Singurul loc din Romania unde se produce unt traditional

In: Covasna, Stiri locale

Odată cu apariția clientului educat, cu bani, producătorii au trebuit să se replieze și să nu mai vândă orice ca tradițional. Legislația în domeniu s-a schimbat, nu mai este permisivă, astfel că produsele declarate acum tradiționale sunt cu adevărat tradiționale.

Este și cazul celebrei pâini de Covasna sau kurtoskolacs-ul. Peste 20 de produse tradiţionale au fost atestate în ultimii trei ani în judeţul Covasna, majoritatea fiind pâine de casă şi kurtoskolacs, deliciosul colac secuiesc glazurat cu zahăr ars, potrivit conducerii Direcţiei Agricole.

„După legislaţia nouă a Ministerului Agriculturii din România, avem 23 de produse tradiţionale atestate în judeţul Covasna, din care majoritatea pâine de casă şi kurtoskalacs. Dar, mai avem ceva special, avem un caşcaval atestat ca produs tradiţional românesc şi un unt manufacturier preparat la Ozunca, singurul unt din ţară care e recunoscut ca fiind tradiţional. (…)

Eu zic că nu sunt multe, dar nici nu aş zice că sunt puţine. Totuşi, faţă de legislaţia veche care era foarte permisivă în acest sens şi aveam vreo sută şi ceva de produse, e puţin, dar ce avem ştim că sunt tradiţionale şi corespund anumitor cerinţe pentru produsele tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii din România“, a declarat, pentru rttbrasov.ro, directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

În opinia sa, înăsprirea legislaţiei în domeniu a fost o măsură bună, deoarece a eliminat produsele care nu erau autentice.

„Pe legislaţia veche, foarte permisivă, orice produs putea fi recunoscut ca produs tradiţional şi, de fapt, nu respecta, nu avea un sâmbure de tradiţionalitate. Acum, mai nou, trebuie să dovedeşti prin reţete vechi şi prin foarte multe alte criterii, că produsul este din zonă şi se poate considera produs tradiţional. Plus că noua legislaţie pune în vedere şi anumite cantităţi, limite maxime de producţie, ceea ce este foarte bine.

Nu poţi să produci mai mult de 350 kg de pâine ca produs tradiţional (…) Tehnologia, cuptorul, capacitatea cuptorului, totul e verificat“, a mai spus acesta. Pentru a putea fi atestate şi incluse în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT), acestea trebuie să fie fabricate din materii prime locale, să aibă la bază o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, să nu fie obţinute în mod industrial şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.

Primarul din Sfântu Gheorghe, acuzat că „batjocorește” drapelul național și „umilește” românii!

In: Covasna, Stiri locale

Mai multe organizații nonguvernamentale din județul Covasna îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, că ‘batjocorește’ drapelul național al României și ‘umilește’ românii prin refuzul de a arbora, definitiv, tricolorul românesc pe turla Primăriei.

Reprezentanții acestora menționează, într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES, că ‘au luat la cunoștință cu indignare’ faptul că Primăria a înlăturat steagul tricolor de pe turla Primăriei a doua zi după sărbătorirea a 73 de ani de la eliberarea orașulului Sfântu Gheorghe de sub ocupație străină, gest pe care îl consideră ‘reprobabil și jignitor la adresa memoriei eroilor Armatei Române’.

‘Este incalificabilă atitudinea primarului unui oraș din centrul României, care, sub pretextul pretinsei respectări a legislației în vigoare, batjocorește un însemn național și umilește comunitatea românească locală și românii de pretutindeni. Îi reamintim pe această cale domnului primar, atât de preocupat de respectarea legalității la nivelul municipiului, că Drapelul Național, spre deosebire de alte drapele, potrivit aceleiași legislații, poate fi arborat oriunde pe teritoriul României și că nu încalcă sub nicio formă vreo prevedere legală. Ca reprezentanți ai societății civile românești din municipiul Sfântu Gheorghe nu mai putem suporta asemenea gesturi cu semnificație nostalgică, neorevizionistă și antiromânească’, se arată în documentul citat.

Drept urmare, aceștia îi solicită președintelui Partidului Social Democrat, care este ‘atât de preocupat de respectarea drepturilor minorităților naționale’, să-l determine pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, membru în conducerea UDMR, să respecte ‘legile țării, simbolurile naționale și memoria colectivă a românilor’.

