VIDEO-Tragedie in timpul unui spectacol al companiei Cirque du Soleil!

In: International

Un acrobat de la Cirque du Soleil a avut parte de un destin tragic. Acesta a căzut de pe scenă în timpul unui spectacol care s-a ținut în Tampa, Florida.

Yann Arnaud, în vârstă de 38 de ani, a căzut în timp ce realiza o acrobaţie aeriană în cadrul unei reprezentaţii a spectacolului „Volta”. Artistul francez a fost transportat la spital, unde a murit câteva ore mai târziu din cauza leziunilor suferite.

„Marea familie a Cirque du Soleil este în stare de şoc şi devastată de această tragedie”, a declarat Daniel Lamarre, preşedintele companiei.

„În prezent strângem toate informaţiile legate de acest eveniment tragic. Oferim cooperarea noastră deplină autorităţilor în timp ce analizează circumstanţele acestui accident”.

„Yann era alături de noi de peste 15 ani şi a fost iubit de toţi cei care au avut ocazia să-l cunoască”, a mai adăugat el.

Sursă: Agerpres
By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Proaspat ales, Putin isi umfla penele: Trimite nave de razboi si ameninta SUA! Ce ne asteapta in urmatorii 6 ani?

In: International

Ruşii au dus ”lupte” pe mai multe fronturi în această săptămână. Kremlinul e conflict diplomatic cu Marea Britanie, dar a amenințat deschis și armata SUA.

Rușii amenință cu acțiuni contra SUA în Siria

Șeful Statului Major din Rusia, Valery Gerasimov a declarat la începutul acestei săptămâni că are informații conform cărora SUA intenționează să bombardeze cartierul guvernamental din Damasc, pe baza unui pretext orchestrat de rebelii sirieni.

Potrivit acestuia, rebelii, sprijiniți de SUA, ar intenționa să organizeze un atac fals cu arme chimice, împotriva civililor, urmând apoi să învinuiască armata siriană.

Gerasimov a susținut că Rusia va răspunde militar dacă viețile rușilor vor fi amenințate în Siria de un atac cu rachete din partea americanilor, relatează CNBC.

În acest context, armata rusă ar fi trimis nave de război în Mediterană și au amenințat că vor răspunde la un atac ipotetic al SUA asupra regimului lui Bashar al-Assad, potrivit Business Insider.

Regimul de la Damasc a recucerit două localităţi din Ghouta de Est controlate de rebeli

Regimul sirian a recucerit sâmbătă două localităţi deţinute de rebeli în Ghouta de Est, acolo unde forţele lui Bashar al-Assad îşi continuă ofensiva pentru a prelua în întregime controlul asupra ultimului bastion insurgent de la porţile Damascului, relatează Agerpres, citând AFP.

Forţele regimului au recucerit localităţile Kfar Batna şi Saqba, într-o zonă de rezistenţă din Ghouta Orientală controlată de gruparea islamistă Faylaq al-Rahman şi din care mii de civili continuă să fugă de teama violenţelor, potrivit Obsevatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Ca urmare a ofensivei lansate pe 18 februarie cu sprijinul aliatului său rus, regimul lui Bashar al-Assad a recucerit peste 80% din enclava rebelă la est de Damasc, conform unei noi estimări a OSDO, iar insurgenţii nu mai controlează decât trei zone izolate.

În zona încercuită unde era prezentă gruparea Faylaq al-Rahman, care numără circa 8.000 de luptători, rebelii nu mai deţin decât câteva localităţi: Arbin, cea mai mare, Zamalka, Hazeh, Ain Târmă şi sectoare ale cartierului Jobar din Damasc, relevă OSDO.

“Combatanţii se repliază în localităţi aflate încă sub controlul Faylaq al-Rahman”, potrivit directorului OSDO, care a menţionat existenţa unor lupte la marginea acestor localităţi.

În principal din acest sector, situat în sudul a ceea ce a fost enclava rebelă înaintea de ofensiva regimului, fug acum mii de civili pentru a ajunge în zonele guvernamentale printr-un coridor, potrivit OSDO.

De joi, peste 50.000 de civili au fost astfel strămutaţi, conform OSDO, în ciuda temerilor de represalii din partea regimului faţă de unii dintre ei.

