Locomotivele fabricate in Romania se vand ca painea calda in Suedia si CFR merge cu unele vechi de jumatate de secol!

In: Economie, Finante

Producătorul român de locomotive Softronic va livra încă şase locomotive Transmontana operatorului suedez Green Cargo, pe lângă comanda primită anul trecut, pe alte două locomotive.

Green Cargo investește în alte șase locomotive Transmontana, care ar putea fi livrate în toamna anului viitor, scrie presa suedeză.

Asta după ce în iulie 2017, Green Cargo a decis să-şi consolideze flota și să cumpere două locomotive Transmontana, care vor intra în operare în toamna anului 2018.

Ca parte a strategiei companiei și pentru satisfacerea nevoilor clienților, Green Cargo a decis acum să semneze un alt acord cu Softronic și să investească în alte șase locomotive.

CEO-ul Green Cargo, Jan Kilström, spune că noile locomotive oferă o capacitate și securitate sporite, precum și costuri de transport mai mici pentru clienții companiei.

Locomotiva are, de asemenea, o serie de adaptări tehnice pentru climatul nordic şi un impact mai redus asupra mediului, deoarece se utilizează mai puțină energie, spune Jan Kilström.

Softronic a demarat în octombrie producţia primelor două locomotive Transmontana pentru compania suedeză de stat Green Cargo, contract de circa şase milioane euro. Cele două locomotive ar trebui livrate în vara anului 2018 pe liniile ferate din Scandinavia.

Locomotiva Transmontana are o putere de tracţiune de până la 3.000 de tone sau „de două ori puterea de tracţiune a unei locomotive RC convenţionale”, potrivit producătorului, care susţine că este cea mai performantă locomotivă pentru transport marfă în condiţii grele, ce poate tracta trenuri foarte grele de 2.000 – 2.500 tone pe căi ferate dificile, cu pante mari, cu gheaţă, zăpadă sau frunze.

Înfiinţată în anul 1999, compania Softronic este singurul producător de locomotive şi rame electrice din România. Aceasta a obţinut în 2016 o cifră de afaceri de 54,9 milioane de lei şi un profit de 1,28 milioane de lei.

Softronic produce si trenul electric Hyperion, care circulă pe rutele Craiova-București-Constanța.

Sursa: Economica.net

Un nou gigant german pune stapanire pe Romania! Tranzactia anului!

In: Economie, Finante

Un gigant este pe punctul de a se forma pe piața locală. Cosiliul Concurenței și-a dat acordul prin care un cunoscut producător german va achiziționa un colos din România. 

Potrivit capital, nemții de la Xella vor achiziționa Macon, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din țara noastră. Astfel, compania va controla patru puncte de producţie la Deva, Oradea, Târgu-Jiu şi Vadu Crişului, dar şi Simcor Var, Simbeton şi Simterac.

Macon are 815 angajaţi şi a estimat pentru anul trecut un venit cumulat de circa 33 mil. euro. La rândul său, Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploieşti, o unitate de producţie de blocuri de zidărie tip BCA, în urma unei investiţii greenfield de 32 mil. euro. În urma acestei achiziţii, nemţii vor avea în România opt fabrici.

Potrivit sursei citate, Macon este principalul producător de BCA şi stâlpi de electricitate din ţară, dar şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de var, elemente prefabricate şi teracotă.

De asemenea, Xella a fost achiziționat, anul trecut, de fondul american de investiţii Lone Star, care mai deţine în România dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre.

Performanta uluitoare a PSD: Inflatia a ajuns la cel mai mare nivel din 2013 incoace! Olguta Vasilescu spune ca INS greseste

In: Economie, Finante

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care citricele s-a scumpit cu 11,79% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În februarie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,72%,  în creştere faţă de ianuarie, când a fost 4,32%, şi faţă de decembrie, când a fost 3,32%.

În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,01%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,57%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,9%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în martie, la citrice (11,79%), fructe proaspete (10,59%) şi alte legume şi conserve de legume (8,07%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în martie faţă de decembrie, cu 2,24%. Totodată, preţul gazelor naturale a urcat, în martie faţă de decembrie, cu 5,69%.