De asemenea, solicită tuturor primarilor orașelor și municipiilor din țară, societății civile românești din țară și din și liderilor de opinie să ia atitudine față de ‘perpetuarea stării de umilire a memoriei eroilor Armatei Române și românilor din Sfântu Gheorghe, din județul Covasna și din întreg spațiul românesc’.

‘Dacă steagul tricolor nu va reveni la locul lui firesc, ne rezervăm dreptul de a-l arbora noi înșine. Nu putem întâmpina Centenarul Marii Uniri umiliți în propria țară. Ne obligă memoria înaintașilor’, se mai arată în comunicat.

Acesta este semnat de Asociația Națională a Veteranilor de război — filiala Covasna, Asociația Națională Cultul Eroilor ‘Regina Maria’ — filiala Covasna, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MapN, MAI și SRI, filialele Covasna, Liga Cultural-Creștină ‘Andrei Șaguna’, Fundația ‘Mihai Viteazul’, Despărțământul ASTRA Covasna — Harghita, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna, Fundația Națională Neamul Românesc și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

Primarul Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că tricolorul românesc a fost înălțat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe pe data de 8 septembrie a.c, în semn de respect față de aniversarea a 73 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupație străină și a fost dat jos a doua zi pentru că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituțiile publice. El a mai menționat, în context, că nu există nicio lege care să oblige autoritățile locale să arboreze tricolorul românesc pe turla primăriei, iar dacă ar face acest lucru unii ar putea considera că face ‘un abuz’.

Steagul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea orașului, și a fluturat în acest loc până acum doi ani, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

Sursa: Agerpres

Scandal sexual in Politie! Si-a folosit functia pentru a obtine favoruri!

In: Covasna, Stiri locale

Un agent principal de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Covasna a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni de corupţie, cele mai grave fiind de luare de mită, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, şi abuz în serviciu.

Este primul polițist care este acuzat că ar fi cerut şi ar fi obţinut favoruri sexuale în schimbul succesului la proba teoretică. Pe scurt, procurorii spun că agentul principal Adrian Anton ar fi obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, „în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea”, informează Adevărul.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată nouă persoane, pentru fapte de corupţie. Este vorba despre candidaţi care ar fi dat sume cuprinse între 100 de lei şi 1.000 de euro, pentru a promova examenele pentru permisele auto, dar şi despre un comisar de poliţie şi doi instructori auto.

Ancheta procurorilor DNA a demarat la începutul acestui an, în urma unor informaţii date de Direcţia Generală Anticorupţie, privind posibile infracţiuni de luare de mită pentru promovarea frauduloasă a probelor practice la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.

Monitorizarea a scos la iveală că instructorii auto Gabor Koter şi Laszlo Elemer Gal au dezvoltat în timp o relaţie de amiciţie şi încredere cu cei doi poliţişti examinatori, Ilie Filip şi Adrian Anton. Instructorii erau nemulţumiţi că poliţiştii le picau elevii, aşa că au început să le achite consumaţiile la restaurant.

Iniţial, miza imediată a fost ca şcoala lor să aibă o rată mai mare de promovabilitate.

„Satisfăcând cerinţele celor doi examinatori aveam speranţa că rata de promovabilitate să crească. Să nu lucrăm ca proştii şi să vină unii şi după 5 minute sau 10 minute ori 20 minute să spună că noi instructorii nu am făcut nimic şi că elevii nu sunt pregătiţi, deşi ştiam că este pregătit elevul”, a explicat unul dintre instructori. Cu timpul, aceştia au început să intermedieze şi mita, în cazul unor candidaţi care aveau dificultăţi la examen. Banii de şpagă erau denumiţi codificat, în discuţiile instructorilor auto,  drept „români” sau „cartofi”.

Cat costa o casa de lemn din Secuime, pentru care STRAINII fac liste de ASTEPTARE!? ”Lemnul din Romania e sanatos!”

In: Covasna, Harghita, Stiri locale

Afacerea caselor de lemn din Secuime a început să cucerească Europa. Zeci de ateliere s-au deschis în jurul Gheorgheniului imediat după Revoluție, însă multe au pus lacătul pe uşă odată cu criza economică. Acum, în zonă mai lucrează în domeniu aproximativ 40 de producători.

