre taxele si impozite datorate!

In: Economie, Finante

De astăzi, toți românii plătitori de taxe și impozite pot face asta! Anunțul a fost făcut chiar de premierul României, Viorica Dăncilă.

La începutul ședinței de Guvern, desfășurate vineri, prim-ministrul Dăncilă a anunțat că toate taxele şi impozitele datorate de persoane fizice către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se vor putea plăti, de luni, prin unităţile CEC Bank.

„Începând de luni, toate taxele şi impozitele datorate către ANAF se vor putea plăti prin unităţile CEC Bank. Până la sfârşitul acestui an, CEC Bank nu va percepe niciun comision. Este vorba despre taxe datorate de persoane fizice, indiferent dacă acestea au sau nu au cont la CEC”, a declarat Viorica Dăncilă.

De asemene, şefa Executivului a preciză că şi „taxele de paşaport se pot plăti la CEC Bank, în aceleaşi condiţii, prin intermediul celor peste o mie de unităţi” ale instituţiei bancare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că persoanele fizice care aleg să-şi achite obligaţiile fiscale către ANAF prin intermediul CEC Bank nu vor plăti comision, dar trebuie, în prealabil, să fie înscrise în Spaţiul virtual privat (SPV).

„Nu este vorba despre un act normativ. Am înţeles că s-a stabilit între Ministerul Finanţelor şi CEC, este hotărârea luată şi se aplică ca prin unităţile CEC (CEC Bank – n.r.) persoanele fizice să poată plăti obligaţiile către ANAF, dar este un amănunt şi trebuie precizat este vorba despre acele persoane care sunt deja înregistrate în Spaţiul privat virtual (SPV) pentru ca şi cei de la CEC să poată verifica exact ce obligaţii de plată au”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria, conform România TV.

Aici sunt maririle de salarii ale bugetarilor si pensiile speciale: Romania s-a imprumutat astazi peste 1,2 miliarde de dolari!

In: Economie, Finante

O emisiune de obligațiuni de 1,8 miliarde de dolari lansată recent a fost subscrisă parțial, România obținând vineri 1,2 miliarde de dolari din această ofertă. Împrumutul internațional este scadent peste 30 de ani, respectiv în anul 2022, iar dobânda anuală aferentă acestuia este de 5,2% pe an.

„Cererea emisiunii a fost de 1,8 miliarde de dolari, dar emisiunea totală a fost de 1,2 miliarde de dolari, cu un randament de 5,20%”, arată un newsletter al ING Bank România.

La începutul lunii februarie, România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale de capital, prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni. O emisiune de 750 de milioane de euro a fost pe 12 ani, iar a doua, de 1,25 miliarde de euro, a fost pe 20 de ani.

Ofertele au fost intermediate, în februarie, de un grup de bănci format din Barclays, ING, Societe Generale, Erste și UniCredit.

Guvernul Romaniei ofera aproape oricui credite de 40.000 de lei, garantate de stat!

In: Economie, Finante

Programul prin care statul oferă persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 55 de ani credite pentru dezvoltare personală, fără dobândă a fost perfectat de Guvern printr-un proiect de OUG pus astăzi, 7 iunie, în dezbatere publică de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Economica.net vă spune ce prevede proiectul de act normativ. 

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat astăzi proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului prin care oferă credite pentru dezvoltare personală, cu dobândă zero, persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 55 de ani. Potrivit Guvernului, 10.000 de oameni se vor angaja în fiecare an, ca urmare a implementării programului de creditare, numit în actul normativ „Investeşte în tine”.

În ce constă şi cum se va implementa programul „Investeşte în tine”. Ce prevede proiectul de act normativ făcut public astăzi de Guvern:

Acordarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, garantat în proporţie de 80% de către stat, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare;

Rata dobânzii pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului;

Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii și Fondul Român de Contragarantare, în vederea emiterii garanțiilor în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice în cadrul Programului, prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările ulterioare;

Între Ministerul Finanţelor, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii și Fondul Român de Contragarantare se încheie o convenţie prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor în derularea Programului „Investeşte în tine”.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 de ani.
Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei dacă beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării programului „Investeşte în tine”.

Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat.

Programul poate fi accesat și de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de maximum 35.000 de lei.

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă.

Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Beneficiarul împreună cu finanţatorul stabilește de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani.

Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura și sportul.

Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei:

plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare;
plata cursurilor de specializare/calificare;
plata cursurilor de pregătire profesională;
taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.
plata chiriei şi a utilităţilor;
plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti;
o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;
modernizarea sau renovarea unei locuinţe;
costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al
intervenţiilor chirurgicale;
cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice
și concursuri;
abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă,
muzee;
costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
articole sportive;
taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri;
achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de
specialitate.

Plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, condiţiile de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale Programului, regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin hotărâre de guvern.

Garanţiile se acordă în limita plafonului aprobat şi în funcţie de criteriile specifice prevăzute în normele şi procedurile interne de creditare ale instituţiilor de credit, respectiv instituţiilor financiare nebancare şi în normele de garantare ale Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, respectiv în normele de contragarantare ale Fondului Român de Contragarantare.

Fondul Român de Contragarantare este mandatat să emită, în numele și în contul statului, garanțiile în cadrul Programului ”Investește în tine”.

Obiectul de activitate al Fondului Român de Contragarantare prevăzut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.23/2009 privind înfiinţarea Fondului Român de Contragarantare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 312/2009, se completează cu operațiunile desfășurate în mandat privind analiza și acordarea garanțiilor în cadrul programelor guvernamentale garantate de statul român.

Procentul de contragarantare este de maximum 80% din valoarea garanțiilor acordate de fondurile de garantare.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi Ministerul Finantelor Publice vor elabora şi vor supune aprobării Guvernului normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv modalitatea şi condiţiile de acordare.

Impactul estimat de Guvern

În primul an de aplicare, actul normativ, aflat acum la stadiul de proiect, va avea impact pozitiv asupra creşterii economice de circa 0,1 puncte procentuale, susţine Guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

 Sursa: Economica.net

 

Celebru lant de supermarketuri amendat de OPC. Vindea somon facut 85% din hering!

In: Economie, Retail

Patru magazine Mega Image au fost amendate de inspectorii de la Protecția Consumatorilor Constanța cu 90.000 de lei, după ce s-a descoperit vindeau ca somon un produs care conținea 85% hering.

Inspectorii au oprit temporar și serviciile din zona de preparare a mâncărurilor pentru că nu exista aviz sanitar veterinar.

Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, a declarat, potrivit Digi24.ro, că produsul provenea din hering congelat, lăsat la dezghețat în cuve mari, în apă, iar deasupra acestuia era pus un potențiator de gust de somon.

În urmă cu două săptămâni, Mega Image a anunțat că retrage de pe piață un sortiment de brânză din cauza unei posibile contaminări cu E Coli, o bacterie care poate cauza diaree, vărsături, dureri și crampe abdominale.

„Astăzi, Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania Mega Image pentru sortimentul de brânză Reblochon de Savoie au lait cru 450g”, a anunțat într-un comunicat de presă Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.).

Retragerea produsului a fost inițiată în urma unei informări primite de la furnizorul Societe Fromagerie Chabert despre existența unui suspiciuni de contaminare cu Escherichia Coli O26 a produsului „Reblochon de Savoie au lait cru 450g”.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

PSD anunta disparitia alocatiilor pentru copii: Doar bonuri valorice si de masa!

In: Economie, Finante

O inițiativă legislativă depusă de către deputatul PSD, Silviu Macovei, propune ca alocațiile copiilor să nu se mai acorde în bani, ci în bonuri valorice, care să fie valabile doar pentru a cumpăra produse de care au nevoie cei mici.

„Am să susțin această inițiativă legislativă nu pentru a-i judeca pe unii români care trăiesc din alocațiile copiilor și nici pentru a complica un sistem de sprijin financiar oferit de Stat; ci fiindcă sărăcia și poate, câteodată, reaua voință îi împinge pe unii părinți să folosească banii din alocație pentru a-și finanța viciile. Iar acei bani nu le aparțin, ci copiilor lor! Iar noi trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt folosiți strict pentru nevoile celor mici!”, a explicat deputatul Silviu Macovei, potrivit bunadimineataiasi.ro.

Silviu Macovei intenționează să introducă în legea alocațiilor de stat pentru copii inclusiv „amenzi atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea”.

Lantul de magazine care va impanzi Romania in perioada urmatoare

In: Economie, Retail

Aceste magazine vor împânzi România! Ele vor răsări exact cum o fac ciupercile după ploaie. În patru ani, oficialii retailerului au anunțat că vor să ajungă la 2.000 de unități.

