Celebru lant de supermarketuri amendat de OPC. Vindea somon facut 85% din hering!

In: Economie, Retail

Patru magazine Mega Image au fost amendate de inspectorii de la Protecția Consumatorilor Constanța cu 90.000 de lei, după ce s-a descoperit vindeau ca somon un produs care conținea 85% hering.

Inspectorii au oprit temporar și serviciile din zona de preparare a mâncărurilor pentru că nu exista aviz sanitar veterinar.

Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu, a declarat, potrivit Digi24.ro, că produsul provenea din hering congelat, lăsat la dezghețat în cuve mari, în apă, iar deasupra acestuia era pus un potențiator de gust de somon.

În urmă cu două săptămâni, Mega Image a anunțat că retrage de pe piață un sortiment de brânză din cauza unei posibile contaminări cu E Coli, o bacterie care poate cauza diaree, vărsături, dureri și crampe abdominale.

„Astăzi, Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania Mega Image pentru sortimentul de brânză Reblochon de Savoie au lait cru 450g”, a anunțat într-un comunicat de presă Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.).

Retragerea produsului a fost inițiată în urma unei informări primite de la furnizorul Societe Fromagerie Chabert despre existența unui suspiciuni de contaminare cu Escherichia Coli O26 a produsului „Reblochon de Savoie au lait cru 450g”.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Lantul de magazine care va impanzi Romania in perioada urmatoare

In: Economie, Retail

Aceste magazine vor împânzi România! Ele vor răsări exact cum o fac ciupercile după ploaie. În patru ani, oficialii retailerului au anunțat că vor să ajungă la 2.000 de unități.

Având 550 de magazine în franciză, rețeaua „LaDoiPași”și-a fixat obiectivul.

„În momentul de faţă, la 10 luni de la re­poziţionarea conceptului ca fran­ci­ză independentă, există peste 550 de magazine care operează sub brandul LaDoiPaşi la nivel naţional, iar numărul lor creşte în fiecare zi. Obiectivul nostru pe termen lung rămâne acelaşi, de a ajunge la 2.000 de magazine partenere până în 2020, iar ritmul de până acum ne confirmă evoluţia asumată“, spune Geanina Ghiculescu, head of retail marketing la METRO Cash & Carry România, conform zf.ro.

Reţeaua LaDoiPaşi a fost pariul lansat în criză de compania care a deschis practic dru­mul comerţului modern în 1996, dar care a pierdut teren odată cu dezvoltarea lanţurilor de hipermarketuri şi discounteri. Această reţea nu este deţinută de grupul german, ci de antreprenori români – parteneri în franciză ai Metro.

Tariceanu are explicatie despre inflatia record care te va lasa cu gura cascata!

In: Economie, Retail

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că nivelul inflaţiei, care în momentul de faţă „nu este unul nesemnificativ”, va scădea în cea de-a doua parte a anului, menţionând că factorii care au generat-o se vor „resorbi”.

„În momentul de faţă sigur că nivelul inflaţiei nu este unul nesemnificativ, dar au existat o serie de analize şi prognoze care indică exact acest lucru, adică nivelul de inflaţie atins în aprilie se înscrie exact pe tendinţa care a fost anticipată şi care arăta ca maximul inflaţiei să fie atins în luna aprilie, după care urmează o domolire, pentru că factorii care au generat inflaţia se vor resorbi”, a precizat Tăriceanu, la Parlament.

El a admis că inflaţia a crescut şi în urma majorării substanţiale a salariilor, scrie agerpres.ro.

„Factorii care au generat inflaţia sunt de două categorii şi am văzut o subliniere destul de puternică a faptului că sunt influenţe externe, legate de anumite preţuri la produse energetice ş.a.m.d., cât şi o serie de factori interni. Sigur că o creştere substanţială a salariilor a dus la o alimentare a creşterii consumului şi, în principal, a cererii pe piaţă, care poate să se traducă într-o creştere temporară a inflaţiei. Expectaţiile inflaţioniste sunt de scădere către restul anului, când inflaţia se va înscrie în limite care sunt absolut normale”, a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă statul ar trebui să intervină pentru stoparea inflaţiei, preşedintele Senatului a răspuns negativ. „Nu aş susţine niciun fel de măsură administrativă, nu putem să controlăm preţurile, din contră, preţurile, pe măsură ce sunt liberalizate, au un anumit impact în economie”, a mai precizat Tăriceanu.