O firmă din Ciumani, de exemplu, a realizat până acum mii de locuinţe pentru clienţi din toată Europa, 80 la sută din producţie fiind pentru export.

„Lemnul de aici din România e un lemn sănătos şi lemnul pentru construcţii e foarte bun în România, putem să zicem cel mai bun. Casele de lemn sunt o construcţie uşoară şi repede făcută, sunt mai bine izolate şi mult mai călduroase decât o casă de cărămidă, iar al cutremure au o rezistenţă mult mai mare”, spune Csaba Bege (42 de ani) care a pornit afacerea din localitatea Ciumani, pentru adevarul.ro.

646x404 (1) 646x404 (2)  646x404

(Foto Arhiva Personala Akos Kiss)

Spre deosebire de străini, românii încă mai au reticienţe în ceea ce priveşte casele de lemn. O prejudecată des întâlnită este aceea că sunt „victime sigure” în cazul unui incendiu. Constructorii spun însă că dacă instalaţiile electrice şi coşul sunt făcute conform normelor, cu materialele care există la ora actuală pe piaţă, pericolul în cazul unui incendiu nu este mai mare ca la o construcţie din cărămidă.

Tot în Ciumani a dezvoltat o afacere similară Arpad Bege (44 de ani). Şi el spune însă că vânzările nu mai merg aşa de bine ca în urmă cu câţiva ani. Pe intern, cea mai mare cerere vine din zona Bucureştiului, iar pe extern au ajuns pe pieţele din Spania, Italia, Portugalia, Austria, Ungaria sau Slovacia.

Potrivit siteului caselemnconstructii.ro prețurile pe metrul pătrat sunt:
O casă de lemn de exemplu, cu structura de rezistență din grinzi 120×120 mm și pereti exteriori cu lambriu exterior semirotund sau plat, poate costa între 150-170 euro/mp.
Case de lemn americane 180 euro/mp.
Case de lemn tip locuinta II, Structura de rezistenta din grinzi 150 mm 175 euro/mp.
Case de lemn tip 51Peretii exteriori, tip grinzi de 45 mm, cu dublu nut si feder 150-170 euro/mp.
Case de lemn tip 8 din grinzi pline de 110 mm, cu dublu nut si feder 200-220 euro/mp

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Temperaturi EXTREME in Romania! Minus 29,5 grade Celsius la Intorsura Buzaului!

In: Covasna, Stiri locale

Minus 29,5 grade Celsius s-au inregistrat miercuri dimineata la statia meteo din orasul Intorsura Buzaului, fiind cea mai scazuta temperatura din acest an. Minima a fost inregistrata in jurul orei 8.20, scrie Agerpres.

Meteorologii prognozeaza temperaturi extrem de scazute si pentru urmatoarele zile.

Luna ianuarie 2015 a fost si mai geroasa, pe 1 ianuarie anul trecut inregistrandu-se minus 31,7 grade Celsius la Intorsura Buzaului, iar pe 8 ianuarie minus 34,7 grade Celsius. Oficial, cea mai scazuta temperatura inregistrata in ultima jumatate de secol in judetul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius in 8 februarie 2005, la Intorsura Buzaului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.

”O MANIPULARE de doi bani a SRI și DIICOT!”. Teroristul care a vrut sa arunce in aer parada de 1 decembrie e O INVENTIE!

In: Covasna, Stiri locale
Un român de etnie maghiară a fost reținut de DIICOT sub acuzația că ar fi plănuit un atentat de 1 decembrie la Târgu Secuiesc. Este vorba despre Beke Istvan Attila, un tânăr pe care ofițerii anti-tero îl vor în arest preventiv, dar despre care ies la iveală detalii inedite.”Teroristul cu artificii de tort, cu poza, adresa, cod postal, imagine din satelit si numar de telefon.

Daca eu am gasit in 30 de minute toate informatiile legate de “terorist” inseamna ca-i platesc degeaba pe astia de la DIICOT si SRI.

beke2

Am decis sa nu las sa fie vizibile chiar toate datele de identificare ale lui Beke ca poate il lasa astia de la SRI in pace sa-l poata aresta si de Craciun sau de paste anul viitor.

