Culmea demagogiei: In vreme ce liderii PSD se lauda ca vor sa plafoneze pretul gazului, de la 1 august romanii vor plati mai mult!

In: Social

Prețul gazelor naturale crește pentru consumatorii casnici cu 5,83%, din 1 august, a decis în ședința de joi Comitetul de reglementare al ANRE, în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei costurilor reflectate în prețul final, informează instituția.

Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat.

În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, preţul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei. În perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici. În perioada aprilie 2017 – martie 2018 prețul mediu a crescut de la 67,99 lei/MWh la 73,85 lei/MWh.

Prețului de vânzare a gazelor naturale din producţia internă conform contractelor încheiate pe piața centralizată, cu livrare în perioada august 2018 – martie 2019 au crescut de la 77,72 lei/MWh la 80,25 lei/MWh.

Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%, ANRE menționând că nu a avut și nu are competențe în stabilirea nivelului acestor prețuri.

Prețul gazelor naturale din import, stabilit pe piața concurențială, a crescut în perioada aprilie 2017 – martie 2018 de la 80,14 lei/MWh la 94,58 lei/MWh.

Autoritatea de reglementare are obligația să stabilească prețul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziției gazelor naturale făcute de furnizori din piețele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție, de înmagazinare și de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 – iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuție au crescut cu 0,7%, precizează ANRE.

Ministerul Finanțelor propune, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea prețului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh. Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă.

Activistii de mediu, acuzati ca sunt platiti sa denigreze România și să distrugă industria locală a lemnului

In: Mediu, Social
 • Scopul raportului EIA este de a descuraja companiile și consumatorii din străinătate să mai cumpere lemn românesc
 • Raportul EIA conține numeroase inexactități menite să manipuleze opinia publică
 • Lemnul românesc a devenit prea scump și necompetitiv pe piața mondială din cauza crizei de imagine a industriei
 • Solicităm autorităților statului să se implice în rezolvarea acestei crize
 • Legislația din România permite recoltarea în zonele „tampon” ale parcurilor naționale
 • Trasabilitatea absolută nu există în niciun stat european și este o utopie care va paraliza complet industria lemnului din România

Scopul raportului EIA este de a descuraja companiile și consumatorii din străinătate să mai cumpere lemn românesc

Consiliul  Pădurilor și Dezvoltării Rurale alături de Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România își exprimă regretul și indignarea că unele organizații lansează în spațiul public informații ce nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România.

Raportului  EIA prezentat public marți 17 iulie 2018 într-o conferință de presă, are drept scop denigrarea industriei  lemnului din Romania si convingerea beneficiarilor  externi de a nu mai cumpara lemn românesc, sub pretextul ca acesta  provine  din „parcuri  nationale”, iar  exploatarea lui conduce la disparitia „padurilor  virgine”.

Raportul  actual al  EIA  este o continuare  a raportului  EIA  din 2015,  cu  scopul  evident  de a denigra  industria lemnului  din Romania  si a bloca accesul produselor  acestei  industrii pe pietele  de export.

Cum va atinge EIA  acest obiectiv? 

Prin promovarea agresiva in media  interna  si  externa  a acestui  pseudo-raport.  Asa cum au anuntat  reprezentantii  EIA, conferinta  de presa de marti de la Bucuresti  va fi urmata  de conferinte  de presa   organizate  cu sprijinul  WWF  Austria  si  WWF  Germania, la  Viena,  si  apoi conferinte  de presa in SUA.

 

Lemnul românesc a devenit prea scump și necompetitiv pe piața mondială din cauza crizei de imagine a industriei

Începând cu anul 2013, prețurile masei lemnoase au început să erodeze competitivitatea industriei lemnului  din România, situația agravându-se în anii 2016-2017. Segmentul de agenți economici mici  a fost cel  mai afectat  atât în sectorul de exploatare, cât și în cel de prelucrare primară și  industria mobilei.  Peste  1800  de agenți economici mici  din  sectorul de exploatare, peste 3000  din cel de prelucrare primară a lemnului  și peste 500  din industria mobilei  au ajuns cu capitalurile proprii  în zona negativă, practic  cea mai mare parte dintre ei vor  intra în incapacitate de plată și își  vor inceta activitatea. Vorbim de asemenea de riscul disparitiei a mii de locuri de munca in industria lemnului.

Raportul EIA conține numeroase inexactități menite să manipuleze opinia publică

Solicitarea organizatiei EIA de a stopa lucrarile silvice in zonele de conservare durabila a parcurilor nationale nu are nicio baza legala si nu se bazeaza pe niciun studiu de specialitate. Toate parcurile nationale si naturale au o zonare interna, zone de protectie stricta si integrala, unde interventia umana este interzisa, si zone de conservare durabila, ”tampon”, unde legislatia prevede foarte clar anumite lucrari silvice.