Incepand cu 1 august devine obligatoriu in toata Romania! Tot strainii incearca sa profite!

In: Economie, Retail

Începând cu 1 august, această Ordonanță a Guvernului intră în vigoare! Astfel, sute de mii de oameni vor fi obligați să facă acest lucru.

În aceste împrejurări, un grup italian, intrat pe piața din România în urmă cu peste zece ani, încearcă să profite la maximum de moment.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei privind obligativitatea companiilor de a avea case de marcat electronice de la 1 august 2018, italienii de la Custom vor să instaleze peste 100.000 de case de marcat cu jurnal electronic, ce vor fi conectate la sistemul IT al ANAF,

„Până acum am obţinut avize pentru două modele de casă de marcat modulare şi pentru un alt model, urmând ca luna aceasta să obţinem avizele pentru alte două modele. Ţinta noastră este de a instala peste 100.000 de case de marcat în România“, a afirmat, pentru ZF, Diana Lica, business development manager în cadrul grupului Custom pentru România şi zona Benelux.

Lica mai spus că toate produsele Custom vor fi comercializate prin intermediul subsidiarei locale Custom Production Europe SRL (CPE), care administrează activitatea fabricii de la Glimboca din judeţul Caraş-Severin, deschisă în urmă cu peste 10 ani de grupul italian.

ATENŢIE! Prin OG nr. 20/2017, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii august, a fost modificat calendarul introducerii caselor de marcat echipate cu jurnal electronic în locul aparatelor dotate cu role jurnal pe suport hârtie. Așadar, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii şi mari, respectiv de la 1 august 2018, pentru firmele mici, realizându-se înlocuirea treptată a celor de generație veche.

Consiliul Concurentei recunoaste: Reducerile de Balck Friday sunt mari pacaleli!

In: Economie, Retail

Comercianţii online nu respectă legislaţia, de Black Friday şi în cadrul campaniilor de reduceri, preţurile de referinţă fiind în multe cazuri mai mari decât prevede legea, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unei anchete sectoriale privind comerţul electronic, scrie Mediafax. 

Autoritatea de concurenţă a remarcat faptul că preţul la care se aplică reducerea (preţul de referinţă, care apare “tăiat”), afişat de comercianţii online, este mai mare decât nivelul prevăzut de lege, pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate. Conform legislaţiei (OG nr. 99/2000), orice comerciant care intenţionează să facă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la un preţ de referinţă, respectiv la cel mai mic preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile.

  • Mai mult, Consiliul Concurenţei a constatat că în cazul a aproximativ 29% din produsele monitorizate de Black Friday 2017, preţul tăiat a fost mai mare chiar decât preţul maxim practicat în ultimele 30 de zile. Acest fapt indică o creştere/menţinere artificială a preţului de referinţă de Black Friday.
  • Din datele analizate de autoritatea de concurenţă, există un comportament generalizat de nerespectare a normelor legale privind campaniile de reduceri de preţuri. În aceste condiţii, mecanismele de manifestare a concurenţei prin preţ în cadrul promoţiilor sunt distorsionate, percepţia clienţilor cu privire la preţul real (preţul de referinţă) fiind deformată.

“Această practică, de a creşte sau de a menţine artificial preţul de referinţă în cadrul promoţiilor (ex. Black Friday), creează consumatorilor impresia că beneficiază de o reducere mai mare decât este în realitate. De fapt, consumatorii plătesc un preţ apropiat celui din afara campaniei, ceea ce poate constitui o încălcare a legislaţiei în domeniu”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ancheta sectorială a reliefat faptul că, în general, mai mult de jumătate din volumul vânzărilor principalilor retaileri sunt la preţuri promoţionale. Astfel, o mare parte din produsele comercializate de toate platformele online importante şi care au fost monitorizate au avut preţuri reduse durate lungi de timp (chiar peste 75% din timp).