Ma intreb cam cat de prosti ne cred astia din SRI si DIICOT?!”, scrie cântărețul Florin Chilian pe blogul său.


Citeste si:

Acesta este TERORISTUL care a vrut sa DETONEZE O BOMBA la parada de 1 Decembrie!

Descoperire INCREDIBILA in locuinta maghiarului care vroia sa DETONEZE O BOMBA la parada de 1 Decembrie din Romania!


Artistul nu e deloc convins de acțiunea serviciilor secrete, pe care o cataloghează drept ”o manipulare de doi bani a SRI și DIICOT”.

”O “lovitura de imagine” fasaita de la fasolea cu ciolanul guvernarii lui – guvernului lui – a sarbatorii de 1 decembrie a DIICOT si SRI.

Puteau, fireste sa il descopere pe terorist inca de acum un an, inca de acum o luna, alaltaieri ar fi putut fi retinut dar nu era chiar bine pentru ca nu aveau suficienta mediatizare. 1 decembrie este perfect.

Nu mai bine astia de la DIICOT si SRI preiau ancheta tragediai de la Colectiv din mainile unui procuror care nu-mi poate gasi nici oglinzile masinii daca sint furate, sau este lasata intentionat pe mainile lui nepricepute si lipsite de mijloace de investigatie?

Beke Istvan Attila – teroristul artificii de tort, cu poza si numar de telefon era cunoscut inca de anul trecut si se pare ca a fost turnat SRI-ului chiar de catre tovarasul lui, exaltatul Csibi Barna din Miercurea Ciuc inca de anul trecut.

Pana si extremistii rad de DIICOT si SRI aratand pe pagina lor de Facebook ca interventia DIICOT de astazi este”ridicola” si “o tragicomedie”. Acestia sustin ca probele gasite pentru a sustine acuzatia de terorism ar fi doar artificii aniversare, scrie Chilian.

ef2e

Sursa: chilian.ro

Descoperire INCREDIBILA in locuinta maghiarului care vroia sa DETONEZE O BOMBA la parada de 1 Decembrie din Romania!

In: Covasna, Stiri locale

DIICOT și SRI au dejucat un atentat terorist ce era pregătit pentru Ziua Națională la Târgu Secuiesc iar perchezitiile la locuinta suspectului au scos la iveala lucruri incredibile.

Procurorii au arestat un cetățean care voia să detoneze o bombă de 1 Decembrie.

La percheziții, ofițerii anti-tero au depistat dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte, plus un amplificator de imagine, dar și un poligon de antrenament air soft.


Citeste si:

ATENTAT TERORIST dejucat in ultima clipa in Romania! BOMBA trebuia sa explodeze la parada de 1 Decembrie!


Arsenalul era completat de 210 materii explozive categoria  III, categoria II, dispozitive electronice de inițiere și temporizare a impulsurilor electronice, scrie stiripesurse.ro.

 

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

ATENTAT TERORIST dejucat in ultima clipa in Romania! BOMBA trebuia sa explodeze la parada de 1 Decembrie!

In: Covasna, Stiri locale

Atentant terorist dejucat la Covasna. Ofițerii SRI au ridicat doi suspecţi pe care îi monitorizau încă din luna august. Aceștia fac parte din gruparea numită „64 de comitate”. Bărbaţii au fost reţinuţi şi sunt în drum spre capitală. Despre dispozitivul explozibil nu se ştiu foarte multe detalii.

Din primele informaţii se ştie, însă, că ar fi putut să ucidă zeci de oameni. Dispozitivul artizanal urma să fie declanşat în timpul paradei de 1 decembrie din Târgu Secuiesc, scrie digi24.ro.

Comunicatul DIICOT

„La data de 01.12.2015 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.


Citeste si:

VIDEO – Teroristii Statului Islamic AMENINTA Romania!

Anunt BOMBA al Ministrului de Interne: TERORISTII Statului Islamic SE AFLA IN Republica Moldova!

Cum atrage MEGA-MOSCHEEA din Bucuresti teroristi din toata lumea in Romania!


În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, anunță DIICOT într-un comunicat de presă.

