Dragnea si Firea dau unda verde proiectului megalomanic al lui Ceausescu: Investitii uriase in canalul Dunare-Bucuresti!

In: Economie, Imobiliare

„Urmează procedura de selecţie şi va începe această investiţie extrem de importantă. Canalul Dunăre – Bucureşti: s-a tot vorbit despre asta. Am avut mai multe discuţii cu doamna prim-ministru, în această primăvară, multe discuţii, şi cu mai mulţi specialişti. Şi am ajuns amândoi la concluzia că chiar este un proiect care merită finalizat şi merită dezvoltat,” a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Ştiţi că el este realizat în proporţie de 74%. Avea optzeci şi ceva la sută, dar s-a mai degradat. Este realizat în proporţie de 74%, este un proiect de foarte mare importanţă. Deci, într-o primă etapă, 75 de kilometri din râul Argeş vor deveni navigabili; într-o altă etapă, 30 de kilometri din Dâmboviţa. Portul de pe râul Argeş va fi la Mihăileşti, portul de pe Dâmboviţa va fi la Glina. Aceasta este o parte a unui proiect mare. Altă parte va fi un aeroport şi un centru, un hub acolo, a mai spus Liviu Dragnea.

Canalul Dunăre-Bucureşti a fost plănuit pentru a face posibil transportul naval între capitala României şi Marea Neagră prin intermediul Dunării.

Lucrările de executare au început în 1986. După Revoluţia din 1989 acestea s-au sistat, deşi partea de canal deja realizată se estimează a fi de 70% din întregul volum de lucrări. Proiectul a ajuns la Apele Române şi a fost lăsat pe rafturi. Lucrările existente s-au deteriorat. O mare parte a plăcilor de beton şi a bordurilor au fost furate.

Sursa: Capital.ro

Un mafiot italian, prins de Politie, detine peste 400 de apartamente in Pitesti!

In: Economie, Imobiliare

Cetăţeanul italian care are legături cu o grupare mafiotă din Italia şi care este cercetat pentru infracţiuni economice şi spălare de bani deţine aproximativ 400 de apartamente în Piteşti, procurorii italieni urmând să pună sechestru pe acestea, relatează News.ro. Între timp, procurorii români au demarat acţiunile de punere în aplicare a mandatului european de arestare şi au dispus reţinerea lui pentru 24 de ore.

Poliţiştii din Argeş au anunţat joi că Nicola Inquieto, cetăţeanul italian care coordona gruparea specializată în infracţiuni economice şi spălarea banilor, a fost reţinut pentru 24 de ore.

Procurorii de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Piteşti se ocupă de procedurile de punere în aplicare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare din Italia.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că italianul deţine în Piteşti aproximativ 400 de apartamente, iar procurorii din Italia vor pune sechestru pe toate.

Nicola Inquieto locuieşte de mulţi ani la Piteşti, iar afacerile sale imobiliare sunt evaluate la câteva milioane de euro.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut, joi, cinci percheziţii în judeul Argeş pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în infracţiuni economice şi spălarea banilor coordonat de un om de afaceri italian aparţinând organizaţiei de tip mafiot Zagaria. Gruparea acţiona în Italia şi în România.

Conform DIICOT, italianul controla direct sau prin persoane interpuse mai multe societăţi, care erau parte integrantă din grupul infracţional organizat, cu roluri bine definite.

„Activitatea infracţională a suspectului I.N. a început pe teritoriul statului italian în urmă cu mai multi ani, respectiv din anul 2002, prin înfiinţarea unor societati comerciale cu obiecte de activitate diverse (în principal în domeniul tehnologiei comunicaţiilor). Ulterior, începând din anul 2004, unul dintre membri clanului de tip mafiot Zagaria, care a acţionat pe teritoriul României, respectiv suspectul I.N., direct şi prin intermediul membrilor săi de familie şi-a transferat în mod disimulat veniturile obţinute din activităţile infracţionale în România, ocazie cu care a înfiinţat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale pe raza municipiului Piteşti, având ca obiect principal de activitate construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, precizează DIICOT.

Activităţile comerciale desfaşurate de către cele patru societăţi înfiinţate pe teritoriul României, în judeţul Argeş, s-au derulat sub o aparentă legalitate, iar profiturile obţinute în domeniul imobiliar au fost transferate de asemenea în mod disimulat către membrii familiei sale din Italia, aceştia din urmă având rolul de persoane interpuse în circuitul infracţional, adevăratul scop fiind de fapt finanţarea clanului de tip mafiot Zagaria, care acţionează pe teritoriul Italiei.