Astfel, preţurile practicate de de comercianţii online cu ocazia campaniei Black Friday sunt comparabile cu cele din cadrul altor campanii. Ca urmare, Black Friday se individualizează mai degrabă ca o campanie de volum, decât de reducere a preţurilor.

Din datele analizate, reiese faptul că sursa principală a reducerilor de preţuri constă în negocierea unor discount-uri importante cu furnizorii. Acest lucru adânceşte şi mai mult barierele existente între retailerii mari şi cei cu o poziţie de piaţă nesemnificativă.

Sectorul comerţului electronic prezintă încă caracteristicile unei pieţe naţionale izolate (tranzacţiile transfrontaliere sunt încă reduse). De asemenea, piaţa românească este insuficient de matură (atât din perspectiva cererii, cât şi a ofertei), existând, totuşi, un potenţial de dezvoltare şi de diminuare a barierelor geografice.

În sectorul comerţului electronic activează un număr restrâns de jucători relevanţi (liderul deţine o poziţie semnificativă pe anumite segmente, fiind detaşat faţă de următorii concurenţi) şi o categorie a comercianţilor ce deţin cote de piaţă nesemnificative, care întâmpină bariere de dezvoltare importante.

Ponderea comerţului electronic în totalul sectorului de retail a crescut de la an la an, în perioada 2012-2017. Astfel, dacă în anul 2012 comerţul electronic reprezenta 1,3% din totalul retail-ului, în anul 2017 acest indicator a ajuns la o valoare estimată de 5,6%. Comerţul electronic a crescut în anul 2017, faţă de 2016, cu 55%, până la 2,8 miliarde de euro. Vânzările realizate în cadrul principalei campanii promoţionale – Black Friday – au ajuns, în anul 2017, la aproximativ 200 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 7% din vânzările realizate în tot anul.

Deşi în creştere în ultimii ani, ponderea utilizatorilor de internet din România care au apelat, în ultimele 12 luni, la comerţul online pentru achiziţia de bunuri sau servicii era, în anul 2016, de doar 12%, ceea ce situa România pe ultima poziţie în clasamentului realizat în funcţie de acest criteriu la nivel comunitar.

Totuşi, în anul 2017 s-a înregistrat o creştere semnificativă, faţă de anul anterior, de la 12% la 16%.

În urma anchetei sectoriale, autoritatea de concurenţă consideră necesară modificarea cadrului legal, astfel încât fiecare magazin online să aibă obligaţia de a afişa, pentru fiecare produs comercializat, informaţii privind evoluţia preţului de referinţă şi al preţului practicat în ultimele 30 de zile.

Consiliul Concurenţei va colabora cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în scopul îmbunătăţirii cadrului legal în vederea restabilirii mecanismelor concurenţiale în cadrul campaniilor promoţionale.

Mai mult, pentru a elimina suspiciunile cu privire la veridicitatea reducerilor aplicate, Consiliul Concurenţei recomandă retailerilor online să pună la dispoziţia clienţilor prin intermediul platformelor proprii un sistem prin care aceştia să poată verifica istoricul de preţ, chiar şi în afara unei obligaţii legale în acest sens.

În decembrie 2017, autoritatea de concurenţă a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de intermediere prin platformele online din România.

Sursa: Hotnews.ro

Toti clientii trebuie sa stie asta: Decizie radicala luata de Lidl, la cateva zile dupa scandalul produselor toxice!

In: Economie, Retail

Ghidat de motto-ul „Pentru un viitor mai bun”, Lidl România oferă clienților săi doar ouă care provin de la găini crescute în hale, la sol, în sistem free range și în sistem ecologic (categoriile 2, 1 și 0). În plus, ouăle provenite de la găini crescute în baterii au fost eliminate și din rețetele produselor achiziționate de la furnizori români, care au în componența lor ouă.

