Mesajul lui Donald Trump pentru presedintele Iohannis: Felicit Romania…

In: International

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj şefului statului, Klaus Iohannis, cu ocazia desfăşurării la Bucureşti a Summit-ului „Iniţiativa celor Trei Mări”, spunând că SUA rămâne un partener în extinderea infrastructurii energetice, de transport şi digitale, anunţă Preşedinţia.

„Le transmit salutări participanţilor la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări 2018. Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est. Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte”, se arată în mesajul preşedintelui Donald Trump, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiei remis MEDIAFAX.

Trump a adăugat că SUA va rămâne un partener în eforturile de consolidare a infrastructurii, „prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică”.

„Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale. Transmit mulţumirile mele domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României, pentru organizarea acestui important eveniment şi domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegaţiei americane. Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes!”, completează sursa citată.

La Bucureşti începe luni Summitul celor Trei Mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică – un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, în perioada 17-18 septembrie, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, dar şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Potrivit sursei citate, în marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

”Obiectivul Forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei”, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri luni şi ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu.

Luni seară, preşedintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui dineu de gală.

Marţi va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful de stat român va susţine declaraţii de presă, alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

”Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin Preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin Preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, domnul Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului”, se precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Biserica Ortodoxa Romana doneaza sute de mii de euro pentru grecii afectati de incendii

In: International

Patriarhia Română anunță că va dona suma de 300.000 de euro pentru victimele incendiiilor din luna iulie din Grecia, demersul fiind un răspuns la apelul formulat de Biserica Ortodoxă elenă. Banii au fost strânși de la eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, scrie Mediafax.

„Ajutorul financiar al Patriarhiei Române pentru victimele incendiilor din Grecia – Patriarhia Română anunță că în urma apelului pentru ajutorarea Bisericii Ortodoxe a Greciei, după tragicul incendiu din apropierea Atenei, din 23-24 iulie 2018, a adunat din partea eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române suma de 300.000 Euro. Această sumă va fi dăruită pentru acoperirea nevoilor urgente ale celor afectați de incendiu și reprezintă un semn de frățească solidaritate cu Biserica Ortodoxă a Greciei și cu poporul elen”, au precizat reprezentanții Patriarhiei Române, printr-un comunicat de presă.

99 de persoane au decedat, iar alți aproape 172 de oameni au fost răniți, inclusiv 23 de copii, în urma incendiilor de vegetaţie de la periferia oraşului Atena, din luna iulie.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

E oficial: Comisia Europeana renunta la ora de iarna!

In: International

Comisia Europeană va propune vineri renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma unei consultări la care au participat câteva milioane de cetăţeni europeni, a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP, citat de Agerpres.

“Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”, a spus Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF. “Acest lucru va fi decis astăzi” în cadrul executivului european, a spus Juncker, adăugând că ideea este să se rămână permanent la ora de vară. Propunerea Comisiei are nevoie de aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania. Potrivit unor surse europene, 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă. Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans.

Sondajul vine ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre.

Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state se membre se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.

Presedintele Iohannis, invitat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Palatul Buckingham

In: International

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Palatul Buckingham. Suverana va organiza o recepţie cu ocazia aniversării Prinţului Charles, care împlinește 70 de ani. 

La evenimentul urmat de un dineu de gală, care va avea loc pe 14 noiembrie, vor participa mai mulţi şefi de stat şi guvern, precum şi reprezentanţi ai familiilor regale din Europa.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a răspuns încă invitaţiei venite de la Regina Marii Britanii.

Prințul Charles este un prieten declarat al României și s-a întâlnit de mai multe ori cu Klaus Iohannis, cu ocazia vizitelor în țara noastră.

”Mi-e rusine de asa-zisii social-democrati din Romania!”. Socialistii din Europa se dezic total de PSD!

In: International

Scandalurile în care este implicat PSD în ultima perioadă riscă să afecteze grav imaginea partidului.