„Prin intermediul acestui mod de operare, suspectul I.N.  a controlat, manipulat si transferat fluxuri financiare importante din România în Italia. De asemenea, din materialul probatoriu a rezultat în mod clar probe care confirmă apartenenţa suspectului I.N. la clanul de tip mafiot Zagaria, fiind un membru important al acestui clan pe teritoriul României. Totodată, din conţinutul procedurii penale reiese ca suspectul I.N. a finanţat printre altele si sprijinit în mod concret deţinutii clanului DEI CASALESI, o fracţiune a clanului de tip mafiot Zagaria”, este concluzia procurilor DIICOT.

În cauză se desfăşoară activităţi complexe în vederea identificării şi strângerii de probe pentru savârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia.

Faţă de suspect a fost emis mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Italia.

De asemenea, acţiunea s-a desfăşurat în baza ordinului european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia (Parchetul Republicii din Napoli – Direcţia Generală Antimafia) şi cu sprijinul reprezentanţilor autorităţilor judiciare italiene şi al poliţiştilor de investigaţii criminale şi de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş.

Sursa: Hotnews.ro

Topul oraselor cu cele mai mari chirii din Romania. Bucurestiul nu mai liderul autoritar

In: Economie, Imobiliare

București este cel mai activ oraș din punct de vedere imobilar și cu cele mai scumpe chirii în 2017. Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu de vânzare.

Bucureștiul a fost, în 2017, cel mai activ oraș din punct de vedere imobiliar din România și cu cele mai scumpe chirii, dar în Cluj-Napoca s-a înregistrat cel mai mare preț mediu de vânzare pe metrul pătrat. Cele mai listate tipuri de proprietăți în 2017 pe segmentul rezidențial au fost apartamentele cu două camere, iar cele mai multe listări atât pentru vânzare, cât și pentru închiriere, au fost înregistrate în București, arată datele platformei imobiliare Wizmo.ro, informează Profit.ro.

Cele mai dinamice orașe pe segmentul de vânzare de locuințe de pe piața imobiliară au fost București, urmat de Cluj-Napoca, Constanța, Florești și Iași. Cele mai multe tipuri de proprietăți listate anul trecut pe Wizmo.ro pentru segmentul de vânzare au fost apartamentele, iar din totalul de anunțuri pentru proprietăți destinate vânzării, aproape 90% au fost apartamente situate în orașe precum București, Constanța și Florești. Cele mai multe listări de case au fost înregistrate în Cluj-Napoca, cu un procentaj de 17% din totalul anunțurilor pe acest oraș, urmat de Constanța (12%).

„Vânzările și închirierile de locuințe din România, atât apartamente, cât și case, și-au menținut tendința de creștere pe parcursul anului 2017. Această tendință se reflectă și în ceea ce privește listările, respectiv raportul dintre orașele mari, ce oferă valori comparabile cu anii anteriori’, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Apartament nou-nout, cumparat cu 70.000 de euro, inundat cu fecale din cauza instalatiilor proaste facute de dezvoltator!

In: Economie, Imobiliare

O locatară dintr-un bloc rezidențial nou din Oradea s-a trezit cu apartamentul inundat de fecale și de apă murdară, după ce instalația de canalizare s-a înfundat. I s-au distrus parchetul, mobila și covorul, iar în total are o pagubă de 2.000 de euro.

Cazul a fost relatat de jurnaliștii de la Digi24.

Felicia Negrău a cumpărat apartamentul aflat într-un complex rezidențial nou anul trecut și a plătit pentru el 70.000 de euro. Ulterior, a investit alte câteva mii în amenajarea acestuia.

Acum, locuința a fost inundată, iar mirosul este insuportabil.

„E distrus parchetul, mi-a intrat în cameră, pe covor, parchetul e compromis. Vă daţi seama, s-a infiltrat sub parchet, imposibil să nu intre apa, şi e cu dejecţii, cu fecale, cu miros îngrozitor. Aşa se comportă un apartament după un an de zile? Nici de un an de zile folosit. Aşa se comportă, astea sunt lucrări, asta e instalaţie, ăştia sunt oameni?”, a comentat proprietara pentru sursa citată.