Având 550 de magazine în franciză, rețeaua „LaDoiPași”și-a fixat obiectivul.

„În momentul de faţă, la 10 luni de la re­poziţionarea conceptului ca fran­ci­ză independentă, există peste 550 de magazine care operează sub brandul LaDoiPaşi la nivel naţional, iar numărul lor creşte în fiecare zi. Obiectivul nostru pe termen lung rămâne acelaşi, de a ajunge la 2.000 de magazine partenere până în 2020, iar ritmul de până acum ne confirmă evoluţia asumată“, spune Geanina Ghiculescu, head of retail marketing la METRO Cash & Carry România, conform zf.ro.

Reţeaua LaDoiPaşi a fost pariul lansat în criză de compania care a deschis practic dru­mul comerţului modern în 1996, dar care a pierdut teren odată cu dezvoltarea lanţurilor de hipermarketuri şi discounteri. Această reţea nu este deţinută de grupul german, ci de antreprenori români – parteneri în franciză ai Metro.

PSD-istul ”mitraliera” pune punctul pe i: Problema e că Pilonul II de pensii este administrat de societăți străine „șmechere”, nu de stat!

In: Economie, Finante

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, la emisiunea Imparțial, de la Digi24, că „problema” cu Pilonul II de pensii este aceea că banii sunt administrați de niște firme străine, și nu de stat, iar la final, românii vor primi exact suma depusă, fără ca aceasta să fie corelată cu indicele inflației. 

Ai cui sunt banii din Pilonul II?

Cătălin Rădulescu: Sunt ai românilor, în primul rând. Probabil cea mai mare problemă e că acești bani, depuși ca o alternativă, sunt gestionați de niște firme, nu de stat. Firme majoritar străine. În loc să ia banii și peste 10 ani să îi dea aplicându-se un indice de inflație sau profit, acești bani, peste 10 ani, se vor da nominal. Dacă omul a depus un leu, va primi un leu. Peste 10 ani va avea o valoare mai mică.

Când au fost întrebate aceste companii de ce nu aplică indicele de inflație mediu, n-au dat niciun răspuns. Aceste societăți străine își iau profitul, nu aplică niciun indice de inflație, nu fac nimic cu acei bani. Se duc și cumpără titluri de stat. După 5-6 luni, statul le răscumpără și le dă cu dobândă. Dar această dobândă nu se va regăsi în pensiile oamenilor.

Ideea este ca românii să cunoască și să decidă, de aceea prostia cu naționalizarea este o aiureală, dar românii trebuie să decidă. Dacă văd că n-am niciun beneficiu, nu mai vreau să țin banii aici.

Nu ați avea încredere să contribuiți la Pilonul II?

Cătălin Rădulescu: Nu. Atât timp cât mie îmi gestionează niște societăți șmechere banii pe care i-ar putea gestiona și statul și peste 10 ani nu primesc nimic, nu am de ce să îi las aici. Nu-mi garantează niciun randament. Poate părinții copiilor care vin după noi nu o să aibă niciun avantaj. Atunci el să decidă.

Sursa: Digi24.ro

Dragnea recunoaste ca PSD umbla la pensii: Cetateanul sa poata alege…

In: Economie, Finante

Liderul PSD Liviu Dragnea a făcut astăzi o serie de precizări privind desfiinţarea Pilonului II de pensii. 

„Nu se întâmplă ceea ce se spune la dumneavoastră la televiziune. Este un subiect foarte important. Noi nu o să facem așa ceva, dar am văzut că Orban s-a specializat în plângeri penale. (…) Nu știu ce a spus domnul șef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program aprobat în Parlament și care este public.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, obiectivele noastre sunt următoarele: în perioada următoare Ministerul Muncii să finalizeze o analiză a datelor financiare pentru a se prezenta cetățenilor României înformațiile referitoare la nivelul de pensie pe care îl va avea un cetățean dacă este doar în Pilonul I de pensie și care este cel al unui cetățean care este și în Pilonul II de pensie.

Al doila obiectiv este ca cetățeanul român odată informat să aibă posibilitatea să opteze unde este mai bine să rămână, doar în Pilonul I sau și în Pilonul II.

Nu există nicio hotărâre de guvern sau în coaliție care să cuprindă următoarele lucruri. Noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea Pilonului II de pensie”, a declarat Dragnea.

!-- Composite Start -->
Loading...