Exploatarile  forestiere in zonele  de conservare  durabila, aflate in imediata apropiere a parcurilor  nationale sunt normale si legale. Acestea sunt realizate in acord cu planurile  de management ale ariilor protejate, iar punerea in valoare a  masei lemnoase  se  face cu avizul  custozilor  ariilor protejate. De asemenea, exploatarea  se face  sub controlul  autoritatilor  statului roman, cu repsectarea recomandarilor  si bunelor practici  de mediu.

Recomandarile  EIA  nu au nicio baza legala, exced  legislatiei  nationale  si europene  si sunt o utopie  chiar  si din punct  de vedere tehnic, mai ales ca se adreseaza si industriei  placilor- producatorii  Kronospan, Egger, companii care folosesc in procesul tehnologic  busteni  de dimensiuni  mici,  resturi din prelucrarea primara  a lemnului, lemn provenit in special din import.

Un exemplu privind modul in care Raportul  EIA  aruncă  prezumtii  de vinovătie, precum  si referitor  la acuratetea afirmatiilor  din raport,  sunt trimiterile la activitatea companiei Frasinul  din Bistrita, in calitate  de furnizor  Holzindustrie  Schweighofer.  Se afirmă in raport: „Aceasta vinde lemn companiei  Schweighofer din 4 depozite situate lângă parcurile nationale Rodna  si  Călimani. Potrivit  datelor obtinute  de pe Inspectorul Pădurii, camioanele  firmei Frasinul au transportat cel putin 6000 m3 din aceste parcuri pe parcursul celor 18 luni scurse pana in iunie 2018. […] Firma Frasinul are un istoric  in privinta problemelor  cu legea: patronul acesteia se află sub investigatia  autoritătilor românești anti-coruptie din  2014.” Intr-un drept  la replică transmis  redactiei, firma Frasinul arată  că a livrat in 2018  doar 25 m3 către  Holzindustrie Schweighofer, fără ca acest  volum să provină din parcuri  nationale.  Comentariul  redactiei: pe Inspectorul  Padurii nu sunt date privind firma căreia apartin camioanele, deci cum a extras EIA  date privind proprietarii  camioanelor?  Iată un exemplu clar de lipsa de precizie  si de referinte credibile în raportul EIA.

Autoritățile statului au misiunea de a rezolva criza sectorului lemnului

Solicitam autoritatilor statului sa se implice in rezolvarea acestei crize de imagine, care arunca Romania intr-o zona neagra a politicilor de mediu. Nu ne putem permite ca industrie si ca tara sa fim denigrati in lipsa unor dovezi de necontestat si pe baza unor presupuneri care au la baza surse neoficiale.

Trasabilitatea absolută nu există în niciun stat european și este o utopie care va paraliza complet industria lemnului din România

Afirmatia „ca nu exista trasabilitate privind  provenienta legala  a masei  lemnoase in Romania”  si  de aici  prezumtia  de vinovatie  privind amestecarea  masei lemnoase  exploatate  legal cu masa lemnoasa exploatata  ilegal  in depozitele firmelor  de exploatare  manipuleaza opinia  publica, inducand o falsa definitie  a trasabilitatii masei  lemnoase.  Conform  reglementarilor  europene, trasabilitatea provenientei masei  lemnoase se urmareste  pentru  prima punere  pe piata  a masei  lemnoase,  respectiv  din parchetul  de exploatare pana la primul depozit  de sortare  si prelucrare a masei  lemnoase.

Romania, prin dezvoltarile  succesive  ale  SUMALRadarul  Padurilor, Inspectorul Padurilor  a introdus  sisteme  stricte  de urmarire a trasabilitatii masei  lemnoase  pana la prima punere  pe piata  a acesteia. Fiecare  aviz  de transport  este raportat  si inregistrat  pe serverul central  SUMAL,  se verifica incadrarea in prevederile  unui  act de evaluare a masei lemnoase legal  aprobat (APV),  se verifica  exploatarea in baza unei  autorizatii  de  exploatare legal  emise,  se urmareste pozitia   corespondentei  GPS a locatiei  expeditiei  fata de locatia autorizata  a parchetului. In  concluzie,  Romania  are un sistem  foarte  strict  de urmarire  a trasabilitatii provenientei legale  a masei  lemnoase, conform  cerintelor  regulamentului european EUTR.