În linie cu demersurile sale de sustenabilitate, Lidl România urmărește dezvoltarea continuă a sortimentului de produse, într-un mod responsabil, împreună cu furnizorii săi. Unul dintre aspectele urmărite constant de către companie este îmbunătățirea standardelor de bunăstare a animalelor. Astfel, după ce, începând cu luna mai a anului 2016, Lidl România a eliminat din sortimentul său ouăle proaspete din categoria 3 (provenite de la găini crescute în baterii), de la sfârșitul anului 2017, compania a adus o nouă îmbunătățire sortimentului. Astfel, toate produsele Lidl dezvoltate local, care au în componența lor ouă, sunt realizate cu ouă categoria 2 (de la găini crescute în hale, la sol), categoria 1 (în sistem free range, cu acces în aer liber pe tot parcursul zilei) sau categoria 0 (ouă ecologice, produse de găini crescute în ferme ecologice și hrănite cu furaje care nu conțin făină proteică de origine animală, aditivi, conservanți sau coloranți sintetici).

Doar 39% dintre români știu ce înseamnă cifrele înscrise pe ouă

Pentru a atrage atenția asupra consumului de ouă proaspete provenite de la găini crescute responsabil, Lidl România a demarat un studiu național despre gradul de informare a românilor cu privire la cifrele înscrise pe ouăle din comerț. Conform studiului efectuat, doar 25% dintre români citesc întotdeauna cifrele care sunt însemnate pe ouăle din magazine și doar 39% asociază cifrele cu modalitatea în care au fost crescute găinile de la care provin. Cea mai mare parte a românilor le asociază cu termenul de valabilitate (66%) sau cu data la care au fost produse (41%). În realitate, există 4 categorii de ouă și doar 2 din 10 români le cunosc pe toate.

De altfel, conform aceluiași studiu, dintre toate categoriile de ouă, cele mai potrivite pentru consum sunt considerate cele din categoria free range (marcate cu cifra 1), în proporție de 49%, și cele ecologice (marcate cu cifra 0), în proporție de 33%. Totodată, jumătate dintre părinți cumpără ouă ecologice, atât pentru ei, cât și pentru copii, în timp ce 2 din 10 români cumpără doar pentru copii.

În ceea ce privește criteriile de alegere a ouălor, prospețimea, aspectul, calitatea și condițiile în care trăiesc găinile sunt amintite în cea mai mare proporție de segmentele de consumatori ce consumă ouă ecologice (categoria 0) și free range (categoria 1). Pentru consumatorii care consumă mai des ouă provenite de la găini crescute în hale (categoria 2) sau în baterii (categoria 3), cele mai importante criterii de selecție sunt prețul și perioada de valabilitate. Cu toate acestea, conform studiului, un număr semnificativ de români consideră importante cifrele marcate pe coaja ouălor – 73%.

Conform studiului Lidl România, doar jumătate dintre consumatori știu că pot afla despre categoria de ouă conținută de produse de pe etichetele acestora. Dintre cei care sunt atenți la acest detaliu, 40% preferă ouă marcate cu cifra 1, adică ouă provenite de la găini crescute în aer liber, urmate de ouăle ecologice, marcate cu cifra 0, în proporție de 18%.

Mai multe detalii despre politica Lidl cu privire la dezvoltarea sortimentului de ouă într-un mod sustenabil sunt disponibile pe site-ul companiei.

Metodologia Studiului Național al Consumului de Ouă: Studiul a fost desfășurat cu sprijinul agenției ISense Solutions, pe un eșantion de 1.001 de respondenți, femei și bărbați, de peste 18 ani, din mediul urban, care au achiziționat ouă cu minim o lună înainte de perioada de culegere a datelor. Marja de eroare +/-3,1, la un nivel de încredere de 95%.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este unul dintre retailerii de top din Europa. Lidl este prezent în 30 de țări din toată lumea și operează aproximativ 10.000 de magazine și peste 150 de centre logistice în 28 de țări la nivel mondial.

Tranzactia anului: O companie gigant din Germania vine in Romania!

In: Economie, Retail

Încă o tranzacție bombă pe piața farmaceutică din România. Un cunoscut colos va achiziționa lanțul de farmacii Help Net și distribuitorul Farmexim pentru o sumă de peste 100 de milioane de euro. 

Potrivit zf.ro, omul de afaceri Ovidiu Buluc (71 de ani) a vândut grupul Farmexim cu afaceri în distribuţia şi retailul farma, către gigantul german Phoenix.