În ultima prognoză, publicată în februarie, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019, anunță News.ro.

Cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică de multe ori nu corespund cu cele de la Ministerul Muncii, deoarece INS lucrează cu metoda sondajului, a declarat miercuri seara ministrul de resort, Olguţa Vasilescu, la postul public de televiziune, potrivit Agerpres. ”Sunt foarte multe cifre la INS care nu bat cu ceea ce avem noi în minister. Ei lucrează după metoda Eurostat, prin sondaj, noi lucrăm cu cifre foarte exacte. De exemplu, azi şomajul este sub 4%, este 3,91%. INS spune că este peste 4%. Am văzut şi luni în care îl dădea la 5,1%. INS calculează după metoda sondajului, noi calculăm după cifrele exacte”, a explicat Olguţa Vasilescu.

Aceasta a precizat însă că cifrele publicate miercuri de INS referitoare la salariile din februarie sunt corecte, doar că ar fi trebuit să existe şi o notă care să explice motivul scăderii câştigului salarial în sistemul sanitar.

‘Am avut o discuţie azi cu angajaţii mei din minister, care au contactat INS. În primul rând că noi avem foarte multe date care nu bat niciodată cu cele ale INS. Aici nu este cazul. Aici explicaţia este foarte logică. În ianuarie s-au făcut angajări în sistemul de sănătate de circa 4.000 persoane. Sunt debutanţii, cu salarii mici faţă de ce e în plată. Colegii mei din minister au vorbit cu INS ca să explice, să dea cauzele. Nu ştiu de ce n-a făcut-o INS, pentru că ar fi trebuit să dea o notiţă. Dacă tot dă de la lună la lună să şi explice toate aceste lucruri. Ei ne spun aşa: mai puţine gărzi şi ore lucrate în zilele de sărbătoare, în zilele lucrătoare şi zilele nelucrătoare în luna februarie; mai multe gărzi în ianuarie; angajări de personal cu salarii mai mici care influenţează nivelul câştigului salarial mediu: angajări de personal cu norme parţiale; sumele brute mai mici cauzate de numărul mai mic de ore lucrate de salariaţi în zilele de sărbători legale: pentru diviziunea 88 plăţile nu se fac cu regularitate lunar putând exista luni în care plăţile se fac cumulat şi pentru lunile restante. Este explicaţia pe care ne-o dă INS’, a precizat ministrul Muncii.

INS a anunţat miercuri că în februarie câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, în creştere uşoară faţă de luna precedentă, cu 3 lei sau 0,1%. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.

O uriasa companie germana pleaca definitiv din Romania

In: Economie, Finante

Un gigant german cu prime subscrise de 18 mld. euro anul trecut, părăsește România, după șapte ani de la intrare. Decizia de a pleca de pe piața locală ar face parte a unui deal regional care cuprinde mai multe ţări din regiunea Europei de Est.

Este vorba despre grupul Ergo, unul dintre cei mai puternici asiguratori din Germania. Münich Re, acţionarul Ergo, a anunțat că analizează oportu­nităţi de dezinvestire cu scopul de a-şi optimiza businessul.

Deși oficialii nu au comentat această informație, potrivit surselor economica.net, doi jucători de pe piață ar prelua afacerile locale ale gigantului.

Conform sursei citate, Ergo a pierdut parteneriatul cu banca italiana Unicredit Bank, iar afaceri locale ar reveni acum altor două entități. Este vorba despre  Generali şi Allianz Ţiriac.

Raspunsul lui Isarescu la scrisoarea lui Dragnea! „Nu împingeţi prea mult lucrurile…”

In: Economie, Finante

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat că a răspuns scrisorii primite anterior de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, menţionând că nu doreşte să dea amănunte din acest răspuns întrucât Dragnea anunţase că va da publicităţii scrisoarea respectivă, scrie Mediafax. 