În faţa progresului înregistrat de forţele guvernamentale, principalele grupări rebele din Ghouta de Est – Jaich al-Islam, Faylaq al-Rahman şi Ahrar al-Sham – s-au arătat gata vineri pentru “negocieri directe” cu Rusia, sub egida ONU, pentru a obţine un armistiţiu. În trecut, acestea şi-au afirmat hotărârea de a rămâne în Ghouta.

Jaich al-Islam controlează o zonă din jurul oraşului Douma iar Ahrar al-Sham, o alta, care include o parte din localitatea Harasta.

Forţele turce şi aliaţi ale lor sirieni au intrat în oraşul Afrin

Armata turcă şi aliaţi ei din rândul rebelilor sirieni au intrat duminică în oraşul kurd Afrin, în nord-vestul Siriei, ţinta unei ofensive a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată de autorităţile turce drept “teroristă”, a anunţat OSDO, citat de AFP.

“Forţele turce şi anexele lor siriene au preluat controlul asupra mai multor cartiere şi luptele continuă” la Afrin, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Într-un comunicat, grupările rebele aliate ale Ankarei au anunţat duminică “intrarea în oraş dinspre est şi vest”.

Locuitorii civili prezenţă încă în oraş se ascund în beciuri, a relatat un localnic agenţiei franceze de presă.

Este o etapă majoră a ofensivei lansate de Turcia la 20 ianuarie împotriva miliţiei YPG în apropiere de frontiera turcă.

Această facţiune, catalogată drept “teroristă” de Ankara, este un aliat valoros al Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor.

Avansarea pe teren a forţelor pro-turce a antrenat în ultimele zile un exod masiv de civili, generând temeri legate de o nouă tragedie umanitară într-o ţară devastată de un conflict ce a intrat în al optulea an şi care a făcut până acum peste 350.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

Sursa: Business Insider

Cifrele dezastrului: Romania care cea mai mare inflatie din Europa, de trei ori mai mare decat media UE!

In: International

România a înregistrat în februarie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 3,8%, de trei ori mai ridicată faţă de inflaţia de 1,3% consemnată la nivelul UE, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică, Eurostat.

Eurostat calculează rata anuală a inflaţiei ca variaţie a indicelui armonizat al preţurilor de consum într-o lună, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, în timp ce rata lunară compară indicii din ultimele două luni, scrie NEWS.RO.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi, rata anuală a inflaţiei din România, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care citricele s-a scumpit cu 5,98% faţă de ianuarie.

Un nivel ridicat al inflaţiei au mai înregistrat luna trecută Estonia şi Lituania, ambele de 3,2%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a atins 1,1% în februarie, după 1,3% în ianuarie.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate luna trecută în Cipru (-0,4%), Grecia (0,4%), Danemarca şi Italia (ambele de 0,5%).

Comparativ cu luna ianuarie, inflaţia a încetinit în 18 state membre, a rămas stabilă în două şi a accelerat în şapte. Faţă de luna ianuarie, România a înregistrat în februarie o rată a inflaţiei de 0,2%.

A murit marele om de stiinta Stephen Hawking

In: International

Marele om de știință, Stephen Hawking, a murit la vârsta de 76 de ani, informează agenţiile internaţionale de presă.

Anunţul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de ştiinţă a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge.

„Cu profundă tristeţe anunţăm că tatăl nostru a murit azi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire vor dăinui mulţi ani”, au declarat copiii săi Lucy, Robert şi Tim.

„Curajul şi perseverenţa sa, strălucirea şi umorul său, au inspirat oameni din întreaga lume”, au completat ei.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

În 2017, cunoscutul astrofizician declarase pentru BBC că nu „s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 75 de ani”.

Hawking a mărturisit pentru BBC că pentru el cea mai mare realizare a sa a fost descoperirea că găurile negre nu sunt în întregime negre, ceea ce este crucial „pentru a înţelege cum pot fi rezolvate paradoxurile dintre mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii”.

Astrofizicianul a devenit cunoscut la nivel mondial prin cartea sa „Scurtă istorie a timpului”, un bestseller publicat în 1988, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Născut într-o familie de intelectuali la 8 ianuarie 1942, Hawking a câştigat o bursă la Universitatea Oxford în 1959, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Cambridge pentru a efectua cercetări în domeniul cosmologiei.