Afaceristul a fondat Farmexim, prima companie de import de medicamente în 1990, acum, aceasta este al patrulea jucător din piaţa de distribuţie de medicamente, cu afaceri de 1,8 miliarde de lei (400 mil. euro).

Phoenix este un gigant german cu afaceri de peste 20 mld. euro, grupul fiind alcătuit din trei divizii – distribuţie, retail şi servicii farma. Gigantul este prezent în 26 de ţări având 34.000 de salariaţi. Pe retail grupul are mai multe branduri, respectiv BENU, APOTEK 1, şi Rowlands Pharmacy. În total Phoenix operează peste 2.000 de farmacii în 13 state din Europa.

Schimbare de strategie: IKEA anunta deschiderea de magazine mici in centrele oraselor

In: Economie, Retail

Grupul suedez Ikea, cel mai mare retailer de mobilă din lume, vrea să aplice o nouă strategie, prin care se dorește satisfacerea celor care trăiesc în spații mici, au bugete reduse și nu au mult timp la dispoziție. Declarația îi aparține directorului general al Ikea, Jesper Brodin, potrivit Agerpres.ro.

Grupul suedez a deschis deja mai multe showroom-uri mai mici în Londra și Paris. Brodin a declarat că strategia este ca Ikea să ajungă direct în living room-urile consumatorilor prin creșterea operațiunilor digitale, online shopping și oferirea de servicii mai bune pentru cei care au nevoie de livrare la domiciliu. Accentul pe marile magazine va rămâne, însă va fi temperat de alte priorități.

Ikea are în România un magazin în București, zona Băneasa. La sfârșitul anului trecut au început lucrările pentru cel de-al doilea, în sectorul 3 al Capitalei, pe Bulevardul Pallady.

Investiția va fi de aproximativ 80 de milioane de euro, iar magazinul va avea 300 de angajați. IKEA vrea ca noul magazin să folosească doar energie regenerabilă. Vor fi sisteme de energie geotermală și panouri solare integrate. De asemenea, vor exista și stații de încărcare pentru mașinile electrice, iar suprafața de spațiu verde din totalul terenului va fi de 30%.

Pe termen mediu, IKEA vrea să deschidă magazine și în alte orașe din țară, iar pe listă sunt Cluj, Brașov sau Timișoara.

Reprezentanții magazinului au anunțat că au în plan să ajungă la nouă magazine în România. IKEA Băneasa a înregistrat în perioada septembrie 2015 – august 2016 vânzări de peste 510 milioane de lei, ceea ce înseamnă o creștere de peste 20% față de perioada precedentă. Aceasta este cea mai mare creștere pe care a înregistrat-o IKEA în România de la deschidere.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

H&M vinde in Romania haine mai scumpe ca-n Vest si plateste salarii de cateva ori mai mici!

In: Economie, Retail

Cu diferenţe care ajung până la zeci de lei, reprezentând uneori chiar şi circa 55% din preţurile produselor de peste hotare, reatiler-ul suedez se înscrie în lista celorlalte brand-uri de fashion prezente la nivel local, care aplică, aici, preţuri mai mari la produsele din portofoliu, fără să ţină cont de nivelul de trai scăzut, forţa de muncă mai ieftină sau de chiriile mai mici comparativ cu cele din Europa de Vest.

Cum H&M vinde în toate unităţile produse fabricate în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în România, diferenţa dintre preţurile practicate la nivel local şi în spaţiul intracomunitar sau peste Ocean nu se justifică în distanţa dintre producător şi magazinele dintr-o anumită ţară având în vedere şi faptul că vecinii de la sud de Dunăre plătesc cu zeci de lei mai puţin pentru aceleaşi articole vestimentare. De asemenea, nici TVA-ul nu poate motiva diferenţele mari dintre preţurile produselor din magazinele autohtone fiindcă şi tariful fără TVA este mai mare în România decât cel din alte state europene.

Per total, in Romania preţul hainelor din România este cu doar 8% sub media UE, deşi salariul este de cinci ori mai mic, arată o analiză a ZF pe baza datelor Eurostat.