„Noi – Consiliul da Administraţie – BNR – acţionăm în baza unui mandat. Şi oamenii politici au un mandat, cel popular, au dreptatea lor. Am purtat şi un dialog verbal, cu partidele de Opoziţie, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a preferat calea scrisă. I-am răspuns, tot pe cale scrisă. El a spus că va da publicităţii acest răspuns, deci n-o să vă dau amănunte din scrisoare. Nu împingeţi prea mult lucrurile, că suntem în Săptămâna Mare”, a spus Mugur Isărescu.

Printre factorii de risc la adresa inflaţiei, banca centrală a identificat „politicile fiscale, piaţa muncii şi eviluţia preţurilor administrate”.

„Aceasta este invitaţia noastră, pe care o găsiţi în fiecare comunicat al BNR – un mix de politici economice. Nu orice măsură de politică monetară poate contrabalansa lucrurile, dacă au loc relaxări fiscale. Mixul acesta de politici nu este uşor de găsit”, a mai spus Mugur Isărescu.

Ce a mai spus miercuri Guvernatorul BNR:

  •  Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. În definitiv care este esenţa deciziei de astăzi? Noi spunem că un tratament bun înseamnă nu numai medicamentul, dar şi dozajul şi cadenţa în care se aplică acest tratament.
  • Am hotărât, având în vedere că nu toate măsurile luate în lunile anterioare se văd în piaţă. Avem certitudini, modificări în plan european, decizia Băncii Centrale Europene de a amâna programul de relaxare monetară. Trebuie să aşteptăm să vedem cum reacţionează pieţele, ce se întâmplă în Europa, care va fi evoluţia inflaţiei.
  • Previziunea noastră este că se va plafona în jurul valorii de 5% şi apoi va coborî. Vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare.
  • Apelul nostru se referă la faptul că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsuri de politică fiscală. Dacă au relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim, dar suntem nevoiţi, pentru că avem un mandat să ţinem inflaţia sub control.
  •  Există un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului. Vom vedea ce spun pieţele, trebuie să discutăm cu ele, prin mecanismele noastre. ”Pieţele au o percepţie, au sentimente, sunt o multitudine de factori, nu doar rata dobânzii. Pieţele interne şi externe percep decizia noastră de astăzi de menţine a dobânzii”.
  • Cred că în prezent diferenţialul de dobândă este în favoarea leului.
  • Ne putem aştepta la o creştere a ratelor ROBOR în viitorul apropiat. Pieţele sunt foarte sensibile. Dobânzile pe piaţa monetară la scadenţe mai mici sunt substanţial sub rata de politică monetară. În prezent există un exces de lichiditate.
  • Mesajul nostru este următorul: Acest exces de lichiditate este în mare parte tranzitoriu. Trebuie ca băncile să aibă o viziune. Pe orice date te-ai uita, ratele de dobândă la depozite sunt cu mult sub dobânda noastră cea mai mică.
  • Pieţele sunt mecanisme complicate, le mai punem şi sub semnul întrebării. O întârziere ca pieţele să absoarbă majorarea dobânzii nu este ceva anormal. Probabil că întârzierea a fost generată şi de apariţia acestui exces de lichiditate din piaţă.

Sursa: Hotnews.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Economisti: Inflatia a ajuns la 4,7 % si a mancat cresterile salarile!

In: Economie, Finante
Inflaţia a anulat, în prima lună din an, 65% din creşterea nominală de venituri salariale faţă de ianuarie 2017. 
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate astăzi, comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8%, dar câştigul salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de doar 3,5%, scrie Ziarul Financiar.
Unde este restul de la 8% creşterea nominală, la 3,5% creşterea reală? În inflaţie. Altfel spus, 65% din creşterea nominală de salarii, ianuarie/ianuarie a fost anulată de inflaţie.
Rata anuală a inflaţiei a crescut în februarie la 4,7% (4,3% în ianuarie). Potrivit analiştilor financiari, inflaţia va merge spre 5% până la jumătatea anului şi va încheia la 3-4% la final de an.

Presedintele Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu premierul Dancila: Exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare!

In: Economie, Finante

Președintele Klaus Iohannis a atenționat marți, în cadrul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, că „pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare”.

”Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, se arată într-un comunicat al președinției, publicat la finalul întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea președintelui, care, potrivit sursei citate, a dorit să discute, la finalul primului trimestru, „efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE”.

Klaus Iohannis „a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative”.

În comunicatul Administrației prezidențiale se arată că premierul Viorica Dăncilă a prezentat „situația salarială, oferind asigurări de stabilitate în privința resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării și a majorărilor salariale asumate până în prezent”. În cadrul întâlnirii „a fost exprimată poziția Guvernului de a menține cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017”.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că „suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut”. În plus, „deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”, a spus Iohannis.

Pentr remedierea acestor deficiențe a fost nevoie de adoptarea de către Guvern a unor  ordonanțe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 și OUG 91/2017. Însă, „prin excepțiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicție cu principiul sustenabilității enunțat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigențele remunerării muncii prestate și ajunge să valorifice mai degrabă apartenența personalului la o instituție sau alta”, consideră Klaus Iohannis.

Președintele a atras atenția că „situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE” și a cerut să se evite „acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme”.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern”, se mai arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

În ceea ce privește creșterile salariilor medicilor și personalului din educație, Klaus Iohannis „a menționat că asemenea creșteri salariale trebuie însoțite de garanții pentru viitor, astfel încât aceste priorități de politică salarială să își atingă obiectivele de performanță asumate”.

„De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor”, se arată în încheierea comunicatului.

Cea mai profitabila afacere in romania: Profit de 600.000 de euro dupa o investitie de 6400 de euro!

In: Economie, Finante

Reprezentantul asociaţiei Nucifere Regia, Toth Jozsef, a declarat, la o întâlnire cu mai mulţi antreprenori din judeţul Cluj, că investiţiile într-un hectar de livadă de nuci sunt cuprinse între 4.000 şi 6.000 de euro, dar beneficiile sunt foarte bune, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Peste 4 – 5 ani, România poate redeveni lider mondial pe segmentul nucului, în condiţiile în care se vor cultiva 20.000 de hectare. Promovăm înfiinţarea unor livezi de nuci în România, doar din soiuri de nuci româneşti, pentru ambele tipuri de livezi – fructiferă şi forestieră – deoarece acestea sunt aclimatizate. Investiţiile nu sunt nici mici, nici mari, fiind nevoie de un buget de 4.000 de euro pentru un hectar de livadă de nuci fructiferi, iar pentru cea forestieră de peste 6.000 de euro, deoarece aici densitatea copacilor este mai mare. Susţinem o afacere de familie pentru livezile de nuci fructiferi. O astfel de familie, compusă din patru membri, poate întreţine o livadă de 5,2 hectare, şi poate obţine după perioada de maturitate a pomilor beneficii foarte bune”, a spus Toth.

O investiţie de 6.400 de euro făcută în 2017 într-un hectar de livadă forestieră poate genera un profit de peste 600.000 de euro în 25 de ani, depăşind estimările oricărui fond de investiţii.

”Este o investiţie pentru viitor, pentru copiii şi nepoţii noştri, să le putem lăsa ceva de care nu trebuie să aibă grijă pentru că o astfel de livadă se dezvoltă de la sine. Nucul forestier este căutat pentru lemn, sunt firme care achiziţionează cherestea de nuc, metrul cub costând între 800 – 1.600 de euro, în funcţie de calitate. După vârsta de 25 de ani, un nuc forestier poate ajunge la aproape 9 metri înălţime. Un hectar de livadă de nuc forestier poate produce în medie peste 350 de mc de lemn”, a afirmat reprezentantul asociaţiei Nucifere Regia.

În ceea ce priveşte o livadă de nuci fructiferi, după şapte ani se intră pe producţie.