Din ce în ce mai multe voci de renume din rândurile socialiștilor europeni critică partidul. Ultimul atac a venit chiar ieri, în timp ce greii PSD petreceau la nunta fiului lui Liviu Dragnea.

”Mi-e ruşine pentru aşa-zişii social-democraţi din România!” a declarat Susanne Kastner, membră SPD din 1972, fostă vice-preşedintă a Parlamentului German, fostă preşedintă a Forumului Germano-Român, se arată într-o postare a lui Robert Schwartz, redactorul şef al Deutsche Welle România.

Aceasta este prima reacţie foarte clară a social-democraţilor germani, după ce social-democraţii danezi cer excluderea PSD din Partidul Socialiştilor Europeni, scrie Capital.ro.

Scandal diplomatic: Jandarmii au batut patru cetateni israelieni nevinovati, care se rugau de ei cu pasapoartele in mana!

In: International

Patru cetăţeni străini care au nimerit din greşeală în Piaţa Victoriei în timpul protestelor au fost scoşi din automobil şi bătuţi fără milă de jandarmi.

Cu privire la incidentul în care au fost implicaţi 4 turişti israelieni, vineri seara, Ambasada Statului Israel comunică următoarele:

 Având în vedere dovezile pe care le avem  în acest moment, se pare ca turişti israelieni nevinovaţi s-au aflat foarte aproape de locul unde s-au petrecut incidentele violenţe de vineri seara, în timp ce mergeau, cu un taxi, de la hotel, către un restaurant din Bucureşti. Au fost opriţi, traşi afară din maşină şi, în ciuda faptului că au arătat paşapoartele străine şi au explicat că nu au nimic de a face cu evenimentele în curs, au fost bătuţi de către forţele de ordine. Considerăm acest incident ca fiind inaccepatbil şi extrem de serios. Turiştii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenţiei brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor.

Momentul intervenției jandarmilor a fost surprins de Adina Florea de la Vice, imaginile fiind postate pe Facebook, însoțite de comentariul: „lângă intersecția dintre Mihalache și dr. Felix Iacob. jandarmii zguduie un taxi și apoi calcă pe cap oamenii dinăuntru, jandarmii îmbrâncesc jurnaliștii care filmează și eu mă trezesc azvârlită trei metri de mână lungă a STATULUI ROMÂN”.


Subiectul a apărut și înpresa israeliană.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

O companie prezenta si in Romania tocmai a platit aproape 300 de milioane de dolari unui bolnav de cancer!

In: International

Un juriu din California a acordat vineri daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat, produs de compania Monsanto, relatează DPA.

Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014. El este doar unul dintre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto, procesul de vineri având potenţialul de a stabili un precedent pentru alte cazuri împotriva companiei.

Cazul lui Johnson a fost devansat faţă de altele întrucât acesta este pe moarte. Pe când lucra ca grădinar într-o şcoală din zona golfului San Francisco acesta a folosit Roundup şi un alt produs Monsanto, Ranger Pro, la serviciu.

Bărbatul pune pe seama utilizării Roundup apariţia cancerului şi acuză compania – recent achiziţionată de Bayer – că a ascuns pericolele erbicidului. Monsanto susţine pe de altă parte că glifosatul poate fi utilizat în siguranţă şi respinge acuzaţiile.

Scott Partridge, vicepreşedinte al Monsanto, a precizat într-un comunicat trimis prim e-mail DPA că compania are compasiune penru Johnson şi pentru familia lui, dar decizia nu schimbă faptul că peste 800 de studii ştiinţifice şi analize, inclusiv cele ale Agenţiei americane de protecţia mediului, „susţin concluzia că glifosatul nu este cancerigen şi că nu a provocat cancerul dlui Jonhson”.

Partridge a spus că Monsanto va face apel şi îşi va apăra viguros produsul „care a fost sigur pentru folosinţă timp de 40 de ani şi este necesar, eficient şi un instrument sigur pentru fermieri şi pentru alţii”.