Mișcarea celor 64 de comitate

Mișcarea celor 64 de comitate este o grupare extremistă maghiară înființată in 2001, în Ungaria de către Toroczkai Laszlo. Cele 64 de comitate fac referire la organizarea administrativ teritoriala a Ungariei din perioada imperiului austro-ungar iar gruparea militează pentru refacerea Ungariei Mari.

HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan. Cei cinci au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc să le aprobe înființarea HVIM România, dar au renunțat ulterior.

Sanctiuni DURE pentru primaria din Ardeal care a refuzat sa arboreze drapelul Romaniei!

In: Covasna, Stiri locale

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, solicita prefectului de Covasna sa verifice respectarea legii si sa dispuna sanctiuni, dupa ce, marti, veteranii de razboi nu au fost lasati de catre reprezentantii Primariei Sfantu Gheorghe sa arboreze drapelul national pe cladirea institutiei.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut prefectului judetului Covasna, Sebastian Cucu, sa ia toate masurile legale la Primaria Sfantu Gheorghe, pentru a permite derularea acestui demers, si sa sanctioneze, conform legii, „o astfel de atitudine in fata unei solicitari venite din partea unor veterani ai Armatei Romane”, scrie Mediafax.

„In calitate de viceprim-ministru pentru securitate nationala si de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primariei si Consiliului Local din Sfantu Gheorghe sa actioneze in litera si spiritul Constitutiei si sa arboreze drapelul national pe toate institutiile publice locale. De asemenea, solicit Prefecturii sa verifice, prin prisma atributiilor ce-i revin, respectarea legilor statului roman de catre Primaria si Consiliul Local din Sfantu Gheorghe, inclusiv in privinta incidentului semnalat astazi in presa, cand veteranii romani nu au fost lasati sa arboreze drapelul national pe cladirea Primariei din localitate”, a declarat Oprea, citat intr-un comunicat al MAI.


 

Citeste si:

Refuza sa arboreze TRICOLORUL! Primaria unui mare oras din ARDEAL nu recunoaste eliberarea de sub DOMINATIE maghiara!

Scrisoare EMOTIONANTA din strainatate catre Klaus Iohannis, dupa ce Csibi Barna a BATJOCORIT drapelul Romaniei!


 

El mai apreciaza ca Romania este „un model de toleranta si de respectare a drepturilor minoritatilor, inclusiv si mai ales in ceea ce priveste relatiile cu minoritatea maghiara” si tocmai din acest motiv priveste „cu maxima preocupare ceea ce se intampla la Sfantu Gheorghe”, considerand ca „refuzul oricarui ales local de a arbora drapelul national pe institutia pe care o conduce reprezinta o provocare nejustificata la adresa tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie”.

„In Romania, respectarea simbolurilor nationale nu este optionala si nu poate fi conditionata nici de componenta etnica a unei comunitati si nici de bunul plac al unor alesi locali”, a mai spus Oprea.

Actiunea veteranilor de razboi din Armata Romaniei este o activitate desfasurata in contextul in care Guvernul a declarat anul 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Razboi, prin Hotararea de Guvern numarul 164/2015.

Veteranii de razboi sustin ca nu au fost lasati, marti, sa arboreze drapelul romanesc pe sediul Primariei Sfantu Gheorghe, cu prilejul implinirii a 71 de ani de cand orasul a fost eliberat de sub ocupatie straina in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie militara si religioasa in fata Primariei Sfantu Gheorghe, unde ostasii Armatei Romane au arborat pe 8 septembrie 1944 tricolorul ca simbol al libertatii.

Presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Covasna, Ioachim Grigorescu, a spus ca veteranii au intrat in primarie cu drapelul, insa nu au fost lasati sa il arboreze.

Sfantu Gheorghe a fost primul oras din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupatie straina de Armata Romana, in 1944.

Ungurii din Covasna fac SCANDAL dupa ce un spital a fost numit DUPA UN ROMAN!

In: Covasna, Stiri locale

Scandal mare intre autoritatile din Covasna dupa ce un spital a fost redenumit dupa numele unui roman.

spitalAutoritatile locale s-au revoltat ca Spitalul de Cardiologie a fost numit dr. Benedek-Teculescu, in loc de dr. Benedek Geza. Numele medicului Nicolae Teculescu a fost adaugat vechii titulaturi de o asociatie care sustine ca de fapt romanul a fost fondatorul spitalului si initiatorul tratamentelor, ci nu Geza.