Solicitarea  EIA privind „o trasabilitate  deplina”, in depozitele  de sortare  si prelucrare  a masei  lemnoase, este o utopie  care nu exista in niciun stat din Europa  ca obligatie legala.  Este  ca si cum ai cere unui siloz  de cereale, care achizitioneaza grau  de la  zeci  de mici  fermieri,  sa aiba o evidenta  a provenientei fiecarui  bob  de grau.  Ca si  depozitul  de lemne,  depozitul  de cereale  are trasabilitate  si documente  pentru  fiecare  transport, dar  dupa  receptie,  evident  graul  se amesteca in depozit !

În concluzie, scopul  EIA este sa conduca incadrarea Romaniei intr-o zona ridicata  de taieri  ilegale, astfel  incat cerintele  de control a provenientei legale  sa devina atat  de complicate incat industria lemnului  din Romania  sa devina necompetitiva, iar beneficiarii  externi  sa ocoleasca produsele din lemn din Romania, datorita  riscului  prezumat  de provenienta  a lemnului  din taieri ilegale.

FORDAQ – Comunitatea Forestierilor din Romania

Pentru mai multe detalii despre sectorul forestier și industria lemnului aveți la dispozitie portalul www.fordaq.com

Îmbunătățire a sistemului de livrare a lemnului în România

In: Mediu, Social

Holzindustrie Schweighofer anunta o îmbunătățire constantă a unui sistem robust de due diligence pentru livrarea de material lemnos în România.

Holzindustrie Schweighofer, unul dintre cei mai importanți procesatori de lemn din Europa, cu trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri din lemn masiv în România, a introdus un plan extins de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului încă din ianuarie 2017. Din moment ce compania nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci cumpără materie primă de la furnizori, scopul companiei este de a se asigura că numai lemnul recoltat în mod legal este achiziționat și prelucrat. În plus, compania și-a luat de bună voie angajamentul de a nu achiziționa lemn din parcurile naționale, chiar dacă exploatarea este permisă în zonele tampon ale acestora. Holzindustrie Schweighofer prelucrează aproximativ 6% din volumul total de lemn recoltat din România. În anul 2017 compania a importat și a achiziționat intracomunitar aproximativ 60% din consumul său intern (Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Austria și din alte țări).

Holzindustrie Schweighofer a investit un total de 1 milion de euro în această arhitectură de securitate, pe care compania o îmbunătățește în mod continuu, în strânsă colaborare cu organizațiile de mediu și celelalte părți interesate.

Sistemul de due diligence pentru livrările de material lemnos direct din pădure și pentru livrările din depozitele de buștean

Sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer este eficient atât pentru livrările de material lemnos direct din pădure către fabrici, cât și pentru lemnul care este transportat mai întâi la depozitele de buștean și apoi livrat la fabricile companiei.

Cele mai importante măsuri ale planului de acțiuni:

 • Sistemul Timflow de monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.

 • Zero lemn din parcurile naționale
 • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer
 • Politică de ,,deschidere” pentru organizațiile neguvernamentale

În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a porților deschise pentru organizațiile non-guvernamentale.

 • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

 • O mai bună consultare cu părțile interesate

Holzindustrie Schweighofer și-a intensificat dialogul cu ONG-urile de mediu și ia în serios criticile și sugestiile aduse de acestea.

 • Verificarea electronică a cantităților livrate

Holzindustrie Schweighofer folosește un sistem de măsurare electronică 3D pentru a se asigura că toate cantitățile menționate pe documentele de transport corespund cantităților livrate.

Informații despre depozitele de buștean din România

Depozitele de buștean reprezintă o verigă naturală a lanțului de aprovizionare din industria lemnului. Pentru a putea valorifica superior lemnul, acesta este livrat în primă fază în depozitele de buștean, unde este secționat, sortat și livrat către diverși clienți. Pentru Holzindustrie Schweighofer este important ca în aceste depozite masa lemnoasă provenită din zonele tampon ale parcurilor naționale să nu fie amestecată cu masa lemnoasă pe care compania o acceptă pentru prelucrare.

Sistem de due diligence pentru depozitele de buștean

Holzindustrie Schweighofer are un sistem de due diligence foarte eficient pentru aceste depozite de buștean:

 • Fiecare furnizor trebuie să dovedească proveniența lemnului (act de punere în valoare și autorizație de exploatare). Acest lucru înseamnă că fiecare furnizor trebuie să dovedească exact de unde vine lemnul. Imediat ce experții în lanțul de aprovizionare din cadrul firmei Holzindustrie Schweighofer află că lemnul din parcurile naționale ajunge într-un depozit de buștean (lucru legal privind lemnul provenit din zonele tampon ale parcurilor naționale), compania nu acceptă livrări din acest depozit în perioada de timp în care acolo este livrat lemn din parcuri naționale.
 • Operatorul depozitului poate furniza masă lemnoasă către Holzindustrie Schweighofer în această perioadă de blocare doar dacă are alte locații de recoltare, aflate în afara parcurilor naționale, iar livrările se fac direct din pădure la fabricile companiei și sunt monitorizate prin Timflow. În general, livrările provenind de la un depozit de buștean la fabricile Holzindustrie Schweighofer sunt de asemenea monitorizate folosind Timflow.