Procesul şi-a urmat cursul luna trecută, după ce judecătorul Vince Chhabria a respins cererea Monsanto de anulare. Compania a motivat că peste 400 de reclamanţi nu au putut dovedi că glifosatul, ingredientul controversat din Roundup, provoacă limfomul non-Hodgkin, un tip de cancer care afectează celulele sângelui.

Pe lângă procesele individuale, există şi un proces comun judecat de acelaşi tribunal care a fost înaintat de fermieri, grădinari şi consumatori.

Sursa: economica.net

”Faima” premierului Dancila a ajuns pana in SUA. Critici dure din partea Congresului American: Ati terminat lupta impotriva coruptiei!

In: International

Critici dure pentru Viorica Dăncilă de la doi senatori americani, unul dintre ei fiind republicanul John McCain, contracandidatul lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din 2008. Într-o scrisoare adresată premierului de la București, cei doi îi reproșează că revocarea Laurei Codruța Kovesi s-a făcut prin forțarea președintelui. 

Potrivit g4media, cei doi critică și modificarea legilor Justiției și a Codurilor penale.

Scrisoarea i-a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă pe 2 august și a fost semnată de senatorul republican John McCain, președintele comisiei de apărare din Senatul SUA și de senatorul democrat Cristopher Murphy. Cei doi oficiali de la Washington blamează în primul rând „forțarea” președintelui Klaus Iohannis de a o demite pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. Aceștia atrag atenția, totodată, și asupra modificărilor aduse legilor Justiției, dar și Codurilor penale.

„Revocarea ei (a Laurei Codruța Kovesi – n. red.), împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor penale prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința guvernului pe care îl conduceți de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili”, se arată în scrisoarea transmisă Vioricăi Dăncilă, potrivit G4Media .

Senatorii americani atrag atenţia şi asupra modului în care profită Moscova de corupție pentru a face vulnerabile guvernele țărilor vecine.

„Rusia și acoliții săi sunt implicați activ în dinamitarea eforturilor noastre și în compromiterea reputației democrației cu scopul de a proteja menținerea lui Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie să acorde o atenție deosebită acestor amenințări și să-și consolideze integritatea instituțiilor” au subliniat senatorii americani în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

În finalul scrisorii, aceștia laudă protestele anticorupție organizate în România și invită guvernul să ia atitudine pentru a redresa situația.

Ungaria ia viteza: Construieste o noua autostrada la granita Romaniei!

In: International

Regiunea Debrecen, din Ungaria, situată la sub 40 de kilometri de România, pare să fie una dintre cele mai înfloritoare zone din Europa. La scurt timp după ce BMW a anunțat că va investi încă 1 miliard de euro într-o fabrică din regiune, Ungaria a semnat cu UE pentru 200 de milioane de euro destinați construcției unei autostrăzi.

„Acest proiect finanţat de Uniunea Europeană va permite oamenilor din regiune să călătorească mai rapid şi mai sigur şi să transfere mărfuri mai repede, creând noi oportunităţi economice şi perspective de creştere”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Această autostradă face parte din reţeaua centrală a reţelei transeuropene de transport (TEN-T) şi include infrastructura asociată necesară: poduri, podeţuri şi utilităţi, pentru a facilita accesul la noua autostradă.

De asemenea, va permite accesul din oraşul Debrecen pe autostrada M4, care leagă Budapesta de România, care a primit finanţare în luna mai 2018.

Descoperirea care va intra in istoria omenirii: Un lac urias pe Marte!

In: International
Un vast lac subteran a fost descoperit pentru prima oară pe Marte, unde niciodată un asemenea volum de apă lichidă – o condiție indispensabilă pentru dezvoltarea vieții – nu a fost găsit până acum, a anunțat miercuri o echipă internațională de astronomi, scrie AFP.

