Topul furnizorilor de internet din Romania, in functie de viteza: RDS&RCS conduce detasat!

In: Topurile zilei

Compania RCS & RDS oferă cea mai bună viteză certificată de internet fix din România pe baza măsurătorilor efectuate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii.

Datele ANCOM, pentru al doilea semestru al anului trecut, arată că în reţeaua RCS&RDS viteza medie de descărcare a fost de 132,6 Megabiţi pe secundă.

În clasament urmează companiile UPC, cu 120,6 Mbps, şi Nextgen Communications, cu 80,56 Mbps.

De altfel, în a doua parte a anului trecut, viteza medie de download pentru internet fix a crescut la nivel naţional cu 5,5%, comparativ cu prima jumătate din 2017.

Testele realizate de ANCOM prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este ea experimentată de utilizator.

Sursa: Digi24.ro

00:00

00:52

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , ,

Tu stii care este cel mai mare oras din Romania? Nu este vorba nici despre Bucuresti, nici Cluj-Napoca!

In: Topurile zilei

Localitatea a primit statutul de oraş în urmă cu 12 ani.

Conform recensământului realizat în anul 2011, în România există 265 de oraşe. După cum probabil ştiaţi, cele mai mari oraşe din ţara noastră, în funcţie de numărul de locuitori, sunt Bucureştiul (1.883.425 de locuitori), Cluj-Napoca (324.576 de locuitori) şi Timişoara (319.279 de locuitori).

Spre surpinderea multora, niciuna dintre aceste localităţi nu se află în fruntea listei oraşelor cu cea mai mare suprafaţă.

Primul loc pe lista localităţilor cu cea mai mare întindere este ocupat de oraşul Broşteni, din judeţul Suceava. Acesta ocupă o suprafaţă de 594,66 kilometri pătraţi, însă adăposteşte doar 5.506 locuitori.

Broşteniul a fost declarat oraş prin Legea 83/2004. Centrul urban este poziţionat în zona de sud-vest a judeţului Suceava, pe valea râului Bistriţa şi este compus din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţa şi Pietroasa.

Pe lista oraşelor româneşti cu cea mai mare suprafaţa, Broşteniul este urmat de Vişeu de Sus (Maramureş, 443,06 kilometri pătraţi) şi Săcele (Braşov, 320 kilometri pătraţi). La capătul celălalt al listei se află oraşele Plopeni (Prahova, 4,73 kilometri pătraţi), Darabani (Botoşani, 3,4 kilometri pătraţi) şi Abrud (Alba, 3,2 kilometri pătraţi).

Sursa: Descopera.ro

Topul judetelor unde se castiga cele mai mari salarii din Romania. Teleorman este ultimul pe tara

In: Topurile zilei

Salariile angajaţilor din Bucureşti – cel mai bine plătiţi din toată ţara – au ajuns la 3.116 de lei net în 2017. Cele mai mici salarii sunt în Teleorman, unde angajaţii au câştigat, în medie, câte 1.780 de lei net în 2017.

Salariul mediu pe economie s-a apropiat anul trecut de 2.400 de lei net pe lună, însă în peste jumătate dintre judeţele României salariile oamenilor sunt sub 2.000 de lei net.

Angajaţii din Bucureşti au încasat, în medie, câte 3.116 de lei net pe lună în 2017, în creştere cu 7% faţă de anul 2016, arată datele centra­lizate de ZF pe baza infor­maţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pe următoarele locuri în topul zonelor cu cele mai mari salarii din 2017 se află Cluj (unde salariul mediu net a ajuns la 2.670 de lei în 2017, în creştere cu 14% faţă de anul 2016), Timiş (2.501 lei net, + 7% faţă de 2016), Sibiu (2.468 de lei net, +21% faţă de anul 2016) şi Braşov (2.383 de lei net, + 18% faţă de 2016).

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii şapte ani, vedem că salariile angajaţilor au avut o creştere constantă în polurile de dezvoltare, iar această tendinţă se va menţine în continuare. O să vedem totuşi o scădere a procentului de creştere salarială pe măsură ce salariile vor fi mai mari în valoare absolută în aceste zone“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director la firma de recrutare şi închiriere  Humangest.