La vârsta de 32 de ani, fizicianul a devenit Fellow of the Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie academică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit Lucasian Professor of Mathematics la Universitatea Cambridge – ocupând postul deţinut odată de Isaac.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Intalnirea anului: Donald Trump fata in fata cu Kim Jong Un

In: International

Preşedintele american, Donald Trump, a răspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a se întâlni, iar întrevederea ar putea avea loc până la finalul lunii mai, a anunţat joi seara, la Washington, Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud, citat de AFP.

Anunţul a fost făcut la Casa Albă şi urmează unei serii de contacte între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Kim Jong Un s-a angajat de asemenea să lucreze la „denuclearizarea” peninsulei coreene şi a promis să se abţină de la orice „nou test nuclear sau de rachetă”, a spus oficialul sud-coreean, după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă.

„I-am spus preşedintelui Trump că, în cursul întâlnirii noastre, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a arătat că se angajează în denuclearizare”, a arătat Chung, conform Agerpres.

„Kim a promis că Coreea de Nord se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie să continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a continuat el.

Oficialul de la Seul a adăugat că „preşedintele Trump a apreciat informarea şi a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obţine denuclearizarea permanentă”.

Preşedintele american, Donald Trump, „apreciază foarte mult cuvintele frumoase” ale delegaţiei sud-coreene care a venit să-l informeze despre întâlnirea avută cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la începutul săptămânii, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, citată de dpa.

„El va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite”, a arătat Sarah Sanders.

„Aşteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. În acelaşi timp, toate sancţiunile şi presiunea maximă trebuie să rămână”, a adăugat sursa citată.

Totodată, într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat „marile progrese” în dosarul nord-coreean, insistând că liderul de la Phenian a vorbit de „denuclearizare”, nu doar de o „îngheţare” a activităţilor nucleare.”Sancţiunile trebuie să rămână în vigoare până ce se va ajunge la un acord”, a adăugat el.

Un oficial american, citat de AFP, a precizat că nicio scrisoare a lui Kim Jong Un nu a fost dată lui Donald Trump, invitaţia fiindu-i transmisă acestuia „oral”.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a salutat vineri „schimbarea” de atitudine a Coreei de Nord şi dorinţa acesteia de dialog cu Statele Unite şi de a suspenda programele sale de înarmare, fapt atribuit sancţiunilor asupra Phenianului, transmite EFE.

„Acesta este rezultatul presiunii crescute aplicate de Japonia, SUA, Coreea de Sud şi restul comunităţii internaţionale”, a spus Abe, în declaraţii pentru presă.

El s-a pronunţat astfel după ce a purtat un dialog telefonic cu Trump, care l-a informat despre propunerile Phenianului.

„Japonia şi SUA îşi menţin poziţia fermă de a aplica o presiune maximă asupra Coreei de Nord până ce va întreprinde acţiuni concrete pentru a abandona în mod ireversibil dezvoltarea de arme nucleare şi de rachete”, a arătat liderul nipon.

Premierul japonez va merge în aprilie în Statele Unite pentru a se întâlni cu Donald Trump şi a discuta despre Coreea de Nord, printre alte subiecte.

By: Stefan Mihalache Tags: , ,

Viktor Orban anunta ca Ungaria renunta la fondurile UE

In: International

Ungaria nu mai are nevoie de fondurile de la Uniunea Europeană pentru a avea succes, pentru că economia va creşte cu 4 la sută în următorii ani, şomajul va ajunge la un nivel foarte scăzut până în 2022, timp în care salariile vor crește, a declarat marți premierul Viktor Orban, care și-a prezentat agenda economică înaintea alegerilor parlamentare din aprilie, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Totuși, Viktor Orban a spus că Ungaria trebuie să rămână în Uniunea Europeană, dar asta pentru că are nevoie să aibă  acces la pieţele acesteia, şi nu pentru că are nevoie de fondurile pe care le primeşte de la blocul comunitar. „Nu de banii europenilor avem nevoie, ci de piaţa lor. De aceea trebuie să rămânem în UE”, a spus Orban la o conferinţă pe teme economice.

Liderul conservator al Ungariei a intrat frecvent în conflict cu Bruxellesul din cauza unor legi care au sporit controlul asupra mass-media şi a politicilor antiimigraţie.