Situat sub un strat de gheață la Polul Sud, lacul are circa 20 de km lățime și deschide posibilitățile existenței vieții pe Planeta Roșie, potrivit unui articol publicat în revista americană Science.

„Este un rezultat stupefiant care lasă să se creadă că prezența apei pe Marte nu e doar scurgere temporară dovedită de precedentele descoperiri, ci o masă de apă permanentă care creează condiții pentru viață pentru o perioadă prelungită de timp”, a comentat Alan Duffy, profesor la universitatea din Swinburne (Australia), care nu a participat la acest studiu.

Planeta Marte este în prezent rece, deșertică și aridă. Dar înainte a fost caldă și umedă și adăpostea mari cantități de apă lichidă și lacuri, în urmă cu 3,6 miliarde de ani.
Cercetătorii încearcă acum să găsească urme contemporane de apă lichidă, astfel de descoperiri fiind esențiale pentru pătrunderea misterului unor eventuale forme de viață într-un trecut îndepărtat sau chiar în prezent.

Astfel de rezerve ar putea ajuta oamenii să stabilească viitoare misiuni de explorare a Planetei Roșii.

Apa descoperită în lac ar putea să nu fie însă potabilă. Ea se află la o adâncime de 1,5 km sub Polul Sud, într-un mediu glacial.

Prezenta unor eventuale forme de viață microbiană în lac este un subiect de dezbatere.

Unii experți se arată sceptici, afirmând că lacul este prea rece și conține o doză mare de săruri și minerale marțiene dizolvate.

Temperatura este probabil sub punctului de congelare dar lacul rămâne lichid probabil din cauza prezenței magneziului, a calciului și a sodiului.

„Este o descoperire de o amploare extraordinară, susceptibilă să întărească ipotezele privind prezența unor organisme vii pe Planeta Roșie”, spune Fred Watson, de la Observatorul astronomic australian.

„Trebuie însă să rămânem prudenți deoarece concentrarea de săruri necesară menținerii apei în stare lichidă ar putea fi fatală pentru orice viață microbiană similară celei de pe Terra”, a adăugat el.

Sursa: Hotnews.ro

FOTO-Campionatul Mondial de ochii lumii: Ce ramane in Rusia in urma spectacolului lui Putin?

In: International

Nici nu s-au stins bine ecourile Cupei Mondiale organizate de Rusia, pentru care gazdele au primit felicitări, că o ploaie puternică a dezvăluit șubrezimea infrastructurii. Un blogger rus documentat scrie că un stadion nou construit pur și simplu a luat-o la vale…spre Volga.

Volgograd Arena, stadionul construit special pentru Campionatul Mondial de fotbal, a început să cedeze exact în ziua finalei, după o ploaie torenţială.

E adevărat, după ce timp de o lună cât a fost Cupa Mondială în Rusia, abia dacă s-a văzut ploaia, acum, timp de două ore, a plouat cât aproape într-o lună. Din acest motiv, drumul nou care ducea la complexul nou construit a fost distrus. Aleea pietonală adiacentă şi cea mai mare parte a pantelor din jurul stadionului s-au surpat și au alunecat în râul Volga.

Bloggerul Ilia Varlamov publică mai multe fotografii care arată proporțiile dezastrului (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte):

Și nu doar exteriorul arenei a fost afectat puternic. Imagini din interiorul complexului arată că stadionul este inundat. Ţevile destinate drenajului au cedat sub presiune, aşa că apa a început să inunde incinta stadionului.

Ultimul meci pe Volgograd Arena a avut loc la 28 iunie, în grupe, între Japonia și Polonia. După încheierea CM-2018, stadionul urmează să fie dat unei echipe locale. Construit între 2015 şi 2018, stadionul din Volgograd ar fi costat aproximativ 350 de milioane de euro, conform estimărilor presei.