Furnizorii companiei sunt desigur informați că Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn din parcurile naționale. Acest lucru este clar stipulat în contracte. Toți furnizorii sunt verificați în mod constant pentru a asigura conformitatea cu această reglementare.

Proiecte-pilot pentru consolidarea arhitecturii de securitate pentru depozitele de buștean 

Holzindustrie Schweighofer, împreună cu organizațiile de mediu și cu cercetători, lucrează în prezent la mai multe proiecte-pilot, pentru a investiga posibilitatea de monitorizare a fiecărei piesă de buștean și pentru validarea originii lemnului. Acest lucru ar putea îmbunătăți arhitectura de securitate la depozitele de buștean. Scopul este acela de a dezvolta un sistem practic și independent de audit – care în prezent nu există la nivel industrial.
Tehnicile posibile în curs de testare și implementate în proiectele pilot sunt:

 • Monitorizarea fiecărei piese de buștean cu ajutorul unor tehnologii ce folosesc etichete cu coduri de bare sau cu ajutorul dispunerii inelelor de creștere;
 • Validarea originii lemnului cu ajutorul analizelor izotopice sau spectroscopice;
 • Monitorizarea parchetelor de exploatare cu ajutorul dronelor.

După introducerea Timflow la toți furnizorii companiei, în aprilie 2017, Holzindustrie Schweighofer dorește, de asemenea, să își asume un rol de pionierat în implementarea unui sistem de monitorizările piesă cu piesă a livrărilor cu buștean. Compania va informa publicul imediat ce se vor înregistra progrese în acest sens.

Măsurile Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România

 • Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC®

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru acest bonus FSC®.

 • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.

 • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

 • Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).

 • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

 • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

 • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

 • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

 • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

 • Pădurea de Mâine – 1 milion de puieți vor fi plantați pe terenuri cu dificultăți de regenerare

În parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Holzindustrie Schweighofer a lansat în septembrie 2017 un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer contribuie la protecția și regenerarea pădurilor României. Compania investește 1 milion de euro în acest proiect care se va desfășura până în 2024. Mai multe informații: www.padureademaine.ro.

 • Politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale

În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a ușilor deschise pentru organizațiile neguvernamentale. ONG-urile interesate sunt invitate să se înregistreze la Departamentul de Conformitate și Sustenabilitate al Grupului Schweighofer și să semneze un acord de confidențialitate standard, ce vizează tehnologiile utilizate în cadrul companiei. Ulterior, organizațiile înregistrate pot vizita fabricile companiei oricând pentru a face inspecții și audituri neanunțate pe întregul lanț de aprovizionare.

Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la dezbatere și arată eforturile companiei pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.

Inca un produs contaminat cu o bacterie rara retras de la raft! ”Nu-l consumati!”

In: Sanatate, Social

O nouă avertizare emisă de un cunoscut magazin privind rechemarea unor produse pentru că ar fi contaminate cu o bacterie rară. De data aceasta, Auchan își anunță consumatorii să aducă înapoi o serie de produse congelate dacă le-au cumpărat și îi îndeamnă să nu le consume.

Potrivit unui anunț al Departamentului de Calitate Auchan, transmis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), furnizorul Maresi Foodbroker SRL a decis rechemarea mai multor produse congelate – indiferent de lot și de data achiziționării – „ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu Listeria monocytogenes”.

Bacteria Listeria monocytogenes poate provoca listerioza – o afecțiune rară, infecțioasă, care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate. Potrivit site-urilor de specialitate, există o adevarată varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în sânge. De semenea, listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Diagnosticarea promptă și tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita apariția unor complicații severe ale bolii.

Astfel, produsele pe care Auchan le recheamă sunt „Amestec Texas 450G IGLO”, „Salata Franțuzească 450-IGLO”, „Amestec Gradinaresc 450-Iglo”, „Amestec Mexican 750g-Iglo”, „Amestec Fitness 750gr Iglo”, „Amestec Legume/Ciuperci 750gr Iglo”, „Amestec Mediteranean 750gr Iglo”, „Batoane De Legume 284 Gr Iglo”, „Amestec Supa 750g Iglo”, „Amestec Wellness 450g Iglo”, „Fasole Galbena 750g Iglo”, „Iglo Amestec Fitness 450g”, „Amestec Mediteranean Iglo 550g”, „Amestec Wellness 400g-Iglo”, „Amestec Supa 400g-Iglo”, „Amestec Gradinaresc 400 Iglo”, „Salata Frantuzeasca 400-Iglo” și „Mazare 750 – Iglo”.