Felicia Negrău va face o plângere la Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Însă directoul tehnic al complexului rezidențial a declarat pentru Digi24 că de vină sunt locatarii din bloc deoarece aceștia au aruncat mizerii în vasul de toaletă, ducând la înfundarea instalației de canalizare.

„Sunt sute de şerveţele umede, pe care e interzis să le arunci în instalaţia de canalizare, prezervative şi tot felul de prostii care nu se aruncă în canalizări. Am verificat instalaţiile în toată clădirea, sunt curate, au pantele care trebuie, deci tehnic sunt bine realizate”, a declarat Sorin Sas, directorul tehnic al complexului.

Nu este primul caz în care un proaspăt proprietar are probleme grave cu apartamentul său. În urmă cu 2 ani, o tânără din cartierul Titan din București s-a trezit cu tavanul din sufragerie prăbușit în mijlocul camerei, peste mobilă.

Incidentul s-a petrecut într-un apartament din complexul rezidențial „Răsărit de Soare”, complex construit de firma Conarg Consulting.

„Ne-am speriat îngrozitor. Bine că nu eram în living. Nu putem decât să ne bucurăm că suntem în viață”, spunea tânăra la acea dată.

Sursa: Digi24.

Facerea de bine… e sursa de bani! Casele construite de Becali pentru sinistrati au fost scoase la vanzare!

In: Economie, Imobiliare

După câțiva ani de la inundații, sătenii din Rast au început să scoată la vânzare casele ridicate de Gigi Becali, cerând inițial sume cuprinse între 13-15000 de euro pe o casă!

Pentru că zona nu este ofertantă, o casă nouă în Rast este vândută cu sume variind între 2500 și 6000 de euro!

Inundațiile de la Rast au avut loc în primăvara anului 2006, când Dunărea s-a revărsat cu putere peste satul doljean. Un număr de 800 de case au fost distruse, toate gospodăriile inundate, iar 4000 de oameni au dormit câteva zile sub cerul liber.

„Noi locuim la marginea satului, iar în 2006 am auzit un vuiet puternic, era apă care venea peste noi. Am luat ce am apucat şi am fugit. Nu vom uită niciodată prin ce clipe de coşmar am trecut atunci. Era o imagine de nedescris în Rast. Toate casele erau puse la pământ“, a declarat un sătean.

Au fost alocate 15 milioane de euro ca ajutor de urgență guvernamental. Alte locuințe au fost înălțate din banii lui Gigi Becali, latifundiarul acordând cu generozitate și ajutare bănești pentru sute de locuitori din Rast. În sfârșit, 10 case s-au construit din banii Bisericii Ortodoxe Române, în timp ce sute de alte familii și-au ridicat o altă locuința din fondurile primite de la stat.

Patriarhul Daniel a facut marele anunt: Catedrala Mantuirii Neamului va fi inaugurata anul acesta!

In: Economie, Imobiliare

În timpul predicii de Anul Nou ținută duminică seara, 31 decembrie, la Catedrala Patriarhală din București, Patriarhul Daniel a spus că noua catedrală va fi sfințită la data de 30 noiembrie 2018.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, în ziua de 30 noiembrie 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei Ocrotitorul României, va fi sfințită Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității și comuniunii românești”, le-a transmis Daniel credincioșilor.

„Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, unește simbolic iubirea față de Dumnezeu a unui popor creștin, jetfelnic și darnic, cu recunoștința pe care o datorăm permanent eroilor neamului”, a mai spus el.

În anul 2017, Primăria Muncipiului București a acordat 3 milioane de lei pentru catedrală, ultima sumă fiind alocată chiar în octombrie. Pentru a da acești bani bisericii, Primăria condusă de Gabriela Firea a trebuit să taie bani de la alte investiții, inclusiv de la proiecte de infrastructură precum „Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai”, „Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai Şoseaua Pantelimon” sau „Penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti – Piteşti”.

Deși inițial Patriarhia Română anunțase că noua catedrală va fi construită exclusiv din banii Bisericii Ortodoxe Române, cu ajutorul unor credite făcute la bănci, liderii BOR au renunțat ulterior la această promisiune și au acceptat toți banii pe care autoritățile statului, de la primării și consilii locale la Guvern, le-au oferit BOR.

Până la ora actuală, construcția Catedralei Mântuirii Neamului a „înghițit” zeci de milioane de euro, cea mai mare parte din acești bani venind de la stat. Atât primăriile, cât și Guvernul, au acordat bani pentru ridicarea ei.