Bloggerul Ilia Varlamov, care e unul dintre cei mai cunoscuți din Rusia, susține că în urmă cu câteva zile ceva similar s-a petrecut și la Nijni Novgorod, unde a plouat torențial, și publică imagini luate de pe un cont local de socializare, Typical Nizhny Novgorod. Un drum nou construit a fost serios afectat de ape.

Potrivit unui filmuleț care circulă pe rețeaua de socializare Vkontakte, compania care a făcut drumul ar fi construit și stadionul pentru campionat din oraș, dar și o stație de metrou și ar avea datorii la toți furnizorii, precum și restanțe la salariile muncitorilor. Mai mult, directorul de la metrou responsabil cu lucrările de construcție a demisionat la cinci zile de la inaugurarea stației respective.

Un utilizator Vk din Nijni Novgorod posta la 7 iulie imagini cu un nor amenințător, cu comentariul „cade cerul”. Era, probabil, înainte de ploaia care a provocat apoi distrugeri drumului nou construit în oraș.  Ultimul meci la Nijni Novgorod a fost cu o zi înainte, la 6 iulie: sferturile de finală între Uruguay și Franța.

Sursa: Digi24.ro

Securitatea Marii Negre, punct esential pe agenda NATO. Ce rol joaca Naval Group si Santierul Naval Constanta?!

In: International

In conditiile in care presiunile Rusiei pe flancul estic al NATO cresc de la an la an, dotarea Armatei Romane devine esentiala. Acesta a si fost unul dintre subiectele atent discutate la intrunirea NATO, la finalul careia Romania a obtinut mai multe rezultate pozitive.

În acest context al sporirii prezenţei Rusiei și a acumulării de armament din peninsulă Crimeea, anexată acum câțiva ani NATO va acorda o atenţie deosebită flancului estic.

O opţiune importantă pentru înarmarea corespunzătoare  în domeniul marinei militare este  gigantul francez în domeniul militar, Naval Group, și Șantierul Naval Constanța (SNC) care sunt pregătite să furnizeze Marinei Române cele mai performante corvete, testate în lupta reală pe mare.

Gowind 2500, corveta oferită de Naval Group și SNC, este singura platformă exclusiv militară din competiția lansată de Ministerul Apărării Naționale pentru înzestrarea forțelor navale.

Gowind 2500 oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme. Gowind 2500 dispune de rachete antiaeriene, lansatoare de torpile și sisteme de protecție, dar și de rachetele Exocet MM40, considerate cele mai performante din lume.

Naval Group este singura companie participantă la licitație care oferă sistemul propriu de management al luptei – SETIS. Sistemul SETIS, utilizat și de fregatele franceze FREMM, procesează semnale de la o multitudine de radare de navigare și supraveghere, senzori și sonare.

Sistemul de luptă SETIS este interoperabil NATO și va oferi Forțelor Navale Române cele mai bune mijloace de gestionare și de luare a deciziilor pentru a asigura supremația asupra oricărui tip de amenințări, după cum declara recent la București Alain Guillou, vicepreședintele executiv al Naval Group.

Marina Franceză are o vastă experientă în contracararea amenintării prezentate de submarinele rusești în Atlantic și Mediterană și este a doua cea mai prezentă în Marea Neagră, în cadrul unor misiuni și exerciții NATO.

Oferta Naval Group – SNC este un proiect economic major, de cooperare industrială, care va face posibil nu doar ca Forțele Navale Române să dispună de cea mai avansată tehnologie pentru luptă pe mare, ci va face posibil, de asemenea, și un amplu transfer de tehnologie de ultimă generație, disponibil pe termen lung pentru nevoile Forțelor Navale.

Naval Group are în prezent contracte în derulare pentru furnizarea a 10 corvete Gowind 2500 pentru Malaezia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, Naval Group, grație experienței unice și celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, a fost selectată să construiască 22 de submarine pentru state cu forțe navale importante, precum Australia, Brazilia și India.

!-- Composite Start -->
Loading...