„Clienţii care au achiziţionat unul dintre aceste produse sunt rugați să nu îl consume şi să îl aducă la recepţia magazinului AUCHAN unde li se va restitui întreaga valoare a produsului. Ne cerem scuze pentru  inconveniențele cauzate de această rechemare, demersul nostru fiind realizat în spiritul asigurării calității și siguranței produselor comercializate în magazinele Auchan”, se mai arată înanunțul magazinului.

În județul Sibiu există un magazin Auchan, aflat în incinta Sibiu Shopping Center.

Săptămâna trecută anunțuri similare au vizat și alte lanțuri de magazine importante: Carrefour, Mega Image, Penny Market, Metro, Lidl, Profi au fost somate să retragă din vânzare mai multe produse congelate după cazurile de contaminare cu Listeria în Europa. ANSVSA a publicat, tot săptămâna trecută, un comunicat în care precizează că în produsele din aceste magazine nu s-a confirmat  prezența bacteriei.

Sursa: turnulsfatului.ro

Mere toxice vandute la Lidl. Analizele arata ca sunt pline de pesticide!

In: Sanatate, Social

Lanțul de hipermarketuri Lidl România a retras de la vânzare merele verzi, sortimentul Golden Delicious, importate din Polonia și vândute în perioada 24 iunie – 2 iulie 2018, după ce în acestea a fost descoperită o cantitate de pesticide peste limita admisă.

„În cadrul controalelor de rutină s-a descoperit în produsul «Mere verzi», sortimentul Golden Delicious, o cantitate de pesticid Clorpirifos peste limita admisă de lege.

Clorpirifos poate provoca simptome precum lăcrimare, salivație, secreții bronșice, contractrarea pupilelor, erupții, diaree sau spasme musculare. La numite grupe de persoane (gravide, copii, persoane în vârstă sau cu un sistem imunitar scăzut) pot apărea simptome severe.

Merele verzi, sortimentul Golden Delicious, au fost vândure de Lidl România de la 24.06.2018 până la 02.07.2018. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a retras merele în cauză de la vânzare. Rugăm consumatorii să returneze merele în oricare dintre magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se arată pe site-ul ANVSA.

O clientă Lidl s-a arătat extrem de nemulțumită de faptul că mesajul de avertizare nu a fost publicat și pe site-ul companiei, ci doar a fost afișat în magazine.

„Mi se pare aberant cum ei anunță în afiș că putem returna merele – suntem în 12 iulie și ei vorbesc de mere puse în vânzare între 24 iunie – 2 iulie. Nu este vorba de returnare aici, Lidl, este vorba despre faptul că majoritatea clienților care v-au cumpărat aceste mere deja le-au mâncat.

Eu nu o să las lucrurile așa și mă voi gândi cum să procedez mai departe, pentru că nepăsarea mea, a noastră va ajuta la perpetuarea impertinenței lor și a comportamentului iresponsabil față de clienți. Fac apel pe calea asta la toți foștii mei colegi din presă pentru a răspândi informația, a investiga, a pune întrebări, dar și la toți influencerii din lista mea, pentru a trage un semnal de alarmă. E mișto să fotografiem ofertele faine de la Cămara Noastră sau Lidl DeLuxe, și eu fac asta, dar este și mai important să ne sesizăm atunci când brandurile din jurul nostru fac greșeli grave de comunicare.”, scrie Cătălina Bucur.

Primele anunturi publice: Romania ar avea mult petrol decat Emiratele Arabe!

In: Mediu, Social

Președintele Comisiei pentru Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu, a făcut aseară afirmații spectaculoase în emisiunea Alessandrei Stoicescu de la Antena 3, unde a vorbit cu Ion Cristoiu despre recent adoptata lege a offshore-ului și despre rezervele de petrol ale României, în general.

În emisiune, deputatul PSD a devoalat, la un moment dat, un episod interesant produs în decembrie 1973, în cadrul vizitei oficiale făcute de Nicolae Ceaușescu la Casa Albă, la invitația lui Richard Nixon.

”În 1973, Ceaușescu face o vizită în SUA. Acolo, partenerii americani îl iau, îl duc într-o anumită încăpere și focalizează din satelit casa lui de la Scornicești” a povestit deputatul PSD.