Preţurile în industria modei sunt de cele mai multe ori aliniate celor din Occident, iar o explicaţie pe care o oferă executivii din piaţă este aceea că local consumatorii sunt mai dispuşi să cheltuie pe haine şi pantofi, fiind pasionaţi de modă şi trenduri.

Preţul hainelor nu este direct proporţional cu puterea de cumpărare a locuitorilor ei în contextul în care România are un salariu mediu de 5-6 ori mai mic decât în Occident. De aceea, românii alocă cea mai mare pondere din salariu pentru achiziţia de haine sau pantofi. Astfel, spre exemplu, cu salariul din România o vânzătoare din magazinele H & M sau Zara îşi cumpără de cinci ori mai puţine haine decât o angajată pe o poziţie similară în Occident.

România se află pe locul 22 în Europa în clasamentul ţărilor cu cele mai scumpe haine, preţurile fiind cu 8% sub media Uniunii Europene (UE), arată datele Eurostat. Cele mai mari preţuri se găsesc în Suedia, unde hainele costă cu 36% peste media UE şi cu 44% peste nivelul din România.

 Sursa: zf.ro

Pretul carnii de miel s-a dublat fata de anul trecut

In: Economie, Retail

Cu trei săptămâni înaintea Paştelui crescătorii de oi solicită în jur de 11 – 15 lei pe kilogramul de miel în viu, de la 8 lei anul trecut, din cauza ofertei limitate, dar foarte mulţi mizează pe export şi ţin animalele pentru vară sau toamnă, relatează portalul Agrointeligenţa – agrointel.ro.

În Botoşani, kilogramul de carne se vinde cu 11 lei. Ionică Nechifor, cel mai cunoscut crescător de ovine din rasa Karakul din judeţ, spune că în acest an mieii ajunşi la greutatea optimă pentru vânzare sunt foarte puţini, ceea ce justifică preţurile care ajung şi la 15 lei pe kilogram, aproape dublu faţă de cele din 2017. Însă în Botoşani, conform site-urile de vânzările online, preţurile nu depăşesc încă 11 lei pe kilogram.

„Preţurile de acum nu putem să le luăm ca şi preţuri de referinţă. Ele sunt încă mult înaintea sărbătorilor Pascale. Mieii sunt foarte puţini. În zona noastră, de exemplu, pentru această perioadă, având în vedere că Paştele este mai devreme, fătările sunt undeva în luna martie, mieii nu sunt atât de mari. De aia probabil şi preţurile un pic mai ridicate. Greutatea ideală pentru un miel de Paşte trebuie să fie între 9-11 kg în carcasă, asta ar însemna să aibă 22-23 kg în viu”, a explicat Ionică Nechifor pentru Agrointeligenţa.

În Hunedoara, preţurile variază între 12 şi 14 lei pe kilogram în viu. „Preţul mieilor noi ne dorim să fie minim 22-25 lei carcasa şi viu între 11-13 lei. Ne-am dori, dar depinde totul de forţa de cumpărare a românilor. Acesta ar fi un preţ corect, nu un preţ mare, ci un preţ corect ca fermierul să-şi recupereze cheltuielile de peste an cu animalele. Am avut fătări timpurii şi sunt miei, marfă este pe piaţă. Chiar am discutat şi cu colegii de prin ţară, am avut şi ieri întâlnire la Minister şi sunt miei. Nu se pune problema. Dar totul e de preţ. Sperăm să fie un preţ cât de cât corect ca fermierul să poată să îşi recupereze cheltuielile şi să îşi continue activitatea”, a declarat pentru agrointel.ro Dumitru Andreşoi, fermier din Hunedoara.

Mărimea exploataţiei pe care o are îi dă posibilitatea să aibă un cuvânt de spus şi în negocierile pentru export, astfel că păstrează mieii pentru pieţele externe.