”La un calcul estimativ de 2.200 de kg la hectar, la un cost de 10 lei pe kilogramul de nucă în coajă, iese o valoare a producţiei de 5.000 de euro, iar la miezul de nucă de 8.500 de euro, unde kilogramul este 35 de lei. În al doilea an de rod profitul lunar se ridică la 1.000 de euro, pentru nuca în coajă, şi depăşeşte 3.000 de euro la miezul de nucă. Investiţia se poate amortiza într-un an sau doi. Nuca are căutare ca şi aliment – ulei sau miezul de nucă, dar şi ca derivate. Coaja de nucă se foloseşte în industria farmaceutică, cosmetică, în industria de armanent, aviaţie sau la cea de bijuterii. Din coaja de nucă se fac anumite granulaţii care se folosesc în confecţionarea unor piese de armament, iar în aviaţie se foloseşte iarna în compoziţie cu spuma pentru degivrarea avioanelor. Coaja de nucă nu zgârie, astfel că se foloseşte şi la şlefuirea bijuteriilor. Şi frunza de nucă se poate valorifica în industria vopselei şi cea farmaceutică. Asociaţia noastră garantează şi desfacerea produselor”, a declarat Toth Jozsef.

Solul terenului pentru înfiinţarea unei livezi de nuci trebuie analizat înainte, iar zona trebuie să fie însorită în timpul dimineţii, între orele 10 – 15, şi să dispună de o sursă de apă pentru udarea pomilor.

Asociaţia Nucifere Regia din Târgu Mureş are peste 50 de membri.

Sursa: zf.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Ti-ai verificat cardul? O grupare infractionala a golit sute de conturi din Romania!

In: Economie, Finante

Percheziţii DIICOT la domicilii din Bucureşti și alte 7 județe, în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani. Infractorii, din România și din Italia, au golit aproximativ 200 de conturi bancare, iar paguba a fost de aproximativ un milion de euro. 

Grupul infracțional organizat a fost constituit de către doi cetățeni italieni care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri şi au acţionat concomitent în România și în Italia, fiecare având roluri bine determinate.

Un rol marcant în cadrul grupului (palierul II) l-au avut trei cetăţeni români a căror activitate infracţională a constat în clonarea unor site-uri web ale unor bănci și instituții financiare, în vederea obținerii datelor de identificare ale cardurilor bancare precum și ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate. După accesarea conturilor de online banking prin utilizarea datelor astfel obținute, membrii grupului au transferat/virat  sumele de bani în conturile altor membrii ai grupului, ce aveau atașate carduri bancare preplătite (prepaid).
În fapt, suspecţii obţineau în mod neautorizat datele de contact ale victimelor iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanților băncilor, prin care le solicitau datele confidențiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru  remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar.

Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conținea o clonă a paginii de internet a băncii.
În urma accesării link-ului, victimele erau redirecționate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum și datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de către membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.
Ulterior, sumele de bani erau retrase în numerar de la ATM-uri din Italia și din România direct de pe cardurile preplătite, de către titularul contului atașat cardului, în schimbul unui comision. Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia și în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde acestea erau ridicate de către mai multe persoane de cetățenie română.

În urma activității infracționale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro.
Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania şi Italia.

Romania are cea mai mare gaura in buget de la criza economica din 2008 incoace!

In: Economie, Finante

Bugetul României dă semne de avarie. Statul cheltuie mult mai mult decât încasează, arată datele din februarie.

România a ajuns să aibă cel mai adânc gol bugetar de la criză economică încoace, iar economiștii pun asta pe seama salariilor mărite brusc. La Ministerul Finanțelor s-au căutat soluții de redresare până târziu în noapte.

De la un surplus în buget de aproape 2 miliarde de lei în ianuarie, România a trecut în februarie la un deficit, adică o lipsă de 5,5 miliarde de lei, cel mai mare din ultimii opt ani. Asta în vreme ce cheltuielile statului au crescut alarmant, cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile nu au ţinut pasul.

Ionuț Dummitru, președintele Consiliului Fiscal: ″Cheltuielile cu salariile cresc foarte repede, peste ceea ce e bugetat. Sunt în primul rând îngrijorări legate de dinamica acestor cheltuieli, plus veniturile care merg destul de prost.″⁣

După publicarea acestor date, ministrul Finanţelor i-a convocat pe subordonaţii de la ANAF. Au căutat soluții pentru creșterea veniturilor până seara târziu.