”Și îi demonstrează, prima dată, că văd tot ce se întîmplă în spațiul aerian – și întîmplător, în ziua aia trecuseră trei avioane -, și casa lui în detaliu. Dar, i-au spus, nu pentru a-ți arăta casa ți-am făcut această demonstrație, ci ca să știi că în jurul casei tale și în acea regiune există cărbune, este lignit. Iar în Marea Neagră – și au focalizat Marea Neagră – aveți gaze, petrol și titan. Iar gaze și petrol mai mult decît Emiratele Arabe; ați fi cei mai bogați din regiune. Veniți, vă dăm licența pentru platforme și valorificați-vă singuri bogăția pe care o aveți acolo. Acela a fost momentul în care au început prospecțiunile în Marea Neagră, cînd a început realizarea platformelor (de foraj marin n.n.) și momentul cînd am început să punem cu adevărat în evidență toate perimetrele. Deci nu astăzi s-au pus în evidență, ci din 1973 sunt puse în evidență” a mai spus Iancu.

Parțial, spusele deputatului sunt contrazise de faptele istorice: la vremea respectivă, România știa și fără americani că există petrol în Marea Neagră, pe baza prospecțiunilor deja făcute fiind demarat, în 1972, un program de valorificare a resurselor platformei continentale a Mării Negre, în cadrul Institutului Român pentru Cercetări Marine din Constanţa.
Pe baza studiilor efectuate acolo s-a hotărît construirea în România a primelor platforme de foraj marin, pioniera ”Gloria” începîndu-și activitatea în 1976.

Dacă existența petrolului în mare era, deci, cunoscută deja, e posibil, însă, ca tehnologia prin satelit a americanilor să fi permis evaluarea riguroasă a resurselor, iar dacă spusele lui Iancu sunt susținute de realitate, țara noastră ar trebui să urce într-o bună zi mai mult de 20 de locuri în topul producătorilor de petrol, Emiratele Arabe fiind pe locul 7 mondial. (B.T.I.)

Fost șef din Comisia SIE confirmă dezvăluirile lui Iancu

Într-un comentariu postat pe Facebook vizavi de dezvăluirile deputatului Iulian Iancu, fostul parlamentar liberal Măhăiță Calimente, care s-a aflat în conducerea Comisiei SIE, confirmă, și el, informațiile:

”Afară de poveștile cu americanii și cu Ceușescu, restul celor spuse de dl Iancu sunt adevărate. Zăcămintele sunt foarte mari, cu mult mai mari decât se estimează astăzi. Și de la americani și de la români se știe de aceste zăcăminte de la începutul anilor 70. Incapacitatea noastră, sau limita ei, s-a văzut chiar în anii lui Ceaușescu, pentru că, dacă apelam la tehnologia americană, altfel arătau lucrurile acolo. Acum însă zona a devenit vitală pentru Europa” a scris liberalul, menționînd că ceilalți mari jucători europeni pe piața petrolului sunt Norvegia, care nu este membru UE, și Marea Britanie, pe cale de a ieși din UE.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , , ,

Judetele cu cele mai mici salarii din Romania. Bucurestiul si Transilvania sunt din alta tara!

In: Angajari, Social

Cele mai mici salarii din România: Aproape jumătate din angajații români lucrează pe salariu minim, adică 1.900 de lei pe lună.

Potrivit unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni, din cele peste 5,2 milioane de contractă de muncă, aproape 40% sunt cu salariul minim brut pe economie.

Aproape jumătate din salariile plătite în România la finalul anului 2017 erau mai mici de 350 de euro pe lună. Cele mai mici salarii din țara noastră sunt câștigate de locuitorii din Maramureş, Suceava, Vrancea şi Vaslui.

Cei mai mulți salariați aflați în zona salariului minim se găsesc în Maramureș, cu peste 65%, Suceava, peste 64%, Vrancea cu 62%, Vaslui 61%, Harghita 60%.

De cealaltă parte, muncitorii din București, Brașov, Sibiu, Timiș și Cluj câștigă, în medie, cel mai mult.

În Capitală, doar o treime dintre angajați câștigă salariul minim.

Situația angajaților români este agravată de faptul că muncitorii nu sunt suficient de bine pregătiți. Cum industria țării noastre a fost mult ”subțiată” în cele aproape trei decenii scurse de la Revoluție, majoritatea companiilor care au ales să investească în țara noastră au preferat sectoare cu muncă necalificată, unde salariile oferite sunt foarte mici.

Cele mai mici salarii din România

”Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi. Constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii”, a declarat Mihai Cioc, expert al PIAROM, citat de Digi 24.

Potrivit reprezentanților Patronatului Investitorilor Autohtoni, România este pe locul 3 în lume la nevoia de specialiști. Acest fenomen a fost fost provocat, în special, de plecarea masivă a muncitorilor calificați în străinătate.

Majoritatea celor care au luat calea țărilor străine au plecat tocmai din cauza salariilor.