Într-adevăr, dacă pentru bucureşteni creşterea salarială de 7% de anul trecut a însemnat, în valoare absolută, un plus de 190 de lei la salariul lunar, în cazul angajaţilor din Teleorman, de exemplu, creşterea de salarii de 12% de anul trecut a însemnat tot aproximativ 190 de lei/ lună.

Sursa: zf.ro

Topul tarilor in functie de nivelul de trai al cetatenilor: Romania se afla dupa Trinidad Tobago sau Mauritius!

In: Topurile zilei

Cunoscutul institut cu sediul la Londra, Legatum Institute a publicat topul celor mai prospere țări din lume. De data aceasta, specialiștii au luat în calcul 149 de țări, printre care și România, analizând mai mulți indicatori. Așadar în clasamentul The Legatum Prosperity Index 2017, România se află abia pe locul 46, cu patru poziții mai sus față de 2016, dar după țări ca Panama, Mauritius sau Trinidad Tobago.

Anul trecul topul a fost dominat de Noua Zeelandă, care a pierdut însă poziția cu numărul 1, după ce a fost detronată de Norvegia, care oricum se detașa în Europa din acest punct de vedere. De altfel ţara nordică a deţinut timp de şapte ani consecutiv prima poziţie în 2016 fiind întrecută de ţara de la antipozi.

Clasamentul nu ia în calcul numai banii deţinuţi de o naţiune ca singur factor reprezentantiv de prosperitate, ci mai mult decât atât. Pentru alcătuirea topului anual, organizaţia compară 104 variabile ce includ indicatori clasici precum venit pe cap de locuitor şi numărul de persoane angajate cu normă întreagă, dar şi alte date relevante precum numărul de servere securizate de internet pe care le are un stat sau cât de odihniţi se simt locuitorii în viaţa de zi cu zi. Variabilele sunt apoi împărţite în nouă subindici: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea personală, capitalul social şi mediul natural, potrivit capital.ro.

Topul spitalelor din Romania in 2017: Vezi pe loc sunt cele din București, Cluj, Iasi, Timisoara si Brasov!

In: Topurile zilei

Observatorul Român de Sănătate a dat publicității un raport privind calitatea serviciilor medicale din spitalele de la noi din țară.

Raportul analizează 122.423 chestionare de satisfacție completate de pacienții români la externare în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018.

Câteva din concluziile raportului prezentat de Stirile Pro Tv:
– Peste o cincime din pacienţii internaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulțumiţi de curățenia din spitale.
– 8 pacienţi din 10 sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea şi implicarea medicului care i-a îngrijit.

– Peste o cincime din pacienţii internaţi au fost nevoiţi să își cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada internării în spital.
– Unui număr de 4.798 de pacienți li s-au solicitat bani sau atenții de către personalul medical (3,92% din totalul pacienților care au răspuns chestionarului).

– 21% din spitale arată zero interes pentru părerea pacienţilor. În cazul acestora nu a fost completat nici măcar un chestionar de satisfacţie.
Topul unităților sanitare în funție de procentul de pacienți mulțumiți și foarte mulțumiți de calitatea servicilor medicale.

Topul unităților sanitare în funție de procentul de pacienți mulțumiți și foarte mulțumiți de curățenia din spitale.

Observatorul Român de Sănătate a realizat și un top al rușinii spitalelor din România, acolo unde părerea şi satisfacţia pacienților nu contează – zero chestionare completate într-un an.

Pe primul loc în clasamentul rușinii se află Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Craiova, urmat de Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din capitală și de Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu.

Topul oraselor din Romania cu cel mai scazut nivel al calitatii vietii!

In: Topurile zilei

Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin.

Oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila, potrivitunui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia D&D Research.

La polul opus, Braşov a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România, urmat de oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor.

Bucureştiul a fost evaluat de către localnici ca fiind pe locul 9 în top 10 cele mai avantajoase oraşe din ţară din punct de vedere al costului vieţii.

În clasament, peste 15.000 de bucureşteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieţii, urmat de zonele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu şi Baba Novac. La distanţe mici se clasează cartierele Aviaţiei, Tineretului, Băneasa şi Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se găsesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari şi Lujerului.

La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Răcădău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria).

Citiţi continuarea AICI

Top 10 cele mai eficiente orase din Romania! Bucurestiul se face de ras!