Valentin Mavrodin, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: ”Discuţiile la anumite ore sunt frecvente, nu ştiu cine s-a inflamat aşa de rău. Probabil a fost cineva din interior deranjat că a rămas peste program la serviciu.”

O sursă de bani în plus la buget ar fi impozitarea averilor ţinute la secret. Din raportul de activitate al ANAF pe anul trecut reiese că progresele sunt lente.

Anul trecut, inspectorii au terminat verificările în cazul a 166 de persoane şi au găsit nereguli în cele mai multe cazuri. Aşa au scos la iveală 313 milioane de lei nedeclaraţi, pentru care statul trebuie să încaseze dări de 81 de milioane de lei.

În aproape 50 de situatiii, inspectorii au făcut plângeri penale, în ciuda unor justificări primite de la cei controlaţi, care au susţinut că banii sunt moşteniţi sau primiţi drept cadou de nuntă.

ANAF nu divulgă numele celor care au fost prinşi că şi-au ascuns averile, pentru că – spune instititia – aceste informaţii ţin de secretul fiscal. Ştim însă ca printre cei verificaţi sunt artişti, sportivi, patroni cu afaceri imobiliare, dar şi persoane fără ocupaţie, care au maşini şi case de lux.

De exemplu, numai anul trecut, în România, au fost înmatriculate peste 1.200 de maşini de peste 200.000 de euro fiecare.

Controalele au continuat și anul acesta, în 18 cazuri, iar inspectorii au găsit 13 milioane de lei nedeclarați şi au făcut trei plângeri penale. Cei prinși pe picior greșit de ANAF sunt executați silit, dar statul poate aștepta ani buni până recuperează banii de la evazioniști.

Sursa: Pro TV

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Investitie uriasa: Unul dintre cei mai mari producatori de echipamente audio din lume deschide o fabrica in Romania!

In: Economie, Finante

Compania germană Sennheiser, unul dintre cei mai mari producători de echipamente audio la nivel mondial, va construi o fabrică la Braşov, care va produce, iniţial, electronice destinate publicului larg. Finalizarea construcţiei este programată pentru anul acesta.

Va fi cea de-a patra fabrică a companiei, după cele din Germania, Irlanda şi Statele Unite ale Americii.

“De mai mulți ani, EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) este regiunea care ne-a adus cele mai mari creșteri. Cu noua fabrică din România, avem o a treia bază de producție europeană și, în același timp, ne extindem rețeaua de distribuție din Europa. Aceste acțiuni ne oferă un mai bun control asupra volumelor de producție, dar și capacitatea de a fi mai flexibili în a adapta produsele noastre la cerințe de piață dinamice”, a declarat într-un comunicat Andreas Sennheiser, Co-CEO at Sennheiser.

“Cu această nouă fabrică ne continuăm investițiile în independența care continuă să reprezinte calitatea distinctivă și avantajul Sennheiser ca o afacere de familie”, a adăugat el.

Mutarea face parte din strategia companiei de a se consolida pe termen lung ca o afacere de familie independentă, se mai arată în comunicat. Noua bază de producție de la Braşov va asigura pentru Sennheiser și „mai multă flexibilitate pentru a acoperi cererea din piață”.

Fabrica Sennheiser din România va fi localizată în incinta Industrial Park Braşov (ICCO).

În calitate de centru industrial și universitar, Brașovul oferă un excelent mediu de afaceri pentru noua fabrică, precizează compania în comunicat.

“Unul dintre principalele motive pentru care am ales Brașovul este infrastructura, apoi conexiunea foarte bună cu zona economică europeană”, a declarat Daniel Sennheiser, Co-CEO at Sennheiser. “Așteptăm cu nerăbdare să cooperăm cu Industrial Park Brașov (IPB). Ca un partener important, IPB va juca un rol cheie în a asigura standardele de înaltă calitate pe care le avem pentru fabricarea produselor noastre”.

Noua fabrică se va concentra pe producția de electronice destinate publicului larg.