Calculele realizate de jurnaliștii de la Vice arată că, per total, statul a finanțat construcția Catedralei cu peste 206 milioane de lei, adică 44,5 milioane de euro.

Potrivit BOR, Catedrala Mântuirii Neamului are nevoie, în total, de 80 de milioane de euro.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Garsoniera la 10.000 de euro si apartament cu doua camere la 15.550 de euro. ANAF vinde locuinte in toata tara!

In: Economie, Imobiliare

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) uimește din nou și scoate la licitație maşinile unor firme cu probleme financiare și mai multe apartamente, vile și garsoniere confiscate din diferite orașe din țară.

Potrivit b1.ro, în privința locuințelor vândute, prețurile încep de la 10.000 de euro pentru o garsonieră și 15.550 de euro pentru un aparament cu două camere. De exemplu, un apartament cu două camere din București, Aleea Postăvarul, nr. 4A, bloc GC7, sc. A, ap. 6, etaj 1, sector 3, cu o suprafață utilă de 49,4 mp, semidecomandat, la etajul 1 într-un bloc de 10 etaje construit în perioada 1968-1972, are un preț de pornire la licitație de 244.556 de lei fără TVA.

Dăm și un exemplu din provincie: astfel, o garsonieră cu suprafaţa utilă de 21,56 mp, situată în municipiul Sibiu, str. Ștefan cel Mare nr. 147, bl. 2 ap. 510, jud. Sibiu, este scoasă la licitație la preţ de evaluare/de pornire de 46.200 de lei (adică 10.000 de euro).

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul ANAF

Programul „Prima Casa” la final! Cand se va da ultima casa?

In: Economie, Imobiliare

Programul „Prima Casa” se apropie de final si se anunta modificari substantiale in privinta creditarii achizitiilor de locuinte. Pe masura ce fondurile se vor diminua de la an la an se pare ca programul sa va sfarsi in anul 2021.

Nici regulile cu care a inceput nu mai raman aceleasi, astfel ca doar solicitantii cu venituri mici si medii mai pot cumpara cu garantii guvernamentale. Statul nu mai vrea ca Programul „Prima Casa” sa domine piata ipotecara, cum se intampla acum, cand reprezinta 90% dein acest segment. Ministerul Finantelor si Banca Nationala pregatesc schimbari care sa faca din “Prima Casa” un program social, destinat exclusiv tinerilor cu venituri mici si medii, a declarat Stefan Nanu, director general Trezoreria Statului. Potrivit acestei strategii, plafoanele vor scadea treptat. Anul viitor, suma va ajunge la doua miliarde de lei, nivel care se va mentine si in perioada 2019-2020. In anul 2021, programul va avea alocata suma de 1,5 miliarde de lei. Spre comparatie, in acest an plafonul a fost de 2,5 miliarde de lei si s-a terminat din vara. Seful Trezoreriei a mai spus ca statul urmareste ca pe termen mediu sa se retraga din program, iar bancile sa preia treptat-treptat aceste creditari. „Masura unei targhetari sociale ar face ca, practic, in plafoane chiar mai mici decat cele actuale, sa putem acorda garantii si sa facilitam accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineinteles, luand in calcul si riscurile care provin”, a spus Nanu. „ Unul dintre obiective este de a determina bancile sa acorde credite mai multe in afara Programului «Prima Casa» si probabil ca, in curand, vom veni cu un mecanism de evaluare a bancilor in functie de cate credite dau in afara programului” Stefan Nanu, director general Trezoreria Statului

Pe de alta parte, dezvoltatorii spun ca deprecierea leului le-a scazut vanzarile si cer TVA de 5% pentru toate locuintele. Sunt cateva dintre concluziile Forumului „Piata Imobiliara – Perspective pentru Romania in 2018”, organizat de Intact Media Group in cadrul Salonului Imobiliar Bucuresti. Potrivit jurnalul.ro, cresterea ROBOR, terminarea plafoanelor de la “Prima Casa”, deprecierea leului au dat peste cap piata imobiliara. „Ceva s-a intamplat la mijlocul anului, care a dat piata imobiliara peste cap. In primul rand, piata imobiliara functioneaza pe incredere si, daca nu exista incredere, se prabuseste”, a declarat Dorel Nita, de la imobiliare.ro.