Viktor Orban speră să obţină un al treilea mandat de premier la alegerile din aprilie, partidul său Fidesz fiind pe primul loc în sondajele de opinie. El face campanie cu un mesaj ferm antiimigranţi şi cu promisiuni de subvenţii generoase din partea statului pentru familii şi de creştere a pensiilor, notează Reuters.

Aceste declarații vin în contextul în care oficialii de la Bruxelles discută despre posibilitatea de a condiţiona o parte din fondurile comunitare pentru ţările membre de respectarea statului de drept, ca mijloc de a ţine sub control Ungaria, Polonia şi alte foste ţări comuniste unde partidele aflate la guvernare şi-au întărit controlul asupra mass-media şi asupra justiţiei în ultimii ani, reaminteşte Reuters.

Orban a declarat că numai „forţele care sprijină o intervenţie străină” susţin că fondurile UE sunt o precondiţie pentru succesul economic al Ungariei, dar şi că fondurile anuale de la Bruxelles au fost eclipsate de rezultatele economice bune ale Ungariei.

Ungaria a primit în 2015 fonduri de la UE de circa 5,6 miliarde de euro,contribuind cu numai 946 de milioane de euro, conform unor cifre ale Parlamentului European. Ungaria este astfel unul dintre statele cu cele mai mari beneficii nete din fonduri UE pe cap de locuitor. Primeşte de la Bruxelles circa 500 de euro de persoană reprezentând fonduri europene, comparativ cu un PIB per capita de circa 10.000 de euro.

Viktor Orban, care denunţă frecvent politicile UE privind imigraţia şi alte domenii, nu a cerut totuşi să se urmeze exemplul Marii Britanii, contributor net la bugetul UE, care a votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

By: Stefan Mihalache Tags: , , ,

Klaus Iohannis se afla pe lista scurta pentru a deveni viitorul presedinte al Comisiei Europene! Nu ar mai candida in Romania in 2019

In: International

Numele președintelui Klaus Iohannis este luat în calcul pentru a-i urma lui Donald Tusk la șefia Consiliului European, informează HotNews, care citează mai multe surse politice. 

Nu se știe dacă Iohannis e interesat de această funcție, dar oficialii europeni îl susțin și chiar au început să pregătească terenul pentru acceptarea lui.

“Daca Michel Barnier, negociatorul sef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge seful Comisiei Europene in 2019, cele mai mari sanse la sefia Consiliului European are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate. Aceste doua pozitii sunt de regula negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la inceputul anului viitor, au mai explicat pentru HotNews sursele citate.

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019.

Aceasta pozitie, au explicat pentru HotNews specialisti in probleme europene, este negociata in principal in functie de numele care va ocupa functia de presedinte al Comisiei Europene. Daca viitorul sef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul presedinte al Consiliului merge la una din tarile central sau est europene. Nu este o regula scrisa, ci o cutuma pentru a mentine un echilibru in interiorul UE. Or, dintre actualii sefi de stat si de guvern din Estul Europei, nu sunt foarte multe nume care s-ar putea califica la presedintia Consiliului.

O alternativă ar putea fi președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, dar Lituania este o țară mică, iar Iohannis are avantajul că știe trei limbi de bază în Uniunea Europeană: engleză, franceză și germană.

Exista o serie de alte indicii care arata o crestere a interesului pentru profilul presedintelui Iohannis. La ultima vizita la Bruxelles efectuata la sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Iohannis s-a intalnit cu membrii Colegiului Comisarilor. Potrivit surselor HotNews.ro, se intampla destul de rar ca un sef de stat sau de guvern sa aiba discutii cu acestia.

De remarcat este și faptul că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus ca la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE să se țină un summit chiar la Sibiu. Un alt posibil atu este că România va prelua în ianuarie 2019 președinția UE.

”Problema este ca daca ar accepta pozitia de candidat la presedintia Consiliului European, Klaus Iohannis ar trebui sa reconsidere candidatura la functia de sef al statului in 2019. Presedintii Consiliului European se aleg dintre fostii sefi de stat sau de guvern din UE. (…) Nu e clar in acest moment daca Iohannis ia in calcul sa renunte la candidatura pentru al doilea mandat de presedinte al Romaniei in favoarea postului de la Bruxelles”, scrie Dan Tapalagă, pentru HotNews.