“Suntem încântați să primim în curând compania Sennheiser în comunitatea dinamică a organizațiilor internaționale din Brașov”, a declarat Călin Costan, proprietarul grupului de firme ICCO (Industrial Park Brașov). “Afacerea de familie Sennheiser este recunoscută la nivel mondial atât pentru inovațiile sale, cât și pentru crearea unor produse de cea mai înaltă calitate”.

“Pentru a îmbunătăți schimbul de experiență, intenționăm să intensificăm relațiile dintre cele patru fabrici Sennheiser”, spune Andreas Sennheiser. În timp ce fabrica din Tullamore, Irlanda, produce în special monitoare de studio și traductoare acustice, la sediul central din Wedemark producția este concentrată în special pe produse premium și profesionale, inclusiv microfoane wireless. Microfoanele pentru piețele americane și asiatice sunt produse la fabrica din Albuquerque, Statele Unite ale Americii.

În total, Sennheiser lucrează cu 20 de subsidiare de vânzări și parteneri comerciali în peste 50 de țări din întreaga lume. Cinci centre de inovație folosesc cercetări și procese de dezvoltare pentru a îmbunătăți puterea inovativă a specialiștilor audio.

Fondată în 1945, Sennheiser este unul dintre cei mai importanţi producători de căşti audio, microfoane şi sisteme de transmisie wireless la nivel global. Compania are aproximativ 2.800 de angajaţi. Compania este condusă, începând din 2013, de Daniel şi Andreas Sennheiser, membri ai celei de-a treia generaţii a familiei fondatoare.

În 2016, ultimul an fiscal încheiat, Sennheiser a avut vânzări de 658,4 milioane de euro.

Cum arată fabrica Sennheiser de la Hanovra:

Sursa: Economica.net

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/sennheiser-unul-dintre-cei-mai-cunoscuti-producatori-de-echipamente-audio-la-nivel-global-va-construi-o-fabrica-la-brasov_151416.html#ixzz5ABXemE6o

Comisarul european Corina Cretu avertizeaza guvernul Dancila ca Romania este aproape sa piarda 800 de milioane de euro!

In: Economie, Finante

Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, a fost invitată la emisiunea be EU, unde a vorbit despre programele cu fonduri europene din România, problemele cu care se confruntă țara noastră și ce măsuri vor fi implementate în acest sens.

„Anul 2017 a fost marcat de progrese importante în ceea ce privește programele cu fonduri europene în România datorită faptului că au fost acreditate instituțiile de management și control și au fost îndeplinite o serie de condiționalități. Dar rămân foarte multe lucuri de făcut, e un an crucial pentru România”, a spus Corina Crețu, la Antena3.

„Avem această problemă legată de programul operațional regional, unde sunt în pericol de a fi pierduți 800 de milioane de euro, care trebuie cheltuiți până în decembrie în acest an”.

Întrebată ce trebuie să facă România pentru a nu pierde acești bani, Corina Crețu a spus că „încă din august 2017 am discutat cu serviciile mele și am agreat să propunem autorităților române schimbarea programului operațional regional, astfel încât să dăm posibilitatea extindem aria de eligibilitate, de exemplu către localități mai mici care nu aveau posibilitatea să acceseze fonduri europene și să mărim fondurile pentru localitățile mari. O altă măsură pe care noi am identificat-o e o măsură care se aplică în Slovacia și în Cehia. Experiții noștri au fost săptămâna trecută la București și urmează să analizeze acest concept de a se da vouchere pentru cetățeni pentru eficiența energetică a locuințelor, a clădirilor”.

„Serviciile mele evaluează că vor fi salvate 2-300, până la maxim 400 de milioane de euro prin această schemă de vouchere. Autoritățile române încearcă să identifice proiecte retrospective care au fost plătite cu alți bani. Știți că am mai făcut acest lucru. Autostrada Soarelelui sau centura Timișoarei. Așa am și ajuns la această sumă de încheiere a programului în jur de 90%. E o sumă care poate varia în funcție de deciziile din instanță”, a mai spus Corina Crețu.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,