Dezvoltatorii imobiliari sunt deranjati de faptul ca plafonul de 450.000 de lei pana la care se aplica TVA de 5% nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, in contextul in care cursul euro-leu a crescut. Din acest motiv sunt nevoiti sa reduca suprafetele construite sau calitatea finisajelor pentru a se incadra in plafonul de 100.000 de euro. „Propunem ca locuintele noi sa fie sprijinite cu un TVA de 5%, bineinteles, plafonat, pentru a-i ajuta pe cei care vor o locuinta mai mare. Din pacate, clientii se intorc catre locuintele vechi. Acest 5% ar fi foarte important pentru un upgrade imobiliar”, a declarat Bogdan Cosmin Ivan, secretar general Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – Urbanis. In plus, dezvoltatorii spun ca si propunerea ca vanzarea de locuinte sa aiba TVA zero a cazut. Daniela Tanase, director in Ministerul de Finante, a explicat ca un TVA zero pentru vanzarile de locuinte nu este permis de legislatia europeana. „S-a solicitat o derogare, dar din pacate raspunsul a fost negativ – nu se poate aplica o cota mai mica de 5%”. „Cei care guverneaza trebuie sa inteleaga ca sunt multe persoane in stand by care nu pot sa isi cumpere o locuinta cu un TVA mai mare de 5%. Asta ar ajuta pe toata lumea. Nu este nevoie de un TVA de 0% din care statul nu ia nimic, ci un 5% care ajuta si clientii, si economia”, Bogdan Ivan, secretar general Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania – Urbanis.

sursa: bugetul.ro

By: stireazilei Tags: , , , , , ,

Evolutie neasteptata pe piata imobiliara: Pretul locuintelor a inceput sa scada!

In: Economie, Imobiliare

Prețurile apartamentelor din București, care până de curând erau cele mai scumpe din țară, au scăzut cu 1,1% în al treilea trimestru din 2017 față de trimestrul anterior. Însă, în celelalte orașe mari din țară, prețurile au crescut cu 3,5%, potrivit unui studiu efectuat de Imobiliare.ro.

De menţionat este însă că această stagnare se datorează în mod exclusiv tendinţei de ieftinire consemnate de apartamentele din Bucureşti, întrucât cele din restul ţării s-au apreciat, per ansamblu, cu 3,5%, iar casele s-au scumpit atât în Capitală (cu 3,7%), cât şi în ţară (cu 3,9%), transmit autorii studiului, reprezentanții imobiliare.ro.

În majoritatea marilor oraşe ale ţării, preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare au continuat, pe parcursul celui de-al treilea trimestru, să recupereze din scăderea consemnată în perioada de criză.

Excepţia de la regulă o reprezintă Bucureştiul, unde pe acest segment de piaţă a avut loc un declin de 1,1%, până la o medie de 1.230 de euro pe metru pătrat util. De notat este că cel mai mare oraş al ţării a recuperat până acum cel mai puţin din declinul provocat de recesiune, nivelul de acum al preţurilor fiind cu 39% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2008.

Tendinţa de diminuare a pretenţiilor vânzătorilor de apartamente din Capitală poate fi pusă atât pe seama epuizării fondurilor Prima Casă, cât şi pe seama creşterii dobânzilor la credite – factori care afectează puterea de cumpărare şi, implicit, volumul cererii solvabile, în opinia lui Dorel Niţă, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro.

Nivelul actual al preţurilor cerute pentru case şi apartamente este cu 9,7% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut şi, respectiv, cu circa un sfert mai mare decât cel din urmă cu doi ani; pretenţiile vânzătorilor sunt, astfel, cu 38% mai mici acum decât în urmă cu nouă ani (al treilea trimestru din 2008), dar aproximativ egale cu media anului 2010, conform raportului citat.

La polul opus faţă de Capitală se află Cluj-Napoca, unde pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni. Valoarea actuală, de 1.410 euro pe metru pătrat util, este cu 16,6% mai mare decât cea din perioada similară a anului trecut 2016.

În oraşul de pe Someş locuinţele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reuşind astfel să recupereze aproape integral scăderea suferită în perioada de recesiune. Astfel, preţurile solicitate în prezent de vânzători sunt cu 46,9% mai ridicate decât în T3 2014 şi cu doar 1,7% mai mici faţă de T3 2008, mai spun cei de la imobiliare.ro.