O profesoara din SUA si-a trimis copilul sa invete in Romania. ”Scolile voastre sunt mult mai sigure”

In: International

Au trecut aproape trei săptămâni de la atacul armat dintr-un liceu din Florida, soldat cu 17 morţi, iar americanii încă nu ştiu de unde să înceapă să rezolve problema armelor. Cum politicienii par departe de găsirea unei soluţii, proprietarii magazinelor de arme au decis, de exemplu, să nu mai vândă arme clienţilor mai tineri de 21 de ani.

La Casa Albă, principala soluţie rămâne înarmarea profesorilor, pentru a putea să-i apere pe elevi în caz de atac armat.

Michelle Kelso, profesor universitar american cu soţ român, spune pentru Digi24 că pericolul armelor este unul dintre motivele pentru care a ales să-şi dea fiica la şcoală în România, şi nu în Statele Unite.

Kelso a trecut prin trauma unui atac armat în urmă cu câţiva ani şi de aceea susţine că ideea lui Donald Trump de a le da arme profesorilor nu este nicidecum o soluţie.

„Sunt profesoară, nu vreau să fiu instruită să folosesc o armă. Sunt instruită să predau! Sinceră să fiu, unul dintre motivele pentru care îmi place să trăiesc în România e că ştiu că e o ţară mult mai sigură decât a mea. Chiar mă gândesc la asta – vreau ca fiica mea să fie în sistemul de educaţie din Statele Unite sau mai bine e în România, unde şcolile sunt mult mai sigure”, afirmă Michelle Kelso, profesor universitar şi sociolog american.

Sursa: digi24.ro

Timmermans: Stim foarte bine ce se intampla in Romania. Nu e treaba politicienilor sa verifice Justitia!

In: International

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat joi ca este „foarte bine informat” despre ceea ce se intampla in Romania le-a spus lui Liviu Dragnea si lui Calin Popescu Tariceanu ca, daca pe viitor vor mai avea impresia ca nu este bine informat, sa il sune direct. Acesta a subliniat ca nu este treaba politicienilor sau au membrilor Guvernului sa verifice justitia, in baza principiului separatiei puterilor in stat.

Timmermans a fost intrebat, intr-o conferinta sustinuta la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Bucuresti, daca, in urma discutiilor pe care le-a purtat cu Dragnea, Tariceanu, premierul Dancila, membrii comisiei juridice si reprezentanti ai sistemului judiciar, a constatat ca a primit informatii distorsionate, asa cum au acuzat Dragnea si Tariceanu.

„Sincer, nu. Vreau sa evit orice neintelegere, de aceea am stabilit ca vom avea contacte directe cu toate institutiile implicate. Suntem foarte bine informati, nu va faceti griji, putem fi mereu mai bine informati. Nu am avut impresia ca am fost dezinformati”, a raspuns oficialul european.

Acesta a subliniat ca Romania a obtinut „aproape un miracol” in ultimii 20 de ani in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si acum, la fel ca intr-un „maraton”, se afla „pe ultima suta de metri”. „Mesajul meu e sa alergati in continuare, dar sa nu incepeti sa alergati in directia gresita, alergati spre linia de finis”, a spus Timmermans.

Frans Timmermans:

 • Am avut o zi foarte plina si fructuoasa. Am avut oportunitatea de a discuta cu presedintii celor doua camere, cu comisiile parlamentare, cu presedintele si premierul, impreuna cu ministrul Justitiei si Afacerilor Europene, cu reprezentanti ai sistemului judiciar
 • Mesajul meu e urmatorul: in ultimii 20 de ani ati obtinut atat de multe lucruri in ce priveste independenta justitiei in Romania
 • E ca si cum ati alergat un maraton si acum sunteti pe ultima suta de metri, mesajul meu e sa alergati in continuare, dar nu incepeti sa alergati in directia gresita, alergati spre linia de finis
 • Nu va opriti, nu stati pe loc, si pentru numele lui Dumnezeu nu alergati in directia opusa
 • Cel mai important e ca toti cei implicati sa lucreze impreuna, nu unul impotriva celuilalt
 • Am convenit cu presedintii camerelor, cu premierul ca vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, daca e nevoie
 • E foarte important sa fim in legatura si cu Parlamentul
 • Se pare ca sunt niste oameni care au spus ca Comisia Europeana nu a inteles foarte bine, ei bine de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuza pentru ca vom lucra in mod direct
 • Sunt mereu foarte bine informat si stiu exact ce se intampla aici
 • Putem rezolva problemele doar daca toate institutiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar
 • Trebuie sa lucram pe marginea legilor justitiei pentru a ne asigura ca facem lucrurile cum trebuie
 • Asta se poate intampla doar intr-o atmosfera de cooperare, trebuie sa dam dovada de respect pentru rolurile celorlalti
 • Separarea puterilor nu e o problema in Romania, a fost cladit un sistem judiciar foarte puternic si cred ca romanii pot fi mandri
 • Atacurile la adresa justitiei, in presa si in dezbateri, risca sa creeze impresia in randul opiniei publice ca e o problema cu justitia
 • Opinia Comisiei e ca nu e o problema, sigur pot exista imbunatatiri
 • Mi-a facut placere ziua de azi pentru ca am avut discutii foarte intense si simt ca exista o disponibilitate de ambele parti de a solutiona
 • Premierul mi-a spus ca exista dorinta de a ridica MCV inainte de preluarea presedintiei europene
 • I-am spus ca nu e imposibil, dar e nevoie de respectarea conditionalitatilor

Sursa: Hotnews.ro

Un pensionar din Rusia a vrut să-şi testeze jeep-ul la metroul din Sankt Petersburg! VIDEO Rezultatul test-drive-ului il stie Poliţia!

In: International

Un bărbat din Rusia a intrat, în plină viteză, cu tot cu jeep-ul într-o staţie de metrou din Sankt Petersburg. Şoferul este un pensionar, în vârstă de 62 de ani. Autoturismul a ajuns iniţial în pasajul staţiei de metrou Moskovskaia, în contextul în care şoferul a declarat că a făcut-o intenţionat. Poliţia a precizat că nicio persoană nu a fost rănită, în urma acestui incident, informează Agenţia de presă RIA NOVOSTI, care citează surse ale Inspectoratului General de Poliţie, Brigada Rutieră din Sankt Petersburg.

«Un automobil SsangYong a intrat miercuri în plină viteză, în pasajul din staţia de metrou Moskovskaia. Am primit un apel la ora 11:45, prin intermediul căruia eram anunţaţi despre incident», au precizat surse ale poliţiei rutiere. Un individ, în vârstă de 62 de ani, a intrat cu autoturismul pe care îl conducea, în cursul zilei de miercuri, în jurul prânzului, în pasajul de la staţia de metrou Moskovskaia, din Sankt Petersburg. Vehiculul a coborât scările în viteză şi s-a oprit la primul nivel al subsolului. Şoferul autoturismului nu a fugit de la locul incidentului şi a fost reţinut, după scurt timp. Şoferul avea permis de conducere şi a declarat că a dorit să verifice capacitatea autoturismului său. Acesta a mai precizat că era curios să vadă dacă poate coborâ şi urca scările cu jeep-ul. Autorităţile ruse cercetează acum circumstanţele producerii incidentului rutier, relatează Inforeactor.

«De intrat a intrat la metrou cu maşina sa, dar nu a reuşit să şi iasă, iar angajaţii Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă au fost cei care s-au ocupat de scoaterea maşinii», se precizează într-un comunicat al poliţiei. Bărbatul a mai precizat că a aşteptat ca să plece toată lumea din zonă de acces de la metrou şi abia atunci a intrat cu maşina. Medicii vor stabili dacă acesta este în deplinătatea facultăţilor mintale. Potrivit Piter.tv, proprietarul maşinii este în evidenţa Dispensarului de psihoneurologie şi a urmat mai multe cure de tratament. Nu se ştie cum acesta a reuşit să obţină carnetul de conducere. Parchetul din Sankt Petersburg a demarat cercetări în cazul bărbatului.

sursa: RADOR

Prima tara din Europa unde nu mai poti cumpara nimic cu bani cash!