In: Topurile zilei

Un site românesc care promovează soluții pentru dezvoltare urbană sustenabilă a realizat un top al celor mai eficiente orașe din țara noastră. Astfel, acestea sunt administrațiile care au realizat cele mai multe investiții cu fonduri europene și fonduri de stat, iar aceste investiții au reușit să dea o nouă față orașului și să crească nivelul de trai al cetățenilor.

Criteriile luate în considerare pentru întocmirea acestui top au fost:

1) valoarea absolută a cheltuielilor de capital și valoarea absolută a absorbției de fonduri europene, pe perioada 2007- 2016;

2) cheltuielile de capital pe cap de locuitor și absorbția de fonduri europene pe cap de locuitor, pe perioada 2007-2016;

3) modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani.

Primele două criterii sunt evident obiective, în timp ce al treilea a fost decis de evaluarea experților UrbanizeHub, care au călătorit în majoritatea orașelor din România pentru a observa transformarea lor peste ani.

Locul 10. Târgoviște

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 94 de milioane de euro;
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 59,5 milioane de euro (748 euro pe cap de locuitor).

Locul 9. Miercurea Ciuc

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 68,5 milioane Euro (€1.758 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 21 milioane euro (€540 pe cap de locuitor).

Locul 8. Cluj Napoca

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 253,3 milioane euro (€781 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 121,7 milioane euro (€375 pe cap de locuitor).

Locul 8. Timișoara

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 249,5 milioane euro (€782 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 114,6 milioane euro (€359 pe cap de locuitor).

Notă: Cluj Napoca și Timișoara au fost puse de experții UrbanizeHub pe același loc, 8.

Locul 7. Sibiu

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 152,1 milioane euro (1.033 euro pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: €15,6 milioane euro (€106 pe cap de locuitor).

Locul 6. Brașov

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 241 milioane euro (€952 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 72,4 milioane euro (€286 pe cap de locuitor).

Locul 5. Sectorul 3, București

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 338 milioane euro (€873 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: €4,1 milioane (11 euro pe cap de locuitor).

Sectorul 3 se remarcă printr-o disproporție imensă între cheltuieli de capital și folosirea fondurilor europene. Cele doar 4,1 milioane de euro atrase în aproape 10 ani sunt cu adevărat un record negativ.

Locul 4. Craiova

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: €274,1 milioane (1.017 euro pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 139,8 milioane euro (€519 pe cap de locuitor).

Locul 3. Iași

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 282,9 milioane euro (€974 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: 156 milioane euro (€537 pe cap de locuitor).

Locul 2. Alba Iulia

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: €79,6 milioane (€1.253 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: €51,7 milioane (€815 pe cap de locuitor).

Locul 1. Oradea

cheltuieli de capital între 2007 și 2016: 240,4 milioane euro (€1.225 pe cap de locuitor);
absorbție de fonduri europene între 2007 și 2016: €140,6 milioane (€716 pe cap de locuitor).

UrbanizeHub este un start-up online global, un agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă. Cu ajutorul UrbanizeHub, liderii orașelor, cetățenii și comunitatea de afaceri pot lucra împreună, pot dezbate idei și pot acționa pentru a face orașele mai primitoare și mai inteligente.

Topul masinilor de lux inmatriculate anul trecut in Romania!

In: Topurile zilei

Aproape 2.000 de mașini exclusiviste, atât noi cât și second hand, s-au vândut în România, în 2017. Cele mai multe, 919, sunt marca Jaguar, potrivit datelor Direcției Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

În topul mașinilor exclusiviste cumpărate anul trecut de români se mai află Chrysler (834 de mașini toate second hand), Porsche  (726, din care 24 de modele noi). Au mai fost cumpărate și 89 de Maserati, din care 37 de exemplare noi, 44 de Cadillac-uri, 22 de Ferrari, din care 8 noi, 19 Rolls Royce, din care 3 noi, 9 Lamborghini, din care 3 noi și 7 Pontiac la mâna a doua.

Potrivit autorităților, anul trecut, în primele 11 luni, au fost aduse în țară peste 474.000 de mașini second hand și s-au înmatriculat 100.000 de autovehicule noi.

Este vorba despre o creștere de 71% față de aceeași perioadă din 2016. Cele mai căutate mărci au fost Volkswagen (124.000 de mașini), Opel (58.000) și Ford (46.000).