E atat de marea cererea pentru tineri din Romania, incat universitatile din strainatate ii accepta si cu media 7 la Bac

In: Social

Universitățile internaționale nu pun atât de mare preț pe media de la examenul de Bacalaureat. Sunt răsplătite notele peste 9, însă majoritatea aplicanților care au fost acceptați la universități din străinătate au sub această medie.

Potrivit Hotnews.ro, doar 41% dintre tinerii ce studiază în străinătate au avut medii peste 9 la Bacalaureat sau licență în 2017. Restul au fost acceptați cu medii mai mici de 9, jumătate fiind chiar sub 8.

Pentru a candida la admitere în universitățile din străinătate, în special la cele britanice, căutate de majoritatea tinerilor din România, e nevoie de un dosar electronic ce cuprinde, de cele mai multe ori, un eseu personal, o scrisoare de recomandare și dovada unei bune înțelegeri a limbii engleze.

„În ciuda procesului complex de admitere dar și a necunoscutelor legate de Brexit, numărul tinerilor ce aplică să studieze în Marea Britanie în ultimii ani crește cu aproximativ 10% în fiecare an”, declară Bogdan Kochesch, Managing Partener al Grupului Educativa ce oferă un serviciu gratuit de consiliere a tinerilor din România ce vor să studieze la universități de renume din străinătate (EDMUNDO).

Atractivitatea sistemului educațional britanic este generată și de oferta extrem de diversă a domeniilor și programelor de licență sau masterat disponibile tinerilor din România, multe dintre acestea neavând echivalent în cadrul programelor oferite de universitățile din România.

Un alt avantaj îl reprezintă și multiplele opțiuni de finanțare a studiilor pe care atât Guvernul Britanic cât și universitățile le oferă, tinerii consiliați de către EDMUNDO reușind să obțină doar anul trecut burse de peste 135.000 de lire, susțin reprezentanții Grupului Educativa.

Felicitari: Eleva de 10 la Colegiul National Militar! ”Pacat ca trebuie sa paraseasca tara!”

In: Social

Alina Gheorghe a studiat la Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza, iar anul acesta și-a încheiat studiile de liceu cu o medie extraordinar de bună.

Eleva a fost lăudată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

“Elevă de 10! Eleva plutonier major Alina Gheorghe, din Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir”, a terminat cei patru ani de liceu cu media generală 9,98 și a reuşit ca în ultimii trei ani de şcoală să aibă doar medii de zece.

Felicitări pentru performanță și succes în continuare!”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale, informează libertatea.ro.

Internauții au reacționat imediat, luând în discuție viitorul elevilor performanți din România.

“Felicitări! Păcat că acești copii de 10 sunt nevoiți să părăsească țara sau, și mai rău, sunt nevoiți să apere o Românie care nu mai este a românilor”, “Acești copii sunt viitorii comandanți ai Armatei Române și nu își vor părăsi țara niciodată, decât sporadic, ca să își aprofundeze studiile la cele mai puternice academii militare. Se vor întoarce acasă să conducă și să-și apere țara dacă va fi nevoie…

Fiindcă ei sunt militari de 14 ani și așa vor rămâne tot restul vieții! ce se întâmplă acum în țară este vremelnic… copiii ăștia sunt viitorul”, “Ca români, suntem mândri de asemenea elevi și militari!”, au fost câteva dintre mesajele internauților.

Cerere mare de romani in tarile nordice, salariile incep de la 1900 de euro. Vezi lista job-urilor disponibile si cum poti aplica!

In: Angajari, Social

Locuri de muncă în țările nordice pentru români. Dacă știți limba engleză și o meserie, țările nordice vă așteaptă. Beneficiile angajaților de aici sunt considerabile.

Mai jos găsiți câteva dintre cele mai bune locuri de muncă în țările nordice pentru români. Fie că alegeți Suedia, Norvegia, Danemarca sau Finlanda, în aceste țări puteți munci în condiții excelente și veți fi recompensat pe măsură pentru eforturile dumneavoastră.

Locuri de muncă în țările nordice pentru români care știu limba engleză

Aici puteți să vă angajați în Norvegia.

O companie angajează 5 mecanici / tinichigii / vopsitori auto în Norvegia.

 Se cer:
– seriozitate;
– minimum 3-5 ani de experiență în domeniu;
– simț al răspunderii, atenție la detalii, corectitudine și integritate;
– referințe și recomandări.