In: International

În magazinele şi restaurantele din Suedia afişele care anunţă că nu sunt acceptate plăţile în numerar au devenit o imagine obişnuită, pe măsură ce tranzacţiile se mută în mediul online şi pe dispozitivele mobile, dar autorităţile sunt îngrijorate de ritmul rapid în care are loc acest transfer, relatează Bloomberg, citat de News.ro.

Autorităţile efectuează o analiză extinsă a legislaţiei bancare şi acordă o atenţie specială tendinţei de scădere a plăţilor în numerar, iar un raport interimar este aşteptat cel mai devreme în această vară.

”Dacă această tendinţă de dispariţie a numerarului are loc prea rapid, va fi dificil să menţinem infrastructura de operare a numerarului”, a declarat Mats Dillen, şeful comisiei parlamentare de evaluare a acestei probleme. Acesta a refuzat să ofere detalii referitoare la tipul de propuneri care ar putea fi incluse în raport.

Suedia este considerată ţara cu cel mai scăzut volum al tranzacţiilor în numerar din lume. Majoritatea sucursalelor bancare din ţară au renunţat să mai lucreze cu numerar. Multe magazine, muzee şi restaurante acceptă în prezent doar plăţi cu cardul sau prin dispozitive mobile. Există însă şi un dezavantaj, faptul că mulţi oameni, în special vârstnici, nu au acces la tehnologia digitală.

”Am putea intra pe o spirală negativă, care poate pune în pericol infrastructura pentru numerar. Analizăm cu atenţie acest tip de probleme”, a spus Dillen.

Anul trecut, valoarea numerarului aflat în circulaţie în Suedia a scăzut la cel mai redus nivel după 1990, fiind cu peste 40% sub un maxim atins în 2007. Declinul înregistrat în 2016 şi 2017 a fost cel mai mare înregistrat vreodată.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută de Insight Intelligence, numai 25% dintre suedezi au efectuat plăţi în numerar cel puţin o dată pe săptămână, în scădere cu 63% faţă de acum patru ani. O proporţie de 36% dintre persoanele intervievate nu folosesc niciodată numerar, sau fac astfel de plăţi doar o dată sau de două ori pe an.

Banca centrală analizează dacă este nevoie de o formă oficială de monedă virtuală, o e-coroană. Propunerea finală nu este aşteptată înainte de sfârşitul anului viitor, dar ideea este că e-coroana ar funcţia ca o completare pentru numerar, nu ca un înlocuitor complet.

Guvernatorul băncii centrale, Riksbank, Stefan Ingves, a spus că Suedia ar trebui să ia în considerare obligarea băncilor de a oferi numerar clienţilor.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Noul drum al matasii poate aduce gigantul chinez Alibaba in Romania!

In: International

Giganții comerțului electronic Amazon sau Alibaba ar putea decide în favoarea realizării unor centre logistice în România în următorii doi ani dacă va trece pe aici ruta feroviară planificată pe China, denumită „noul Drum al Mătăsii“.

Blake Horsley, directorul de dezvoltare al P3, al doilea cel mai mare proprietar de spaţii de depozitare din România, a declarat pentru Capital că nu se aşteaptă să vadă în România jucători de talia Amazon sau Alibaba în următoarele 12-18 luni, deoarece, momentan, piaţa locală poate fi deservită de centre majore de distribuţie pe care aceşti retaileri le au în regiune. Totuşi, lucrurile ar putea lua o altă direcţie în funcţie de ruta feroviară gândită de China.

„Lucrurile s-ar putea schimba dacă ruta feroviară din China va trece pe aici. Se discută despre o posibilă rută prin Turcia şi Bulgaria. Aceasta va avea un impact asupra pieţei logistice europene. Nu este clară încă ruta finală“, spune Blake Horsley.

În cadrul Forumului de Tehnologii şi Servicii Railway PRO, un eveniment organizat în România în aprilie anul trecut, s-a discutat despre faptul că în cadrul rutei Trans-Caspice de Transport International (TMTM) este propusă o legătură de transport între Iran şi Europa prin Astara, la graniţa dintre Iran şi Azerbaidjan. Pentru transportul de marfa, TMTM propune ruta China-Portul Batumi (Georgia)-Portul Constanţa (România)-Europa şi, din Iran, ruta este direcţionata către Astara-Portul Batumi-Portul Constanţa.