În Timişoara, apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, până la 1.110 euro pe metru pătrat util – valoare cu 9,5% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut. Faţă de trimestrul al treilea din 2014, locuinţele din oraş sunt cu 30,6% mai scumpe, chiar dacă acestea rămân cu 11,5% mai ieftine decât în al treilea trimestru din 2008, potrivit Imobiliare.ro.

În Constanţa, vânzătorii şi-au majorat pretenţiile cu 2,3% trimestrul trecut, până la 1.050 de euro pe metru pătrat util, creşterea anuală fiind de 10,7%. În ultimii trei ani, apartamentele din oraş s-au scumpit cu 24,3%, însă sunt, momentan, cu 31,5% mai ieftine decât în perioada similară din 2008.

După ce a reuşit să depăşească Braşovul şi Iaşiul în trimestrul al doilea al anului, în cel de-al treilea, capitala Olteniei a sărit acest prag psihologic. Astfel, aşteptările vânzătorilor din oraş se situează în prezent la 1.020 de euro pe metru pătrat, după un avans de 4,2% în perioada iulie-septembrie.

În ultimii trei ani, apartamentele din oraş s-au apreciat cu 20,8%, însă se situează cu 32,1% sub nivelul valabil în trimestrul al treilea din 2008.

În Iaşi, apartamentele s-au scumpit cu 2,2% în al treilea trimestru al anului, valoarea actuală, de 940 de euro pe metru pătrat util, fiind cu 8,5% mai mare decât în urmă cu un an. Din 2014 încoace, locuinţele din oraş s-au apreciat cu 20,2%, dar sunt, totodată, cu 25,1% mai ieftine decât în urmă cu nouă ani.

Guvernul Tudose opreste programul Prima Casa

In: Economie, Imobiliare

Alexandru Petrescu, fost ministru al IMM-urilor şi director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor (FNGCIMM), a explicat că strategia Guvernului este de a elimina treptat programul Prima Casă, iar acest lucru se realizează printr-o scădere drastică a fondurilor de garantare.

 Nu există vreo intenţie să se mărească valoarea maximă a creditului Prima casă. Anul acesta nu se va face o majorare de plafon pentru Prima casă. Anul trecut fondul a solicitat o majorare şi a fost acordată o majorare, dar nu exista acel memorandum atunci.

Pe 29 noiembrie 2016 a fost semnat şi adoptat de guvern un memorandum cu o strategie de decelerare a programului Prima casă pe perioada 2017-2020. În consecinţă, anul trecut Fondul a avut un plafon de 2,9 miliarde lei, iar anul acesta de numai 2,5 mld. lei”, a declarat Petrescu, la ZF Live.

„Anul viitor vom avea 2 mld. lei plafon. Programul Prima casă, unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale post-decembriste, va decelera. Din punctul meu de vedere, programul şi-a trecut de punctul maximal al eficienţei lui. Dacă ne uităm istoric, el a fost gândit să relanseze procesul de creditare ipotecară într-o perioadă în care băncile erau extrem de rezervate de a mai acorda credite“.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

IKEA incepe in octombrie constructia celui de-al doilea magazin din Romania!

In: Economie, Imobiliare

Lucrările de construcţie la cel de-al doilea magazin Ikea din Romania vor începe în luna octombrie a acestui an, a anunţat Sorin Greu, directorul general al Bog’art, compania care se va ocupa de ridicarea unităţii, anunta economica.net.

Lucrările la al doilea magazin Ikea din România încep luna viitoare, iar documentaţiile sunt pregătite pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, a declarat azi Sorin Greu, directorul general Bog’art, compania care se va ocupa de ridicarea unităţii.

Al doilea magazin Ikea va fi tot în Bucureşti şi va fi cel mai mare din regiune, cu o suparafaţă construită de 36.000 de metri pătraţi. Va fi amplasat pe un teren de 13,7 hectare pe Bulevardul Pallady, nr 57, cumpărate de la fondul de invesiţii Broad­hurst Investments, administrat de compania omului de afaceri Siminel Andrei.  Extinderea este un răspuns al companiei la o nevoie exprimată de foarte mult timp de cumpărătorii sătui să se înghesuie pe cei 26.000 de mp ai magazinului din Băneasa. Acest magazin este vizitat în fiecare an de peste 3 milioane de oameni.