În ceea ce privește mașinile noi, s-a înregistrat o creștere de 14%. De ajutor a fost și programul Rabla. Cea mai căutată marcă a fost Dacia (27.000 de mașini), urmată de Volkswagen (9.000).

La începutul anului trecut, înainte de a intra în țară alte sute de mii de mașini second hand, se estima că parcul auto național din România avea peste 7 milioane de vehicule, dintre care 5,47 milioane erau autoturisme.

Topul oraselor din Romania cu cele mai scumpe bilete pentru transportul in comun

In: Topurile zilei

Aradul este orașul cu cele mai mari prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun, după ce costul unui bilet a fost majorat, recent, de la doi la trei lei.

”În Arad, călătoria cu tramvaiul a fost până acum 2 lei, iar de acum este 3 lei. Până acum, aveam printre cele mai mici costuri din ţară, pentru că în alte oraşe s-a majorat la 3 lei demult”, a declarat unul dintre directorii de la Compania de Transport Public (CTP) Arad, citat de aradon.ro.

Potrivit site-urilor companiilor de transport din țară, la Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca prețul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun este de 2 lei. La Iași, elevii plătesc doar un leu pentru o călătorie!

În cele mai multe orașe din țară prețul unei călătorii este de 2 lei. Deși mai există localități în care un bilet costă 3 lei, precum Oradea, abonamentele sau pachetele de mai multe călătorii sunt mai ieftine decât la Arad.

În București, cei ce călătoresc pe liniile urbane ale RATB achită 1,3 lei.

By: Stefan Mihalache Tags: , , , , , ,

Topul celor mai bogati romani in 2017

In: Topurile zilei

Pentru al patrulea an la rând, omul de afaceri Ion Ţiriac se menţine pe primul loc în topul celor mai bogaţi români, conform clasamentului realizat de Capital. Fraţii Dedeman deţin locul doi, iar un nou-venit în club este Zoltan Teszari, patronul RCS&RDS – DIGI.

Averea lui Ion Ţiriac, cel mai bogat român, a crescut cu 7,6% faţă de nivelul consemnat în ediţia precedentă, la 1,7-1,8 miliarde de euro. Acest lucru l-a menţinut pe Ţiriac şi în acest an în fruntea podiumului. În 2016, averea lui a fost de 1,6-1,65 miliarde de euro, potrivit Capital.

Pe locul doi se regăsesc Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii şi patronii Dedeman, cu o avere estimată la 1,1-1,2 miliarde de euro. Anul trecut, fraţii Pavăl au avut o avere de 920-950 milioane de euro.

Pe locul trei şi nou pe podium este situat Zoltan Teszari, patronul RCS&RDS – DIGI, care are o avere de 550 – 570 milioane de euro. În 2016, patronul RCS&RDS avea o avere de 500-520 milioane de euro.

Top 10 cei mai bogaţi români este completat de:

4. Ioan Niculae: 500-600 milioane de euro (În ediţia anterioară, omul de afaceri ocupa locul trei, cu o avere cuprinsă între 600-700 milioane de euro).

5. Iulian Dascălu: 480-500 milioane de euro (Anul trecut, Iulian Dascălu se afla pe acelaşi loc, cu o avere de 450-460 milioane euro).

6. George Becali: 400-500 milioane de euro (În ediţia din 2016, Becali avea o avere de 280-300 milioane de euro şi se afla pe locul 9).

7. Gruia Stoica (foto jos) şi Vasile Didilă: 400-420 milioane de euro (Anul trecut, cei doi antreprenori ocupau locul 6 cu o avere de 380-400 mil. euro).

8. Frank Timiş: 380-400 milioane de euro (În ediţia precedentă, omul de afaceri avea o avere de 270-280 milioane euro şi ocupa locul 11).

9. Radu Dimofte: 370-400 milioane de euro (În 2016, se afla pe locul 10 cu o avere de 280-300 milioane de euro).

10. Marius şi Emil Cristescu: 340-350 milioane de euro (Cei doi fraţi aveau în 2016 o avere de 350-360 milioane de euro şi ocupau locul 7).