Pe piaţa europeană într-adevăr animalele de carne au un plus de valoare la preţ, pe piaţa europeană, unde se sacrifică carcasele, dar în general românul preferă orice carne. Dobrogea mănâncă mai mult Merinos, Moldova mai mult Karakul, restul ţării Ţurcană. Ţinând cont că şi Paştele este foarte timpuriu, o să avem alte preţuri, pentru că mieii sunt miei buni, dar una e să fie Paştele pe 15 mai, alta să fie în 8 aprilie, e o lună şi ceva mai repede. Noi nu vindem, îi lăsăm să mai crească iar în lunile iulie-august înţărcăm şi îi băgăm pe îngrăşat, sperăm spre ţările arabe să vindem în toamnă. De Paşti nu vindem, niciodată nu am vândut, pentru că avem efective mari şi nu mulgem, dar sunt colegii din asociaţie care vând, vin şi îşi procură crotalii. Acum stau la coadă săracii, să îşi identifice mieii să poată ieşi cu ei la vânzare pe piaţă. Noi sperăm să putem să exportăm în toamnă. Niciodată nu ne-au rămas animale, tineretul a plecat tot spre export”, a declarat Dumitru Andreşoi.

Citiţi mai multe, pe Agrointeligenţa

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Sfarsitul mall-urilor! Inca un retailer inchide zeci de magazine din mall-uri!

In: Economie, Retail

Retailerul electroIT Flanco a închis 10 magazine anul trecut şi alte şase în primele luni din acest an, cele mai multe fiind în marile malluri din ţară.

Mai exact, compania a renunţat la magazinele din mallurile AFI Cotroceni şi Promenada din Capitală alături cele cele ale grupului Iulis printre care şi Palas Iaşi.

“Mallurile asigură trafic însă mulţi dintre vizitatori merg la film sau să mănânce, nu vin în magazinele electroIT. Am vrut să renegociem şi să mergem pe spaţii mai mici, însă nu am reuşit”, spune Dragoş Sîrbu, executivul român care conduce operaţiunile Flanco.

Pe de altă parte însă, retailerul electroIT a deschis 17 magazine anul trecut şi unul în 2018, reorientându-se către spaţii stradale sau boxuri din parcurile de retail. Magazinele din urmă au 500-600 mp şi se află în proximitatea unui hipermarket. În aceste parcuri de retail merg retaileri precum Takko, Pepco, Deichmann sau Kaufland.

Citeste mai multe pe zf.ro

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Celebru lant de hipermarketuri din Romania, amendat de OPC pentru ca vindea fructe de calitate proasta

In: Economie, Retail

Un hipermarket Auchan din municipiul Constanţa a fost amendat cu 10.000 de lei, fiind retrase de la comercializare peste 100 de kilograme de legume şi fructe care erau fie stricate, fie nu respectau calitatea de declarată, informează News.ro. De asemenea, comisarii au mai solicitat reprezentanţilor unităţii sortarea fructelor şi legumelor înainte de a ajunge la raft şi respectarea condiţiilor de depozitare.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, Horia Constantinescu, a declarat marţi, că echipele de control ale instituţiei au efectuat o verificare la hipermaketul Auchan de pe Şoseaua Mangaliei din municipiul Constanţa. Comisarii au găsit mai multe legume şi fructe stricate sau care nu respectau calitatea declarată.

„Sunt prezentate la vânzare legume şi fructe pretinse a fi calitatea întâi, când ele, de fapt, cu indulgenţă sunt calitatea a doua spre a treia, decalibrate total, în aşa fel încât consumatorul român este pus în situaţia de a deveni lucrător comercial şi a face munca angajaţilor de la acest retailer pentru a sorta propriile cumpărături”, a afirmat Horia Constantinescu.

Reprezentanţii hipermarketului au mers marţi la sediul CJPC Constanţa pentru finalizarea acţiunii de control.

Horia Constantinescu a mai spus că unitatea a fost amendată cu suma de 10.000 de lei, în baza legii 363/2007, pentru practici comerciale înşelătoare. De asemenea, a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 115,5 kilograme de legume şi fructe, care fie erau stricate, fie nu respectau calitatea declarată.

Totodată, comisarii CPJC au pus în vedere reprezentanţilor hipermarketului sortarea leg-fructelor înainte de a ajunge la raft, respectarea condiţiilor de depozitare, clasificarea produselor conform calităţii reale a acestora şi verificarea continuă a produselor perisabile.

 

 

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,
!-- Composite Start -->
Loading...