Descrierea jobului:
– Asigură întreținerea utilajelor din punct de vedere mecanic conform specificațiilor tehnice;
– Efectuează revizii și reparații conform planului de întreținere;

Aptitudini necesare ocupării postului de VOPSITOR/ TINIGHICIU:
– Cunoștințe de pregătire a elementelor de caroserie
– Cunoștințe/Studii în domeniul vopsitoriei auto: Diplomă de Vopsitor Auto/ Tinichigiu Auto

Aptitudini necesare ocupării postului de MECANIC AUTO:
– Cunoștințe de mecanică
– Cunoștințe specifice postului

Ce se oferă:
Transport către Norvegia și înapoi acasă (tur-retur) – gratuit;
Transport de la locul de cazare la muncă și înapoi – gratuit;
Cazare și acomodare în Norvegia – gratuit;
Asigurare;
Angajare oficială în Norvegia;
Salariul începe de la 12 euro net/ oră
Nu se percep taxe adiționale pentru angajare în câmpul muncii.

Aici puteți să vă angajați în Norvegia.

Locuri de muncă în țările nordice pentru români care știu limba engleză

Puteți aplica pentru acest loc de muncă din țările nordice aici.

Se caută asistenți medicali care vor să învețe limba norvegiană, să fie absolvenți ai școlii postliceale sanitare sau ai Facultății de Medicină și care au specialitatea de asistenți medicali generaliști.

Experiența în domeniu nu este obligatorie. Nordicii vor să angajeze românii care se adaptează ușor și au spirit de echipă.

Munca se desfășoară la centrele de îngrijire pentru bătrâni sau la domiciliul acestora.

Angajatorul oferă un contract pe o perioadă de 27 de luni, cazare contra cost, autorizație de muncă în Norvegia pe viață, salariu de 21 de euro pe oră și un venit minim gartantat de 2.100 de euro pe lună, sporuri de noapte, weekend și zile de săbătoare, transport gratuit, cât și un curs de limba norvegiană, prin Skype, înaintea plecării.

Puteți aplica pentru acest job din țările nordice aici.

Locuri de muncă în țările nordice pentru români care știu limba engleză

O companie de transport din România caută șoferi pentru rute din nordul Europei. Se lucrează pe camioane noi, Euro 6, cu o vechime de maximum un an.

Se lucrează în regim titular pe camion, ceea ce înseamnă că șoferul nu împarte camionul cu un coleg, ci îl conduce singur, respectând perioadele legale de repaus.

Salariile de start sunt cuprinse între 1900 și 2250 de euro. Poți afla totul despre salarii și despre condițiile de înscriere aici.

Contractul este unul nedeterminat și este încheiat cu firma Dan Speed SRL, deschisă în România. Programul de lucru este trei luni de serviciu cu o lună pauză. Șoferul primește echipament din partea angajatorului.

Cei care se înscriu trebuie să dețină, obligatoriu, certificat ADR (pentru transportul de mărfuri periculoase) și tahocard.

Aici poți aplica pentru acest job.

Pentru mai multe locuri de muncă în țările nordice pentru români intrați aici.

Sursa: Greatnews.ro

Meseria momentului in Romania: Concurenta record la scolile de Politie!

In: Angajari, Social

Școlile de poliție sunt la mare căutare. Potrivit Hotnews.ro, peste 10.000 de candidați s-au înscris la concursul de admitere la școlile de poliție.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, până pe 15 iunie, termenul limită, pe cele 1.600 de locuri la școlile de agenți de poliție s-au înscris 10.363 de candidați.

Mai exact, 8.249 candidați sunt pe 1.300 de locuri, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și 2.114 pe 300 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca.

Cei mai mulți candidați sunt băieți, respectiv 5.734. Aceștia vor candida pe aceleași locuri cu fetele, toți având șanse egale, se spune în comunicatul citat.

În această perioadă, candidații se află în etapa de evaluare psihologică și examinare medicală, urmând ca, în perioada 24 august – 3 septembrie 2018, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca să organizeze concursul de admitere.

Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la școlile de poliție se face prin parcurgerea unui traseu practic-aplicativ. Criteriul privind înălțimea candidaților a fost abrogat.

Proba de verificare a cunoştinţelor va consta într-un test–grilă la disciplinele limba română şi limba străină (limba engleză sau limba franceză, potrivit opţiunii la înscriere).

Durata studiilor este de 1 an.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

Lege noua: Daca un asistat social refuza un loc de munca nu mai primeste niciun ban!

In: Angajari, Social

Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit. Decizia a fost luată cu 274 de voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” şi 2 abţineri.

‘Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social’, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

Iniţiativa legislativă stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

‘În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului’, se mai arată în proiect.

În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale. Astfel, aceştia au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

Potrivit proiectului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor.

Proiectul stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale în luna următoare aprobării.

‘Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei’, se mai prevede în iniţiativa legislativă.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege iniţiat de patru parlamentari ALDE.

Circa 216.000 de oameni au primit în luna martie venitul minim gar

Sursa: Economica.net

!-- Composite Start -->
Loading...