Topul celor mai linistite orase din Romania

In: Topurile zilei

Cel mai liniștit oraș din România este Brașovul, potrivit unei analize efectuate de storia.ro, în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research.În schimb, cele mai dezavantajoase oraşe din punct de vedere al nivelului de linişte sunt Alexandria, Suceava, Buzău, urmate de Călăraşi şi Bacău, informează adevarul.ro

Cât despre regiunile din România, cea mai liniştită este Transilvania, iar cea mai zgomotoasă – Bucureşti şi Ilfov, potrivit studiului realizat de către Storia.ro.

Capitala se află pe poziţia cu numărul şapte în topul celor mai dezavantajoase oraşe din punct de vedere al nivelului de linişte. Mai mult, cele mai zgomotoase cartiere din Bucureşti sunt Bucur Obor, Lujerului şi Militari, în timp ce Pajura, Dămăroaia şi Ozana sunt cele mai liniştite cartiere bucureştene.

La nivel naţional, cele mai avantajoase cartiere sunt Valea Aurie din Sibiu, Răcădău din Braşov şi Pajura din Bucureşti, în timp ce la coada clasamentului pe ţară se află Micro 18 din Galaţi, Ultracentral din Botoşani şi UTA din Arad.

 
By: Stefan Mihalache Tags: , , , ,

VIDEO-Topul celor mai periculoase drumuri din Romania!

In: Topurile zilei

Cele mai periculoase drumuri sunt DN1 şi DN7, în special porţiunea Văii Oltului. Principalele cauze: acolo unde nu omoară infrastructura, omoară neatenţia, viteza şi inconştienţa şoferilor.

Drumul Naţional 1. Are 640 de kilometri şi traversează România din Capitală până la graniţa de nord-vest cu Ungaria. În fiecare an, zeci de şoferi şi localnici îşi pierd viaţa în accidente pe această şosea. Doar pe porţiunea care traversează judeţul Braşov s-au produs, de la începutul anului şi până acum, 64 de accidente.

Dintre acestea, 27 au avut caracter grav şi 37, uşor. În urma lor au rezultat 6 decese, 28 de persoane rănite grav şi 71 de persoane rănite uşor”, afirmă agent şef adjunct Gabriela Dinu – purtător de cuvânt IPJ Braşov.

„Unde sunt curbele astea foarte periculoase ar trebui să pună parapet”, spune un șofer.

Să despartă sensurile de mers şi atunci mă gândesc că ar reduce mai mult de jumătate accidentele”, afirmă un bărbat.

Sunt zone în care poliţiştii au intervenit de nenumătare ori, aşa că au fost luate măsuri.

„Pe DN1 porţiunea dintre Vlădeni şi Perşani, unde sunt câteva curbe periculoase, acolo au fost instalate parapete, sunt separatoare de sens şi a fost scăzută limita de viteză pe acest sector de drum”, spune agent şef adjunct Gabriela Dinu – purtător de cuvânt IPJ Braşov.

Drumul Naţional 7 este al doilea drum din topul celor mai periculoase din ţară. În fiecare zi, peste 360 de mii de maşini tranzitează. Șoseaua care pleacă din Bucureşti şi ajunge până la Vama Nădlac. Din cei 525 de kilometr, tronsonul cu cele mai multe accidente este Valea Oltului, pe unde trec zilnic 25 de mii de şoferi.

„Zeci de astfel de panouri au fost montate de Poliţia Rutieră, pe Drumul naţional 7. Acestea nu par, însă, foarte eficiente. Doar în luna august, patru persoane şi-au pierdut viaţa aici, în accidente rutiere”, relatează Adela Mohanu, reporter Digi24.

Şi de această dată, nerespectarea regulilor rutiere duce la situaţii limită.

În Oltenia, drumul dintre Craiova şi Slatina, este un punct negru pe harta accidentelor din ţară. Şoseaua a fost modernizată de curând şi are două benzi, dar nu trece săptămână fără un accident grav. În weekend, doi oameni au murit şi 7 oameni au ajuns la spital. Iar bilanţul lui 2017 se arată sumbru.

„Pe o porţiune de circa un kilometru din Drumul European 574, 8 oameni şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere de la începutul anului. În unul dintre cele mai recente evenimente nefericite o familie întreagă a pierit chiar în această zonă”, relatează Sidonia Ghindeanu, reporter Digi24.

Din nou, viteza şi depăşirile fără asigurare sunt motivele care duc la tragediile de pe şosea.