Autoritatile au cerut explicatii si la Ministerul Sanatatii si vor sa stranga zece mii de semnaturi pentru a mentine fosta denumire a spitalului.

Astazi reprezentantii UDMR, PCM si PPMT se vor aduna la Consiliul Judetean Covasna pentru a discuta pe tema acestui scandal.

Sursa: Antena3.ro

 

A venit ZAPADA: Circulatie ingreunata in Harghita, blocaj rutier pe doua drumuri nationale din Covasna!

In: Covasna, Harghita, Social, Stirea zilei

A venit iarna in Romania. Circulatia rutiera este ingreunata in Harghita din cauza ninsorii, iar pe DN 13 A, care face accesul in statiunea Harghita Bai, mai multi soferi au ramas cu masinile blocate in zapada, potrivit mediafax.ro.

In judetul Harghita a inceput sa ninga marti dimineata, in jurul orei 04.00, carosabilul fiind acoperit cu zapada intre 1 si 5 centimetri in pasurile si trecatorile de pe drumurile nationale din judet.

„Ninge viscolit pe DN13 A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc, in zona Trecatorii Harghita, pe DN 13 B Miercurea Ciuc – Gheorghieni Praid, in Pasul Bucin, pe DN 12 A Miercurea Ciuc – Comanesti si pe DN 15 Toplita – Borsec, la Varful Creanga. In trecatori stratul de zapada depus pe carosabil variaza intre 1 si 3 centimetri, iar utilajele de deszapezire sunt deja pe drumurile nationale si imprastie material antiderapant. Acolo unde este cazul intervenim cu pluguri pentru degajarea zapezii de pe carosabil”, a spus Romanescu.

O situatie speciala se inregistreaza la Hargita Bai, unde ninge viscolit, iar zapada adunata pe carosabil depaseste cinci centrimetri, in timp ce in afara soselei s-a depus un strat de peste 10 centimetri de zapada.

Drumul nu a fost curatat pana la ora transmiterii acestei stiri, iar mai multe masini neechipate cu anvelope de iarna au ajuns in santurile de pe marginea DN 13A, drumul de acces in statiune.

Jandarmii montani de la postul Harghita Bai au intervenit in sprijinul soferilor care au ramas blocati in trafic.

„Jandarmii montani recomanda tuturor turistilor care au nevoie de ajutor sa apeleze cu incredere serviciul national pentru apelul unic de urgenta 112, jandarmii fiind in permanenta gata sa ofere primul ajutor, atat in Harghita Bai, cat si la Borsec, Lacul Rosu si Baile Tusnad”, a declarat purtatorul de cuvant al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu.

Aceasta este prima ninsoare inregistrata in acest sezon in judetul Harghita. Cea mai scazuta temperatura din judet, de -1 grad Celsius, a fost inregistrata marti diminata la Varful Bucin.

Circulatie rutiera blocata pe doua drumuri nationale din Covasna din cauza zapezii

Traficul rutier a fost intrerupt, marti dimineata, timp de aproape doua ore, pe DN 11 si pe DN2D, in judetul Covasna, dupa ce mai multe masini nu au mai putut inainta din cauza zapezii si au blocat soseaua.

Potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Romane, circulatia a fost intrerupta, marti dimineata, in jurul orei 9.15, pe DN11, la iesirea din Bretcu catre Oituz, din cauza unui autotren care a derapat, carosabilul fiind acoperit cu zapada.

Conform sursei citate, s-a intervenit cu utilaje de deszapezire si a fost imprastiat material antiderapant, iar incepand cu ora 10.45 traficul a fost reluat, la iesirea din Bretcu catre Oituz.

De asemenea, in jurul orei 9.00 a fost blocat si DN2D Ojdula, la limita cu judetul Vrancea, unde mai multe autovehicule neechipate pentru iarna nu au mai putut inainta din cauza viscolului si a zapezii de pe carosabil,.

In jurul orei 10.45 a fost reluata circulatia si pe acest drum, dupa ce s-a intervenit cu utilaje.