În primăvara lui 2007, magazinul IKEA s-a deschis în franciză, adus pe piaţa locală de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. 2009 şi 2010, ani loviţi de criza economică, au adus rezultate pe minus magazinului din Băneasa. Românii încasau salarii mai mici, iar bugetele pentru achiziţii majore au dispărut sau s-au micşorat.

Popoviciu a vândul în 2010 operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 de milioane de euro. Din 2011, vânzările singurului magazin IKEA au continuat să crească de la an la an.

Anii trecuţi au apărut speculaţii, dar şi anunţuri, despre o posibilă locaţie pentru cel de-al doilea magazin IKEA din România, la Iaşi, la Cluj-Napoca şi la Braşov.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Romania este in pragul unei noi bule imobiliare, mai grava decat cea din 2008! Preturile se apropie de nivelul celor din Italia sau Franta!

In: Economie, Imobiliare

România riscă să între într-o nouă bulă imobiliară, la fel de primejdioasă ca cea din 2008. Preţurile caselor cresc accelerat în marile oraşe.

În Cluj, Timişoara sau Iaşi locuinţele s-au scumpit în ultimii ani cu până la 40 la sută. Preţurile au ajuns astfel la nivelul celor din mai multe ţări europene, unde veniturile oamenilor sunt mai mari. Trebuie să fim prevăzători, ne avertizează specialiştii imobiliari, şi să NU repetăm greşelile trecutului.

În Cluj-Napoca, în ultimii 6 ani, preţurile la apartamente au crescut cu peste 40%. Astăzi, metrul pătrat costă în medie 1.300 de euro, dar un sfert dintre tranzacţii se fac şi la 1.600 de euro. În zonele ultracentrale, preţurile ajung până la 3.000 de euro, anunta stirileprotv.ro.

Spre exemplu, dacă anul trecut ne cumpăram un apartament cu 3 camere într-o zonă rezidenţială din Cluj-Napoca am fi plătit undeva la 80.000 de euro, acum, aceeaşi locuinţă costă cu 12.000 de euro mai mult. Specialiştii vorbesc de o creştere a preţurilor, doar în ultimul an, în medie cu 15%.

Andra Crişan, consilier imobiliar: “Motivele creşterii sunt multiple: IT-ştii, investitorii care cumpără spre închiriere şi au putere mare de cumpărare şi nu în ultimul rând dezvoltarea oraşului.”

În zona centrală a Braşovului, un metru pătrat costă 1.200 de euro, față de 1.000 de euro anul trecut.

Şi Iaşiul, oraş universitar, în care s-au dezvoltat afacerile din IT, cunoaşte o creştere a preţurilor. Metrul pătrat costă 1,200 de euro.

Lucian Stoian, dezvoltator: “Dacă ar fi să facem un top al vânzărilor, probabil apartamentele cu 2 camere înregistrează o pondere de 30-40 la sută.”

În cazul apartamentelor din Constanţa, cu vedere la malul mării, preţul creşte de la an la an cu cel puţin 10%. Sunt mai puţine terenuri unde se poate construi, iar la blocurile ridicate deja preţul creşte artificial, spun consultanţii imobiliari.

Să nu repetăm greşelile trecutului, ne avertizează specialiştii. În Bucureşti, de pildă, preţurile au început în 2005 de la 850 de euro pe metru pătrat. Au urcat speculativ, spun experţii, până la 2.000 de euro metrul pătrat. După ce s-a spart bula imobiliară, căderea a fost dureroasă şi am ajuns în 2014 la aproape 1.000 de euro pe metrul pătrat. După ce băncile au deschis robinetul creditării, preţurile au început să urce din nou, uşor, la 1.200 de euro, copiind astfel tendinţele anilor dinaintea boomului imobiliar.

Regulile BNR, impuse după criză ar trebui respectate, ca să nu ne trezim din nou în bulă, avertizează specialiştii.

Grav este că deşi puterea de cumpărare a românului este mai scăzută că în vestul Europei, piața imobiliară o ajunge din urmă pe cea din Occident. Un metru pătrat costă în oraşe din Italia de la 1.000 până la 1.600 de euro. În Germania în jur de 2.000 de euro, iar în oraşele de mărimi medii din Franţa – 2.500 de euro.

Bologna – 1000 – 1600 euro/mp
Palermo – 1300 euro/mp
Roma – 1300 – 1600 euro/mp
Hanovra – 2000 euro/mp
Dresda – 1990 euro/mp
Toulouse – 2500 euro/mp

!-- Composite Start -->
Loading...